Het scherm beschermen: 3 varianten voor een veilig gebruik van de mobiele telefoon

De ontwikkeling van smartphones vertoont een constante, soms exponentiële toename van de prestaties op vele hardware- en softwaregebieden. Als het gaat om bescherming tegen schade, valt de ontwikkeling echter op. In feite is het op …

Het scherm beschermen: 3 varianten voor een veilig gebruik van de mobiele telefoon

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Het scherm beschermen: 3 varianten voor een veilig gebruik van de mobiele telefoon

De ontwikkeling van smartphones vertoont een constante, soms exponentiële toename van de prestaties op vele hardware- en softwaregebieden. Als het gaat om bescherming tegen schade, valt de ontwikkeling echter op. In feite is het op sommige gebieden een tweesporenbeleid: terwijl de bescherming tegen waterschade gestaag is verbeterd, is de bescherming tegen breuk of krassen minder positief.

Aangezien de steeds grotere schermen van mobiele telefoons en innovaties zoals edge displays ook het aanvalsoppervlak voor schade hebben vergroot, is het des te belangrijker het scherm te beschermen. Dit gebeurt meestal met accessoires voor mobiele telefoons. In deze gids presenteren we de verschillende methoden, van schermbeschermers tot kogelvrij glas, en laten we zien wanneer welke methoden het meest zinvol zijn.

Welke soorten bescherming zijn er voor beeldschermen?

De meest gebruikelijke soorten directe bescherming voor beeldschermen zijn folies en beschermend glas. Spray-on bescherming kan ook beschermen tegen krassen. Harde hoesjes of bumpers beschermen ook de randen van de telefoon of de achterkant tegen breuk.

Kun je een beschadigde mobiele telefoon beschermen tegen verdere barsten?

Hoewel kleine krassen kunnen worden behandeld, breiden grotere barsten in het display zich na verloop van tijd meestal vanzelf uit. In dat geval moet meestal het hele display worden vervangen.

Wat biedt de meeste bescherming?

Een combinatie van een gsm-hoesje en een displaycoating biedt de beste bescherming tegen krassen en barsten.

1. scheuren in het scherm zetten uit zonder interventie

Randdisplay

Bij een edge display heeft een mobiele telefoon een gebogen buitenrand; het scherm buigt om de zijkant heen om daar extra weergavemogelijkheden te bieden. Dit vergroot ook het meest gevoelige element van het toestel en maakt het noodzakelijk om het scherm specifiek te beschermen.

Scheuren in het scherm als gevolg van een gevallen mobiele telefoon komen steeds vaker voor als type schade. Daarnaast zijn andere vormen van bescherming, zoals bescherming tegen de zon en oververhitting, af en toe relevant, maar breuken komen verreweg het meeste voor.

Het belang van het voorkomen van displayschade blijkt uit de ruime keuze bij het zoeken naar een hoogwaardig iPhone 14 Pro hoesje. Hoewel het bij de meeste beschermhoesjes ook gaat om het voorkomen van krassen op de behuizing, gaat het er bij dergelijke producten vooral om het gevoelige display te beschermen tegen zowel krassen als breuk.

Want schade aan het scherm is niet alleen visueel vervelend, het verspreidt zich vaak ook snel en veroorzaakt gevolgschade. Als de barsten slechts oppervlakkig zijn, kunnen kleine krassen nog worden verwijderd. Vaak moet het scherm echter tegen hoge kosten worden vervangen – of is de schade door een stoot zo diep dat er beeldfouten ontstaan.

2 De meest rudimentaire bescherming wordt geboden door een schermbeschermingsfolie.

folie zum schutz eines displays
Er zijn beschermfolies verkrijgbaar die passen op de maten van iPhones, Samsung-producten en andere gangbare modellen.

Een schermbeschermingsfolie brengt de minste veranderingen aan in de bediening van een smartphone . De mobiele telefoon blijft hetzelfde slanke en handzame formaat houden – en hoewel hij niet wordt beschermd tegen breken door vallen, kan het display bij sommige soorten gebruik toch worden beschermd.

Vuil en krassen worden bijvoorbeeld voorkomen door een folie. U kunt het gebruiken om de mobiele telefoon te beschermen tegen vingerafdrukken, en er zijn ook verschillende soorten folies die extra functies kunnen vervullen.

Zo helpt een antireflectiefolie uw telefoon te beschermen tegen de zon. Dit type folie is ook praktisch voor laptops, iPads of andere tablets.

Een nadeel is het aanbrengen: als je het niet goed doet, zit de folie scheef of komt er lucht onder de folie en ontstaan er luchtbellen. Een uithardende spray-on bescherming is hier gemakkelijker. De beschermingscapaciteit is echter beperkt en constante vernieuwing is noodzakelijk.

Tip: Als u uw mobiele telefoon alleen bij dagelijks gebruik wilt beschermen, is een folie een goedkope en onopvallende manier om een rudimentaire bescherming te krijgen.

3. kogelvrij glas kan worden gebruikt om het display te beschermen bij botsingen.

display durch panzerglas schuetzen
Duurdere apparaten zoals iPhones of een Apple Watch kunnen worden gered van breuk door kogelvrij glas te gebruiken om de klap of val op te vangen.

Voor zwaarder gebruik en als je vaker onderweg bent, kan een folie een te kleine beschermingsfactor zijn. Hoewel het folie het display beschermt tegen krassen, bijvoorbeeld van sleutels of kleingeld in dezelfde zak, worden klappen en stoten tegen het scherm niet verzacht.

Het kogelvrije glas, of anders een plastic schild, wordt op het display aangebracht en verhoogt de oppervlaktehardheid enorm. Dit vermindert de kans dat het display breekt.

Het effect is echter meer afhankelijk van de kwaliteit dan van de folie. Terwijl een goed aangebrachte folie altijd beschermt tegen kleine krasjes, hangt het van het merk van de mobiele telefoon af of een glazen schild het display voldoende kan beschermen wanneer het wordt blootgesteld aan schokken.

4. Afscherming van de kwetsbare zijranden

hardcases zum smartphone-schutz
Schade voorkomen met accessoires is goedkoper dan repareren.

Zelfs als coatings over het display de werking niet of nauwelijks beperken, willen sommige gebruikers het display van hun mobiele telefoon beschermen zonder folie of kogelvrij glas. Een hoesje beschermt een mobiele telefoon tegen schade zonder het display zelf te bedekken.

Hoesjes zijn er in allerlei kleuren en vormen. Een hard case die de hele achterkant van een smartphone omsluit is gebruikelijk. Maar een bumper rond de zijranden is ook effectief als bescherming tegen breuk.

Want hoewel coatings het scherm bedekken, laten ze de randen van de telefoon volledig onbeschermd. Als de telefoon op een hoek valt in plaats van op het scherm, blijven de scheuren en breuken meestal niet beperkt tot de rand.

Het materiaal van hoesjes absorbeert vallen, en afhankelijk van het ontwerp kunnen de randen buiten het oppervlak van de telefoon uitsteken. Zelfs een val op het platte scherm wordt opgevangen door de bumper en alleen een bijzonder oneffen vloer met uitstekende elementen wordt een risico op breuk.

Als bijzonder uitgebreide bescherming nodig is, zijn flipcases of outdoorcases ideaal, omdat ze het toestel volledig omsluiten.

Tip: De keuze van bescherming is niet een of-of. De beste bescherming krijgt u als u een case en een display cover combineert.

Gerelateerde berichten