Gebruikte pc’s: voor- en nadelen van refurbished computers

Kan het ook een tweedehands zijn? Als het om elektronische apparaten gaat, is de keuze voor een refurbished apparaat meestal niet eenvoudig. Mensen twijfelen vaak aan de kwaliteit of functionaliteit van tweedehands goederen. Een computer …

Gebruikte pc’s: voor- en nadelen van refurbished computers

PC Hardware, Computer
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. Gebruikte pc’s: voor- en nadelen van refurbished computers

Kan het ook een tweedehands zijn? Als het om elektronische apparaten gaat, is de keuze voor een refurbished apparaat meestal niet eenvoudig. Mensen twijfelen vaak aan de kwaliteit of functionaliteit van tweedehands goederen. Een computer kopen is immers een kwestie van vertrouwen. Veel apparaten zijn echter tegen bijzonder lage prijzen verkrijgbaar en zijn uitgebreid opgeknapt.

Wie een tweedehands pc wil kopen, moet zich op verschillende punten informeren bij de betreffende verkoper. Sommige dealers zijn aangesloten bij een certificeringsbedrijf en worden regelmatig gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid. Dit is een goede voorwaarde voor een betrouwbare aankoop.

Gereviseerde apparaten en B-goederen

Allereerst wordt onderscheid gemaakt tussen refurbished computers en zogenaamde B-ware. In beide categorieën zijn goedkope aanbiedingen te vinden die u veel geld kunnen besparen in vergelijking met nieuwe apparaten. Producten vallen in de laatste categorie als ze aan de volgende criteria voldoen:

 • zo goed als nieuw, maar mogelijk niet meer in de originele verpakking
 • beschadigde verpakking of optische gebreken (geen functionele gebreken!)
 • demonstratie-eenheid, restant of speciaal voorwerp
 • serviceware die gerepareerd is

Gereviseerde apparaten daarentegen zijn vaak afkomstig van klachten van klanten (retourzendingen of garantiegevallen) of zijn lease-retouren van bedrijven. Ze zijn ook vaak op de markt te vinden onder de term“refurbished”. Professionele refurbishers gaan meestal uit van merkapparaten van grote fabrikanten.

Selecteer een betrouwbare dealer

Als u refurbished pc’s van een merk bij een gespecialiseerde dealer koopt, krijgt u meestal de garantie dat het apparaat is gecontroleerd op fouten en storingen en dat beschadigde of defecte onderdelen zijn verwijderd of vervangen. Bovendien worden gebruikte desktop-pc’s of laptops ook gereinigd. Dit is een belangrijke maatregel, vooral voor de ventilator, die gevoelig is voor stof.

Voor professionele dealers, ongeacht of ze gecertificeerde online winkels of eBay-verkopers zijn, geldt een wettelijke garantie van één jaar op refurbished apparatuur. Veel commerciële verkopers bieden hier echter ook een periode van twee jaar. Bovendien geldt een omruilrecht van 14 dagen. Voor B-goederen daarentegen is de garantie van meet af aan op twee jaar vastgesteld.

Voor wie is een tweedehands apparaat de moeite waard?

Allereerst is het prijzenswaardig als iemand overweegt een refurbished computer te kopen. Immers, elk jaar groeit de hoeveelheid elektronisch afval die we in onze consumptiemaatschappij produceren. Daarom is het duurzamer om te investeren in een tweedehands apparaat en daarbij grondstoffen te besparen.

Als u vooral een computer zoekt voor alledaagse taken of om te surfen, is een tweedehands apparaat de beste keuze. Als de pc niet ouder is dan drie jaar, kan de ingebouwde technologie nog enige tijd goede diensten bewijzen. Vooral voor tweedehands apparaten of kleine computers die mee op reis kunnen, zijn refurbished computers zeer betaalbaar.

Als de computer echter gebruikt moet worden voor rekenintensief grafisch werk zoals videobewerking of gaming, zijn de eisen aan rekenkracht en grafische kaart hoger. Hier is het raadzamer een nieuw apparaat te kopen, zodat programma’s die veel RAM nodig hebben ook zonder beperkingen kunnen draaien.

