Windows 10 Fall Creators Update – Wat is nieuw, installatie, upgrade?

Informationen zum Windows 10 Fall Creators Update Version 1709, Neuerungen, Download und Installation

Windows 10 Fall Creators Update – Wat is nieuw, installatie, upgrade?

fall creators update
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 10 Fall Creators Update – Wat is nieuw, installatie, upgrade?

Sinds 17 oktober 2017 levert Microsoft de Windows 10 Fall Creators Update, voorheen bekend onder de codenaam Redstone 3, met het versienummer 1709. Wat de functie-upgrade brengt in termen van nieuwe functies en hoe je de upgrade onmiddellijk kunt downloaden en installeren, wordt uitgelegd in de volgende gids.

  • De gratis upgrade brengt veel kleinere vernieuwingen die alleen tijdens het dagelijkse werk merkbaar zijn.
  • Op het gebied van beveiliging stelt de upgrade echter nieuwe normen en kan punten scoren met een sterk verbeterde Windows Defender en mapbescherming als tegenmaatregel tegen encryptietrojans.
  • Wie de upgrade snel wil gebruiken, kan de upgrade vooraf downloaden via de Media Creation Tool en de Setup.exe op het medium (dvd of stick) starten vanuit de bestaande Windows of anders de upgradewizard gebruiken.

De Fall Creators Update is nu de 5e versie van Windows 10

Al bij de eerste release van Windows 10 in 2015 was duidelijk dat Microsoft Windows 10 beschouwt als “Windows as Service”, zodat het scala aan functies voortdurend wordt verbouwd en uitgebreid door middel van functie-upgrades. Met een geldige Windows-licentie hebben gebruikers altijd toegang tot de nieuwste versie.

De Fall Creators Update, met versienummer 1709, is inmiddels de vijfde editie van Windows 10. Eerdere versies zijn onder meer 1703 als de Creators Update, 1607 als de Anniversary Update, 1511 als de Autumn Update en de oorspronkelijke versie van Windows 10 met versie 1507. Alle versies zijn ook terug te vinden in de versiegeschiedenis van Windows 10.

Omdat de hardware-eisen niet veranderen, draait de nieuwste versie in principe ook op systemen die eerder goed overweg konden met Windows 10.

Opmerking: programma’s van derden veroorzaken vaak problemen met nieuwere Windows-versies, dus u moet ervoor zorgen dat u de nieuwste versies van de programma’s gebruikt voordat u de upgrade uitvoert.

Windows 10 Fall Creators Update wordt in golven verspreid via Windows Update en zal niet meteen aan iedere gebruiker worden aangeboden.

Toch zal Microsoft vanaf 17.10.2017 de nieuwe Windows niet onmiddellijk aan alle gebruikers leveren via Windows Update. Enerzijds zal de distributie in golven plaatsvinden. Anderzijds krijgen gebruikers met Windows 10 Pro of hoger de upgrade alleen aangeboden als ze in de geavanceerde opties van Windows Update Current Branch als updatekanaal hebben ingesteld.

Current Branch
Current Branch

Voor Current Branch for Business daarentegen wordt de distributie 4 maanden uitgesteld. Bezitters van een Home Edition hebben deze keuze niet. Toch kan de distributie, vooral op oudere of exotische hardware, langer duren, omdat Microsoft via de in de privacyinstellingen vermelde telemetriegegevens beoordeelt hoe goed de upgrade draait op welke hardware. Pas als er voldoende feedback is van problematische omgevingen geeft Microsoft de upgrade ook voor deze systemen vrij.

Ons advies: Zorg ervoor dat u een image back-up van het systeem maakt voordat u aan de upgrade begint. Dit is de enige manier om in geval van een probleem volledig terug te keren naar het vorige tijdstip. Lees onze vergelijkingstest: Image programma’s in vergelijking – het hoeft niet altijd tegen betaling.

Hoe je de Fall Creators Update downloadt en installeert

Net als bij de vorige versies is de Windows 10 Media Creation Tool de oplossing als je de nieuwste Windows-versie direct wilt downloaden. De tool creëert een installatiemedium voor u en downloadt de nieuwste versie van Windows als een ISO-image rechtstreeks van de Microsoft-server. Vervolgens kunt u Windows 10 volledig opnieuw installeren vanaf dit medium door op te starten vanaf het medium of een upgrade-installatie activeren door setup.exe te starten vanuit de draaiende Windows.

