Stroomverbruik van een pc: hoeveel een pc verbruikt en hoe u kunt besparen

Computers worden steeds krachtiger en worden ook steeds langer gebruikt. Dit heeft ook steeds meer gevolgen voor het energieverbruik van pc’s en dus voor de portemonnee van de consument. In onze gids leert u hoe …

Stroomverbruik van een pc: hoeveel een pc verbruikt en hoe u kunt besparen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Stroomverbruik van een pc: hoeveel een pc verbruikt en hoe u kunt besparen

Computers worden steeds krachtiger en worden ook steeds langer gebruikt. Dit heeft ook steeds meer gevolgen voor het energieverbruik van pc’s en dus voor de portemonnee van de consument. In onze gids leert u hoe u het stroomverbruik van uw pc kunt meten en uw jaarlijkse kosten kunt berekenen. We geven u ook nuttige tips over hoe u in het dagelijkse leven rond uw pc elektriciteit kunt besparen.

  • Een pc verbruikt meer elektriciteit naarmate hij krachtiger is. Vooral moderne aparte grafische kaarten hebben een hoog stroomverbruik.
  • De computer en de aangesloten apparaten moeten met een tuimelschakelaar van het lichtnet worden losgekoppeld als ze niet actief zijn.
  • U kunt het stroomverbruik van uw pcook verminderen metsoftware-instellingen zoals de slaapstand en het energiebesparingsplan.

1. hoe u het stroomverbruik van uw pc in het dagelijks leven kunt verminderen

Als u een krachtige, moderne pc bezit, kost hij u al ongeveer 200€ per jaar als u hem 6 uur per dag gebruikt. Dit is exclusief langere stand-by fasen en randapparatuur zoals printers en geluidssystemen. Vooral als u meerdere apparaten in uw huishouden hebt, op lange termijn energie wilt besparen of als u als werkgever meerdere kantoormedewerkers in dienst hebt, moet u nadenken over hoe u het stroomverbruik van pc’s kunt verminderen.

Aangezien computers nu ongeveer 12% van de elektriciteitskosten van particuliere huishoudens voor hun rekening nemen (en de trend stijgt), is de eerste stap die u moet nemen om uit te zoeken of u klant bent bij een aanbieder van goedkope elektriciteit en of het voor u de moeite waard is om uw elektriciteitstarief te wijzigen. U kunt dit bijvoorbeeld online doen met behulp van een elektriciteitscalculator.

1.1 De standby-stand kost ook op lange termijn geld

 Stromverbrauch PC mit Stromvergleichsrechner reduzieren
Ook op uw computer loont het om energie te besparen.

Daarnaast moet elke pc-gebruiker onnodige stand-by tijden vermijden. Een normale desktop-pc verbruikt bijvoorbeeld tot 15 watt. Als men een computer een jaar lang continu in stand-by zou laten staan, zou dat extra elektriciteitskosten van 37 € betekenen (0,28 €/kWh, geldt voor alle voorbeelden). Daarom moeten apparaten tijdens langere pauzes altijd volledig worden uitgeschakeld.

Bovendien verbruiken veel voedingen zelfs elektriciteit wanneer de apparaten zijn uitgeschakeld. Hoewel dit verbruik zeer laag is, kan een besparing op de lange termijn zeer lonend zijn als het aantal apparaten voldoende is. Daarom is het raadzaam een stekkerdoos met een tuimelschakelaar te kopen. In uitgeschakelde toestand wordt de stroomaansluiting volledig verbroken. Het is bijzonder praktisch dat u alle randapparatuur, zoals monitoren, printers en boxen, tegelijkertijd op de stekkerdoos kunt aansluiten. Wij raden u aan een model met overspanningsbeveiliging te kiezen. Dit vermindert niet alleen het stroomverbruik, maar beschermt uw apparaten ook tegen schade door blikseminslag en kortsluiting.

Tip: Voor een bijzonder comfortabele bediening zijn er stekkerdozen met afstandsbediening. De afstandsbedieningen zijn zowel bedraad als draadloos. Ze zijn bijzonder geschikt voor bureausystemen met kabelgeleiding.

Erzijn nog meer besparingsmogelijkheden met voedingseenheden. Hoe meer elektriciteit uw systeem verbruikt, hoe belangrijker de energie-efficiëntie van de voeding. Voedingen die het Amerikaanse 80-PLUS-certificaat hebben gekregen, hebben een efficiëntie van minstens 80 % bij 20, 50 en 100 % gebruik van de voeding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende certificaten:

Certificaat Energie-efficiëntie >=
80 PLUS 80 %
80 PLUS Brons 85 %
80 PLUS Zilver 87 %
80 PLUS Goud 89 %
80 PLUS Platina 90 %
80 PLUS Titanium 94 %

1.2 Stroom besparen met de juiste software-instellingen

Veel Windows-apparaten hebben een slaapstand en een energiebesparingsmodus. Beide modi besparen uw sessie en verminderen het stroomverbruik van de pc. Terwijl de hibernationstand het stroomverbruik tot een minimum beperkt, verbruiken computers met de energiebesparingsstand, die uit de stand-bystand is voortgekomen, tot 15 watt.

Daar staat tegenover dat de PC binnen een ogenblik kan worden “gewekt” uit de spaarstand. In de slaapstand duurt dit ongeveer even lang als het opstarten. Nieuwe en moderne PC’s hebben echter vaak maar 10-15 seconden nodig om op te starten. Daarom moet u waar mogelijk de voorkeur geven aan de slaapstand boven de energiebesparende stand. U moet beide modi alleen gebruiken als u een sessie wilt opslaan.

