Praktische combinaties van Windows-toetsen

Windows kennt eine Vielzahl von Tastenkombinationen, welche die tägliche Arbeit erheblich erleichtern können. In dem Ratgeber haben wir die wichtigsten Tastenkürzel von Windows übersichtlich zusammengefasst und stellen auch eine Übersicht zum Ausdrucken bereit.

Praktische combinaties van Windows-toetsen

Tastatur Windows
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Praktische combinaties van Windows-toetsen

Besturingssystemen met een grafische gebruikersinterface, zoals Windows, zijn het gemakkelijkst te bedienen met de muis. Het voordeel is dat de gebruiker via menubalken of knoppen de gewenste acties kan activeren en de interactie tussen de gebruiker en het besturingssysteem snel kan worden aangeleerd. De “weg met de muis” is echter niet altijd de snelste. Voor veel acties biedt Windows ook sneltoetsen die een bepaalde actie uitvoeren of een bepaald programma veel sneller starten. In het volgende artikel bieden wij u daarom een gestructureerde verzameling handige sneltoetsen voor Windows van Windows 7 tot Windows 10, die u ook als PDF-bestand kunt downloaden en uitprinten.

 • Veel handelingen kunnen veel sneller worden uitgevoerd met behulp van toetscombinaties.
 • Het aantal sneltoetsen en hun functies wordt met elke Windows-versie uitgebreid.
 • U kunt in Windows uw eigen sneltoetsen toewijzen voor het starten van bepaalde programma’s.
 • Ook Windows Verkenner kent een groot aantal sneltoetsen die het werken met de bestandsverkenner veel gemakkelijker maken.

Toetscombinaties zijn in veel gevallen veel sneller dan dezelfde handeling met de muis

De meeste Windows-gebruikers zijn zo “muisvast” dat ze het toetsenbord als invoerapparaat vergeten. Toch kunnen veel handelingen veel sneller worden uitgevoerd met het toetsenbord dan met de muis. Stel dat u in een tekstverwerker de hele tekst wilt selecteren. Daarvoor zou u het begin moeten markeren met de muis en vervolgens naar het einde van de tekst moeten scrollen terwijl u de muisknop ingedrukt houdt. Het is sneller om de toets voor “Alles selecteren” CTRL+A te gebruiken. Dit is slechts een klein voorbeeld, waaruit blijkt dat je met de juiste toetscombinatie veel sneller kunt werken.

We hebben daarom de meest nuttige en soms minder bekende toetscombinaties voor verschillende onderdelen van Windows samengevat. Omdat Windows bij elke versie ook nieuwe toetscombinaties leert, geven we in een andere kolom aan voor welke systemen de sneltoetsen beschikbaar zijn.

Overzicht van de sneltoetsen voor afdrukken

U hoeft de toetscombinaties niet uit uw hoofd te leren. Bekijk ze op uw gemak en beslis welke van de sneltoetsen uw dagelijks werk zouden kunnen vergemakkelijken. Probeer ze vervolgens bewust te gebruiken. Om u te helpen ze te onthouden, hebben we de toetscombinaties uit dit artikel samengevat in een afdrukbaar sjabloon, dat u dan altijd bij de hand kunt hebben.

Overzicht van Windows-toetscombinaties als PDF-bestand gratis te downloaden ”

Een korte handleiding voor de toetsen op het Windows-toetsenbord

Voor het juiste gebruik van de volgende tabellen moet u enkele details weten over de volgende basistoetsen van het Windows-toetsenbord:

Tastatur
toetsenbord

CTRL-toets (1)
De CTRL-toets, die vaak verkeerd wordt uitgesproken als “string”, staat voor controle en wordt in Engelse teksten ook wel CTRL voor controle genoemd. Je vindt deze toets zowel links als rechts op het toetsenbord. Het maakt in principe niet uit welke je gebruikt.

SHIFT-toets (2)
De Shift-toets, vaak aangeduid als de “pijl omhoog” of als“Shift“, schakelt normaal gesproken tussen hoofdletters en kleine letters. Deze toets bestaat ook tweemaal op normale toetsenborden voor vrije keuze.

ALT-toets (3)
De ALT-toets (voor Alternate) bevindt zich links op het toetsenbord en heeft een andere functie dan de “ALT GR”-toets, die ook kan worden geëmuleerd met de CTRL+ALT-toetsen als die ontbreekt.