Windows 10 Media Creation Tool

Naast de Windows 10 Media Creation Tool is ook de Windows 10 Upgrade Assistant te vinden op de Windows 10 downloadpagina achter de knop “Nu upgraden”. Wanneer het start, controleert het of er een nieuwere versie van Windows beschikbaar is en biedt het onmiddellijk aan om deze te downloaden en te installeren. Deze download is echter alleen geschikt voor installatie over een bestaande Windows 10.

Upgrade zum Fall Creators Update
Upgrade naar de Fall Creators Update

Download de Windows 10 Fall Creators Update als ISO-bestand

Als je direct een ISO-bestand wilt downloaden zonder andere tools te gebruiken, zul je je toevlucht moeten nemen tot een truc, omdat de website voor het downloaden van de Fall Creators Update de download normaal gesproken niet als ISO-bestand aanbiedt. Start hiervoor de Edge-browser en activeer de ontwikkelaarstools via de F12-toets. Selecteer in het veld “User agents” Apple Safari (iPad). Als u nu de downloadpagina opnieuw oproept, wordt u omgeleid naar de pagina Download Windows 10 disc image (ISO-bestand) en kunt u de Windows 10 Fall Creators Update in alle talen en bitversies downloaden in het selectieveld Edition.

Download ISO-Dateien
Download ISO-bestanden

Productsleutel voor de nieuwe installatie van Windows 10

Naast een upgrade-installatie over een bestaande Windows, kunt u Windows 10 Fall Creators Update ook vanaf nul installeren, dus zonder vorig besturingssysteem. Hiervoor hebt u alleen een opstartbaar installatiemedium nodig (ISO-bestand gebrand op dvd of als USB-stick met behulp van de Windows 10 Media Creation Tool).

Wanneer u om de productsleutel wordt gevraagd, kunt u klikken op “Ik heb geen productsleutel” en de invoer dus overslaan. Als er eerder een geactiveerde Windows 10 op de pc was geïnstalleerd, wordt de licentie automatisch opnieuw geactiveerd nadat er een internetverbinding tot stand is gebracht.

Product Key Windows 10
Productsleutel Windows 10

De spannendste nieuwe functies in Windows 10 Fall Creators Update

De lijst met veranderingen en vernieuwingen in de Fall Creators Update is lang, heel lang, en veel details vallen pas op na langdurig gebruik en directe vergelijking. Toch willen we je aandacht vestigen op een paar hoogtepunten op onze reis door het nieuwe Windows 10.

Veranderingen in de interface

Microsoft heeft slechts voorzichtige wijzigingen aangebracht in de Windows-interface. Het startgebied kan nu ook diagonaal verkleind worden.

Windows 10 Fall Creators Update
Windows 10 Fall Creators Update

Schuifbalken krimpen als de cursor er niet in de buurt is. Het Actiecentrum heeft een lichte upgrade gekregen en “Mijn contacten” is nu te vinden in de taakbalk en biedt toegang tot contacten en gerelateerde apps. Het batterijpictogram in de taakbalk heeft nu een schuifknop om power throttling in te schakelen voor ondersteunde CPU’s om energie te besparen. De Windows 10 volumeregeling kan nu ook individueel worden geregeld voor elke tegel-app.

Onder de projectnaam “Neon” werkte Microsoft aan een nieuw uiterlijk van Windows 10. Het project heet nu Microsoft Fluent Design System en omvat een nieuwe ontwerptaal voor interfaces. Ontwikkelaars van programma’s kunnen zo specifiek het uiterlijk, maar ook effecten in een app aanpassen aan het uitvoerapparaat. Met de ontwerptaal kunnen ontwikkelaars de parameters licht, diepte, beweging, materiaal en schaling beïnvloeden.

https://youtu.be/vcBGj4R7Fo0

Windows Story Mix en de Windows 10 calculator zijn de eerste apps die toegang hebben tot de nieuwe designtaal en een aangepaste interface bieden. Met het doel van een universeel Windows-platform, dat wil zeggen een programma voor verschillende eindapparaten op basis van Windows 10, zou het Microsoft Fluent Design System in de toekomst meer op de voorgrond kunnen treden. De video’s met de ontwerpvoorbeelden zijn al indrukwekkend, we willen er graag meer van zien.

