Raspberry Pi vs Arduino: De beste componenten voor uw programmeerproject

Steeds meer hobbyisten proberen creatieve doe-het-zelf-projecten uit en wenden zich tot een single-board computer voor de besturing. In de meeste gevallen is dat een Raspberry Pi of een Arduino, die beide ongeveer dezelfde vormfactor hebben, …

Raspberry Pi vs Arduino: De beste componenten voor uw programmeerproject

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Raspberry Pi vs Arduino: De beste componenten voor uw programmeerproject

Steeds meer hobbyisten proberen creatieve doe-het-zelf-projecten uit en wenden zich tot een single-board computer voor de besturing. In de meeste gevallen is dat een Raspberry Pi of een Arduino, die beide ongeveer dezelfde vormfactor hebben, maar verder weinig gemeen hebben. In deze Raspberry Pi Arduino vergelijking komt u te weten wat de verschillen zijn tussen de twee oplossingen en voor welke toepassingsscenario’s ze geschikt zijn. Ook vertellen we je hoe Raspberry Pi vs. Arduino er qua kosten uitziet.

Wat is het verschil tussen een Arduino en een Raspberry Pi?

De Arduino is een microcontroller die alleen gecompileerde code in C++ kan uitvoeren. Een Raspberry Pi daarentegen functioneert ook als een stand-alone systeem.

Voor welke projecten is de betreffende single-board computer geschikt?

De Arduino is vooral geschikt voor projecten waarbij eenvoudige taken herhaaldelijk moeten worden uitgevoerd. Een Raspberry Pi daarentegen kan worden gebruikt voor alle projecten waarbij ook een besturingssysteem betrokken is.

Hoe kan een Arduino worden uitgebreid?

Een Arduino kan worden uitgebreid met behulp van shields. Dit zijn elektronische uitbreidingskaarten die zonder solderen op een Arduino-bord of een ander shield kunnen worden gestoken en extra functionaliteiten mogelijk maken.

1. waarin verschilt een Raspberry Pi van een Arduino?

Raspberry Pi mit Speicherkarte
Voor een leek is er visueel weinig verschil tussen een Raspberry Pi en een Arduino board. Beide zijn slechts ongeveer zo groot als een luciferdoosje in de standaardversie en hebben verschillende pinnen voor het programmeren.

Voor een leek is er weinig visueel verschil tussen een Raspberry Pi en een Arduino board. Beide systemen zijn in de standaardversie slechts ongeveer zo groot als een luciferdoosje, hebben een USB-aansluiting en meerdere pinnen voor het programmeren.

De Arduino is echter een microcontroller waarvoor een computer met Windows, Linux of OS X nodig is. Hij heeft geen eigen besturingssysteem, maar kan wel worden geprogrammeerd. Hoewel hij geen eigen besturingssysteem heeft, kan hij toch programma’s uitvoeren die door zijn firmware worden geïnterpreteerd. Hierdoor kan de gebruiker rechtstreeks op de computer code uitvoeren, bijvoorbeeld via een webinterface, zelfs buiten een specifiek besturingssysteem om.

De Raspberry Pi daarentegen is een afzonderlijk systeem dat via HDMI op een scherm kan worden aangesloten en met een USB-muis en -toetsenbord kan worden bediend. De gehele hardware is ondergebracht op een enkele kaart (SoC, System on a Chip). Bovendien ondersteunt de Raspberry Pi Linux en is hij standaard uitgerust met verschillende interfaces (bv. HDMI, LAN of WiFi-communicatie), die eerst via een shield aan een Arduino-bord moeten worden toegevoegd.

Logischerwijs heeft een Raspberry Pi ook een aanzienlijk hoger energieverbruik (power consumption) dan een Arduino. Het Raspbian besturingssysteem wordt ook geleverd met Python voorgeïnstalleerd, zodat je meteen kunt beginnen met programmeren.

Goed om te weten: Een shield is een elektronisch uitbreidingsbord dat zonder solderen op een Arduino-bord of een ander shield kan worden gestoken en extra functionaliteiten mogelijk maakt. De uitbreidingsborden voor de Raspberry Pi heten HAT (hardware attached on top) en hebben allemaal hun eigen EEPROM-chip.

2 Raspberry Pi vs. Arduino: Modeloverzicht

Zowel de Arduino als de Raspberry Pi worden aangeboden in verschillende versies die qua hardware verschillen. Om je een klein overzicht te geven, hebben we de technische specificaties van de belangrijkste modellen nog eens voor je samengevat:

2.1 Arduino

Uno

Leonardo

Yun

Mega2560

Nano/Mini

Micro

Bewerker

ATmega328P-PU

ATmega32u4

ATmega32u4 en Atheros AR9331

ATmega2560

ATmega328

ATmega32u4

Klokfrequentie

16 MHz

16 MHz

16 MHz

16 MHz

16 MHz

16 MHz

Flash-geheugen

32 KB

32 KB

32 KB

245 KB

32 KB

32 KB

EEPROM

1 KB

1 KB

1 KB

4 KB

1 KB

1 KB

SRAM

2 KB

2,5 KB

2,5 KB

8 KB

2 KB

2,5 KB

Digitale pennen

14

20

20

54

14

20

Analoge pinnen

6

12

12

16

8

12

USB aansluiting

Standaard A/B

Standaard A/B

Standaard A/B

Standaard A/B

Mini-USB

Micro-USB

Netwerk/
Bluetooth

Nee (uitbreidbaar via Shield Module)

