Een logo maken: Programma of online tool?

Heb je een eigen bedrijfje, band of club en heb je een logo nodig? Het is niet altijd nodig om een professionele grafisch ontwerper in te huren. Wij geven je tips hoe je zelf met …

Een logo maken: Programma of online tool?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Een logo maken: Programma of online tool?

Heb je een eigen bedrijfje, band of club en heb je een logo nodig? Het is niet altijd nodig om een professionele grafisch ontwerper in te huren. Wij geven je tips hoe je zelf met een programma een onderscheidend logo kunt maken.

 • Voor het maken van een logo zijn er veel beeldbewerkingsprogramma’s waarmee je zelf een professioneel logo kunt ontwerpen.
 • Voor mensen die minder ervaren zijn met digitale beeldbewerking zijn er online tools waarmee je eenvoudig een logo kunt maken.
 • Een snelle en tegelijk gratis oplossing is nauwelijks mogelijk: ofwel heb je veel tijd nodig, ofwel moet je wat kosten aanvaarden.

1. het juiste logo voor uw bedrijf

Collage verschiedener Schriftarten
Een logo bestaat uit veel verschillende elementen die eerst geselecteerd moeten worden.

Een logo is het belangrijkste handelsmerk van een bedrijf. Het dient de herkenning en identificatie van een merk en kan zelfs een blijvende invloed hebben op het imago. Bij het maken van een bedrijfslogo benaderen grote bedrijven natuurlijk reclame- of ontwerpbureaus en laten een optimaal ontwerp uitwerken. Voor kleine bedrijven, zelfstandigen of in de vrijetijdssector volstaat het echter meestal om zelf uw logo te maken met behulp van een geschikt programma. Dit bespaart veel geld.

Bent u echter geen professional in beeldbewerking, dan moet u uw eisen op het gebied van ontwerp en opmaak in toom houden. Toch zijn er tal van programma’s die u ondersteunen bij het omzetten van uw persoonlijke ideeën in het logo. Met het juiste programma kunt u uw creativiteit de vrije loop laten en uw eigen logo met een individuele vormgeving maken.

1.1 Wat maakt een goed logo?

Een logo moet in principe uw merk weerspiegelen. Het is uw uithangbord dat de kijker laat zien waar uw bedrijf voor staat. Het is veel meer dan een klein embleempje op uw briefpapier, maar een fundamenteel onderdeel van uw bedrijf. Daarom moet u ook van tevoren goed nadenken over hoe uw logo eruit moet zien. Of u nu een bedrijfslogo of een bandlogo wilt ontwerpen, het moet het imago en de karakteristieke kenmerken van het merk vastleggen.

De basis voor een logo is natuurlijk de bedrijfsnaam. Deze moet grafisch worden voorbereid, zodat hij een uniek ontwerp heeft. Meestal wordt dit bereikt door beeld- en letterelementen te combineren met unieke kleuren.

Bedenk waar u vooral de nadruk op legt, want afhankelijk van hoe u de elementen en kleuren combineert, kunt u unieke uitspraken doen: De zilveren ster van Mercedes-Benz staat bijvoorbeeld voor elegantie en uitmuntendheid, het geel-blauwe Ikea-logo daarentegen voor de Zweedse oorsprong en het eenvoudige raamontwerp van Windows is een eenvoudige visualisatie van de bedrijfsnaam.

2. maak een logo met beeldbewerkingssoftware

Frau gestaltet ein Logo am Computer
Beeldbewerkingsprogramma’s zijn ideaal voor het maken van een goed logo – helaas zijn ze ook erg ingewikkeld in gebruik.

De klassiekers onder de ontwerpprogramma’s zijn Photoshop, InDesign en Illustrator. Met dergelijke software heb je in theorie alle mogelijkheden om zelf een meesterlijk logo te maken. In de praktijk ziet het er echter wat moeilijker uit, want al deze programma’s zijn zeer complex en misschien niet de beste keuze voor een leek. De opleiding is erg lang, de functies uitgebreid, en de hele werking is gericht op de professionele sector.

Als je al kennis hebt van een dergelijk programma, zijn Photoshop en Co. natuurlijk een zeer goede keuze waarmee je zelf een logo van hoge kwaliteit kunt maken. En mocht u ooit een probleem hebben, dan vindt u talloze tutorials en forumposts die u te allen tijde kunnen helpen – mits u dergelijke software bezit natuurlijk, want de licenties zijn niet bepaald goedkoop voor thuisgebruikers.