Windows-toets, afgekort WIN-toets (4)
De Windows-toets is niet op alle toetsenborden te vinden en zit niet altijd op dezelfde plaats, maar een typisch Windows-toetsenbord heeft de WIN-toets meestal tussen CTRL en ALT.

Alle sneltoetsen worden zo gebruikt dat een van de hier genoemde basistoetsen samen met een van de andere toetsen moet worden ingedrukt om de sneltoets uit te voeren. De Windows-toets en de ALT-toets zijn hierop een uitzondering.

De Windows-toets alleen opent het menu Start en geeft ook de taakbalk weer als deze op automatisch verbergen is ingesteld. De ALT-toets alleen daarentegen richt zich op de menubalk van programma’s. Als u bijvoorbeeld een tekst schrijft in Word, kunt u met ALT focussen op de lintbalk van Word en vervolgens snelkoppelingen en de cursorbesturingstoetsen in de werkbalk gebruiken om te springen en acties uit te voeren.

Ribbon-Leiste in Word
Lintbalk in Word

Verkeerde invoertaal door ALT+SHIFT:
Windows installeert meestal naast Duits ook andere invoertalen zoals Engels, wat wordt aangegeven met een pictogram in het systeemvak.

Sprache im Systray
Taal in het systray

Als je nu per ongeluk ALT+SHIFT indrukt, verandert de invoertaal met als gevolg dat je nu QWERTY in plaats van QWERTZ op het toetsenbord hebt en ook op andere plaatsen speciale tekens tegenkomt. U kunt dit gedrag echter uitschakelen door deze extra invoertaal gewoon te verwijderen in het configuratiescherm of in de Windows-instellingen. Ga daarvoor in Windows 7 en Windows 8 naar “Regio en taal” en verwijder de overbodige talen achter “Toetsenborden en taal” -> “Toetsenborden wijzigen”.
In Windows 10 vindt u de instelling onder “Tijd en taal” en daar onder “Regio/Taal”, Taalopties, Toetsenborden.

Tastaturen
Toetsenborden in Windows 10[/caption

]

De tien belangrijkste sneltoetsen

Naar onze mening moet je zeker de tien belangrijkste Windows sneltoetsen kennen.

 • WIN opent het startmenu
 • WIN+D toont het bureaublad
 • WIN+M minimaliseert alle vensters
 • WIN+E opent Windows Verkenner
 • WIN+L vergrendelt de PC
 • CTRL+C kopieert de gemarkeerde inhoud naar het klembord
 • CTRL+X knipt de gemarkeerde inhoud naar het klembord
 • CTRL+V voegt de inhoud van het klembord in
 • CTRL+A selecteert alle inhoud
 • ALT+TAB schakelt tussen vensters

Toetscombinatie voor toepassingen

De meeste van deze acties werken in alle toepassingen, maar niet in elke Windows app. Het enige wat hier helpt is trial and error.

Toetscombinaties voor Microsoft Word, Excel en andere programma’s onder Windows:
Bijna alle programma’s kennen ook hun eigen toetscombinaties, die afhankelijk van het programma verschillende acties uitvoeren. Kijk in de help van uw programma of het een lijst biedt met alle toetscombinaties of dat deze centraal kunnen worden aangepast, zoals bijvoorbeeld bij de VLC Media Player mogelijk is.

[caption id="attachment_288814" align="alignnone" width="438"]Tastenkürzel in VLC Toetscombinaties in VLC

Sommige programma’s tonen ook mogelijke toetscombinaties direct in de gebruikersinterface. Firefox start bijvoorbeeld een nieuw browservenster met CTRL+N , terwijlCTRL+SHIFT+P een nieuw privévenster start.

Tastenkürzel in Firefox
Toetscombinaties in Firefox

Voor Microsoft Word vanaf versie 2007 biedt Microsoft bijvoorbeeld een apart overzicht in het artikel Keyboard Shortcuts for Microsoft Word on Windows , waarin ook een Word-document te downloaden is voor een beter overzicht. Het artikel Toetsenbordsnelkoppelingen in Excel voor Windows bevat de belangrijkste sneltoetsen voor Microsoft Excel.