Windows geeft u ook de mogelijkheid om een persoonlijk energiebesparingsplan in te stellen. Voer daarvoor gewoon ‘Energiebesparingsplan’ in het zoekveld in en klik op ‘Selecteer Energiebesparingsplan’.

stromverbrauch pc strompreise vergleichen
Naast het energiebesparingsplan kunt u het stroomverbruik van de pc ook met andere instellingen beïnvloeden.

Daar kunt u een huidig plan bewerken of uw eigen energiebesparingsplan maken. In dit voorbeeld maken we ons eigen plan, zodat we op elk moment kunnen terugkeren naar de fabrieksinstellingen van Windows. In de eerste stap moet u een sjabloon kiezen voor uw plan. Hier bevelen wij het vooraf ingestelde plan “Gebalanceerd” aan, zodat u vervolgens kunt beslissen welke extra besparingen u wilt realiseren.

Mit Stromvergleichsrechner Verbrauch ausrechnen
Dit zijn de instellingen van het energiebesparingsplan voor notebooks.

U kunt nu instellen hoe helder het scherm moet zijn, wanneer het automatisch moet worden uitgeschakeld en na hoeveel minuten de energiebesparende modus moet worden geactiveerd, afhankelijk van uw gebruiksgedrag. Deze instellingen worden automatisch toegepast nadat het plan is aangemaakt. Als u in de tussentijd wilt terugschakelen naar de standaardinstellingen van Windows, blijft uw plan opgeslagen, zodat u het met één klik kunt selecteren.

Tip: Gevorderde pc-gebruikers kunnen het stroomverbruik van hun pc verder verminderen door het energieplan te bewerken nadat het is gemaakt en de geavanceerde instellingen te selecteren. Daar kunt u bijvoorbeeld een automatische slaapstand na inactiviteit instellen of, in het geval van laptops, de grafische instellingen automatisch laten wijzigen afhankelijk van het batterijniveau.

2 Selecteer een apparaat dat aan uw behoeften voldoet

strom wechseln grafikkarte
Grafische kaarten kunnen veel stroom verbruiken.

Afhankelijk van de prestaties van je apparaat kunnen er serieuze verschillen zijn in het stroomverbruik. Zo verbruiken gaming-pc’s met krachtige externe grafische kaarten vaak aanzienlijk meer dan twee keer zoveel als kantoorcomputers met onboard graphics. Laptops verbruiken ook aanzienlijk minder energie dan desktop-pc’s. Het kan daarom de moeite waard zijn om met deze factor rekening te houden wanneer u de volgende keer van plan bent een apparaat aan te schaffen.

Een pc met een goede grafische kaart en processor is vooral de moeite waard voor gebruikers die graag veeleisende games spelen of de computer gebruiken voor beeld- en videobewerking. Naast de grafische kaart zijn ook krachtige processoren, schijven en ventilatoren energievreters. Voor normale kantoortoepassingen is het gemakkelijk voldoende om processoren uit het middensegment en onboard graphics te gebruiken. Hieronder staat een tabel met voorbeeldsystemen die laat zien hoeveel de elektriciteitsprijzen van verschillende voorbeeldsystemen per jaar kunnen verschillen. Dit zijn systemen met mid-range hardware die 6 uur per dag draaien met een gemiddelde belasting van 70%, zonder randapparatuur (elektriciteitsprijs 28 cent/kWh).

Elektriciteitsprijzen per jaar Desktop PC Laptop
Kantoor 42,50 € 18,40 €
Gaming 183,96 85,85 €

Ondanks de grote verschillen is het dus niet de moeite waard om om financiële redenen van apparaat te veranderen om elektriciteit te besparen, aangezien laptops meestal veel duurder zijn dan vergelijkbare desktop-pc’s. Laptops bieden echter het voordeel van mobiliteit. Wanneer u een nieuw exemplaar of zelfs kantoorapparatuur koopt, moet u nog steeds nagaan hoe krachtig uw systeem moet zijn om aan uw eisen te voldoen.

3 Hoe berekent u het stroomverbruik van uw pc?

stromrechner watt technik
Elektriciteitskostenmeter

Om het jaarlijkse stroomverbruik van je pc te berekenen, moet je het eerst meten. Daarvoor kun je een energiekostenmeter voor het stopcontact gebruiken. Je kunt ze kopen voor ongeveer tien euro of meer. De goedkope apparaten laten echter meestal een afwijking van ongeveer 10 procent toe. Voor een nauwkeuriger resultaat moet u wat dieper in de buidel tasten of een apparaat lenen van uw elektriciteitsleverancier.

Om uw verbruiksgedrag zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen, raden wij u aan over een periode van minstens een week te meten en ook uw gemiddelde verbruikstijd per dag te berekenen. Na de meting toont u het gemiddelde stroomverbruik per uur (in watt) op het apparaat. Om de jaarlijkse elektriciteitskosten van uw apparaat te berekenen, voert u in de volgende formule uw dagelijkse gebruikstijd in uren (Nh), het elektriciteitsverbruik van uw apparaat in watt per uur (Wh) en uw elektriciteitsprijs/kWh in euro’s (P) in:

Nh x Wh x 365 x 0,001 x P = elektriciteitskosten van het apparaat per jaar

Gerelateerde berichten