Voor fans van overklokken, hobbyisten, gamers en liefhebbers waren en zijn tools als EVEREST, zijn opvolger Aida32 of HWINFO32 een ware cultus, een absolute must en “need to have”. Geschikt voor de analyse van de allernieuwste systeemhardware of softwarecomponenten, biedt de marktleider de huidige Aida64 Extreme Edition, die al op WinTotal is gepresenteerd, voor privégebruik aan. Het is vooral bedoeld om het systeem geschikt te maken voor Windows 8 en ondersteunt en prebuild het VIA VX11 platform met de Nano X2, AMD Trinity of de OpenGL 4.3 en CUDA 5.0 interfaces. Dat is allemaal goed en wel voor 2-3 computers thuis, maar wat te doen in het geval van netwerken en onderling verbonden systemen? Een uitweg en dus een echte oplossing voor beheerders en systeembeheerders in een dergelijke situatie wordt geboden door de onlangs uitgebrachte Business Edition (versie 2.60) van de Aida64 benchmark suite. Anders dan bij de Extreme Edition ligt de focus dit keer niet op individuele gebruikers, maar op de vele kleine en middelgrote ondernemingen met hun talloze intranetten en kantoorlans. Wat precies het verschil maakt tussen de Business en Extreme Editions en of het toegepaste prijsmodel coherent is: We bekijken het voor u in het volgende.
Inhoudsopgave
Aida64 2.6x – Extreme vs. Business Edition
Zoals reeds vermeld, is de Extreme Editie (beschikbaar vanaf 28,80 EUR) bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor commercieel gebruik. Een uitzondering is de versie AIDA64 Extreme Edition (Engineer License) (159,90 EUR), waarmee u een systeemanalyse kunt uitvoeren op een onbeperkt aantal computers – maar ook dat en alleen als een single-user applicatie.
In tegenstelling tot de Extreme-variant is de AIDA64 Business Edition dus hoofdzakelijk ontworpen als netwerkbeheeroplossing en biedt “een breed scala aan functies voor het maken, beheren en analyseren van hardware- en software-inventarissen” en in het bijzonder “van bedrijfsnetwerken”. Het productspectrum omvat het hele scala van lokale en externe diagnostiek, netwerkbewaking, beheer op afstand en licentiebeheer. De prijs is 159,90 euro voor 10 werkstations (individuele aanbiedingen op aanvraag).
Overklokken en kantoornetwerk? Nauwelijks. Sommige functies van de Extreme Edition ontbreken dus in de zakelijke versie. Het lijkt echter aannemelijk dat enkele modules voor hardwarebewaking (registratie van sensorwaarden, temperatuurwaarschuwing) of enkele speciale overklokbenchmarks van de Extreme-versie voor analyse van CPU, geheugen en harde schijf ontbreken. Het volledige programma van audit- en remote control-functies is daarentegen geen probleem. Tot de hoogtepunten van de Business Edition behoren duidelijk de grafische afstandsbediening en het remote pakket, bestaande uit gebruikersbewaking op afstand, HDD-bewaking op afstand en bewaking van de virusdatabase op afstand. De geautomatiseerde rapportage op afstand (e-mailing en SQL-databaseopslag mogelijk) en de geïntegreerde rapportageconverter laten zien wat het betekent om loopafstanden te besparen bij het onderhoud van gedistribueerde netwerken.
Terwijl de Extreme Edition alleen standaard tekst, HTML en MHTML rapportformaten biedt, biedt de Business Edition formaten als XML, CSV en MIF (Microsoft SMS, INI rapporten). Ook uniek zijn tal van functies die doorgaans belangrijk zijn voor het bedrijfsbeheer. Daartoe behoren een waarschuwingssysteem voor aflopende certificaten, het bijhouden van wijzigingen en een monitoringmanager om belangrijke systeemvariabelen binnen een permanent normaal bereik te houden. Het hart van elke beheerder wordt echter pas echt warm bij het gebruik van de opdrachtregel, via welke deze talrijke functies op bijna willekeurige wijze kunnen worden gekoppeld en gecoördineerd.
