Software voor online bankieren: 4 programma’s in vergelijking

Als u uw bankzaken via internet wilt regelen, hoeft u niet per se naar de website van uw bank te gaan. U kunt ook overschrijvingen uitvoeren, transacties delen of rekeningafschriften bekijken met software voor online …

Software voor online bankieren: 4 programma’s in vergelijking

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Software voor online bankieren: 4 programma’s in vergelijking

Als u uw bankzaken via internet wilt regelen, hoeft u niet per se naar de website van uw bank te gaan. U kunt ook overschrijvingen uitvoeren, transacties delen of rekeningafschriften bekijken met software voor online bankieren die onafhankelijk is van een kredietinstelling. Deze biedt meestal interessante extra functies en stelt u in staat om meerdere rekeningen op één centrale plaats te beheren. In dit artikel laten we u kennismaken met 4 tools waarmee u uw financiën altijd in de gaten kunt houden.

Wat zijn de voordelen van software voor thuisbankieren ten opzichte van online bankieren?

Thuisbankier software biedt bijna altijd extra functies zoals financiële planning of de mogelijkheid om facturen in te voeren. In tegenstelling tot online bankieren is ook offline gebruik mogelijk en is het beveiligingsniveau fundamenteel hoger, omdat er geen mogelijkheid is om veiligheidslekken in de browser te misbruiken.

Welke procedures voor internetbankieren zijn het veiligst?

ChipTAN, PhotoTAN en BestSign (elk met lezer) en QR-TAN worden momenteel beschouwd als veilige procedures voor internetbankieren. AppTAN wordt ook als zeer veilig beschouwd, terwijl SMS-TAN slechts als “gemiddeld” wordt geclassificeerd. Als uw bank verschillende procedures aanbiedt, kies dan de procedure waar u zich het beste bij voelt.

Bieden de gratis tools dezelfde functies als de commerciële programma’s?

De gratis programma’s voor internetbankieren bieden meestal minder functies dan de commerciële programma’s en u kunt er slechts één rekening mee beheren. Voor thuisgebruik zijn ze echter meestal voldoende.

1. StarMoney: De marktleider

Niet voor niets is de online banking software StarMoney in Duitsland een van de populairste in zijn genre, want daarmee kunt u uw betaal-, spaar- en leenrekeningen bijhouden. Met het programma kunt u een willekeurig aantal rekeningen invoeren en beheren, waaronder aandelendeposito’s en effectenfondsen, moderne betaalmiddelen zoals Amazon, Ebay of PayPal en zelfs mobiele telefooncontracten. StarMoney heeft ook een speciale autorekening voor voertuigen (inclusief bestuurderslogboek). Belangrijke functies zijn ook rekeningafschriften, doorlopende opdrachten, automatische afschrijvingen, geplande overschrijvingen, financiële evaluaties en diverse hulpmiddelen voor het berekenen van leningen, bouwfinanciering, pensioenvoorzieningen en nettolonen.

Goed om te weten: Als u als zelfstandige of freelancer een uitgebreidere oplossing nodig hebt, is het de moeite waard om de zakelijke versie van StarMoney te bekijken. Deze maakt niet alleen buitenlandse overschrijvingen mogelijk en beheert uitgaande facturen, maar is ook geschikt voor meerdere gebruikers.

StarMoney werkt metbijna alle Duitse en Oostenrijkse banken en maakt ook het parallelle beheer van rekeningen bij verschillende banken mogelijk. De veiligheid wordt gegarandeerd door versleuteld dataverkeer en geïntegreerde bescherming tegen phishing en keylogger aanvallen. Desgewenst kunt u een gestandaardiseerde kaartlezer van uw huisbank (bijv. de spaarbank) gebruiken voor internetbankieren (via HBCI/HITANS).

Screenshot der StarMoney Online Banking Software
StarMoney geeft de belangrijkste informatie over uw rekeningen weer in een overzicht volgens uw individuele instellingen.

StarMoney is beschikbaar als pc-versie, in de cloud en als mobiele app. Synchronisatie van alle apparaten via de cloud is echter alleen mogelijk in de StarMoney Flat, die helaas ook het duurste van de abonnementsmodellen is.

 • Eenvoudig opstarten
 • Breed scala aan functies
 • Intuïtieve en duidelijk gestructureerde gebruikersinterface
 • multi-bankieren mogelijk
 • vereist regelmatige (betalende) updates
 • Geen rekeningoverschrijdend zoeken mogelijk

2. hibiscus: de open source tool

Hibiscus is een gratis software voor online bankieren, gebaseerd op de HBCI-implementatie HBCI4Java en werkt als plug-in in het Jamaica-platform. Het programma werkt op verschillende platforms en biedt uitgebreide compatibiliteit. Hibiscus ondersteunt alle bankprocedures en talrijke bankfuncties, waaronder bijvoorbeeld individuele en collectieve overschrijvingen, individuele en collectieve incasso’s, SEPA-overschrijvingen, grafische evaluaties en globale zoekfuncties voor alle rekeningen, afschriften, bestellingen en het adresboek.

