Windows 10 S – Geen volwaardige Windows 10?

Op het #MicrosoftEDU-evenement presenteerde Microsoft nieuwe hardware en een speciale variant van Windows 10, die duidelijk gericht is tegen ChromeOS. Vanwege de lage licentiekosten is de nieuwe Windows gericht op computers in het lagere prijssegment …

Windows 10 S – Geen volwaardige Windows 10?

Logo Windows 10 S
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 10 S – Geen volwaardige Windows 10?

Op het #MicrosoftEDU-evenement presenteerde Microsoft nieuwe hardware en een speciale variant van Windows 10, die duidelijk gericht is tegen ChromeOS. Vanwege de lage licentiekosten is de nieuwe Windows gericht op computers in het lagere prijssegment en zou daarom binnenkort op veel instapcomputers te vinden kunnen zijn. Om onaangename verrassingen te voorkomen, volgen hier enkele feiten over Windows 10 S.

Eerdere ervaring met beperkte Windows-edities

We hebben al ervaringen met beperkte Windows-edities. Of het nu gaat om een Windows XP Starter Edition, Windows Vista Basic of Windows 7 Starter: alle edities waren in essentie een volwaardig systeem in hun reeks, maar werden op verschillende plaatsen kunstmatig beperkt. Naast cosmetische zaken als een afgeslankte interface zonder Windows Aero (Vista Basic), waren er ook technische beperkingen: Zo konden de Starter edities van Windows Vista maar maximaal 3 programma’s tegelijk draaien en waren ze ook alleen beschikbaar op 32-bit. Bovendien was het maximale geheugen van de Starter-editie van Windows 7 beperkt tot 2 GB en kon het systeem het bureaublad niet op een tweede monitor weergeven.

De reden was dat deze licenties bewust werden verkocht in de opkomende markten, waar de prijs van een Windows-licentie de aankoopprijs zou hebben opgedreven. Men wilde echter de welvarende markt niet overspoelen met de goedkope edities, vandaar de beperkingen. Niettemin werden dergelijke systemen verkocht als goedkoopste computers of voorgeïnstalleerd op netbooks.

Windows 10 S is anders – een beetje zoals Windows RT

De belangrijkste redenen voor de introductie van Windows 10 S zijn de schoolcomputers van deze wereld. Terwijl Duitse leerlingen met oude Windows XP-systemen nog in het IT-stenen tijdperk zitten, werken veel scholen in andere landen, vooral in de VS, met ChromeOS op eenvoudige notebooks. Microsoft ziet hier potentieel en wil OEMS de kans geven ook eenvoudige systemen met Windows 10 uit te rusten.

https://www.youtube.com/watch?v=dFAMyKydhMI&feature=youtu.be

Volgens Microsoft moet de nieuwe Windows 10 S-editie al computers mogelijk maken voor een prijs van minder dan 200 dollar. Dan blijft er niet veel geld over voor een Windows-licentie. In principe is dit een nobel gebaar van Microsoft, ook al is het niet helemaal altruïstisch: zodra Windows op een computer staat, kan immers ook een abonnement op Microsoft Office 365 of het gebruik van en permanente verbinding met cloudopslag zoals OneDrive nodig zijn.

Windows 10 S Desktop
Windows 10 S Desktop

Programma’s alleen uit de Windows Store

In de kern is ook Windows 10 S een volwaardige Windows 10 en op het eerste gezicht niet te onderscheiden van een Windows 10 Home of Pro. De beperkingen zitten deze keer dieper en worden duidelijk wanneer je een programma “normaal” via een installatieprogramma wilt installeren. Windows 10 S staat de uitvoering van normale bestanden niet toe en erkent dit met een foutmelding: “Om beveiligings- en prestatieredenen worden in deze Windows-modus alleen geverifieerde apps uit de Store uitgevoerd.

Windows Store
Windows Store

En daar blijft het bij: alles wat niet te downloaden is in de Windows Store kan ook niet worden uitgevoerd op een Windows 10 S. De stap is drastisch en ontzegt elke uitvoering van programma’s die niet via de Windows Store zijn gedownload.

Het geheel doet denken aan de beperking van de eerste Windows Surface RT met een ARM-architectuur en Windows RT als platform. Die systemen konden ook alleen programma’s uit de Store draaien die ook het ARM-platform ondersteunden. Bij de nieuwe Windows 10 S is dat echter een kunstmatige beperking. Dit betekent ook dat native tools zoals Regedit of de opdrachtprompt niet beschikbaar zijn. Ook populaire systeemhelpers zoals de Nirsoft tools of Windows Sysinternals blijven achterwege.