Als u wilt weten hoe het is om een tool van net geen 24 MB groot zonder voorafgaande installatie op te roepen – herverdeeld en netwerkbreed – en dan alleen maar achterover te hoeven leunen terwijl u een mogelijk eindeloos aantal computers bewaakt, dan kunt u dat hier en nu te weten komen.
Business Edition – structuur in detail
AIDA64 Business Edition is ontwikkeld voor zowel 32-bit als 64-bit platforms en is net zo geschikt voor Windows 8 en Windows Server 2012 als voor eerdere Vista, XP of Windows 95/98/Me scenario’s.
In onze test hebben we gebruik gemaakt van de VMware-ondersteuning van Aida64 en onder WMware Workstation 8 een virtueel netwerk opgezet bestaande uit drie virtuele computerinstanties waarop – net als op de hostcomputer – een Windows 7 64-bit draaide. We lieten de instances standaard onder NAT draaien en richtten voor elke unit vooraf alleen een verbinding in met onze centrale netwerkmap (“shared”) op de hostcomputer. Uitgerust met deze minimale netwerksimulatie hebben we vervolgens de huidige Aida64 Business Edition (versie 2.60.2100 van 21.08.2012) gedownload en de ZIP-versie rechtstreeks in onze netwerkmap uitgepakt. Deze vrij elegante procedure is geheel in overeenstemming met de aanbeveling van Aida en is de reden dat zoiets als een netwerkinstallatie nu al compleet genoemd kan worden. De Business Edition kan dus “out of the box” in gebruik worden genomen, waarbij op elke deelnemende computer een aparte Aida64 instance moet worden gestart of opgestart, met name voor wederzijdse toegang op afstand.
\server delen map Aida64.exe
Voorbeeld van een aanroep op laag niveau die ook toegang op afstand mogelijk maakt voor inkomende verbindingen van hosts op afstand:
\shareaida64folderaida64.exe /ACCEPTBG /SAFE /SILENT
Dit geeft al aan dat de gehele Business Edition lijkt te draaien in een sessie-achtige container waarop individuele stations kunnen inloggen en vervolgens absoluut probleemloos met elkaar kunnen communiceren. De intelligente structuur van dit model verklaart zowel de eenvoud van de communicatie tussen processen als het idee achter alle functies voor onderhoud op afstand en op afstand waar de Business Edition voor staat.
De functies in gebruik
Als we de Aida64 Business Edition lokaal op onze eigen computer starten, komen we in eerste instantie niet voor buitensporige stilistische verrassingen te staan, maar valt de voor analysetools typische boomstructuur onmiddellijk op.
In feite bevinden zich hier alle essentiële bewakingstools voor gegevensdragers, RAM, software, beveiliging, beeldscherm- en apparaatbeheer, besturingssysteem, netwerk en bord en de gebruikte chiptechnologie – precies zoals de gebruiker verwacht. Temperaturen, hardware status meldingen (ventilator, S.M.A.R.T), handtekeningen, huidig voltage van CPU, AGP en DRAM – de gehele verwachte bandbreedte is aanwezig. AIDA64 scoort ook aan de softwarekant en geeft de gebruiker informatie over geïnstalleerde programma’s, softwarelicenties, Windows-instellingen en diverse lijsten met gestarte processen, services, DLL-bestanden en de autostartprogramma’s.
Vooral de directe link naar het Aida-forum vanuit de bovenste icoonbalk of de uitgebreide help en korte documentatie van de commandoregel waren op dit punt erg prettig.
Voorbeeld oproep via de opdrachtregel voor de netwerk audit optie:Rapportage biedt veel flexibiliteit. Of het nu gaat om een afdrukvoorbeeld, lokale rapportage scoring, e-mail verzending of Ftp upload – van een kort rapport tot een algemeen systeemoverzicht van meer dan 150 pagina’s, de gebruikelijke professionele kwaliteit van Aida is hier te vinden. Als u nu ook de mogelijkheden van SQL database opslag of zelfs de command line opties voor het creëren van een door de gebruiker gedefinieerde lay-out in ogenschouw neemt, wordt het duidelijk dat u met de Business Edition uw eigen infrastructuur met betrekking tot rapportage kunt opbouwen, die u volledig en volledig autonoom kan informeren.
