Maak een geanimeerde diavoorstelling onder Windows

In dem Ratgeber animierte Diashow unter Windows erstellen finden Sie nicht nur viele Tipps und Tricks für eine gelungene Diashow, sondern auch eine Vorstellung der besten Programme für diesen Zweck, darunter auch die Foto-App von Windows 10.

Maak een geanimeerde diavoorstelling onder Windows

Assistent in PhotoStage
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Maak een geanimeerde diavoorstelling onder Windows

Na de zomervakantie sluimeren thuis honderden prachtige vakantiefoto’s op de harde schijf, wachtend om bekeken te worden door vrienden en kennissen. Als u geen fotoboek wilt maken of uw vrienden wilt vervelen met een simpele reeks foto’s, kunt u gewoon een geanimeerde diavoorstelling maken met overgangen en achtergrondmuziek. De benodigde gereedschappen hiervoor zijn al aanwezig in Windows zelf. In het volgende artikel presenteren we de mogelijkheden van de Windows 10 foto-app en Windows Movie Maker en alternatieve gratis en shareware voor het maken van een diavoorstelling en geven we tips voor een succesvolle diavoorstelling.

 • In dit artikel lees je met welke programma’s je een diavoorstelling als video met foto’s en muziek kunt maken en waar je vooraf rekening mee moet houden voor een succesvolle diavoorstelling.
 • Met de app Foto biedt Windows 10 al een geschikt hulpmiddel voor eenvoudige diavoorstellingen met foto’s en muziek als videobestanden.
 • Alternatieve gratis en shareware biedt veel meer mogelijkheden dan de foto-app van Windows 10.

Analoge foto’s of digitale beelden?

Terwijl je vroeger je film meenam om te laten ontwikkelen en dan later de analoge foto’s in je handen hield, zijn de meeste foto’s tegenwoordig alleen nog in digitale vorm beschikbaar op geheugenkaarten, flashgeheugen in smartphones of op harde schijven als fotocollecties. Het doorspitten van oude foto’s of klassieke “dia-avonden” raken steeds meer uit de mode. Vakanties worden nu vooral gedeeld met vrienden en kennissen op sociale netwerken. Slechts enkele gebruikers hebben al hun digitale foto’s nog op papier staan.

Een andere presentatievariant zijn fotoboeken, maar het maken daarvan vergt enige tijd en creativiteit, hoewel assistenten van de verschillende aanbieders helpen om snel tot respectabele resultaten te komen.

Veel moderner en vermakelijker zijn daarentegen geanimeerde diavoorstellingen, waarin een groot aantal foto’s met verschillende effecten over elkaar heen worden gelegd en vergezeld gaan van passende achtergrondmuziek. De inspanning die hiervoor nodig is, is uiterst gering. Deze geanimeerde diavoorstellingen kunnen als bestand worden opgeslagen en gedeeld of op optische media worden gebrand en zo ook als individueel geschenk worden gegeven.

Gids voor een geslaagde diavoorstelling

Kies geschikte foto’s voor een diavoorstelling en beperk de selectie van foto’s verstandig. Het publiek zal zich vervelen als de twaalfde foto van hetzelfde motief verschijnt. Neem daarom de tijd om de foto’s te selecteren.

Het aantal foto’s bepaalt in principe de lengte van de diavoorstelling. Aangezien er een paar seconden “kijktijd” tussen de foto’s moet zitten, bijvoorbeeld 5 seconden, vergen zelfs 120 foto’s een tijd van 10 minuten. U kunt de duur van de diavoorstelling in de meeste programma’s nog inkorten door de weergavetijd tussen de opnamen te verkorten, maar een interval van minder dan 5 seconden lijkt al te hectisch.

Kies muziek die bij het thema past. Achtergrondmuziek kan saaie diavoorstellingen enorm opfleuren en een echte “beleving” creëren. Veel van de hier gepresenteerde programma’s kunnen zelfs meerdere nummers opnemen en de lengte van de diavoorstelling aanpassen aan de lengte van de nummers.