Over verschijningen gesproken: Een nieuw OpenType-lettertype genaamd “Bahnschrift” is nu beschikbaar voor gebruikers. Het nuchtere, schreefloze lettertype doet denken aan het lettertype dat op verkeersborden wordt gebruikt, dat in vakkringen ook bekend staat als het DIN-lettertype (DIN 1451) en vaak wordt gebruikt op het gebied van techniek en verkeer. Het lettertype is zeker niet geschikt voor formele uitnodigingen, maar wel voor technische documenten en informatieborden, enz.

Bahnschrift
Bahnschrift

Windows Mixed Reality

3D is een van de hoofdthema’s van Windows 10 Fall Creators Update. Met bijpassende VR-headsets, motion controllers en Windows Mixed Reality-apps, waarvan er al veel in de Store te vinden zijn, kun je via Windows 10 direct in virtuele werelden duiken. Microsoft biedt nu een uniforme interface en concurreert rechtstreeks met aanbieders als Orculus. Of je pc voldoet aan de eisen voor Windows Mixed Reality kun je controleren met de Windows Mixed Reality PC Check.

https://youtu.be/0AWhsBNU1jU

Microsoft Edge is geen webbrowser, PDF-viewer en e-book reader in één programma

De in Windows 10 geïntegreerde webbrowser blijft een schimmig bestaan leiden in de statistieken en heeft zich nog niet kunnen handhaven tegenover Firefox, Opera en Chrome. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk dat Microsoft de browser in het begin zeer slecht heeft afgeleverd en pas geleidelijk heeft opgewaardeerd met noodzakelijke, actuele functies. In termen van prestaties is Edge veel beter dan zijn reputatie, zoals onafhankelijke tests bewijzen. In de aangepaste versie van de Fall Creators Update zijn de weergaveopties voor PDF- en Epub-documenten verbeterd: inhoudstafels worden nu weergegeven als ze in het document zijn opgeslagen.

Edge zeigt PDF
Edge toont PDF

De weergave kan nu gedraaid worden of dubbelzijdig. Daarnaast heeft Microsoft de functionaliteit voor PDF-formulieren en voor notities en aantekeningen verbeterd. Edge kan nu ook PDF-documenten en webpagina’s “voorlezen”.

Microsoft Edge Vorlesen
Microsoft Edge Read Aloud

Qua bediening zijn er ook enkele verbeteringen. Webpagina’s kunnen nu aan de taakbalk worden vastgepind – net als in Internet Explorer 11. Favorieten kunnen nu ook in een boomstructuur worden georganiseerd en de URL’s van bestaande favorieten kunnen achteraf worden bewerkt. Als iemand echt wil migreren van Google Chrome naar Microsoft Edge, kan dat nu omdat instellingen en cookies ook uit deze browser kunnen worden geïmporteerd. Tabbladen met webpagina’s kunnen nu worden gegroepeerd en samen als groep worden heropend. Gebruikers van apparaten met peninvoer kunnen PDF-documenten of webpagina’s annoteren of markeren en eenvoudig delen.

Nieuwe gebieden in de instellingen

Microsoft komt met elke feature upgrade dichter bij zijn doel om de oude System Controls volledig te vervangen door Settings, maar heeft daar zeker nog een paar feature upgrades voor nodig totdat alle onderdelen volledig zijn samengevoegd in Settings. De netwerkinstellingen openen nu rechtstreeks via het bladpictogram in de taakbalk. Voorheen opende de vermelding het oude Netwerk- en Deelcentrum uit Windows 7. Wat nu nieuw is in de instellingen is bijvoorbeeld de mogelijkheid om hier externe bureaubladverbindingen te beheren.

Remote Desktop
Remote Desktop

In de netwerkinstellingen heeft Microsoft ook eindelijk een functie gemaakt om het netwerkprofiel van aangesloten netwerken te veranderen van openbaar naar privé en omgekeerd.

Er zijn ook nieuwe gebieden in de instellingen. Zo heeft Cortana nu een eigen sectie. Dit is een teken dat de spraakassistent van Microsoft nu meer is dan een simpele “zoekuitbreiding” en dat het met de Fall Creators Update ook korte notities kan maken en gebruikers kan herinneren aan afspraken.

Cortana
Cortana-instellingen

Ondersteuning voor Android en iPhone

In de instellingen is er een tweede nieuw item genaamd “Mobiel”. Daar heb je nu de mogelijkheid om een iPhone of Android smartphone te verbinden met Windows 10. Let wel: Helaas wordt hier geen melding meer gemaakt van Windows Mobile.

