Nuttige Thunderbird add-ons

Thunderbird geniet een groeiende populariteit onder de liefhebbers. Met behulp van add-ons kan Thunderbird verder worden aangepast aan de eigen behoeften, zodat aanzienlijk meer functies beschikbaar zijn dan met de basisversie. Het volgende artikel geeft …

Nuttige Thunderbird add-ons

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Nuttige Thunderbird add-ons

Thunderbird geniet een groeiende populariteit onder de liefhebbers. Met behulp van add-ons kan Thunderbird verder worden aangepast aan de eigen behoeften, zodat aanzienlijk meer functies beschikbaar zijn dan met de basisversie. Het volgende artikel geeft een kort overzicht van de nuttigste add-ons (interface, onderhoud, nieuwe functies, samenstellen van e-mails).

Add-ons installeren en verwijderen

Add-ons worden als volgt geïnstalleerd:

Na het downloaden van de respectievelijke pagina’s hebben de add-ons de extensie XPI. Via het Thunderbird-menu “Extra’s > Add-Ons… > Extensies > Installeren” selecteert u de te installeren XPI add-on. Na installatie is meestal een herstart van Thunderbird vereist.

Als een add-on niet langer gewenst is, kan deze via het add-on-menu worden “gedeactiveerd” en op een later tijdstip worden geactiveerd, of “volledig verwijderd”.

Bij het updaten van Thunderbird is het vaak raadzaam om via de add-ons update knop te zoeken naar nieuwere add-on versies om mogelijke compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

Add-ons oproepen en configureren

Sommige add-ons brengen ook hun eigen werkbalkknoppen met zich mee. Om deze te activeren, klikt u met de rechtermuisknop op de knop “Werkbalk > Aanpassen…”, sleept u deze naar de werkbalk en bevestigt u met OK.

Om een add-on te configureren, gaat u naar het menu “Extra’s > Add-Ons… > Extensies”, selecteer de juiste add-on en klik op de knop “Instellingen”.

“Gebruikersinterface

CuteMenus – Kristal SVG

De oorspronkelijke gebruikersinterface van Thunderbird is soms nogal spartaans. Met de CuteMenus add-on zijn extra graphics geïntegreerd voor elk opdrachtmenu, die het makkelijker maken om de individuele menu-items te herkennen door middel van symbolen.

kl02CuteMenus

CuteMenus
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/1330

Minimaliseren-naar-balk

Helaas heeft de basisversie niet de optie om Thunderbird te minimaliseren van de taakbalk naar de lade om meer ruimte te creëren op de taakbalk. MinimizeToTray lost dit probleem op.

Screenshot

MinimizeToTray

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/2110

Berichtenvenster maximaliseren

Door te dubbelklikken op de koptekst van een e-mail wordt de berichttekst volledig vergroot. Een navigatiewerkbalk kan worden gebruikt om naar de volgende e-mail te gaan in deze schermvullende modus. Het overzicht van het e-mailbericht is verborgen en verschijnt pas weer na nog een dubbelklik op de koptekst. Deze uitbreiding is zeer geschikt voor kleine schermresoluties, omdat het meestal moeilijk is een geschikte vensterindeling te kiezen die de e-mails en de berichttekst duidelijk weergeeft.

Screenshot

Berichtenvenster maximaliseren
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/1392

Mail User Agent weergeven

Deze add-on toont een pictogram van het e-mailprogramma dat wordt gebruikt om een e-mail samen te stellen.

Screenshot

Toon Mail User Agent
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/562

Contacten Zijbalk

Voegt een contactenlijst met zoekfuncties toe aan de linker navigatiebalk van Thunderbird, vergelijkbaar met Outlook Express. Door te dubbelklikken op een naam wordt de e-maileditor gestart.

Screenshot

Zijbalk met contactpersonen
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/70

ConfigDatum

Hiermee kunt u het globale formaat voor de datumweergave in Thunderbird instellen.

Screenshot

ConfigDate
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/901

MagicSLR

MagicSLR voegt extra werkbalkknoppen toe voor “Verzenden en Ontvangen”. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om met één klik alle accounts tegelijk te controleren op nieuwe mails en tegelijkertijd alle mails in de outbox te versturen.

