Installatie van Windows 10 als upgrade of nieuwe installatie

Microsoft biedt nog steeds de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. De manier om dit te doen is echter anders. Naast een upgrade van de bestaande Windows of een volledig nieuwe installatie, biedt …

Installatie van Windows 10 als upgrade of nieuwe installatie

Media Creation Tool
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Installatie van Windows 10 als upgrade of nieuwe installatie

Microsoft biedt nog steeds de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. De manier om dit te doen is echter anders. Naast een upgrade van de bestaande Windows of een volledig nieuwe installatie, biedt Microsoft ook de mogelijkheid om Windows 10 te installeren als aanvulling op een bestaande Windows. In deze gids presenteren we alle drie de opties in meer detail.

 • Windows 10 kan nog steeds gratis worden geïnstalleerd met een geldige Windows 7- of Windows 8.x-licentiesleutel.
 • Als u Windows 10 al op uw pc had geïnstalleerd, hoeft u tijdens de nieuwe installatie geen productsleutel in te voeren en kunt u deze prompt overslaan. Windows 10 activeert zichzelf dan weer automatisch, ook tijdens een nieuwe installatie.
 • Een upgrade-installatie neemt alle bestanden, instellingen en programma’s over, mits deze compatibel zijn met Windows 10.
 • Een parallelle installatie van Windows 10 naast Windows 7 of Windows 8.x maakt een “soepele” overgang naar het huidige besturingssysteem mogelijk.

Gratis overstap voor bezitters van Windows 7 of Windows 8.x

De ondersteuning voor Windows 7 eindigt voor eindgebruikers begin 2020. Hoewel die datum nog ver weg is, moet u zich ervan bewust zijn dat u een besturingssysteem uit 2009 gebruikt, dat slechts met moeite nieuwe technologieën en bescherming tegen moderne aanvallen biedt.

Omdat veel gebruikers echter nog steeds vasthouden aan Windows 7 – in tegenstelling tot het nogal weinig geliefde Windows 8.x – biedt Microsoft nog steeds de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10.

Gratis update voor ondersteunende technologieën

Tot nu toe konden gebruikers van Windows 7 of Windows 8.x die afhankelijk zijn van ondersteunende technologieën gratis upgraden naar Windows 10. Deze mogelijkheid vervalt op 31 december 2017, zoals te lezen is op de Engelse pagina’s over de gratis upgrade. Aangezien Microsoft in zijn FAQ niet precies definieert welke hulptechnologieën bedoeld worden en ook geen bewijs verlangt, kan een upgrade naar Windows 10 nog tot het einde van het jaar op deze manier worden uitgevoerd. (Opmerking: Microsoft heeft de optie nog niet verwijderd).

Hoe installeer ik Windows 10?

Om Windows 10 gemakkelijk te installeren, hebt u de Windows 10 Media Creation Tool nodig, die ofwel een upgrade-installatie van Windows 10 biedt, d.w.z. Windows 10 installeert over een bestaande Windows, of installatiemedia maakt (USB-stick of ISO-afbeelding om te branden) voor een nieuwe of parallelle installatie. Met de bootstick kunt u Windows 10 ook zonder cd installeren en een pc opnieuw opstarten. Voor installatie op een tablet is een bootstick ook de handigste manier.

Media Creation Tool

De bitversie kiezen: installeer Windows 10 indien mogelijk alleen in de 64-bits versie. Dit is de enige manier waarop u meer dan 4 GB RAM kunt gebruiken en driverproblemen kunt vermijden, aangezien fabrikanten de ondersteuning met drivers voor 32-bits systemen geleidelijk stopzetten. Als u nog steeds een 32-bits systeem gebruikt, kunt u niet om een nieuwe installatie heen, omdat het niet mogelijk is om zonder een schone installatie te upgraden naar een 64-bits versie.

Upgrade-installatie zonder gegevensverlies

Een upgrade-installatie wordt uitgevoerd over een bestaande Windows en neemt optioneel alle bestanden, instellingen, apps en programma’s over, zoals een geïnstalleerd Office. U kunt hiermee ook Windows 10 opnieuw installeren over een bestaande Windows 10, wat overeenkomt met de functie “Deze pc opnieuw instellen” van Windows 10 en ook wel “Vernieuwen” wordt genoemd.

Belangrijke dingen die u moet weten voordat u een upgrade installeert

Bij een installatie van een upgrade moet u vooraf met een aantal zaken rekening houden.

