VPN in de browser: Hoe goed zijn de gratis add-ons?

Met een VPN (“Virtual Private Network”) kunt u uw privacy online beschermen of landspecifieke IP-blokkades negeren. De eenvoudigste manier om het te gebruiken is met een bijbehorende browser add-on. In dit artikel laten we u …

VPN in de browser: Hoe goed zijn de gratis add-ons?

VPN Zugang
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. VPN in de browser: Hoe goed zijn de gratis add-ons?

Met een VPN (“Virtual Private Network”) kunt u uw privacy online beschermen of landspecifieke IP-blokkades negeren. De eenvoudigste manier om het te gebruiken is met een bijbehorende browser add-on. In dit artikel laten we u kennismaken met verschillende gratis tools voor Chrome en Firefox en laten we u zien of ze de commerciële aanbiedingen kunnen bijbenen. Daarnaast leer je welke andere alternatieven er zijn voor het gebruik van VPN in de browser.

Wat is een VPN-add-on?

Een VPN-add-on is een extensie die VPN-functionaliteit beschikbaar maakt in een browser.

Ben ik met een VPN add-on ook buiten de browser beschermd?

Nee. Alle andere programma’s en toepassingen die toegang hebben tot het internet blijven versturen via uw echte IP-adres.

Hebben browser add-ons dezelfde functies als commerciële diensten?

Nee. De selectie van beschikbare servers en landen is meestal beperkt; bovendien worden niet altijd alle internetdiensten (bijv. streaming) ondersteund.

1. populaire VPN browser extensies in een oogopslag

1.1 NordVPN

NordVPN Logo

De NordVPN add-on voor Google Chrome en Mozilla Firefox is geen VPN in klassieke zin, maar versleutelt uw dataverkeer via een proxy. Daartoe wordt HTTPS voor de meeste websites geactiveerd en wordt het verkeer beveiligd met behulp van de zogenaamde “CyberSec”-functie, een extra beveiligingsfunctie die malware van uw computer weghoudt. Het garandeert ook dat uw Windows-computer niet kan worden misbruikt voor DDoS-aanvallen.

NordVPN Verbindungsseite
Helaas kunt u via de extensie geen specifieke server selecteren.

De extensie beveiligt al je verkeer (dus het is alles of niets) met TLS v1.2. maar werkt uitsluitend in de browser. NordVPN vervangt je “echte” IP-adres door een van de in totaal 5200 beschikbare adressen in 60 landen. Hierdoor krijg je toegang tot content (bijv. YouTube of Netflix) waarvoor lokale beperkingen gelden. Het is echter niet mogelijk om een specifieke server in een bepaald land te selecteren.

De NordVPN-extensie bevat ook een optie waarmee u het WebRTC-protocol dat Firefox en Chrome standaard gebruiken, kunt uitschakelen. Zo blijft uw IP-adres te allen tijde beschermd tegen ongewenste blikken.

Volgens de fabrikant zou de add-on zeer resourcebesparend zijn en snel werken, maar in onze test moesten we helaas aanzienlijke snelheidsverliezen noteren.

Goed om te weten: Strikt genomen is NordVPN niet gratis. De fabrikant biedt echter een 30 dagen geld-terug-garantie, waardoor je de dienst een maand lang gratis en zonder risico kunt testen. Dit is ideaal als je slechts tijdelijk voor een korte periode VPN-toegang nodig hebt.

1.2 ZenMate VPN

VPN im Browser: ZenMate Logo

De in Berlijn gevestigde VPN-dienst ZenMate bestaat al sinds 2013 en is onderworpen aan strenge Duitse richtlijnen voor gegevensbescherming, wat vooral gebruikers die waarde hechten aan een hoog niveau van bescherming tegen overheidstoezicht zal bevallen (zie ook het kader “Goed om te weten”).

De browserextensie is beschikbaar voor Mozilla Firefox en Google Chrome. Na registratie bij de provider geeft een klein groen teken naast de adresbalk de ZenMate activiteit aan. Klik erop om de verbindingsstatus te bekijken of gebruik de knop “Change your Location” om te wisselen tussen verschillende servers uit Duitsland, de VS, Roemenië of Hong Kong. Op die manier beweeg je niet alleen onopgemerkt door het netwerk, maar krijg je ook toegang tot inhoud die hier al lang geblokkeerd is.

De surfbeveiliging van ZenMate wordt gewaarborgd door TLS-codering en een extra firewall. Maar ook hier is de bescherming beperkt tot de browser; alle andere programma’s blijven communiceren met het echte IP-adres.

Goed om te weten: De term “14 eyes” beschrijft het samenwerkingsverband van inlichtingendiensten uit verschillende landen dat is ontstaan als gevolg van de UKUSA-overeenkomst. Dit dient in de eerste plaats om internationaal terrorisme te bestrijden. Als uw VPN-provider in een van deze landen is gevestigd, is er echter ook een zeker veiligheidsrisico aan verbonden, aangezien gebruikersgegevens en verbindingslogs gedwongen zouden kunnen worden te worden overhandigd.