Tabel Toetscombinaties voor toepassingen

Sneltoetsen Win7 Win8 Win10 Beschrijving
ALT of F10 Verandert de focus naar de menu-/knoppenbalk
CTRL+SHIFT+Pijltje Selecteert een tekstblok
CTRL+A Selecteert alle inhoud
CTRL+C of CTRL+INSERT Kopieert gemarkeerde inhoud
CTRL+V of SHIFT+INSERT Plakt inhoud van het klembord
CTRL+X Knipt geselecteerde inhoud
CTRL+Z Laatste actie ongedaan maken
CTRL+Y Laatste actie herhalen
F1 Help weergeven
ALT+F4 Sluit het huidige venster/programma
CTRL+F4 Sluit alleen het huidige document
CTRL+linkermuisknop Maakt meervoudige selectie van verschillende objecten mogelijk
SHIFT+linkermuisknop Selecteer het eerste en het laatste item, alles daartussen wordt dan geselecteerd
ENTER Komt overeen met de linkermuisknop wanneer de focus juist is
CTRL+TAB Vooruit navigeren door tabbladen
CTRL+SHIFT+TAB Achteruit bladeren door tabbladen
Spatiebalk Activeert een element

Snelkoppelingen voor taakbalk en venster

Virtuele bureaubladen in Windows?

Virtuele desktops zijn een van de vele nieuwe functies die Microsoft met Windows 10 heeft geïntroduceerd. Programma’s of snelkoppelingen op de bureaubladen kunnen thematisch worden gegroepeerd. Instructies over virtuele desktops vindt u in onze gids “Virtuele desktops in Windows 10”.

Navigeren tussen vensters kan ook veel sneller met de juiste sneltoetsen. Wie onder Windows 10 virtuele desktops gebruikt, kan veel gemakkelijker tussen de verschillende desktops schakelen met de bijbehorende toetsen. U kunt het schermvergrootglas ook starten met de sneltoets WIN+PLUS op het numerieke toetsenbord en beëindigen met WIN+ESC.

Tabel met sneltoetsen voor vensterbeheer en taakbalk

Sneltoetsen Win7 Win8 Win10 Beschrijving
ALT+Tab Toont geopende programma’s in de taakweergave, door nogmaals te drukken schakelt u tussen de programma’s.
ALT+Esc Schakelt direct tussen de geopende programma’s zonder voorafgaande taakweergave
WIN+Tab Bladert tussen de geopende programma’s in een 3D-weergave (Aero Flip 3D)
WIN+Tab Schakelt alleen tussen toepassingen die geen normale bureaubladprogramma’s zijn
WIN+Tab Weergave van de taakweergave van Windows 10
WIN Opent het menu Start en geeft de taakbalk weer
WIN+STRG+C Activeert het kleurenfilter voor een betere zichtbaarheid als de snelkoppeling is geactiveerd in de instellingen onder “Gebruiksgemak”.
WIN+ Plus toets Numeriek toetsenbord Start en vergroot via het schermvergrootglas
WIN+ Minus toets Numeriek toetsenbord Zoomt uit via de schermvergroter
WIN+ESC Sluit de schermvergroter af
WIN+D Toont het bureaublad, opnieuw drukken schakelt terug naar de vensters
WIN+comma Geeft het bureaublad weer voor de duur van de toetsaanslag
WIN+M Minimaliseert alle vensters
WIN+Pijl naar links of rechts Zet vensters halverwege links of rechts van het scherm vast
WIN+Pijl omhoog Maximaliseert het huidige venster
WIN+Pijltje omlaag Minimaliseert het huidige venster
WIN+POS1 Minimaliseert alles behalve het huidige venster
WIN+SHIFT+Pijl omhoog Maximaliseert het venster tot de maximale schermhoogte
ALTGR+Pijl omlaag of Pijl omhoog Draait het bureaublad 180 graden omhoog of omlaag
ALTGR+Pijl naar links of naar rechts Draait het bureaublad 90 graden naar links of rechts
WIN+SHIFT+Pijl naar links of rechts Verplaatst vensters naar een andere aangesloten monitor, waardoor het bureaublad groter wordt
CTRL+WIN+D Creëert een nieuw virtueel bureaublad
CTRL+WIN+Pijl naar links of rechts Schakelt tussen de aangemaakte virtuele desktops in de richting van de pijl
CTRL+WIN+F4 Sluit de huidige virtuele desktop. Geopende vensters worden verplaatst naar een ander virtueel bureaublad

Start programma’s met eigen snelkoppelingen:
Wist u dat u in de eigenschappen voor een snel koppeling in het menu Start of op het bureaublad een eigen snelkoppeling kunt instellen? Vooral voor veelgebruikte programma’s kan dit een alternatief zijn voor het klikken op de snelkoppeling op het bureaublad wanneer deze momenteel door andere vensters wordt bedekt.