Beeld aanmaken

Zoals bij elke grote actie op een pc moet u ook voor de upgrade naar Windows 10 een systeemimage maken. Deze bewaart uw vorige Windows, inclusief alle programma’s en instellingen, in een back-up en kan – ook als het systeem niet meer opstart – worden hersteld met een nooddatadrager van de programmafabrikant. In een vergelijkende test van image-programma’s hebben we er veel – ook gratis vertegenwoordigers – op WinTotal gepubliceerd. Met de image en de bijbehorende nooddatadrager kunt u een upgrade naar Windows 10 veel rustiger aanpakken.

Ruimte creëren op SSD of harde schijf

Het maakt niet uit hoe u te werk gaat: Maak ruimte op de Windows-partitie. Die moet 15 tot 20 GByte groot zijn. Verwijder de temp-map, eventueel grote programmapakketten die u later opnieuw kunt installeren, en gebruik Schijfopruiming, dat sinds Windows 7 veel mogelijkheden biedt om bestanden die niet meer nodig zijn veilig te verwijderen.

Controleer de herstelpartitie

Ook de herstelpartitie kan later een probleem veroorzaken. Als u bijvoorbeeld met EaseUS Partition Master tot versie 10.5 op uw systeem hebt gewerkt, kan het onder bepaalde omstandigheden de ID van de herstelpartitie verkeerd hebben gewijzigd. Hoe kunt u de foutmelding: “Kon de herstelomgeving niet vinden” oplossen, als de ID voor het type herstelpartitie onjuist is ingesteld op OEM.

Maar zelfs als de systeemgereserveerde partitie minder dan 350 MB groot is, kan de upgrade naar Windows 10 mislukken. U krijgt dan de foutmelding “Windows 10 kan niet worden uitgevoerd op deze pc”. Hieronder staan de redenen. Reden: de systeemgereserveerde partitie kon niet worden geüpgraded.”

Het probleem kan niet worden opgelost via het schijfbeheer (diskmgmt.msc). Met een partitioner zoals “MiniTool Partition Wizard Free” lukt het echter wel. Met dergelijk gereedschap verkleint u in het begin de eerste Windows-partitie en vergroot u vervolgens de herstelpartitie tot 350 MByte met de vrijgekomen ruimte.

Controleer hardware op compatibiliteit
Of uw hardware nog werkt onder Windows 10 hangt niet alleen af van de leeftijd. Windows 10 ondersteunt diverse apparaten “out of the box”. Controleer echter vooraf of het apparaat nog onder Windows 10 draait. Vooral oudere printers en scanners kunnen voor problemen zorgen.

BIOS-update

Op fora kun je lezen dat een BIOS-update installatieproblemen met Windows 10 oplost. Controleer bij de fabrikant van het moederbord of zij nieuwe BIOS-versies voor uw moederbord aanbieden. Het exacte type kan worden weergegeven met veel tools zoals SIV, CPU-Z, Speccy of Sandra Lite.

Verwijder vooraf onnodige hardware

Een andere bron van storing is externe hardware. In het geval van fouten zoals 0xC1900101-0x2000c moet u daarom onnodige hardware vóór de upgrade loskoppelen en na de upgrade stap voor stap weer aansluiten.

Verwijderen virusscanner

Verwijder elke virusscanner, inclusief Microsoft Security Essentials, voordat u een upgrade uitvoert over een bestaande Windows. We hebben veel lezers waarbij de virusscanner enorme problemen veroorzaakte tijdens de upgrade. Tijdelijk deactiveren is in geval van twijfel niet voldoende. De scanner kan later opnieuw worden geïnstalleerd – mits hij is vrijgegeven voor Windows 10. Een virusscanner met een firewall kan ook verantwoordelijk zijn voor eventuele internetproblemen tijdens een upgrade, zoals Bitdefender zelf schrijft.

Misschien is het met deze stap ook tijd om na te denken over de vorige virusoplossing. Günter Born heeft in zijn blog een standpunt ingenomen over het onderwerp antivirusoplossing onder Windows 10. De in Windows 10 opgenomen Windows Defender is beter dan zijn reputatie.

“System Tools” verwijderen

Veel systeemtools zijn diep verankerd in het systeem. Daartoe behoren niet alleen firewalls van derden, image- en back-upprogramma’s of partitieprogramma’s, maar vooral veel tweak- en tuningtools. Uit eigen ervaring en die van anderen raden wij ten zeerste aan dergelijke programma’s vooraf te verwijderen, omdat ze mogelijk niet compatibel zijn met Windows 10 en ook het upgradeproces kunnen belemmeren.