HTML-diavoorstelling

Naast de mogelijkheid om een diavoorstelling met muziek als videobestand te maken, kun je ook een HTML-diavoorstelling op het web zetten en aan vrienden en kennissen presenteren. JAlbum is hiervoor de eerste keuze. Het programma maakt zeer mooie HTML diavoorstellingen, die je gemakkelijk op je eigen webruimte kunt opslaan.

JAlbum
JAlbum voor HTML diavoorstelling

Criteria voor goede software voor diavoorstellingen

Het aantal programma’s om zelf diavoorstellingen met muziek als video te maken is aanzienlijk. In ons software-archief hebben we een goede selectie freeware en shareware voor diavoorstellingen die je gratis kunt downloaden. Bovendien bevat Windows 10 al een hulpmiddel voor een diavoorstelling met achtergrondmuziek in de foto-app.

Kwaliteitsverlies van de foto’s: Het maakt niet uit met welke resolutie je de foto’s hebt gemaakt: De latere kwaliteit is afhankelijk van de uitvoer van het programma. Veel van de hier gepresenteerde oplossingen zijn beperkt tot FullHD (1920×1080) of zelfs 4K (3840 × 2160) en blijven dus ver achter bij de mogelijkheden van de huidige digitale camera’s. Uiteindelijk bepaalt het weergaveapparaat echter de kwaliteit en hier is FullHD of, in uitzonderlijke gevallen, 4K momenteel de limiet.

Wij hebben een selectie van deze programma’s bekeken, ze qua werking en functie vergeleken en de betere vertegenwoordigers in het volgende overzicht met elkaar vergeleken.

Functie Win10 foto app Windows Movie Maker Bolide Slideshow Creator 4K Slideshow Maker Fotostudio Ashampoo diavoorstelling studio HD Ashampoo Diavoorstelling Studio Gratis
Gebruikersinterface Duits Duits Duits Duits Engels Duits Duits
Uitvoerresolutie FullHD FullHD FullHD 4K 4K 4K 4K
Automatische diavoorstelling
Sorteren op
Afbeeldingen naar tijdlijn verplaatsen
Afbeeldingen verwijderen van de tijdlijn
Verschillende oplossingen handmatig
Ken Burns effect
Kleureffecten voor afbeeldingen
Diverse ontwerpen / sjablonen
Video-integratie (alleen Pro)
Tekstfunctie
3D-effecten
Leiden/trailen Voorwaardelijk
Audiocommentaar
Achtergrondmuziek
Meerdere sporen
Fade muziek
Diavoorstelling lengte aanpassen aan muziek
Muzieklengte aanpassen aan diavoorstelling
Exporteren als bestand MP4 MP4, WMV AVI, MP4, MKV MP4 MP4 MPEG2 , MP4, WMV, MKV, MTS, WebM WebM, WMV
Exporteren voor videoportalen
Branden als film-DVD/BD

Onze aandacht ging uit naar de volgende kenmerken en functies:

De uitvoerresolutie beschrijft de kwaliteit waarin de voltooide diavoorstelling als video kan worden uitgevoerd. In de regel waren de programma’s beperkt tot FullHD, sommige ook met andere videoformaten tot 4K.

Automatische diavoorstelling betekent dat het programma een assistent heeft die in enkele stappen zelfstandig een diavoorstelling maakt.

Assistent in PhotoStage
Assistant in PhotoStage

Sort by beschrijft of en hoe de foto’s vooraf gesorteerd kunnen worden. Alleen de twee oplossingen van Ashampoo bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om de datum waarop de foto’s zijn gemaakt in plaats van de bestandsdatum te gebruiken voor de volgorde, wat vooral relevant kan zijn voor later gekopieerde of bewerkte foto’s als de bestandsdatum de volgorde van de foto’s niet beschrijft.

Sortierung der Bilder bei Ashampoo Slideshow Studio
Sorteren van de beelden in Ashampoo Slideshow Studio

Met Afbeeldingen verplaatsen en verwijderen in de tijdlijn hebben we gecontroleerd of afbeeldingen gemakkelijk kunnen worden verwijderd of verplaatst uit de tijdlijn, d.w.z. later op een andere plaats in de video verschijnen.

