AMD of Intel – Wat is beter?

Potentiële kopers van een nieuwe pc of zelfbouwers van een gaming pc worden altijd geconfronteerd met de vraag of de CPU van AMD of Intel moet zijn en welk van de twee platformen beter is. …

AMD of Intel – Wat is beter?

AMD oder Intel - was ist besser
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. AMD of Intel – Wat is beter?

Potentiële kopers van een nieuwe pc of zelfbouwers van een gaming pc worden altijd geconfronteerd met de vraag of de CPU van AMD of Intel moet zijn en welk van de twee platformen beter is. In het volgende artikel nemen we deze vraag onder de loep, benoemen we de voor- en nadelen van de twee fabrikanten en leggen we uit welk platform geschikt is voor welk gebruiksprofiel.

Wat is beter – AMD of Intel?

De vraag kan voor de CPU’s van de huidige generatie niet duidelijk in het voordeel van een van de twee fabrikanten worden beantwoord, aangezien beide platforms vergelijkbare prestaties bieden tegen vrijwel identieke prijzen.

Wat zijn de voordelen/nadelen van de twee fabrikanten?

AMD heeft zijn processoren voornamelijk geoptimaliseerd op het gebied van energie-efficiëntie en multithreaded taken, terwijl Intel de single-threaded taken en kloksnelheden van de CPU’s heeft versneld.

Wat is geschikt voor welke activiteit?

Voor eenvoudige pc-taken voldoet een 4- tot 6-core CPU van beide fabrikanten prima. In het middensegment biedt de Intel Core i5-11400F met 6 cores de beste prijs-prestatieverhouding. Bij de high-end processoren met 8 of meer cores zijn volgens bijna alle grote testbladen de top-CPU’s van AMD in het voordeel.

Een momentopname: De in het artikel genoemde producten, prijzen, marktaandelen enz. zijn gebaseerd op gegevens van oktober 2021 en zijn mogelijk niet meer geldig voor latere beschouwingen.

1 Intel of AMD – David tegen Goliath?

Intel is een van, zo niet de bekendste, chipfabrikant en heeft een grote rol gespeeld in het succes van de PC zoals we die nu kennen. Talrijke x86-processoren zoals de 386, 486, Pentium of Xenon van de halfgeleiderfabrikant in Silicon Valley hebben de prestaties van pc’s herhaaldelijk opnieuw gedefinieerd.

Intel is echter niet alleen een fabrikant van x86 CPU’s, maar ook van andere halfgeleiders zoals chipsets voor moederborden, WLAN- en LAN-adapters en flash-geheugen.

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), eveneens uit het zonnige Californië, kan terugkijken op een even lange, maar tot voor kort niet zo succesvolle bedrijfsgeschiedenis. AMD is lange tijd bekend geweest als fabrikant van goedkope maar niet zo krachtige CPU-alternatieven, hoewel zijn bedrijfsonderdelen ook geheugenchips, chipsets voor moederborden, netwerkadapters en zelfs grafische chips door de aankoop van ATI omvatten. Vergeleken met Intel stond AMD lange tijd in de rode cijfers, maar de laatste jaren heeft het zich aanzienlijk weten te verbeteren.

1.1 AMD graphics en krachtige CPU’s zoals Ryzen of Threadripper

Als we kijken naar de x86 CPU-penetratie voor de periode 212 tot 2021, heeft AMD zijn marktaandeel in dit segment verdubbeld van iets meer dan 20 procent aanvankelijk tot meer dan 40 procent, terwijl Intel de winst van AMD in dezelfde periode heeft verloren.

Goed om te weten: In de consolemarkt is AMD ongeëvenaard. Of het nu gaat om PlayStation 4, Xbox One of de nieuwe consolegeneratie PlayStation 5 en Xbox Series X: in alle spelconsoles klopt een CPU-hart van AMD.

Depositieve ontwikkeling voor AMD is vooral te danken aan AMD’s Ryzen-processoren, die vergelijkbare Intel-modellen niet alleen qua prijs, maar ook qua prestaties hebben ingehaald of inmiddels zelfs hebben ingehaald. Met tot 16 cores voor de topmodellen in het desktopsegment en tot 64 cores in het professionele segment met de Ryzen Threadripper heeft de eeuwige runner-up in ieder geval de top dog Intel ingehaald en zelfs ingehaald in de belangrijke gaming sector in bepaalde benchmarks.