Screenshot

MagicSLR

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/902

Mnenhy

Mnenhy bewaart de weergave-instellingen (headers, kolomweergaven…) voor elke map afzonderlijk. Mnenhy berekent ook statistieken voor de ingebouwde spamfilter op basis van de training.dat.

Screenshot

Mnenhy
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/2516

Markeer alle Leesknop

Deze add-on doet precies waar hij voor heet. Het markeert alle e-mails binnen een map als gelezen via een nieuwe werkbalkknop.

Screenshot

Markeer alles gelezen knop

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/2273

Folderpane Gereedschap

De add-on Folderpane Tools sorteert de volgorde van de mailmappen naar wens.

Screenshot

Folderpane Hulpmiddelen

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/258

“Onderhoud”

Dubbele berichten verwijderen

Zoals de naam al aangeeft, worden dubbele e-mails in de Thunderbird mappen geïdentificeerd en aan de gebruiker voorgesteld om te verwijderen.

Screenshot

Dubbele berichten verwijderen
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/956

“Nieuwe functies

Bliksem

Lightning voegt een kalender- en notitiefunctie toe aan Thunderbird.
Afspraken met andere deelnemers kunnen via de agenda worden gemaakt op een vergelijkbare manier als in Outlook. Met deze add-on wordt Thunderbird een echt Outlook-alternatief.

Screenshot

Lightning
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/2313

Mail omleiding

Met deze add-on kunt u e-mails omleiden in Thunderbird. Dit betekent dat de ontvanger van een doorgestuurde mail niet naar u antwoordt, maar naar de oorspronkelijke auteur van de doorgestuurde mail.
Dit is handig als een mail per ongeluk naar de verkeerde geadresseerde is gestuurd en u de mail wilt doorsturen naar de juiste geadresseerde, mits u weet wie dat is.

Screenshot

Mail doorsturen
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/550

“E-mail samenstellen”

Wijzig citaat en antwoord formaat

De standaard antwoordtekst van Thunderbird is in sommige gevallen wat slecht. Zo ontbreken bijvoorbeeld de tijd, de geadresseerde en de onderwerpregel in elke antwoordmail. Met Wijzig citaat en antwoordformaat kunt u de antwoordtekst van Thunderbird eenvoudig aanpassen aan uw eigen wensen.

Tegelijkertijd is het, om antwoorden overzichtelijker te maken, een goed idee om de geciteerde tekst in een antwoord altijd “onder” een nieuwe antwoordmail te zetten via de accountopties “Samenstellen & Adres”. Dit maakt het gemakkelijker om het mailverkeer bij te houden.

Screenshot

Formaat citaat en antwoord wijzigen
Klik op de afbeelding om te vergroten

http://nic-nac-project.de/~kaosmos/changequote-en.html

Duits woordenboek

Om de Duitse spellingcontrole te kunnen gebruiken, heb je een Duits woordenboek nodig. U kunt het hier downloaden.
https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/browse/type:3

Woordenboek Switcher

Als e-mails vaak in verschillende talen worden geschreven, is het handig om de verschillende woordenboeken te selecteren door op de statusbalk te klikken.

Screenshot

Wisselwoordenboek
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/3993

Handtekening schakelaar

Met Signature Switch kunt u verschillende handtekeningensjablonen maken die u voor elke nieuw samengestelde e-mail kunt selecteren.

Screenshot

Schakelaar handtekening

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/611

Sneltekst

Met Quicktext kunt u verschillende tekstsjablonen maken die vervolgens met een muisklik in de mail editor kunnen worden ingevoegd. Dit is zeer tijdbesparend voor terugkerende teksten (internetveilingen, boekhouding, groeten…).

Screenshot

Sneltekst
Klik op de afbeelding om te vergroten

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/addon/640

Met deze rijkdom aan add-ons zou Thunderbird een vergelijkbaar scala aan functies en gebruiksgemak moeten hebben als zijn huidige concurrenten.

Meer nuttige add-ons zijn te vinden op de officiële Mozilla Thunderbird add-on homepage

https://addons.mozilla.org/de/thunderbird/

Gerelateerde berichten