Struikelblok van het besturingssysteem

Speciale aandacht verdient het geïnstalleerde besturingssysteem. Dit bepaalt welke software geïnstalleerd kan worden. Windows 7 of Windows 8.1 zijn compatibel met de meeste huidige programma’s. Het besturingssysteem zal de komende jaren echter geleidelijk worden vervangen door Windows 10.

Oudere versies zoals Windows Vista of XP zijn problematisch. Hier kunnen aanzienlijke compatibiliteitsproblemen ontstaan, maar ook beveiligingsrisico’s. Voor Windows XP worden tegenwoordig geen nieuwe beveiligingsupdates meer aangeboden.

Bij de meeste professionele leveranciers wordt een actueel besturingssysteem verplicht geïnstalleerd. Sommige rusten de toestellen ook uit met de nodige drivers en de laatste versie van de beveiligingssoftware om de computer up-to-date te brengen. Dit biedt de koper een echte meerwaarde en een aanzienlijke tijdsbesparing.

Wie zijn eigen besturingssysteem wil installeren, kan ook computers zonder voorgeïnstalleerde software vinden.

Hoeveel besparingspotentieel bieden tweedehands computers?

Afhankelijk van de leeftijd en de staat van de apparaten verschillen ook de prijsklasse en het besparingspotentieel aanzienlijk. Bij nieuwere computers uit recente retourzendingen of B-goederen met kleine gebreken is de prijsverlaging eerder klein. Daarentegen kunnen aanbiedingen uit de laatste kersthandel of opgeknapte pc’s uit verlopen leasecontracten ruim 20 procent besparen.

Wie kan leven met kleine visuele gebruikssporen en genoegen neemt met gemiddelde computerprestaties, is bij de refurbished apparaten aan het goede adres.

De belangrijkste punten op een rij

Bij de aankoop van een tweedehands pc moet met de volgende zaken rekening worden gehouden:

 • Alvorens tot aankoop over te gaan, moet duidelijk worden vastgesteld aan welke eisen het apparaat moet voldoen. Dit bepaalt de technische uitrusting.
 • Geheugencapaciteit en computerprestaties moeten nog voldoende ruimte voor verbetering bieden, zodat ook voor nieuwe programma’s met hogere eisen een tijdje voldoende middelen beschikbaar zijn.
 • Voor standaard kantoortoepassingen volstaat momenteel een Intel Core i3 of AMD A4-processor. Intel Core i5- of AMD A6-processoren bieden meer vermogen voor meer rekenintensieve programma’s.
 • Voor gaming of complexe grafische toepassingen is meer RAM nodig dan de standaard 4 GB. Dit kan echter naar behoefte worden opgewaardeerd.
 • Als u zich informeert over de huidige generaties CPU’s en de normen voor computerprestaties en interfacetechnologie, is het gemakkelijker om de echte koopjes uit het uitgebreide aanbod van online retailers te halen.
 • Een up-to-date besturingssysteem moet worden geïnstalleerd.
 • Speciale aandacht moet worden besteed aan een werkende batterij. De dealer kan informatie verstrekken over de vraag of deze is vervangen als onderdeel van de renovatie of dat een test van de prestaties van de batterij het noodzakelijke kader heeft bevestigd.
 • De computer mag niet ouder zijn dan ongeveer drie jaar. Bij nog oudere modellen raken de technische onderdelen in korte tijd verouderd.
 • Bij B-goederen moeten optische gebreken of andere beperkingen duidelijk in de productomschrijving worden vermeld.
 • Certificaten geven informatie over de kwaliteitsnormen en de betrouwbaarheid van een dealer.
 • U kunt ook geld besparen bij de aankoop van randapparatuur zoals printers of monitoren door te kiezen voor een tweedehands apparaat.

Afbeelding: pixabay, © WerbeFabrik, CC0 Publiek Domein

Gerelateerde berichten