2. de verschillen tussen de processoren

We hebben de basisstructuur van een CPU al beschreven in ons artikel “Wat is een CPU”, dus op dit punt gaan we alleen in op de basisverschillen tussen de desktop CPU’s van AMD en Intel.

Beide fabrikanten verkopen zowel huidige als wat oudere processoren voor de meest uiteenlopende doeleinden. Vanwege de overvloed aan generaties en functies zullen we ons daarom beperken tot de huidige generatie vanaf oktober 2021.

2.1 AMD Ryzen 5000-serie

Ten tijde van dit schrijven produceert AMD zijn CPU’s al met behulp van het 7 nanometer-proces, terwijl Intel nog gebruik maakt van de 14 nm-technologie, die twee keer zo groot is, maar momenteel overschakelt op het 10 nm-proces. De processoren van AMD kunnen dus meer schakelingen onderbrengen op een kleiner oppervlak met een lager stroomverbruik. Functies zoals Extended Frequency Range (XFR), automatisch overklokken met voldoende koeling of Precision Boost Overdrive (PBO), waarmee het voltage voor de CPU kan worden verhoogd voor overklokken, zijn verdere bijzondere kenmerken van de Ryzen-serie.

Wat is een nanometerproces? Processoren worden vervaardigd met behulp van EUV-lithografie. De grootte van de structuren wordt gespecificeerd in nanometers. Hoe kleiner de structuur, hoe kleiner het CPU-oppervlak. Hoe kleiner de structuur, hoe kleiner het CPU-oppervlak, en hoe kosteneffectiever de respectieve processoren kunnen worden vervaardigd. Kleinere structuren zorgen er ook voor dat de CPU minder stroom nodig heeft.

AMD heeft met de Ryzen 5000-serie Intel qua prestaties ingehaald en kan een breed prestatiebereik bestrijken. De CPU’s in deze serie zijn verkrijgbaar met 6, 8, 12 en zelfs 16 kernen. De oudere 4-core modellen zijn nog steeds gebaseerd op de voorgaande serie.

Bijzonder zijn de CPU’s met het achtervoegsel “G” voor graphics. Deze CPU’s hebben ook een grafische eenheid met de naam Radeon Graphics. De geïntegreerde grafische kaart is in staat om oudere spellen in full HD weer te geven met minder details en een acceptabele framerate. De prestaties van de geïntegreerde GPU zijn echter niet voldoende voor een volwaardige gaming PC en de huidige speltitels. Met name voor notebooks is geïntegreerde graphics toch een verstandige optie, omdat deze technologie ruimte en energie bespaart in vergelijking met een tweede grafische kaart.

Geselecteerde, huidige AMD CPU’s:

Instapmodel Middenklasse Hogere klasse High-end
Serie Ryzen 3 Ryzen 5 Ryzen 7 Ryzen 9
Kernen 4 6 8 8-16
Prijs 100 tot 150 Euro 150 tot 300 Euro 300 tot 400 Euro 450 tot 800 euro
CPU voorbeeld AMD Ryzen 3 2200G AMD Ryzen 5 5600X AMD Ryzen 7 5700 AMD Ryzen 9 5900X

Deprijzen zijn slechts indicatief en fluctueren, mede door de huidige knelpunten in de aanvoer van goederen uit Azië, soms zeer sterk.

2.2 Intel Rocket Lake

In vergelijking met de huidige, 11e Intel-generatie “Rocket Lake”, productnaam Intel Core ix -11xxx, vervaardigd in het 14nm-proces, heeft AMD een betere energie-efficiëntie per watt en is dus zuiniger en op sommige gebieden zelfs sneller dan een vergelijkbare CPU van Intel. Toch zijn de huidige CPU’s van Intel niet ouderwets en schitteren ze met enorme prestaties en hogere kloksnelheden in vergelijking met AMD CPU’s, vooral in single-threading. Turbo Boost Max is hiervoor verantwoordelijk. Met deze technologie kan de CPU één van de kernen overklokken voor single-threading zolang de CPU-temperatuur en de taken van de andere kernen dit toelaten. Adaptive Boost daarentegen is alleen voorbehouden aan sommige Core i9-modellen en klokt de CPU 300 MHz hoger als de temperatuur van de CPU dit toelaat.

