De uitdaging van gegevensoverdracht via internet: Drie oplossingen voor een snelle en eenvoudige overdracht

Elke dag worden miljoenen bestanden uitgewisseld via het internet. Foto’s van het laatste feestje delen met vrienden, ouders een video van de laatste vakantie sturen – snel een e-mail bijvoegen en weg is het. Maar …

De uitdaging van gegevensoverdracht via internet: Drie oplossingen voor een snelle en eenvoudige overdracht

Netzwerk
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. De uitdaging van gegevensoverdracht via internet: Drie oplossingen voor een snelle en eenvoudige overdracht

Elke dag worden miljoenen bestanden uitgewisseld via het internet. Foto’s van het laatste feestje delen met vrienden, ouders een video van de laatste vakantie sturen – snel een e-mail bijvoegen en weg is het. Maar wat gebeurt er als de omvang van het bestand de mailserver overbelast of de capaciteit van de mailbox overschrijdt? Hier zijn drie oplossingen die een snelle en veilige gegevensoverdracht via het internet mogelijk maken.

Naast Dropbox en andere cloudopslagdiensten zijn er tal van andere manieren om je bestanden te delen met vrienden en kennissen. Welke optie je uiteindelijk kiest, hangt niet in de laatste plaats af van hoe technisch onderlegd de ontvanger is. Ook de vraag of de bestanden tijdelijk of permanent worden opgeslagen moet een centrale rol spelen in de beslissing.

Dropbox im Systray mit Kontextmenü unter Windows
Dropbox in de Systray met contextmenu onder Windows

Met één klik naar gegevensoverdracht

Als de ontvanger van de bestanden niet bijzonder vertrouwd is met computers en technologie, moet je het hem of haar zo gemakkelijk mogelijk maken. Idealiter wordt een overdrachtsmethode gekozen die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld een video met één klik te downloaden. Wie geen software voor gegevensuitwisseling op zijn computer wil installeren, moet gebruik maken van webopslagdiensten. De zogenaamde one-click hosters slaan geüploade inhoud – met een maximale grootte van 5 GByte – op hun server op zonder dat u er een account voor hoeft aan te maken.

De ontvanger kan via een link toegang krijgen tot de doelbestanden en deze snel en gemakkelijk downloaden. Bij deze overdrachtsmethode wordt de inhoud echter slechts tijdelijk opgeslagen en na enige tijd automatisch weer verwijderd. Voor iedereen die af en toe bestanden deelt, is dit toch een goede oplossing. Voor bijzonder vertrouwelijke inhoud kunt u echter beter andere alternatieven gebruiken.

Veelbelovende nieuwkomer: TransferXL

De gratis dienst TransferXL belooft een snelle en eenvoudige gegevensoverdracht waarbij de grootte van het over te dragen bestand er niet toe doet. Hiermee kan inhoud niet alleen naar het e-mailadres van de ontvanger worden gestuurd, maar ook direct op Facebook en/of Twitter worden gedeeld en als downloadlink worden gegenereerd. In principe is de dienst vergelijkbaar met het reeds bekende WeTransfer.

Met TransferXL kunnen gebruikers bovendien hun bestanden beheren. Deze kunnen naar wens worden toegevoegd of verwijderd en gedeeld met andere ontvangers. Een groot voordeel is dat de gegevensoverdracht zo groot kan zijn en zoveel bestanden kan bevatten als de gebruiker wil. Er zijn geen grenzen aan de grootte met TransferXL. Een ander voordeel is het hoge beveiligingsniveau tijdens de overdracht. TransferXL maakt optioneel gebruik van end-to-end encryptie. Dit betekent dat de geüploade bestanden alleen kunnen worden geopend door degenen die het bijbehorende wachtwoord hebben.

TransferXL
TransferXL – Verzenden per mail
TransferXL
TransferXL bestandsoverzicht

TransferXL is echter een bètaversie die nog midden in de ontwikkeling zit. Toch lijkt deze dienst een goede oplossing voor iedereen die vaak zeer grote bestanden verstuurt.

Zeta Uploader – de gratis versie voor snelle overdracht

Voor een gegevensoverdracht via clouddiensten zoals Dropbox moeten zowel de verzender als de ontvanger zich registreren bij de betreffende dienst. Met de onlinedienst Zeta Uploader kunnen bestanden tot 500 Mbyte groot zonder registratie worden verzonden en desgewenst extra worden beveiligd met een wachtwoord.

Zeta Uploader
Zeta Uploader

Zeta Uploader is een professionele oplossing die met een gratis versie beschikbaar is voor particuliere gebruikers. De bijzonderheid: de gebruiker kan bovendien gebruik maken van een desktop-programma, met behulp waarvan bestanden bijzonder snel en eenvoudig naar de server kunnen worden geüpload. Het Duitse softwarebedrijf maakt er geen geheim van dat zijn echte bedrijfsconcept de server achter deze technologie is. Dit doet echter weinig afbreuk aan de gebruiker die dringend bestanden “kwijt” wil. De gratis versie van ZetaUploader is een goede oplossing voor iedereen die grotere bestanden wil overzetten en bij voorkeur vertrouwt op een hoster uit Duitsland.

Afbeelding: vege @fotolia.com

Gerelateerde berichten