Handy
Koppelen van een mobiele telefoon

Het koppelen van een smartphone met Windows 10 heeft zin als de gebruiker ook “Microsoft Apps” gebruikt op de mobiele apparaten en zo over de apparaten heen kan werken en spelen. Documenten, websites of games kunnen dan ook op de mobiele platforms worden gebruikt en omgekeerd via het Microsoft-account. Op deze manier zijn ook “sharing functies” te vinden in geschikte apps om content zoals websites op de desktop browser Edge te kunnen blijven gebruiken.

Nutzung von Smarthphones
Gebruik van smartphones

Deze functie verklaart ook waarom Microsoft de Edge-browser naar Android en iOS brengt, wat in eerste instantie onzinnig lijkt gezien de marktpenetratie van Safari of Google Chrome op mobiele platforms.

Windows 10 beschermt tegen valsspelers in games

Sinds de Creators Update biedt Windows 10 al veel functies voor gamers, bijvoorbeeld de Gamebar voor screenshots en opnames van games of de Game Mode. Met Trueplay (voorheen bekend als Game Monitor) heeft het besturingssysteem nu een systeembrede anti-cheatfunctie, waarbij het besturingssysteem al controleert of er ingrepen in de geheugengebieden van de games zijn of dat er achtergrondtaken draaien die het spel beïnvloeden.

Trueplay
Trueplay

Of het aanbod van Microsoft zal zegevieren blijft echter de vraag, want de gamefabrikanten moeten de interface expliciet ondersteunen en hebben het tot nu toe vrij goed gedaan met hun eigen oplossingen.

Verbeteringen voor bekende instellingen

Voor het downloaden van updates heeft Microsoft nu een optie gemaakt in de geavanceerde opties voor updates om de bandbreedte voor up- en downloaden te beperken.

Bandbreite
Bandbreedte

Dit maakt de functie om alleen beveiligingskritische updates te laden voor “geklokte verbindingen” niet overbodig, maar het is wel een nuttige toevoeging.

Meer beveiliging door verbeterde Windows Defender en mapbeveiliging

De Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET), een oplossing van Microsoft om bescherming te bieden tegen verschillende exploits in software, is vanaf versie 1709 geblokkeerd onder Windows 10. Daarvoor in de plaats komt een exploitbeschermingsfunctie van de Windows Defender Exploit Guard, die via het Windows Defender Security Center kan worden beheerd en tal van instellingen per taak mogelijk maakt.

Windows Defender Exploit Guard
Windows Defender Exploit Guard

Een andere nieuwe functie in het Windows Defender Security Center is de mogelijkheid om bestanden en mappen te beschermen tegen ongeoorloofde wijzigingen door kwaadaardige toepassingen, bijvoorbeeld om het moeilijker te maken voor Trojaanse paarden om bestanden te versleutelen of te verwijderen door alleen bepaalde apps volledige toegang te geven tot de bestanden en mappen.

Ordnerschutz
Mapbescherming

OneDrive met bestanden op aanvraag

OneDrive, Microsofts cloudopslag voor bestanden, kent een nieuwe manier om de synchronisatie tussen cloud en lokaal apparaat beter te coördineren. Tot nu toe kon je alleen 1:1 synchronisatie realiseren of lokaal bepaalde mappen uitsluiten, die dan alleen via de OneDrive website toegankelijk waren. Omslachtig! Met de Fall Creators Update toont OneDrive de status van een bestand of map. Als het item lokaal beschikbaar is, krijgt het een groen vinkje, anders een blauw wolkje als symbool dat het bestand momenteel alleen online beschikbaar is.

OneDrive
OneDrive

Als u nu lokaal opslagruimte wilt besparen, kunt u de opslagruimte vrijgeven via het contextmenu. Het bestand blijft dan weergegeven, maar wordt alleen vanuit de cloud geladen als het wordt benaderd. Deze functie is ook beschikbaar in de mobiele apps voor OneDrive en kan kostbare opslagruimte op de smartphone of tablet vrijmaken.

Files On-Demand in OneDrive
Bestanden On-Demand in OneDrive

Verdere innovaties in de Windows 10 Fall Creators Update

Windows 10 kan nu inactieve programma’s pauzeren om prestaties te besparen, wat ook de levensduur van de batterij ten goede komt. De functie voor het opschonen van opslagruimte kan nu ook de downloadmap opschonen en daar bestanden verwijderen die ouder zijn dan 30 dagen.