Eigene Tastenkürzel für Programme festlegen
Eigen sneltoetsen voor programma’s instellen

Sneltoetsen voor Windows functies

De meeste gebruikers zijn bekend met de “apengreep” CTRL+ALT+DEL wanneer een taak blijft hangen of u de computer wilt vergrendelen. Windows heeft echter vele andere toetscombinaties die je een hoop vervelend geklik kunnen besparen.

Tabel met toetscombinaties voor Windows-functies

Sneltoetsen Win7 Win8 Win10 Beschrijving
CTRL+ALT+DEL Opent selectie voor vergrendelen, afmelden, wachtwoord wijzigen of taakbeheer starten.
CTRL+SHIFT+ESC Start Taakbeheer
ALT+SHIFT (links)+NUM Start de muisbesturing via het aparte nummerveld van het toetsenbord
CTRL+SHIFT Maakt een verandering van invoertalen mogelijk
WIN+SPATIE Schakelt over naar de volgende invoertaal
WIN+CTRL+spatiebalk Springt naar de laatste invoertaal
WIN+PAUZE Opent “Systeem” in het bedieningspaneel
WIN+I Opent de instellingen
WIN+E Opent de Windows Verkenner
WIN+R Opent het dialoogvenster “Uitvoeren
CTRL+SHIFT+ENTER Start het in “Uitvoeren” of “Zoeken” ingevoerde programma als administrator (UAC-vraag)
CTRL+SHIFT+klik Start het geselecteerde programma als administrator (UAC query)
WIN+L Vergrendelt het bureaublad
WIN+F Zoekdialoog voor bestanden en mappen
WIN+STRG+F Zoekdialoog voor computers in het netwerk
WIN+S Zoeken
WIN+A Opent het informatiecentrum van Windows 10
WIN+Q Activeert Cortana
WIN+G Opent de spelletjesbalk sinds de Creators Update
WIN+P Activeert de selectie voor de presentatiemodus voor meerdere weergaveapparaten zoals scherm en beamer
WIN+STRG+SHIFT+B Herinitialiseert het stuurprogramma van de grafische kaart voor schermherkenning
WIN+U Opent de “vereenvoudigde bediening
WIN+X Opent het Windows Mobiliteitscentrum op notebooks
WIN+X Opent het menu Beheerder in het menu Start
WIN+ALT+ENTER Start Windows Media Center
WIN+C Opent de Charms
WIN+K Draadloze audio- of weergaveapparaten aansluiten
WIN+W Opent de Windows INK werkruimte
WIN+punt(.) of puntkomma (;) Opent het emoji-gebied

Toetscombinatie voor schermafbeeldingen in Windows

Met de PRINT-toets biedt Windows de mogelijkheid om het huidige scherm als schermafdruk naar het klembord te kopiëren, dat vervolgens via Plakken (CTRL+V) in andere programma’s kan worden geplakt. Gebruikt u echter de ALT+PRINT-toets, dan wordt alleen het actieve venster naar het klembord gekopieerd. Windows 10 heeft ook nieuwe toetscombinaties geleerd waarmee zelfs video’s kunnen worden opgenomen.

Voordelen van alternatieve programma’s voor schermafbeeldingen
De schermafdrukfuncties van Windows zijn zeer beperkt. Je kunt er alleen het hele scherm of hele vensters mee vastleggen. Als je alleen een speciaal gebied of een scrollend venster als afbeelding nodig hebt, ben je aangewezen op speciale programma’s. Naast de Windows snipping tool zelf, bieden we een ruime keuze aan freeware en shareware “screengrabbers”. Naast Snagit, waarvoor moet worden betaald, bevelen wij ook het gratis aanbod aan, zoals Lightscreen, Snipaste, Greenshot, Screenpresso of het nog steeds zeer populaire Hardcopy, dat sterk uitgebreide schermprintfuncties biedt.

