Opera GX: de spelbrowser in de test

Met Opera GX heeft browserfabrikant Opera ’s werelds eerste gaming browser ontwikkeld. Hij is met zijn vele functies vooral gericht op gamers en wordt gekenmerkt door uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, ongewone geluidseffecten en de integratie van allerlei …

Opera GX: de spelbrowser in de test

Opera GX
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Netzwerk
  6. »
  7. Opera GX: de spelbrowser in de test

Met Opera GX heeft browserfabrikant Opera ’s werelds eerste gaming browser ontwikkeld. Hij is met zijn vele functies vooral gericht op gamers en wordt gekenmerkt door uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, ongewone geluidseffecten en de integratie van allerlei praktische add-ons. Wij hebben de Opera GX in onze test onder de loep genomen en laten zien of hij echt de moeite waard is om te gebruiken.

Wat onderscheidt Opera GX van een “normale” Opera browser?

Opera GX is gebaseerd op Opera, maar heeft enkele specifieke functies voor gamers, die we je later in dit artikel zullen presenteren.

Is Opera GX alleen geschikt voor gamers?

Opera GX is speciaal ontworpen voor gamers, maar heeft ook functies zoals de netwerkbegrenzer, waarvan gebruikers met slechte internetverbindingen ook kunnen profiteren.

Kan ik ook chatten met mijn vrienden en collega-gamers via de Opera GX?

De Opera GX heeft al enkele geïntegreerde messengers waarop je direct kunt inloggen zonder extra add-ons te hoeven installeren.

1. instelling en gebruikersinterface

Download en installatie van Opera GX verschillen niet veel van die van een “conventionele” Opera browser. Het gehele proces wordt zoals gebruikelijk uitgevoerd met behulp van een installatiewizard en duurde minder dan 3 minuten op onze Acer Nitro 5. Merk echter op dat de browser standaard is geconfigureerd om telemetriegegevens naar Opera te sturen.

Onmiddellijk na het opstarten verwelkomt de browser ons in het typische gaming neon ontwerp.

Opera GX  deutsch unter Windows 10
Standaard wordt de Opera GX geleverd met Dark Mode en het neonontwerp dat al verplicht is voor gaming
.

Als de standaardinstellingen je niet bevallen, kun je via het hamburgermenu rechtsboven de kleuren van de knoppen veranderen of een andere achtergrondafbeelding voor je startscherm kiezen. Bijzonder cool: Als u in het bezit bent van geschikte gaming-hardware (bijvoorbeeld toetsenborden of muizen), kunt u deze laten oplichten in overeenstemming met het ontwerp van de browser.

Daarnaast komt de Opera GX ook met zijn eigen (op gaming geïnspireerde) geluidseffecten die je via de instellingen aan en uit kunt zetten. Deze zijn gemaakt in samenwerking met de band Berlinist en de geluidsontwerper Rubén Rincón.

Opera GX deutsch unter Windows 10 - Farbschema anpassen
Het ontwerp van de Opera GX moet minder doen denken aan een browser en meer aan een gameconsole.

Op het eerste gezicht lijkt de gebruikersinterface zeer intuïtief. Alle essentiële functies zijn te vinden in de balk aan de linkerkant en in het tabbladmenu. En ook het ontwerp heeft ons overtuigd. Het ziet er zeer coherent uit en zal waarschijnlijk een snaar raken bij de gamersgemeenschap.

Goed om te weten: Voor zijn intuïtieve en uitstekend ontworpen gebruikersinterface ontving de Opera GX in het najaar van 2019 de gerenommeerde “Red Dot Award”. Daarnaast werden de geluidseffecten voor de Gris-soundtrack genomineerd voor de BAFTA Games Awards.

2 De belangrijkste kenmerken van de Opera GX in één oogopslag

Vergeleken met een conventionele Opera-browser biedt de GX een aantal extra functies die gamers een echte meerwaarde moeten bieden.

2.1 GX-hoek

Op de startpagina van de GX vind je de zogenaamde “GX Corner” (het tabblad met het controller symbool). Hierachter bevindt zich een speciaal nieuwsgedeelte dat alle deals, nieuws en releases over het thema games in één overzicht samenbrengt. Je kunt deze gesorteerd op platform weergeven en zo altijd up-to-date blijven.

GX Corner im Opera GX Browser
GX Corner vat alle deals, nieuws en releases over het onderwerp games in één overzicht samen.

2.2 GX-besturing

GX Control biedt je de mogelijkheid om de CPU en RAM belasting van je computer te beperken. Zo kun je zoveel mogelijk rekenkracht reserveren voor het spel dat je parallel met de browser hebt opgestart.

