Moderne computers bestaan uit vele afzonderlijke onderdelen die allemaal moeten samenwerken om complexe berekeningen of processtromen überhaupt mogelijk te maken. Ze zijn onderverdeeld in de categorieën hardware en software, die samen de basis vormen van de huidige informatietechnologie. In dit artikel leggen we het verschil uit en laten we zien hoe de interactie werkt.
- De eerste hardware bestond al meer dan 1000 jaar voor Christus in de vorm van de “telraam” rekenmachine, die in de loop der jaren steeds weer werd verbeterd. De Von Neumann-architectuur die in moderne hardware wordt gebruikt, bestaat daarentegen pas sinds het midden van de twintigste eeuw.
- Door de voortschrijdende ontwikkeling van het “Internet of Things” (IoT) worden tegenwoordig zelfs huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, fornuizen of koelkasten met behulp van software bediend.
- Hardware en software zijn teamspelers: de ene werkt alleen in combinatie met de andere.
Inhoudsopgave
1. hardware die je kunt aanraken
Determ hardware omvat alle fysieke onderdelen van een computer of smartphone, dus eigenlijk alles wat je kunt aanraken. De belangrijkste onderdelen, bekend als computerhardware, omvatten:
- Hoofdbord (moederbord) met de CPU-aansluiting en kaartsleuven.
- Processor (CPU), die de werksnelheid van uw computer bepaalt.
- Geheugen/RAM, waarin lopende toepassingen en processen tijdelijk worden opgeslagen
- Harde schijf, waarop u uw bestanden en programma’s opslaat
- Grafische kaart, die de processen van je pc vertaalt in begrijpelijke graphics en tekens
- Invoerapparaten, zoals muis en toetsenbord, waarmee u met uw computer communiceert.
Hardware omvat ook alle onderdelen die reageren op mechanische of elektrische impulsen, zoals het scherm, printers en faxapparaten, USB-sticks of andere randapparatuur. Ze worden ook wel“externe hardware” genoemd. Een uitleg van de structuur van een pc en verdere interessante informatie over de afzonderlijke hardwarecomponenten vindt u ook in dit artikel.
Goed om te weten: Notebooks en desktop-pc’s verschillen qua hardwareontwerp door hun verschillende afmetingen, maar de kerncomponenten blijven altijd hetzelfde.
2. de uitleg over software
Software is de tegenhanger van hardware en verwijst naar alle niet-fysieke componenten van een computer. Dit omvat alle programma’s die nodig zijn voor de werking van het systeem en de informatieverwerking, alsmede alle gegevens die daarmee worden gegenereerd.
Naast het besturingssysteem omvat software ook
- Het BIOS, met behulp waarvan de computer überhaupt kan opstarten.
- De drivers die nodig zijn om de hardware en apparaten te bedienen.
- Alle toepassingen en programma’s, zoals Office-programma’s of spelletjes.
- De bestanden die op de computer zijn opgeslagen (bijvoorbeeld documenten, muziek, foto’s of video’s).
In tegenstelling tot hardware is software gemakkelijker te veranderen: de computer hoeft niet opnieuw te worden opgebouwd, maar wordt gewoon op het apparaat geïnstalleerd of verwijderd.
Wanneer software wordt ontwikkeld voor bepaalde producten en daarop wordt “ingebed”, spreekt men van“embedded software engineering“. Als “embeddedsoftware” of“firmware” neemt het de besturing van het systeem over en zorgt het voor de interactie met de omgeving. Deze vorm komt bijvoorbeeld voor in de boordcomputer van auto’s, in navigatiesystemen of in amusementsapparatuur zoals MP3- en DVD-spelers. De bijzonderheid: “Embedded software” kan alleen worden gebruikt op de hardware waarvoor zij is geprogrammeerd en is niet compatibel met andere systemen.
Goed om te weten: Vanuit zuiver economisch oogpunt omvat de term “software” niet alleen de componenten van de programmacode, maar ook de licenties en documentatie die nodig zijn voor de werking.
Hoe werkt de interactie tussen hardware en software?
Hardware en software bestaan uitsluitend in een dubbelpakket: hoewel alle handelingen van de computer door de hardware worden verricht, is het alleen de samenwerking met de software die de functionele mogelijkheden bepaalt en er een functionerend systeem van maakt.
Als je bijvoorbeeldde tekst die jein Word hebtgeschreven wiltafdrukken, heb je een printer nodig. Omgekeerd, als u wel een printer hebt maar geen besturingssysteem met de juiste drivers, zal uw computer deze niet als zodanig kunnen herkennen.
Kortom, de software vertelt de hardware wat ze moet doen. Als we een computersysteem vergelijken met een mens van vlees en bloed, dan komt de hardware overeen met het lichaam met zijn skelet, spieren en pezen. De software daarentegen is verantwoordelijk voor het beheer en is dus als het ware het brein van de computer.
De software levert ook een niet onbelangrijke bijdrage aan het efficiënte gebruik van de geïnstalleerde hardware. Afhankelijk van het gekozen besturingssysteem en de geïnstalleerde drivers kunt u bijvoorbeeld verschillende systeemprestaties bereiken op identieke hardwareconfiguraties.
De meest beknopte definitie van de twee componenten vindt u hier:
- Hardware (“hard goods”) zijn alle fysieke componenten, d.w.z. alles wat je met je handen kunt aanraken.
- Software: (“soft goods”) zijn alle immateriële zaken, d.w.z. alles wat je niet met je handen kunt aanraken.