 • Zeer breed scala aan functies
 • Professionele werkomgeving
 • Werken met verschillende lagen
 • Grote gemeenschap en veel helppagina’s
 • Niet geschikt voor beginners
 • Hoge leercurve
 • Zeer duur

2.1 Gratis programma: Maak een logo met GIMP

Als je al kennis hebt van beeldbewerking, maar het juiste programma ervoor ontbreekt, is GIMP een goede keuze voor je. Het gratis alternatief is uitgegroeid tot een van de populairste downloads voor beeldbewerking en is ook bij uitstek geschikt voor het maken van een logo.

Met zijn vele functies biedt GIMP eigenlijk alles wat je nodig hebt. In directe vergelijking met de betaalde programma’s is GIMP qua werking wat minder, maar het voldoet prima om kennis te maken met professionele beeldbewerking. Bovendien is er een enorme gemeenschap, zodat je op internet veel nuttige tips en tutorials kunt vinden.

In onderstaande video vind je zelfs een zeer goede tutorial over hoe je met GIMP je eigen logo maakt.

 • Gratis
 • Professioneel alternatief voor Photoshop
 • Grote gemeenschap
 • Grote keuze aan plug-ins
 • Bediening is even wennen
 • Uitgebreide training is ook hier noodzakelijk

https://www.youtube.com/watch?v=yo4mzvcCsu0

3. online tools voor je eigen logo

Als je een logo wilt maken zonder een ingewikkeld beeldbewerkingsprogramma, zijn er ook talloze online tools beschikbaar. Je hoeft hiervoor geen programma te downloaden en je hebt ook geen grote kennis van beeldbewerking nodig. De meeste van dergelijke webapplicaties zijn in principe heel eenvoudig te gebruiken en spreken voor zich. Canva, freeLogoDesign, Logaster of FreeLogoServices zijn slechts een zeer kleine selectie van talrijke dergelijke aanbieders.

Het maken van het logo is gratis, evenals het downloaden in een lage resolutie. Als u het logo echter in hoge kwaliteit wilt downloaden, vragen bijna alle online diensten een kleine vergoeding.

Tip: U kunt uw logo ook in een QR-code invoegen om klanten rechtstreeks naar de homepage van uw bedrijf te lokken. Een gratis aanbieder is bijvoorbeeld QRCode Monkey.

3.1 Voorbeeld: Een logo maken met FreeLogoServices

De meeste online tools voor het maken van logo’s vereisen geen registratie, zodat u meteen aan de slag kunt. Alleen bij Canva (direct om te beginnen) en Logaster (om het logo te bewerken) moet u een account aanmaken. Daar staat tegenover dat deze aanbieders ook in de vergelijking de hoogste kwaliteit laten zien.

Wij hebben echter gekozen voor een aanbieder zonder registratie om de werking van FreeLogoServices nader te bekijken:

1) Op de startpagina klikt u gewoon op “Ontwerp nu uw logo” en u kunt aan de slag.

logo erstellen Programm

2) Selecteer vervolgens de branche en voer uw bedrijfsnaam en optionele ondertitel in.

logo erstellen programm

3) U krijgt dan verschillende voorbeelden van ontwerpen en lettertypes te zien waaruit u uw favorieten kunt kiezen.

Band logo

4) Op basis van uw selectie worden verschillende logo’s gegenereerd waaruit u kunt kiezen.Qr code

5) Zodra u een ontwerp hebt gekozen, wordt een bewerkingsvenster geopend waarin u het lettertype, de kleuren, de plaatsing en de tekst kunt bewerken. Zodra u tevreden bent, hoeft u uw logo alleen nog maar op te slaan en te downloaden.

 • Talrijke sjablonen worden automatisch gegenereerd
 • Kleuren, lettertype en ontwerp kunnen worden bewerkt
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Meestal gratis
 • Kwaliteit en individualiteit van het ontwerp zijn beperkt
 • Resultaat ziet er wat amateuristisch uit

4. conclusie

Hebje al ervaring met beeldbewerking en wil je een logo maken, dan is een uitgebreid programma natuurlijk de beste keuze. Dit geeft je alle creatieve vrijheid en mogelijkheden om het beste logo voor jouw wensen te maken.

Is dit daarentegen te ingewikkeld en tijdrovend voor u, dan kunt u een van de vele online editors gebruiken. Een download in hoge resolutie gaat meestal gepaard met kosten, maar met 20 tot 30 euro is dat heel draaglijk. Natuurlijk zult u een beetje moeten bezuinigen op het ontwerp van het bedrijfs- of bandlogo, maar de prijs-kwaliteitverhouding is heel redelijk.

Gerelateerde berichten