Speicherplatz freigeben
Opslagruimte opruimen

Het opstartproces van Windows 10 is zodanig geoptimaliseerd dat Windows 10 zich nu ook met een gebruikersaccount kan aanmelden om de installatie en installatie zelfstandig te voltooien na grote updates zoals een functie-upgrade.

Anmeldeoptionen
Aanmeldingsopties

De taakbeheerder, die we in meer detail hebben gepresenteerd in ons artikel “Tips en trucs voor het gebruik van de Windows taakbeheerder”, kan met de Fall Creators Update nu ook de processor van de grafische kaart (GPU) controleren en het gebruik ervan weergeven. Windows 10 ondersteunt ook de Eye Tracking-technologie voor geschikte hardware, die vaak wordt gebruikt door mensen met een handicap.

Windows 10 heeft nu een nachtmodus en vermindert de blauwe component in het beeldscherm, wat moet zorgen voor een betere nachtrust na het werk.

Bovendien kan in Windows 10 nu een “donkere modus” worden gebruikt om te voorkomen dat er te veel omgevingslicht ontstaat in slecht verlichte ruimtes (vliegtuig, trein, slaapkamer).

Gebruikers van de virtualiser Hyper-V kunnen uitkijken naar snapshots om wijzigingen aan een virtueel systeem later ongedaan te kunnen maken. Voor serieuze toepassingen is dit een noodzakelijke functie die VMWare al lang aanbiedt in Workstation of VirtualBox.

De vroegere updatekanalen Current Branch en Current Branch for Business worden vervangen door de benamingen Semi-Annual Channel (Targeted) en Semi-Annual Channel. Dit laatste komt overeen met Current Branch for Business en kan de levering van feature-upgrades met maximaal 4 maanden vertragen.

Updates seit Windows 10 Version 1709
Updates sinds Windows 10 versie 1709

Linux onder Windows nu mogelijk

Verschillende Linux-distributies kunnen nu met behulp van het Windows Subsystem for Linux (WSL) native onder Windows draaien. Het hiervoor benodigde subsysteem is nu niet meer in beta-status, maar moet later via Windows Features worden geïnstalleerd.

Windows-Subsystem für Linux
Windows Subsystem for Linux

Geselecteerde distributies kunnen dan via de Windows Store als een app direct onder Windows worden geïnstalleerd en uitgevoerd, zonder last te hebben van een aparte virtualiser of bootmanager. Verdere technische achtergrond is te vinden in de WSL-blog bij Microsoft.

De Fall Creators Update verwijdert ook functies

Met de Fall Creators Update zullen gebruikers ook afscheid moeten nemen van enkele functies en apps, die Microsoft opsomt in KB4034825 “Features that are removed or deprecated in Windows 10 Fall Creators Update”: 3D Builder wordt verwijderd en vervangen door Print 3D en Paint 3D. 3D Builder is echter nog wel te downloaden in de Windows Store. Ook het klassieke Paint zou in de upgrade verdwijnen en alleen nog via de Store beschikbaar zijn, maar zit nog wel in de Fall Creators Update.

In Windows 10 versie 1709 wordt ook de ondersteuning voor het SMB1-netwerkprotocol uitgeschakeld, omdat dit protocol als veiligheidskritisch wordt beschouwd. Systemen vanaf Windows Vista ondersteunen al SMB2, dus in omgevingen zonder Windows XP is SMB1 niet meer nodig. Microsoft geeft in zijn artikel KB2696547 informatie over de verschillen tussen de diverse protocollen en hulp bij het uitschakelen van SMB1 voor de diverse Windows-systemen.

Conclusie

Met de Fall Creators Update verandert Microsoft veel dingen in Windows 10 op kleine manieren die het dagelijkse werk in het algemeen “ronder” en prettiger maken zonder dat het erg opvalt. Je went snel aan de veranderingen en vraagt je misschien alleen in een directe vergelijking met de vorige versie af waarom dit eerder “anders” was. De nieuwe beveiligingsfuncties zijn consistent en overtuigend. Al met al is Windows 10 Fall Creators Update dus een geslaagde uitbreiding van Windows 10, ook al is het geen revolutie.

Gerelateerde berichten