Om de opties weer te geven, hoeft u alleen maar te klikken op het GX Control symbool (de snelheidsmeter) in het configuratiescherm van de browser. De“CPU Limiter” en de“RAM Limiter” zijn standaard uitgeschakeld en kunnen worden geactiveerd via de respectieve schuifbalk.

  • De CPU-begrenzer voorkomt dat Opera GX een bepaalde processorbelasting overschrijdt.
  • De RAM-limiter bepaalt hoeveel RAM-geheugen Opera GX mag gebruiken. Het heeft ook een zogenaamde“harde limiet-optie” die voorkomt dat Opera GX ooit de ingestelde limiet overschrijdt.

2.3 Nieuwe functie in Opera GX: Netwerkbegrenzer

Network Limiter in Opera GX
Niet alleen voor gamers, maar ook voor huishoudens met meerdere internetgebruikers is de Network Limiter een geweldige functie. Hiermee kan de capaciteit van de lijn gelijkmatig worden verdeeld over alle eindapparaten.

Een relatief nieuwe functie die niet alleen geschikt is voor gamers is de“Network Limiter“. Deze beperkt de maximale bandbreedte die door de browser kan worden gebruikt. Dit is vooral gunstig voor gebruikers met een zeer trage internetverbinding.

Wie bijvoorbeeld graag games speelt en tegelijkertijd op internet surft of bestanden downloadt, kan ervoor zorgen dat het spel snel blijft lopen. Maar de optie is ook interessant voor streamers, omdat de bijbehorende tools in de browser ook dienovereenkomstig kunnen worden beperkt en dus niet meteen de hele verbinding lamleggen.

Voor onze test speelden we“Fortnite – Battle Royale” op een Acer Nitro 5 en stelden we de limieten in op 50% (CPU), 8 GB (RAM) en 25 Mbit (netwerk, op een glasvezelverbinding met 1 Gbit). Dit werkte feilloos, de limieten werden op geen enkel moment overschreden, zelfs niet bij parallelle downloads, en het spel liep soepel en zonder enige hinder.

2.4 Twitch Tab

[caption id="attachment_432175" align="alignright" width="234"]Twitch-Tab in Opera GX Dankzij de geïntegreerde Twitch Tab kun je inloggen op je account zonder extra software te installeren en krijg je automatisch een update als er nieuwe streams zijn.

Een andere praktische functie is ook het Twitch-tabblad, waarmee je rechtstreeks op je account kunt inloggen. Door de integratie krijg je alle kanalen waarop je geabonneerd bent direct in Opera GX te zien en ontvang je direct via de webbrowser een melding zodra er een nieuwe stream online gaat. Klik op de profielfoto om direct naar de stream te gaan.

U kunt ook video’s van YouTube, Google en Twitch als pop-out vrijgeven. Deze blijven dan openstaan in een zwevend venster boven de tabbladen en applicaties (op de voorgrond). Het venster kan worden vergroot en verkleind en kan overal op het scherm worden geplaatst.

2.5 Messenger-integratie

Opera GX heeft al enkele messengers geïntegreerd, waaronder WhatsApp, Facebook Messenger of Telegram (Discord, dat erg populair is bij gamers, ontbreekt echter). De webversies van de messengerprogramma’s zijn meestal beschikbaar als add-ons voor elke browser, maar native ondersteuning heeft natuurlijk ook zijn voordelen.

2.6 Verdere functies

Voor de rest biedt de spelbrowser alle gemakken die je al kent van andere Opera-browsers. Daartoe behoren bijvoorbeeld een Adblock, een gratis (onbeperkte) VPN-dienst voor veilig surfen en ondersteuning voor Chrome- en Opera-extensies.

Einstellungen des Opera Gaming Browser
Ook hoef je met de Opera GX niet zonder gemakken als de gratis VPN-dienst of ondersteuning voor diverse extensies.

3. conclusie van onze Opera GX test

De Opera GX ziet er niet alleen heel stijlvol uit, maar biedt ook een heleboel leuke functies die de harten van gamers sneller doen kloppen. Natuurlijk – je zou van een conventionele browser ook een gaming browser kunnen maken met de juiste extensies. Maar waarom moeite doen als je met Opera GX het hele pakket kunt krijgen?

Hoewel Opera GX nog in Early Access is, bleek hij in onze test extreem snel en ook zeer betrouwbaar. Een allround succesvolle browser die dankzij geavanceerde functies zoals de geïntegreerde netwerkbegrenzer niet alleen geschikt is voor gamers. Maar aangezien gamen op smartphones ook steeds populairder wordt, zouden we in de toekomst ook graag een draagbare versie van de browser zien.

Een second opinion over de Opera GX browser kun je krijgen in de volgende video:

Gerelateerde berichten