Als gevolg van deze beperking porten sommige softwarefabrikanten hun software al naar de Windows Store om geen gebruikers te verliezen. Naast Spotify zal Apple binnenkort ook iTunes via de Store aanbieden.

Itunes
Itunes

Dit zijn echter nog geen Universal Windows Platform (UWP) apps die op alle apparaten optimaal kunnen draaien.

Het zijn eerder de normale desktop-apps die met Project Centennial naar de store zijn geport. Het voordeel voor Microsoft is een winkel met aantrekkelijkere apps en de gebruiker profiteert van het feit dat de apps uit de winkel centraal via Windows worden bijgewerkt.

Nadelen voor de gebruiker

De kwaliteit van de programma’s in de Windows Store is nog steeds een ramp en kan niet tippen aan veel anders vrij verkrijgbare programma’s. Tot nu toe zijn veel ontwikkelaars echter niet bereid om hun programma’s daar aan te bieden, wat niet alleen moeite maar ook bepaalde beperkingen van de kant van Microsoft met zich meebrengt. In een interview op Dr. Windows vertelt de maker van IrfanView over de Store-versie en de redenen om het naar dit distributiekanaal te porten.

Ook gamers vinden Windows 10 S een erg slecht platform, omdat het populaire distributiekanaal via Steam momenteel nog niet aan de orde is.

Daarnaast zullen veel extra hardwareprogramma’s zoals scanners of printers waarschijnlijk problemen opleveren onder Windows 10 S, omdat hun extra programma’s niet via de Store komen en dus niet gedraaid kunnen worden, waar Microsoft ook over informeert in zijn ondersteuning.

Wie de beperking wil testen, kan dat doen onder Windows 10 versie 1703 aka Creators Update. In de instellingen onder Apps & Features kun je aangeven dat alleen apps uit de Store kunnen worden uitgevoerd.

Nur Apps aus dem Store zulassen
Alleen apps uit de Store toestaan

Meer veiligheid?

Als alleen apps uit de Store kunnen draaien, verwachten gebruikers ook een winst aan beveiliging, wat Microsoft ook adverteert als “De nieuwe Windows 10 S – Geoptimaliseerd voor beveiliging en superieure prestaties.” In een blogpost uit juni 2017 beweert Microsoft ook dat Windows 10 S momenteel de beste bescherming biedt tegen ransomware Trojaanse paarden. Uit een eerste test van ZDNET bleek echter al dat dit niet het geval is.

Verdere beperkingen

De beperkingen van Windows 10 S hebben niet alleen gevolgen voor de uitvoering van programma’s die niet uit de Store komen. De gebruiker is ook niet vrij in de keuze van de browser en is gebonden aan Microsoft Edge; “Bing” is permanent toegewezen als de zoekopdracht. Ook het aansluiten bij een lokaal domein is niet voorzien, waardoor Windows over het algemeen niet geschikt is voor zakelijk gebruik.

Microsoft heeft in zijn FAQ over Windows 10 S een tabel samengesteld die de verschillen met andere Windows-edities verduidelijkt:

Tabelle Windows 10 S
Windows 10 S
tabel.

Ontgrendelen

Volgens de eerste aankondigingen van Microsoft zou je vanuit het systeem voor 49 dollar moeten kunnen upgraden van Windows 10 S naar Windows 10 Pro. Kopers van een Surface Laptop met Windows 10 S komen tot eind 2017 in aanmerking voor een gratis upgrade-aanbod.

Geïnteresseerd om het uit te proberen? Windows 10 S downloaden

Windows 10 S is momenteel alleen beschikbaar als ISO-download voor MSDN-abonnees. Daarnaast biedt Microsoft een installer aan die een bestaande Windows 10 Pro, Education of Enterprise omzet in een Windows 10 S. De weg terug naar de vorige Windows zou mogelijk moeten zijn via Instellingen -> Update en beveiliging voor 10 dagen. Het zou mogelijk moeten zijn om terug te keren naar de vorige Windows via Instellingen -> Update en beveiliging voor 10 dagen. Daarna moet een nieuwe installatie worden uitgevoerd.

Conclusie

Wie in de toekomst een nieuwe, goedkope computer koopt, moet goed kijken of het koopje geen bedrieglijk pakket is en toch Windows 10 S bevat. Op dit moment kunnen we deze editie van het besturingssysteem alleen maar afraden, omdat de selectie van apps uit de winkel de “gratis” downloadmarkt bij lange na niet vervangt en de beperking tot apps uit de winkel een te grote beperking is om echt te willen en moeten accepteren.

Gerelateerde berichten