USB-apparaten delen via het netwerk met USB Network Gate

Externe randapparatuur wordt bijna overal via USB aangesloten. Met uitzondering van gegevensopslagapparaten en printers kunnen USB-apparaten zoals scanners of camera’s normaal gesproken niet via USB op het netwerk worden gedeeld, tenzij software zoals USB Network …

USB-apparaten delen via het netwerk met USB Network Gate

Verwaltungskonsole
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Systeem
  6. »
  7. Gegevens beheren
  8. »
  9. USB-apparaten delen via het netwerk met USB Network Gate

Externe randapparatuur wordt bijna overal via USB aangesloten. Met uitzondering van gegevensopslagapparaten en printers kunnen USB-apparaten zoals scanners of camera’s normaal gesproken niet via USB op het netwerk worden gedeeld, tenzij software zoals USB Network Gate wordt gebruikt.

Triomf van USB

Wie had bij de introductie van USB 1.1 in 1998 gedacht dat deze interface – zij het in een verbeterde vorm zoals USB 2.0 of USB 3.0 – na zo lange tijd nog steeds “state of the art” zou zijn? USB creëerde een ecosysteem voor allerlei soorten hardware die zonder problemen op bijna elke PC kunnen worden gebruikt. Hoewel Apple momenteel met Lightning een andere interface probeert te introduceren, zal de USB-interface waarschijnlijk nog lange tijd in de pc-wereld worden gebruikt, aangezien deze met USB 3.1 en de nieuwe Type C-connectoren nog een belangrijke innovatie heeft ondergaan.

Lokaal gebonden

USB-apparaten zijn in principe lokaal gebonden en kunnen niet op meerdere apparaten tegelijk worden aangesloten. Massa-opslagapparaten of printers kunnen via de netwerkprotocollen beschikbaar worden gesteld aan andere clients in het netwerk, maar andere hardware zoals smartphones, speciale USB-dongles, camera’s, TV-tuners, barcodescanners en vele andere apparaten niet.

USB via het netwerk

Dit is precies het gat dat USB Network Gate van Eltima dicht. De software is verdeeld in een server en client component en kan alle USB apparaten via het netwerk delen op zo’n manier dat ze voor de client computer verbonden zijn alsof ze fysiek verbonden zijn.

Daartoe wordt de servercomponent geïnstalleerd aan de serverzijde van waaruit de USB-apparaten moeten worden gedeeld. Alle gevonden USB-apparaten worden daar apart vermeld volgens hubs en kunnen in het netwerk beschikbaar worden gesteld via de knop Delen.

Verwaltungskonsole
Administratieconsole

De beschikbare apparaten op afstand worden op de client weergegeven en kunnen via Connect met de PC worden verbonden.

Client
Client

Zodra het apparaat is verbonden met een client, is het niet langer beschikbaar voor andere clients en ook niet voor de server. Met de USB Network Gate is meervoudige toegang tot een apparaat dus niet mogelijk en dus ook geen overtreding van licentievoorschriften als bijvoorbeeld een USB-dongle voor kopieerbeveiligingsvragen virtueel op meerdere PC’s met deze technologie wordt gebruikt – ook al is dat niet gelijktijdig.

Verbunden
Connected

Het aangesloten apparaat is fysiek verbonden voor de client vanuit zijn standpunt en wordt ook functioneel aangesproken door de software die er toegang toe heeft, inclusief het stuurprogramma. Voor een goede werking moet er daarom voor worden gezorgd dat de drivers voor het apparaat ook op de client zijn geïnstalleerd. In tegenstelling tot netwerkprinters onder Windows levert USB Network Gate geen stuurprogramma voor de server.

De server kan verbindingen ook beveiligen met bijvoorbeeld een wachtwoord, zodat niet iedere gebruiker verbinding kan maken met het apparaat of de verbinding met de externe gebruiker kan verbreken.

Einstellungen
Instellingen
Einstellungen
instellingen

Kosten per aandeel

Met een eenvoudige USB Network Gate licentie kan slechts één apparaat tegelijk beschikbaar worden gesteld.

Anzahl der Shares

Als u meerdere shares tegelijk nodig hebt, moet u een grotere of zelfs onbeperkte licentie aanschaffen. Het aantal clients in het netwerk is irrelevant.

Voor wie en wat?

De vraag rijst nu wie dergelijke software nodig heeft. Gegevensopslag en printers kunnen veel eleganter worden vrijgegeven via het netwerk – zelfs voor meerdere gebruikers. USB Network Gate heeft zijn sterke punten wanneer USB hardware af en toe wordt gebruikt op verschillende clients en “overpluggen” moet worden voorkomen. In het geval van complexe bekabeling onder het bureau of clients zoals een Windows tablet zonder voldoende interfaces is USB Network Gate een ware verademing. Aangezien de shares ook beschikbaar zijn voor gebruikers op afstand in hun remote desktop sessies of via VPN en de software compatibel is met VMware, VMware ESX, Citrix XenDesktop en Microsoft Hyper-V, zijn er zeer bijzondere toepassingsmogelijkheden afhankelijk van de omgeving, vooral omdat de software ook beschikbaar is voor Mac, Android en Linux.

USB-netwerkpoort

Download de demo via WinTotal

Fabrikant: Eltima
Prijs vanaf 89,95 USD voor één USB-poort
Systeem: Windows, Linux, Mac en Android
Positieven: Gebruiksvriendelijk, probleemloze herkenning aan client-zijde
Negatieven: Prijs misschien iets te hoog

Gerelateerde berichten