2 Opera komt met geïntegreerde VPN

Opera is de eerste (en tot nu toe enige) populaire browser die een gratis, onbeperkte VPN-dienst integreert. Terwijl gebruikers in eerdere versies moesten kiezen tussen de turbomodus (een soort versneller voor website-oproepen via een proxy) en VPN, is de eerste nu “geëlimineerd”. VPN is gewoon geavanceerder.

Net als de reeds genoemde add-ons beschermt het echter alleen de gebruiker binnen de browsersessie. Alle andere toepassingen die een verbinding hebben met het internet blijven uw “echte” IP-adres doorgeven aan het net. Als je waarde hecht aan volledige anonimiteit, gebruik dan liever een alternatief zoals CyberGhost VPN of Kaspersky Secure Connection.

Wil je echter alleen je surfen beschermen, dan is de Opera VPN een goede keuze. Vooral in termen van gebruiksvriendelijkheid is het een straatlengte voor op de VPN-add-ons van de concurrentie, omdat het de noodzaak van installatie en installatie achteraf volledig overbodig maakt.

VPN-Einstellungen in Opera
Je kunt de VPN-dienst van Opera gewoon in de instellingen activeren.

Je activeert de VPN add-on eenvoudig via een schuifje in de instellingen van Opera. Daarna wordt de beveiligde verbinding weergegeven via een pictogram in het linkerdeel van de adresbalk. Klik erop om de virtuele locatie van de VPN-server te wijzigen. U kunt kiezen tussen“Europa“,“Noord- en Zuid-Amerika” en“Azië“. Het is echter niet mogelijk om het IP-adres van een specifiek land toe te wijzen.

Tip: Met Opera Portable kunt u de VPN-functionaliteit ook onderweg gebruiken, bijvoorbeeld vanaf een USB-stick of een externe harde schijf.

3. anoniem door het web met de TOR-browser

Tor Browser

Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kunt u het beste de proxydienst TOR (“The Onion Router”) gebruiken, die uw IP-adres en gebruikersinformatie verbergt achter verschillende lagen. De browser is gebaseerd op Firefox en maakt via een client een beveiligde verbinding met het netwerk. Het volledige verkeer wordt via verschillende anonimiseringsservers geleid en de gegevens worden versleuteld tussen de afzonderlijke knooppunten verzonden.

VPN im Browser Screenshot von TOR
De TOR-browser versleutelt al het dataverkeer en routeert het via verschillende anonimiseringsservers.

Als je je weg door het internet probeert te traceren, is alleen het IP-adres bekend van het laatste knooppunt dat je passeerde, de oorspronkelijke aanvragende client blijft anoniem. Maar ook hier zijn niet alle verbindingen 100 procent versleuteld: Het verkeer van de client naar het ingangsknooppunt en dat van het uitgangsknooppunt naar de computer van bestemming is niet versleuteld.

Aangezien de TOR-browser een permanente VPN-verbinding onderhoudt die al het gegevensverkeer via (ten minste) drie andere computers leidt, is hij echter aanzienlijk trager dan een “gewone” browser. Bovendien kosten de encryptie- en decryptieprocessen op de communicatiepunten ook enorm veel tijd.

Hoewel u met TOR alle internetdiensten kunt gebruiken (inclusief bijvoorbeeld instant messaging, SSH of IRC), bereikt het programma zijn grenzen bij het streamen van films in hoge resolutie.

4 Conclusie: Waar de gratis VPN-add-ons goed voor zijn

Video-Streaming
Helaas zijn bandbreedte-intensieve activiteiten zoals videostreaming niet mogelijk met de TOR-browser vanwege het gebrek aan snelheid.

De bottom line is dat er een aantal goede (gratis) manieren zijn om VPN in de browser te gebruiken, maar zelfs de meest veilige zijn niet volledig vrij van risico’s. De tools zijn beperkt tot alleen browserbescherming, wat betekent dat alle andere programma’s die een internetverbinding hebben toch je ware identiteit onthullen. De keuze van landen en servers is ook zeer beperkt voor alle add-ons; de toewijzing gebeurt meestal automatisch via een algoritme.

Veel providers zetten ook een limiet op hun gratis add-ons, die alleen kan worden opgeheven door te upgraden naar een premium dienst. Het geïntegreerde VPN van Opera en de TOR-browser daarentegen faalt vanwege de snelheid: bandbreedte-intensieve activiteiten zoals buitensporige videostreaming zijn er helaas niet mee mogelijk. Sommige providers verbieden het zelfs helemaal.

Al met al kan gezegd worden dat de gratis opties (met de mogelijke uitzondering van het TOR-project) geen kaars kunnen vasthouden aan de commerciële diensten. Wie zo min mogelijk concessies wil doen aan de snelheid en niet alleen zijn browser wil beveiligen, is veel beter af met een premium dienst.

In de volgende video vindt u nog enkele VPN-diensten voor Google Chrome:

Gerelateerde berichten