Innovember 2021 wil Intel de 12e generatie introduceren met Alder Lake en daarmee een nieuwe prestatieboost.

Intel biedt ook een breed scala aan CPU-prestaties, te beginnen met het instapniveau Core i3 tot en met de top-of-the-line Core i9 voor desktop CPU’s en kan tot 12 cores leveren.

Alle huidige CPU’s van Intel zonder het achtervoegsel “F” in de productnaam bevatten geïntegreerde UHD graphics, die echter noch met de geïntegreerde graphics van AMD, noch met stand-alone grafische kaarten in een 3D prestatievergelijking kunnen meegaan. Nogmaals, voor zuinige, stille systemen en notebooks zijn geïntegreerde grafische chips een absoluut pluspunt.

Huidige, geselecteerde Intel CPU’s:

Categorie Instapniveau Middenklasse Hogere klasse Highend
Serie Core i3 Kern i5 Kern i7 Kern i9
Kernen 4 6 8 8-12
Prijs 100 tot 150 Euro 150 tot 300 Euro 300 tot 400 Euro 400 tot 800 euro
CPU voorbeeld Intel Core i3 10100 Intel Core i5-11400F Intel Core i7 11700KF Intel Core i9-11900K

Deprijzen zijn slechts indicatief en fluctueren, mede door de huidige knelpunten in de aanvoer van goederen uit Azië, soms zeer sterk.

2.3 Aanduidingen van de CPU’s

Zowel AMD als Intel gebruiken benamingen waaruit conclusies kunnen worden getrokken over de serie, de CPU en de mogelijkheden.

Een typische AMD-aanduiding is:

AMD Ryzen 5 5600X

Eerst komt de naam (Ryzen), dan de klasse, Ryzen 5. Het volgende nummer beschrijft de generatie (hier 5) gevolgd door de prestatieaanduiding (600). Het achtervoegsel aan het eind heeft de volgende betekenis:

  • X = krachtige CPU met hogere boostfrequenties en beter te overklokken.
  • T = energiezuinige CPU
  • G = met geïntegreerde grafische eenheid

Verdere opmerkingen over de benaming van AMD-processoren

Voor Intel is de structuur vergelijkbaar:

Intel Core i5-11400F

Aan het begin staat het merk (Intel Core), dan de aanduiding (i5) en dan de generatie (hier 11e). Dit wordt gevolgd door het CPU-nummer (400) en tot slot een achtervoegsel (hier F) met de volgende betekenis:

  • F = CPU zonder geïntegreerde grafische eenheid
  • G = CPU met geïntegreerde grafische eenheid
  • K = CPU is overklokbaar

Verdere opmerkingen over de aanduiding van Intel CPU’s

2.4 Verschillende sockets en chipsets

Zowel Intel als AMD gebruiken hun eigen sockets en chipsets voor de moederborden. De keuze van de CPU bepaalt dus ook de keuze van het moederbord. AMD gebruikt nog steeds de AM4-socket, die al enkele jaren in gebruik is, terwijl Intel voor de meeste CPU’s uit de Core I-serie de LGA1200-socket gebruikt.

AMD Ryzen 9 mit Sockel AM4
AMD Ryzen 9 met socket AM4

Intel Core i9 mit Sockel LGA1200
Intel Core i9 met socket LGA1200

Beide fabrikanten zullen echter in de nabije toekomst de socket weer veranderen voor nieuwere CPU-modellen. De hoop om in de toekomst te investeren voor mogelijke upgrades met een huidig moederbord is een misvatting. Over misschien drie jaar zullen CPU’s die compatibel zijn met hun eigen socket alleen nog maar te dure slow sellers zijn, waardoor upgrades niet alleen duur, maar ook onrendabel worden in termen van prestatiewinst.

Alle grote moederbordfabrikanten bieden daarom moederborden aan die compatibel zijn met zowel Intel als AMD, waarbij AMD-moederborden tegen iets lagere prijzen worden aangeboden. Wat betreft het scala aan functies zijn er geen significante verschillen in de huidige series van beide platforms. Intel kan scoren met Thunderbolt als aanvullende technologie op USB-C, terwijl AMD vooral gamers aanspreekt met Smart Access Memory. In combinatie met een nieuwere RX grafische kaart van de fabrikant heeft de AMD CPU direct toegang tot het RAM van de Radeon grafische kaart, wat voor sommige games een prestatievoordeel biedt.