Timeline bei Ashampoo Slideshow Studio
Tijdlijn in Ashampoo Slideshow Studio

Veel van de hier gepresenteerde programma’s kennen verschillende crossfades tussen beelden. Maar alleen de Bolide Slideshow Creator, Photostage en Ashampoo Slideshow Studio kunnen zelf verschillende willekeurige cross-fades instellen bij het importeren via een wizard. Of u deze handmatig moet wijzigen kunt u dus zien in de kolom verschillende overgangen.

Auswahl verschiedener Blendeneffekte
Selectie van verschillende fade-effecten

Het Ken Burns effect is een techniek die beroemd is geworden door de documentairemaker Ken Burns, waarbij de indruk van beweging wordt gewekt door in te zoomen en te bewegen op een foto. Alle programma’s in het testveld kennen dit effect.

Foto-App in Windows 10, Bewegungen
Foto-app in Windows 10, bewegingen

Kleureffecten zoals het aanpassen van de helderheid, zwart-wit of sepia filters zijn ook mogelijk met de Win10 Foto app, Windows Movie Maker of Photostage, zonder dat de beelden vooraf via beeldbewerking moeten worden aangepast.

Farbeffekte in Foto-App
Kleureffecten in foto-app

Sommige programma’s bieden ook verschillende ontwerpen/sjablonen om foto’s een bepaald thema te geven met kaders of afbeeldingen, bijvoorbeeld vakanties of bruiloften. Ashampoo biedt hier de grootste selectie, en de Windows 10 foto-app biedt zes verschillende.

De integratie van video’s, bijvoorbeeld een waterval in een gebergte, wordt daarentegen alleen beheerst door enkele vertegenwoordigers zoals de Windows 10 Foto app of het aloude Windows Movie Maker. Photostage biedt deze functie ook, maar is na de testfase alleen mogelijk met de Pro-versie.

Tekstfuncties zijn praktisch voor het achteraf labelen van foto’s, terwijl een prelude en aftiteling de videoslideshow nog meer waarde geven.

Titelgenerator
Titelgenerator

3D-effecten zijn een van de belangrijkste nieuwe functies van de Spring Creators Update in Windows 10. Daarmee kan de Windows 10 Foto’s-app vlammen, explosies of andere elementen in foto’s en ook video’s laten zien. Andere programma’s kunnen echter niet met dergelijke effecten komen.

3D-Effekte in Foto-App
3D-effecten in foto-app

Wie zijn slideshow niet persoonlijk kan laten zien, kan genieten van de functie“audiocommentaar“, die de gebruiker de mogelijkheid biedt zijn of haar commentaar via de microfoon op te nemen om de foto’s nog beter te beschrijven voor de kijkers.

Achtergrondmuziek is een van de pijlers van succesvolle diavoorstellingen. Terwijl de Windows 10 foto-app bijvoorbeeld zelfs zijn eigen muziek bevat, kunnen alle vertegenwoordigers van een diavoorstelling achtergrondmuziek toevoegen. Niet alle programma’s staan echter meerdere nummers toe en nog minder zijn in staat om de diavoorstelling aan te passen aan de lengte van de achtergrondmuziek door de weergaveduur tussen de foto’s.

Hintergrundmusik
Achtergrondmuziek

Het exporteren van de voltooide diavoorstelling als bestand is met alle programma’s mogelijk, hoewel de keuze van het bestandsformaat en de resolutie per programma sterk verschilt. FullHD is met allemaal mogelijk. De ruimste keuze wordt hier geboden door de koopversie van Ashampoo Slideshow Studio HD, dat ook het beste is in exporteren voor videoportalen.

Bolide Slideshow Creator
Export van Bolide Slideshow Creator

Hoewel veel spelers zoals TV’s of BD-spelers ook videobestanden van bijvoorbeeld USB-sticks kunnen afspelen (meestal alleen in gangbare formaten zoals MP4), kunnen Photostage en Ashampoo Slideshow Studio HD de voltooide video ook als DVD of BD branden, zodat de diavoorstelling met elke optische speler kan worden afgespeeld. Bij alle andere programma’s is hiervoor aparte auteurssoftware nodig.

