Monitoringstool voor IT-superhelden: Serverbeheer met SolarWinds SAM

Het softwarebedrijf SolarWinds heeft één ding begrepen: Systeembeheerders zijn superhelden. Van het distribueren van patches tot het beheren van beveiligingsprotocollen en het bewaken van servers en netwerken – elke dag staan systeembeheerders voor nieuwe uitdagingen …

Monitoringstool voor IT-superhelden: Serverbeheer met SolarWinds SAM

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Netzwerk
  6. »
  7. Monitoringstool voor IT-superhelden: Serverbeheer met SolarWinds SAM

Het softwarebedrijf SolarWinds heeft één ding begrepen: Systeembeheerders zijn superhelden. Van het distribueren van patches tot het beheren van beveiligingsprotocollen en het bewaken van servers en netwerken – elke dag staan systeembeheerders voor nieuwe uitdagingen en houden ze het IT-landschap van hun bedrijf soepel draaiende. Maar wat zouden superhelden zijn zonder superheldenapparatuur? Zodat IT-specialisten niet alleen op hun kennis en vaardigheden hoeven te vertrouwen, heeft SolarWinds – ook bekend van DameWare Remote Support – deze redders in nood voorzien van krachtige applicatie- en serverbewakingssoftware in de vorm van de Server & Application Monitor (SAM).

SAM is volledig agentloos en ondersteunt systeembeheerders bij het beheer van servers en het oplossen van problemen. Hiervoor biedt de software kant-en-klare modules voor ongeveer 150 toepassingen. Zo kunnen de integriteit en de prestaties van alle servertoepassingen worden bewaakt en kunnen belangrijke hardwareprestatie-indicatoren via het dashboard worden weergegeven.

0023_SAM_5-0_Enterprise-Level-Scale_Lg_EN

Dankzij geïntegreerde acties voor het starten en stoppen van diensten en processen, en het herstarten van servers, kunnen systeembeheerders prestatieproblemen snel en in context oplossen, waardoor de soepele werking van de infrastructuur wordt gewaarborgd.

Verder biedt de SolarWinds Server & Application Monitor de Baseline Threshold Calculator en AppInsight voor SQL.

Microsoft SQL-servers bewaken met AppInsight voor SQL

Een belangrijke functie van de Server & Application Monitor is AppInsight voor SQL. SQL-databases met slechte prestaties kunnen grote problemen opleveren voor verschillende servertoepassingen. Het lokaliseren en elimineren van de oorzaak van een dergelijk probleem kan dagen duren, zelfs voor ervaren databasebeheerders. Dit is waar AppInsight voor SQL kan helpen. De tool geeft systeembeheerders een diepgaand inzicht in de prestaties van Microsoft SQL-servers en stelt hen in staat SQL-prestatieproblemen te identificeren en op te lossen. Via een dashboard geeft de software systeembeheerders een overzicht van queries, trends en logbestanden, evenals indexfragmentatieproblemen, foutenlogs en de status van SQL Agent-taken.

0034_SAM_6-0_Appinsight-Dashboard_Lg_EN

Op die manier kunnen een aantal problemen met de SQL-database worden opgelost:

Indexfragmentatie: Indexfragmentatie kan zoekopdrachten vertragen en extra opslagruimteverbruik veroorzaken. Met AppInsight voor SQL kunnen systeembeheerders de top gegroepeerde en niet-gegroepeerde indexen per fragmentatie bekijken.

Rekenintensieve queries: Een piek in CPU-gebruik op een SQL-server is vaak te wijten aan rekenintensieve queries. AppInsight voor SQL biedt een overzicht van de meest CPU-intensieve queries per CPU-tijd. Daarnaast kunnen gedetailleerde prestatiegegevens worden opgevraagd voor elke query.

Agent job niet voltooid: Vaak is een SQL-probleem dat een agenttaak niet is voltooid. Dergelijke problemen kunnen ook in het dashboard worden opgelost. AppInsight voor SQL laat zien of een agent job vastzit in de uitvoeringsstatus of dat er een fout is opgetreden. Daarnaast kunnen SQL-foutlogs worden weergegeven om authenticatieproblemen op te sporen.

Gebrek aan opslagruimte: Een te grote database belast het geheugen en de CPU van een server zwaar. Bovendien vertragen grote logbestanden belangrijke databasebewerkingen. Met AppInsight voor SQL kunnen systeembeheerders de capaciteitsinformatie voor een problematische database rechtstreeks in het dashboard bekijken en indien nodig alarmen of andere voorwaarden configureren. De tool bepaalt meldingen op basis van een statistisch gegenereerde drempelwaarde. Alarmen kunnen worden gedefinieerd, bijvoorbeeld om een waarschuwing te activeren als een grote databasestijging is geregistreerd in een vooraf gedefinieerde periode. Bovendien biedt het dashboard gedetailleerde overzichten van de opslagprestaties, zoals wachttijden voor lezen en schrijven. Opslagmedia die prestatieproblemen veroorzaken kunnen zo worden geïdentificeerd en indien nodig gerepareerd.

In totaal verzamelt AppInsight voor SQL prestatiemetingen voor meer dan 100 meetgegevens en biedt het webgebaseerde SQL-rapportage.

Baseline drempel berekenaar

Een andere functie van SolarWinds SAM is de Baseline Threshold Calculator. Met deze tool kunnen systeembeheerders drempelwaarden berekenen op basis van basislijngegevens voor dagelijkse en nachtelijke systeemprestaties. Dit helpt bij het verminderen van waarschuwingen die een reactie vereisen. Systemen die afwijken van de normale status kunnen eenvoudiger worden vastgesteld en dienovereenkomstig worden behandeld.

U kunt een demo van de software van de fabrikant gratis downloaden.

Gerelateerde berichten