Wat is geschikt voor welke activiteit?

De verschillen in CPU-prestaties zijn sterk afhankelijk van wat er getest wordt en hoe. Een goed prestatieoverzicht is bijvoorbeeld te vinden in de CPU Buying Guide 2021: AMD and Intel Processors in Test Comparison van PC Games Hardware en de processor rankings van Computerbase.

AMD biedt de iets betere prestaties in multi-threading en de betere energie-efficiëntie in vergelijking met het vergelijkbare Intel CPU model, terwijl Intel kan schitteren met de betere single-threading prestaties en ook een bredere chip selectie biedt in het lagere prestatie segment voor goedkope kantoor PC’s.

De beslissing AMD of Intel is momenteel echter gecompliceerd, omdat de begeerde CPU’s van AMD helemaal niet of alleen tegen opgeblazen prijzen verkrijgbaar zijn vanwege knelpunten in de levering vanuit Azië, terwijl Intel de prijzen voor veel modellen enigszins heeft verlaagd om de vraag naar hun chips te vergroten. Voor veel kopers is de vraag dan ook eerder: Wat is er momenteel verkrijgbaar tegen een redelijke prijs?

Bovendien is de CPU niet de enige factor die de algemene prestaties van een systeem bepaalt. Andere factoren zoals de grootte van het RAM-geheugen, de gebruikte massaopslag (harde schijf, SSD, PCIe-SSD) en, voor games, de GPU van de grafische kaart zijn essentiële criteria voor de aankoop van een PC en dus voor de keuze van het Intel- of AMD-platform.

Voor een normale kantoorcomputer met de klassieke taken van kantoor en internet of voor streaming is een CPU met 4 kernen zoals de Intel Core i3 of AMD Ryzen 3 in principe voldoende. Aangezien de meeste Intel CPU’s ook geleverd worden met een eenvoudige UHD grafische eenheid, kunt u in dit geval vaak besparen op de aanschaf van een grafische kaart.

Maar zodra je wat meer prestaties nodig hebt voor multimedia en gaming, kun je 6 of zelfs 8 cores nemen. Een gaming-pc en andere rekenintensieve taken profiteren aanzienlijk van de “meer” rekenkracht door het grotere aantal kernen. Voor dergelijke systemen moet u ook een geschikte grafische kaart kiezen die overeenkomt met de prestatieverhouding van de CPU. Naar onze mening biedt AMD met de Ryzen 5 en Ryzen 7 momenteel het betere totaalpakket en krijgt daarom steeds meer de voorkeur van gamers, hoewel de Intel Core i5-11400F momenteel de beste prijs-prestatieverhouding biedt.

Voor complexe 3D-rendering, videobewerking, beeldverwerking met zeer grote beeldbestanden en andere CPU-zware taken kan er nooit genoeg rekenkracht zijn, waaraande high-end processoren AMD Ryzen 9 en Intel Core i9 voldoen. Dergelijke systemen kosten echter 4000 euro en meer als alle componenten zijn afgestemd op de prestaties van de CPU.

4. conclusie

AMD en Intel zijn nog steeds in een race om de snelste CPU in de desktopsector in 2021. Een duidelijke winnaar is niet aan te wijzen. Beide platforms hebben disciplines waarin ze iets voorlopen op de concurrentie. Momenteel zijn AMD-processoren iets verder in ontwikkeling, terwijl Intel in zijn 11e generatie eigenlijk alleen kleine details en de kloksnelheid heeft getweakt.

Voor notebooks heeft Intel momenteel nog steeds het grootste marktaandeel dankzij een groot aanbod van verschillende laptops. Maar ook dit voordeel zou de komende maanden kunnen veranderen, aangezien de AMD Ryzen 5000-serie ook krachtige en vooral energiebesparende mobiele processoren biedt voor ultra-notebooks met geïntegreerde grafische eenheden.

Onze tip is daarom: kies een prestatieklasse en beslis over de prijs en beschikbaarheid. Bij het dagelijkse werk en ook bij gaming is het verschil binnen een vergelijkbare CPU-klasse tussen AMD en Intel meetbaar, maar vaak niet merkbaar.

Gerelateerde berichten