Ethernet

Ethernet

Nee (uitbreidbaar via schildmodule)

Nee (uitbreidbaar via Shield Module)

Nee

2.2 Raspberry Pi

Model A

Model A+

Model B

Model B+

Pi2

Model B

Pi3

Model B

Bewerker

Broadcom BCM2835

Broadcom BCM2835

Broadcom BCM2835

Broadcom BCM2835

Broadcom BCM2836

Broadcom BCM2837

Klokfrequentie

700 Mhz

700 Mhz

700 Mhz

700 Mhz

900 Mhz

1.2 GHz

GPU

VideoCore IV

VideoCore IV

VideoCore IV

VideoCore IV

Videokern IV

Videokern IV

SDRAM

256 MB

245 MB

512 MB

512 MB

1 GB

1 GB

Geheugen

SD-kaart

microSD

SD-kaart

microSD

microSD

microSD

USB-aansluitingen

1 x USB 2.0

1 x x USB 2.0

2 x x USB 2.0

4 x x USB 2.0

4 x x USB 2.0

4 x USB 2.0

GPIO

26 pinnen

40 pinnen

26 pinnen

40 spelden

40 spelden

40 pinnen

Netwerk/
Bluetooth

Geen

Nee

Ethernet

Ethernet

Ethernet

Ethernet, WiFi, Bluetooth

3 Raspberry Pi vs. Arduino: Toepassingsscenario’s

De grootste overeenkomst tussen de twee systemen is dat ze klaar zijn voor gebruik zonder verdere voorbereiding. Het is dus niet nodig om eerst elektronische schakelingen te bouwen, printplaten in elkaar te zetten of metingen uit te voeren. Dit maakt het voor beginners en kinderen gemakkelijk om snel de eerste resultaten te behalen. Daarom zijn zowel de Raspberry Pi als de Arduino erg populair, vooral op scholen en universiteiten en in de particuliere sector.

Raspberry Pi in einem Auto
Raspberry Pi vs. Arduino: Zowel de Raspberry Pi als de Arduino zijn direct uit de doos klaar voor gebruik, zonder verdere voorbereiding. Dit maakt het gemakkelijk voor beginners en kinderen om snel hun eerste resultaten te behalen
.

Arduino boards worden geleverd met een eigen ontwikkelomgeving en zijn als microcontrollers in staat om eerder gedefinieerde programma’s en toepassingen vrijwel onmiddellijk uit te voeren. Door het ontbreken van een besturingssysteem is echter geen directe interactiviteit met de gebruiker mogelijk.

De Arduino is bijzonder geschikt voor projecten waarbij eenvoudige taken herhaaldelijk moeten worden uitgevoerd. Bovendien presteert hij goed als interface voor sensoren of andere apparaten zonder runtime-controle. Daarom worden Arduino’s vaak gebruikt in smart homes, maar ze presteren ook goed in eenvoudige medische toepassingen en in de industrie (bijv. monitoring op afstand).

De Raspberry Pi daarentegen kan als minicomputer met een eigen besturingssysteem veel complexere taken aan. Hij kan bijvoorbeeld meerdere applicaties tegelijk of na elkaar draaien en software en programma’s runtime interpreteren met laptops of toetsenborden (trefwoord: real-time toepassingen). Een Raspberry Pi kan bijvoorbeeld worden gebruikt als Android-apparaat, media- of gameserver en, met de juiste software, zelfs als desktopvervanger. In principe kan hij gebruikt worden voor alle projecten waar ook een besturingssysteem aan te pas komt.

4. raspberry pi arduino vergelijking: de kostenfactor

Arduino-Board mit LCD-Display
Een Arduino om te programmeren kun je op internet krijgen voor minder dan 5 euro, maar dat zijn meestal eenvoudige printplaatjes zonder uitbreidingen. Extra schilden kosten extra.

Een belangrijke factor voor de beslissing “Raspberry Pi of Arduino” zijn zeker ook de aanschafkosten. Voor beide systemen wordt de prijs grotendeels bepaald door de prestaties en de uitrusting. Je kunt een Arduino krijgen voor minder dan 5 euro, maar dat zijn meestal eenvoudige bordjes zonder uitbreidingen. Als het bord gebruikt moet worden voor netwerk- of monitoringtaken, zul je extra shields moeten kopen .

Voor een Raspberry Pi beginnen de prijzen rond de 10 euro. Voor gebruik zijn echter ook een monitor, muis en toetsenbord nodig, dus je hebt ook een kit nodig die alle onderdelen en aansluitingen bevat om de Raspberry Pi te bedienen. Voor een complete Raspberry Pi 3 kit moet je bijvoorbeeld rekenen op zo’n 45 euro. Optionele hardware, zoals een LCD-scherm of een temperatuursensor, kost extra.

Als het geplande project op beide borden kan worden uitgevoerd, adviseren wij in ieder geval de goedkopere oplossing te kiezen.

Gerelateerde berichten