Deactiveer autostartprogramma’s

U moet ook de autostart-items van Windows deactiveren, bijvoorbeeld voor het bewaken van kaartlezers. Hiervoor kunnen hulpprogramma’s zoals Starter of Autoruns worden gebruikt.

Systeemschijven decoderen

Als u uw systeemschijf hebt versleuteld met hulpmiddelen zoals TrueCrypt, moet u deze versleuteling eerst verwijderen. Met uitzondering van BitLocker zal versleuteling waarschijnlijk problemen veroorzaken tijdens een upgrade.

De upgrade-installatie starten via het updatetool of de installatiegegevensdrager

Als u hebt besloten te upgraden en Windows 10 wilt installeren over bijvoorbeeld een bestaande Windows 7, start u het hulpprogramma voor het maken van media of de eerder gemaakte installatieschijf van de huidige Windows. Windows 10 wordt dan over de bestaande Windows geïnstalleerd, waarbij optioneel alle bestanden, instellingen en programma’s worden overgenomen, mits deze compatibel zijn met Windows 10.

Upgrade-Installation
Upgrade-Installatie

U kunt echter ook via “Wijzig de te behouden items” aangeven dat alleen de persoonlijke bestanden of helemaal niets moet worden overgezet.

Upgrade-Installation
Upgrade-Installatie

Ruimte vrijmaken na de upgrade

Na een upgrade van Windows blijft de oude Windows nog op het systeem staan als Windows.old. Om deze schijfruimte vrij te maken kun je het programma Schijfopruiming gebruiken door “cleanmgr” te starten via Start->Uitvoeren. Het programma is ook te vinden in het contextmenu van de systeemgegevensdrager onder Opschonen in de eigenschappen.

Datenträgerbereinigung

Klik vervolgens op “Systeembestanden opschonen”.

Daar kunt u dan de vermeldingen “Tijdelijke Windows-installatiebestanden” en “Vorige Windows-installatie(s)” markeren en zo vele gigabytes aan opslagruimte vrijmaken.

Datenträgerbereinigung Datenträgerbereinigung

Nieuwe (schone) of parallelle installatie

Vanuit ons oogpunt is de betere manier in plaats van een upgrade-installatie een nieuwe installatie van Windows 10. Vooral de schone installatie bevrijdt u van onnodige rommel, mogelijke fouten en verkeerde instellingen in Windows in vergelijking met een upgrade-installatie. Indien mogelijk moet u daarom de pc opnieuw installeren met een verse Windows.

Bij het installatiemedium heeft u de keuze om Windows 10 als nieuw besturingssysteem te installeren naast het bestaande Windows 7 of Windows 8.x of op een lege harde schijf als enig besturingssysteem.

Vooral de parallelle installatie heeft de charme dat u het vertrouwde besturingssysteem voorlopig kunt blijven gebruiken en tegelijkertijd ook de kans krijgt om Windows 10 uit te proberen.

Windows 10 Media Creation Tool

Licentiesleutel nodig

Voor de installatie als nieuwe installatie of parallelle installatie is alleen een geldige licentiesleutel nodig, die ofwel op een licentiesticker staat (op notebooks aan de onderkant of verborgen achter het compartiment voor de batterij), in de firmware van het moederbord (wordt dan later tijdens de installatie door Windows 10 zelf gelezen) of op de buitenste verpakking van de installatie-dvd.

Maak ruimte!

Als volgende stap moet u op de harde schijf ruimte maken voor Windows 10 voor een parallelle installatie. Als u slechts één partitie heeft, moet u deze onder Windows eerst verkleinen. Het Schijfbeheer (Configuratiescherm, Administratieve hulpmiddelen, Computerbeheer) biedt hiervoor de juiste optie.

Selecteer de te verkleinen partitie en kies in het contextmenu “Volume verkleinen”.

Verkleinern über die Datenträgerverwaltung
Verkleinen via het gegevensmediumbeheer

In het volgende dialoogvenster kunt u aangeven met hoeveel de partitie moet worden verkleind.

Verkleinern über die Datenträgerverwaltung
Krimpen via het schijfbeheer

Voor Windows 10 moet dat minstens 20 GB zijn. Heb je echter de ruimte, dan is 60 GB een goede richtlijn. Op deze vrije ruimte wordt later Windows 10 geïnstalleerd.

Mogelijk kunt u de partitie niet naar wens verkleinen, ondanks eventuele vrije ruimte. Dit komt omdat het schijfbeheer niet alle bestanden kan verplaatsen voor het verkleinen. Als deze bestanden, zoals de Master File Table (MFT), op een ongunstige plaats staan, komt u nergens. Gebruik in dat geval partitioneerders zoals AOMEI Partition Assistant, EaseUS Partition Master of MiniTool Partition Wizard om de bestanden te verkleinen.