Bovendien ondersteunt de software de HBCI-procedures via DDV-chipkaart (CTAPI of PC/SC), sleutelbestanden en PIN/TAN (inclusief chipTAN en smsTAN).

Tip: Een lijst van alle geteste kaartlezers vindt u in de officiële wiki van de fabrikant.

Om Hibiscus te kunnen gebruiken, moet u eerst Java en Jameica als framework installeren. De software voor internetbankieren wordt daar dan gewoon als plug-in geïntegreerd en is na een herstart meteen klaar voor gebruik.

 • uitgebreide compatibiliteit
 • ondersteunt alle belangrijke geldoverboekingen
 • beheersbare evaluatiemogelijkheden
 • open bron
 • zeer ingewikkeld op te zetten

3. moneyplex: de eierleggende wilg

Moneyplex van Matrica is een multibancaire financiële software waarmee u een willekeurig aantal betaal- en daggeldrekeningen, spaarboekjes, effectenrekeningen, creditcards en building society-contracten kunt beheren. Naast klassiek online bankieren (bijv. overschrijvingen, automatische afschrijvingen, doorlopende opdrachten of termijnoverschrijvingen) omvat het dienstenpakket ook overschrijvingen en splitsingen, diverse alarm- en budgetfuncties, een beheermogelijkheid voor online aankopen en verkopen via PayPal en de automatische omrekening van bedragen in vreemde valuta.

Goed om te weten: Moneyplex ondersteunt wel building society accounts, maar is helaas beperkt tot LBS. Daggeld- en termijnrekeningen worden niet door het programma ondersteund.

Daarnaast biedt Moneyplex diverse filterfuncties, een integratiemogelijkheid voor DKB VISA-rekeningen en ondersteuning voor de DATEV-interface. Met behulp van de multi-wijzigingsmodus kunt u meerdere betalingen tegelijk selecteren en indien nodig wijzigen. Bovendien kunnen overeenkomstige boekingssjablonen worden aangemaakt voor terugkerende betalingen. De software slaat elektronische rekeningafschriften op in een database of slaat ze op in een willekeurige map op uw harde schijf.

Screenshot der Moneyplex Online Banking Software
Het dienstenpakket van Moneyplex omvat naast klassiek online bankieren ook overschrijvingen en gesplitste posten, diverse alarm- en budgetfuncties en automatische omrekening van bedragen in vreemde valuta.

Een tijdgebonden enkelvoudige licentie voor Moneyplex is momenteel beschikbaar voor een eenmalige prijs van 59,90 euro. Updates en upgrades worden echter stopgezet bij de release van een nieuwe programmaversie (meestal na één tot twee jaar).

 • ondersteunt fotoTAN- en pushTAN-procedures
 • rekeningen van het huishouden kunnen worden bijgehouden (online en offline)
 • visueel aantrekkelijke en aanpasbare gebruikersinterface
 • hoge veiligheidsnormen
 • goede prestaties
 • ook beschikbaar als Linux- en Mac-versie
 • zeer beperkte evaluatiemogelijkheden
 • collectieve overschrijvingen en automatische afschrijvingen alleen opgenomen in de zakelijke versie
 • geen snelle invoer van vouchers mogelijk

4 AceMoney Lite: De digitale vermogensbeheerder

Met de gratis accountmanager AceMoney Lite kunt u al uw vermogen tot op de cent beheren en uw inkomsten en uitgaven vooraf plannen. De software combineert de functies van een online bankierstool en een budgetboek en is volgens de fabrikant zelfs geschikt voor de boekhouding van kleine bedrijven. Boek inkomsten en uitgaven in meer dan 100 vooraf gedefinieerde categorieën en stel voor elk daarvan een maximaal budget in. AceMoney Lite komt ook met een geïntegreerde valuta-omzetter, een alarmfunctie voor komende betalingen, een kredietberekeningsprogramma en uitgebreide statistische functies inclusief diagrammen.

Maar dat is niet alles: AceMoney Lite verzorgt meerdere bankrekeningen, registreert overschrijvingen en plaatst facturen. Daarnaast ondersteunt de kleine financiële helper ook creditcards en cheques, berekent de rente op leenrekeningen en houdt zelfs uw effectenrekening in de gaten. Wachtwoordbeveiliging zorgt er bovendien voor dat onbevoegden geen toegang hebben tot uw gegevens. AceMoney Lite is beschikbaar voor Windows en macOS. Met de freeware versie kun je slechts één rekening beheren. Heb je er meer nodig, dan moet je upgraden naar de betaalde pro-versie.

 • duidelijke, eenvoudig te begrijpen gebruikersinterface
 • intuïtieve bediening
 • breed scala aan functies
 • verschillende rekeningtypes voor verschillende betaalmiddelen en transacties
 • beheer van meerdere rekeningen alleen mogelijk in de Pro-versie
 • geen toegang tot online rekeningen

Gerelateerde berichten