Iedere scholier heeft wel een vak waarin hij of zij een inhaalslag moet maken. Gelukkig zijn er op internet talloze gratis leerprogramma’s te vinden die geschikt zijn om te oefenen. Of het nu gaat om wiskunde, Duits, Engels of scheikunde, er is software voor kinderen van de basisschool tot en met de Abitur. De meeste programma’s kun je gewoon downloaden of online in je browser gebruiken. Daarom hebben we de populairste leerprogramma’s per vak voor je op een rijtje gezet.
Er is leerprogramma’s voor bijna elk vak. Je vindt er ook veel speciale programma’s voor pc-gebruik of algemeen leren.
Alle hier gepresenteerde downloads zijn gratis.
De lijst van dergelijke aanbiedingen is eindeloos. We hebben hier slechts een selectie gemaakt van de populairste programma’s.
Inhoudsopgave
1. leerprogramma’s voor wiskunde
.
1.1 DO Mentaal rekenen
DO Kopfrechnen is het ideale programma voor alle leeftijdsgroepen om mentaal rekenen te oefenen op het gebied van optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, exponentiëren en worteltrekken.
Downloaden via Computerbild
1.2 GeoGebra
GeoGebra is een dynamische wiskunde software niet alleen voor leerlingen. Het programma kan gebruikt worden om meetkunde, analyse en algebra te oefenen. Je kunt er vergelijkingen mee invoeren, formules visueel weergeven als grafieken of handmatig intekenen.
1.3 Wiskunde Perfect 1e klas
Mathe Perfekt 1. Klasse is een speels leerprogramma voor leerlingen in de 1e klas. De gratis download biedt verschillende dynamische oefeningen waarmee kinderen hun wiskundige kennis kunnen oefenen en een functie voor zelfcontrole.
Downloaden via Netzwelt
1.4 MathGame
MathGame is een gratis educatief spel voor wiskunde en speciaal geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze kunnen werken aan verschillende opgaven met verschillende moeilijkheidsgraden. Daarnaast wordt spelend leren aangemoedigd in een competitie tegen de computer. Bovendien kunnen examens worden gesimuleerd.
1.5 Spreadsheet Generator
De Spreadsheet Generator is het perfecte programma voor leerkrachten en ouders om snel en gemakkelijk spreadsheets te maken voor kinderen in het middelbaar en lager onderwijs. U hoeft alleen de moeilijkheidsgraad en het soort berekeningen in te stellen en de Spreadsheet Generator levert automatisch hele pagina’s met berekeningen.
2. leerprogramma’s voor talen
2.1 Domingo
Met de woordenschattrainer Domingo kun je gemakkelijk woordenschat herhalen en leren. Je hoeft alleen maar de woorden in te voeren en de software zal je vragen stellen. Bijzonder praktisch is de onderhoudende quizfunctie.
2.2 Duolingo
Duolingo is een gratis app om spelenderwijs talen te leren. In de Duitse versie kun je Engels, Frans en Spaans oefenen. Maar ook tal van andere talen worden in Engelse cursussen aangeboden. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
2.3. languageguide.org
Op de non-profit homepage languageguide.org krijg je verschillende oefeningen voor verschillende talen aangeboden. Op de homepage selecteer je simpelweg de betreffende taal en worden verschillende onderwerpen getoond waarmee je woorden en uitspraak kunt oefenen.
2.4 Latijnse trainer
Het programma bevat de volledige Latijnse basiswoordenschat en vraagt om vertalingen en verschillende grammaticale vormen zoals declinaties, vervoegingen of geslachten.
Downloaden uit de Google Play Store
2.5 Vocup
De woordenschattrainer Vocup is met name gericht op mensen die graag met flashcards leren. Je voert eerst de woordenschat in en maakt vervolgens je eigen individuele woordenschatboekjes. Het importeren en exporteren van woordenlijsten is ook mogelijk. De software vraagt je dan om de woorden, net als bij het flashcard-principe.
Downloaden via Microsoft
3. leerprogramma’s voor muziek
3.1 Ear Master Pro
Ear Master Pro traint de gehoortraining met je mee en begeleidt je door talloze lessen. Je kunt de moeilijkheidsgraad instellen en ook instrumenten aansluiten via MIDI.
3.2 GNU Solfege
GNU Solfege is een trainingsprogramma voor muzikanten om hun gehoor te trainen en hun zang te verbeteren. Voor het oefenen van intervallen, toonladders, akkoorden, enz.
3.3 MIDI Pianist
MIDI Pianist helpt je bij het leren van noten. Met behulp van een toetsenbord op het scherm moet je noten spelen op verschillende moeilijkheidsgraden.
4. wetenschapsleerprogramma’s voor aardrijkskunde, scheikunde en natuurkunde
4.1 ChemSketch
Met de software ChemSketch kun je gemakkelijk 3D-aanzichten van moleculen maken. Je bouwt ze eenvoudig op met de muis en je kunt verbindingen analyseren, moleculen een naam geven en verbindingen invoegen.
4.2 Seterra
Seterra is een leerprogramma voor aardrijkskunde met meer dan 200 verschillende oefeningen. Je kunt opgaven over steden, landen, continenten, rivieren en oceanen spelenderwijs oplossen.
4.3 Yenka Natuur- en Scheikunde
Voer wetenschappelijke experimenten uit en laat je chemie en natuurkunde interactief uitleggen. Yenka Natuur- en Scheikunde is een virtueel laboratorium waar je verschillende onderwerpen kunt kiezen en kunt experimenteren.
5. leerprogramma’s voor het gebruik van de computer
.
5.1 GCompris
GCompris richt zich op kinderen van twee tot tien jaar en laat hen spelenderwijs kennismaken met het gebruik van de pc. Ze leren omgaan met de muis, het toetsenbord en het aanraakscherm. Daarnaast zijn er nog meer oefeningen over verschillende kennisgebieden.
5.2 Robot Karol
Robot Karol biedt leerlingen een speelse kennismaking met programmeren. Met een kleine, duidelijke taal wordt de kennismaking met algoritmen vergemakkelijkt.
5.3 Tipp10
De gratis schrijftrainer Tipp10 is overzichtelijke software die je leert schrijven met 10 vingers. In progressieve lessen maak je stap voor stap kennis met het tienvingersysteem.
Ben je geïnteresseerd in andere schrijftrainers? Dan raden wij u deze video aan:
6 Algemene leerprogramma’s
6.1 Anki
Anki vervangt het klassieke leren met flashcards. Door virtuele flashcards te maken met voor- en achterkant, quizst het programma u volgens het bekende principe.
6.2 Citavi Free
Niet echt een leerprogramma, maar wel heel praktisch voor het onderzoeken en schrijven van een scriptie. Met Citavi Free kun je bronnen, citaten en teksten bijhouden.
6.3 Pauker
Ook Pauker is gebaseerd op het principe van indexkaarten, die je kunt vullen met verschillende inhouden. Het programma ondervraagt je vervolgens ook zonder internetverbinding. U kunt verschillende leerniveaus instellen , zoals ultrakorte termijn, korte termijn en lange termijn geheugen.
6.4 Schlaukopf
Schlaukopf is een populair online platform voor verschillende vakken van basisschool tot middelbare school. Leerlingen kunnen er kennis herhalen en zich met interactieve oefeningen voorbereiden op toetsen.
6.5 Tintenklex® educatieve software
Een speciale leersoftware voor kinderen met dyslexie is Tintenklex. Het is met name geschikt voor het leren van spelling op alle leeftijden.