MiniTool Partition Wizard, resize
MiniTool Partition Wizard, resize

Aangepaste installatie

Start het systeem op vanaf de Windows 10 installatieschijf.

U hebt nu ook de mogelijkheid om Windows 10 te installeren als een upgrade van een bestaande Windows (zie hierboven onder Upgrade-installatie) of als een nieuw besturingssysteem, ook als aanvulling op een bestaande Windows 7 of Windows 8.x en kunt dan later kiezen welk systeem via het opstartmenu moet worden gestart in het geval van meer dan één Windows-installatie. Kies daarom voor de tweede variant “Door gebruiker gedefinieerd”.

benutzerdefinierte Installation
Aangepaste installatie

In het volgende dialoogvenster selecteert u vervolgens de eerder aangemaakte partitie of een nieuwe schijf als “niet-toegewezen ruimte”. Windows 10 installeert zich dan als een ander systeem op de lege partitie/harde schijf en stelt na de installatie een multiboot in als er meer dan één systeem op de harde schijf staat.

Wanneer u om de productsleutel wordt gevraagd, kunt u de sleutel van uw Windows 7- of Windows 8.x-licentie invoeren. Windows 10 wordt ook verkocht. De prijs voor een volledige versie van System Builder moet rond de 80 euro liggen.

Installatie zonder sleutel

Als u Windows 10 al eerder op het systeem had geïnstalleerd, kunt u ook klikken op “Ik heb geen productsleutel” en zo de invoer overslaan. Na het maken van een internetverbinding wordt de licentie automatisch opnieuw geactiveerd.

Product Key Windows 10

Standaard besturingssysteem instellen

U kunt dan na de installatie bij het opstarten in een parallelle installatie schakelen tussen de twee systemen. U kunt aangeven welk besturingssysteem automatisch wordt gestart als u geen invoer selecteert in het Configuratiescherm onder Windows 10, Systeem, Geavanceerde systeeminstellingen, Opstarten en herstellen.

Startverhalten

Startverhalten
Opstartgedrag

Windows 10 installeert altijd alleen de Home Edition
Windows 10 vraagt tijdens de installatie meestal welke editie (Home, Pro…) geïnstalleerd moet worden. Op systemen die werden geleverd met een vooraf geïnstalleerde Windows 8.x, wordt deze vraag soms echter weggelaten en wordt Windows 10 direct in de Home Edition geïnstalleerd. De reden hiervoor is dat fabrikanten sinds Windows 8.x een licentiesleutel rechtstreeks in het BIOS/EFI kunnen opslaan, die Windows 10 vervolgens herkent en de daar opgeslagen editie installeert.

Heeft u een Pro Edition van Windows 7 of Windows 8.x, dan kunt u deze licentiesleutel gebruiken voor een upgrade.

Ga na de installatie naar het onderdeel Activering in de Instellingen onder “Update en beveiliging”. Hier kunt u upgraden naar een hogere editie (in ons geval Windows Pro) door te klikken op “Productcode wijzigen” en een geldige licentiesleutel voor Windows 7 of 8.x Pro in te voeren.

Upgrade der Edition
Upgrade editie

Na de installatie

Controleer na de installatie of alle apparaten werken. De juiste plaats om te beginnen is nog steeds het apparaatbeheer, dat u kunt bereiken via het klassieke configuratiescherm of via het contextmenu “Mijn pc”.

Gerätemanager
Apparaatbeheer

Stuurprogramma’s zoeken via het internet

Als u een apparaat vindt met een geel uitroepteken, moet u Windows automatisch laten zoeken naar stuurprogramma’s via het contextmenu van het defecte apparaat met “Stuurprogramma bijwerken”. Het online zoeken van Windows is vaak succesvol en installeert het ontbrekende stuurprogramma. Als dit niet lukt, zoek dan op de homepage van de fabrikant van het onderdeel (of het moederbord) naar actuele stuurprogramma’s en installeer deze handmatig.

Instellingen voor gegevensbescherming

Ook voor het onderwerp gegevensbescherming moet u even de tijd nemen. Windows 10 biedt een groot aantal opties voor wat Windows wel of niet mag doen. Ten opzichte van onze eerste gedetailleerde blik in het artikel Privacy in Windows 10 zijn de privacy-instellingen aanzienlijk uitgebreid en centraal toegankelijk via de instellingen.

Datenschutz
Privacy

Gerelateerde berichten