Tabel met sneltoetsen voor schermafdrukken

Sneltoetsen Win7 Win8 Win10 Beschrijving
PRINT Het hele bureaublad (en de zone daarvan in het geval van systemen met meerdere monitoren) wordt als afbeelding naar het klembord overgebracht.
ALT+PRINT Alleen het actieve venster wordt als afbeelding naar het klembord gekopieerd.
WIN+SHIFT+S Een vrij te selecteren gebied kan als afbeelding naar het klembord worden gekopieerd (sinds Creators Update)
WIN+PRINT Het hele bureaublad (bij multi-monitorsystemen ook het gebied ervan) wordt opgeslagen als PNG-bestand in de map C:USERNAMEPicturesScreenshots.
WIN+ALT+PRINT Alleen het actieve venster wordt als PNG-bestand opgeslagen in de map C:UsersUSERNAMEPicturesScreenshots (sinds Creators Update).
WIN+ALT+R Neemt een video op van het actieve venster in de map c:UsersUSERNAMEVideosRecordings in MP4 formaat (sinds Creator’s Update).

Sneltoetsen voor Windows Verkenner

Windows Verkenner is een integraal onderdeel van Windows en moet niet worden gezien als een op zichzelf staand programma. U komt al in aanraking met de Windows Verkenner als u op “Computer” klikt. Met kennis van de juiste sneltoetsen wordt de Windows Verkenner geen allesomvattende bestandsbeheerder, maar kan hij mogelijk wel wat eleganter worden bediend. Met de toetsencombinatie CTRL+SHIFT+N maakt u bijvoorbeeld een nieuwe map aan op het huidige pad.

Tabel van toetscombinaties voor Windows Verkenner

Sneltoetsen Win7 Win8 Win10 Beschrijving
ALT+P Activeert het voorbeeld in de verkenner
ALT+SHIFT+P Toont details of schakelt ze uit
CTRL+muiswiel Wisselt tussen weergaven in Windows Verkenner
CTRL+SHIFT+Nummer Schakelt tussen weergaven van 1 voor extra grote pictogrammen tot 6 voor gedetailleerde weergave
CTRL+Plus op numeriek toetsenbord Vergroot de kolombreedte in de detailweergave om de inhoud zoals de bestandsnaam volledig weer te geven
PLUS op numeriek toetsenbord Vouwt de boomstructuur uit
MIN op het numerieke toetsenbord Klapt de boomstructuur in
MULTIPLY op het numerieke toetsenbord Breidt de boomstructuur van de huidige map uit met alle submappen
F2 Hernoemt geselecteerd item
F3 Bestand zoeken
F4 Schakelt over naar de adresbalk
F5 Vernieuwt de weergave
F11 Schakelt over naar volledig scherm
WIN+E Maakt een nieuw Explorer-venster
CTRL+N Creëert een nieuw Explorer-venster in dezelfde instantie
CTRL+W Actief venster sluiten
CTRL+SHIFT+N Maakt een nieuwe map aan in het huidige pad
ALT+pijl omhoog Gaat een mapniveau omhoog
Del of CTRL+D Verwijdert het geselecteerde item of stopt het in de prullenbak
SHIFT+Del Het geselecteerde item direct verwijderen zonder de prullenbak
ALT+ENTER Toont de eigenschappen van het geselecteerde item

Volledig overzicht van alle Windows sneltoetsen

Microsoft houdt de mogelijke Windows sneltoetsen bij op een aparte pagina, gescheiden per Windows versie in een enorme tabel. U vindt er alle sneltoetsen in enorme tabellen, die helaas niet goed kunnen worden afgedrukt.

Om uw eigen sneltoetsen te maken voor complexe acties in Windows

Met de vorige sneltoetsen kon je in principe alleen een eenvoudige actie uitvoeren. Met hulpmiddelen als AutoHotkey of Pulovers Macro Creator kunt u werkstromen verder automatiseren en hele reeksen programmeren met behulp van een krachtige scripttaal. Jezelf vertrouwd maken met de mogelijkheden van dergelijke programma’s kost wat tijd, maar kan terugkerende taken aanzienlijk versnellen.

Pulover's Macro Creator
Pulover’s Macro Creator
autohotkey
autohotkey

Windows is en blijft een “klik” besturingssysteem dat bijna onmogelijk goed te gebruiken is zonder muis. Toch is de kennis van praktische toetscombinaties een enorme opluchting en tijdsbesparing bij het dagelijks werk. Veel plezier bij het uitproberen ervan.

Ontbreekt er een belangrijke toetscombinatie? Schrijf hem in het commentaar. Wij zullen de toetscombinatie dan eventueel hier toevoegen.

Gerelateerde berichten