\server\a64folder\aida64.exe /R \server\report\$HOSTNAME /audit /CSV /SAFE /SILENT
Laten we ons nu richten op het eigenlijke onderwerp van de Business Edition, de procedure voor het bewaken van de op de Business Edition aangemelde computerentiteiten.
In individuele gevallen is het de localhost die alle informatie in een eenvoudige kolomstructuur als afbeelding ter beschikking stelt. Bijzonder praktisch voor toegang op afstand: het aanmaken van afzonderlijke virtuele groepen, die elk afzonderlijke computers op afstand groeperen of in perspectief rangschikken in de zin van een gemeenschappelijke controle.
Dit “mengen” van computers maakt het veel gemakkelijker om met een netwerksysteem te werken en maakt het mogelijk om verschillende lagen van een netwerk uit te lezen. Dit kan bijvoorbeeld op basis van locatiekeuze of computer- en hardwareklassen worden bekeken, gecontroleerd of vastgelegd. De door Aida gekozen productarchitectuur biedt de beheerder absolute vrijheid en maakt ook de ongebruikelijke, bijvoorbeeld indirecte interoperabiliteit over meerdere instance cascades mogelijk.
Voor IT-managers en beheerders van kleine en middelgrote ondernemingen lijkt met de Aida64 Business Edition eindelijk een tooloplossing binnen handbereik die in eerste instantie niets te wensen overlaat ten opzichte van monitoring en informatievergaring van het PC-systeem.
Versie 2.60.2100 van de Business Edition biedt netwerkbewaking, controle en opvolging van systeemveranderingen evenals een uiterst overtuigend rapportage- en archiveringssysteem.
Of het nu gaat om real-time meldingen voor automatische kennisgeving aan de netwerkbeheerder of waarschuwingen bij kritieke omstandigheden op het gebied van beschikbare opslagruimte, aflopende licenties en certificaten of overschrijding van procesgroottes – het pakket van netwerkbewaking en beheer op afstand is overtuigend. Het enige nadeel van Aida64 is waarschijnlijk de beperking tot Windows computers. Hier vertoont de software echter geen zwakke punten.
Ter afsluiting van onze test van de Business Edition willen we daarom kort wijzen op het belangrijkste aspect van de Aida-suite. AIDA64, de opvolger van succesvolle tools als EVEREST en Aida32, beschikt over de meest nauwkeurige hardwaredetectiemogelijkheden in zijn klasse en biedt als geen ander programma op de markt gedetailleerde informatie over computerinstallaties. De hardwaredetectiemodule wordt ondersteund door een uitgebreide eigen hardwaredatabase met meer dan 115.000 ingangen, en wie zich ooit in de situatie heeft bevonden dat hij onvolledige sensorgegevens of zelfs een verkeerd antwoord ontving, zal deze schat aan ervaring waarderen. Betrouwbaarheid van de analysegegevens en het rekening houden met de eigenaardigheden van individuele fabrikanten in assemblages en sensortypes is en blijft de kracht van een succesvol instrument voor hardwarebewaking.
Qua prijs valt er in ieder geval niets te klagen; deze investering in de veiligheid en betrouwbaarheid van de eigen computerinfrastructuur is leuk en overtuigend. Als investering in preventieve gezondheidszorg, die met nog geen 63 euro geen drol kost, schade voorkomt en effectief storingen en projectuitval kan voorkomen, kan het niet misgaan met de Business Edition van Aida64.
Aida64 Business EditieDownload van de proefversie via WinTotal |
|
Producent: | FinalWire, |
Prijs | vanaf 62,50 Euro voor 5 computers |
Systeem: | Windows |
Positieven: | Zeer informatief, geen installatie nodig, remote polling van clients. |
Negatief: | – |