Brennen als DVD oder BD
Branden als DVD of BD

Programma’s voor het maken van diavoorstellingen onder Windows

Windows 10 foto app

De Windows 10 foto-app is altijd erg spartaans geweest. Achter de onopvallende interface gaan echter geweldige functies schuil, zolang je ze maar kent en weet hoe je er komt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel Windows 10-gebruikers niet eens weten of en hoe je met de Windows 10 foto-app een geanimeerde diavoorstelling kunt maken.

Foto-App in Windows 10
Foto-app in Windows 10

Hiervoor selecteer je de foto’s en zelfs video’s uit de collecties, albums of mappen die later in de diavoorstelling moeten verschijnen en klik je bovenaan op de knop Maken. Je hebt nu de keuze uit een automatische of aangepaste video met muziek.

In het story board, een soort tijdlijn van de foto-app, kun je nog steeds de volgorde van de foto’s en video’s aanpassen en heb je via het contextmenu nog meer opties voor elk element, zoals het instellen van de duur, schaling, kleurfilters, tekst boven de foto en ook de beweging via het Ken-Burns effect. De Windows 10 foto-app heeft echter geen speciale “overgangen”, zoals omhoog scrollen of foto’s wegdraaien.

Foto-App in Windows 10, Bewegungen
Foto-app in Windows 10, bewegingen

Anderzijds biedt de Foto’s-app sinds de Spring Creators Update van Windows 10 naar versie 1803 nu ook 3D-effecten voor elementen in het storyboard. Net als filters of beweging kunnen deze 3D-effecten worden ingevoegd via het contextmenu van een afbeelding of video. De selectie omvat vuur en explosie, vorst, schittering, onweersbliksem, confetti en nog veel meer. De effecten kunnen vrij in de foto of video worden geplaatst, hun grootte, rotatie en ook volume (bv. waterval) kunnen worden aangepast. Ze worden dan later in de foto of video verwerkt in een geweldig visueel effect.

3D-Effekte in Foto-App
3D-effecten in foto-app

Voor de achtergrondmuziek kan de app eigen stukken of stukken van derden gebruiken, maar het is beperkt tot één nummer en biedt ook geen functie om de lengte van de diavoorstelling aan de muziek aan te passen. Afgewerkte diavoorstellingen kunnen worden geëxporteerd als Mp4-bestanden in drie kwaliteitsniveaus.

 • eenvoudige bediening
 • geweldige 3D-effecten
 • voor video’s en foto’s
 • weinig audiofuncties
 • geen commentaarfunctie
 • geen openings- en eindcredits

Windows Movie Maker

Windows Movie Maker, onderdeel van de gratis Windows Essentials, begeleidde Windows-gebruikers jarenlang en bood bijna alles voor het maken van eigen video’s van foto’s en videobestanden. Het populaire programma, waaraan we een apart artikel “Movie Maker: een Windows-veteraan bij 15 jaar” hebben gewijd, werd eind 2017 stopgezet, maar is nog steeds te downloaden en kan nog steeds zonder problemen onder Windows 10 worden gebruikt.

Windows Movie Maker
Windows Movie Maker

De bediening van Windows Movie Maker doet denken aan oudere Office-versies met een lintbalk, maar is vanuit de huidige optiek nog steeds praktisch. Je kunt foto’s en zelfs video’s toevoegen aan een diavoorstelling en ook achtergrondmuziek toevoegen. In vergelijking met de Windows 10 foto-app biedt Windows Movie Maker zelfs een functie voor audiocommentaar, aanpassing van de lengte van de diavoorstelling aan de achtergrondmuziek en een generator voor openings- en eindcredits. Belangrijkste punt van kritiek is dan ook het gebrek aan automatisering voor verschillende cross-fades, waarvan Windows Movie Maker er zelfs meer heeft dan zijn opvolger, de Windows 10 Foto-app.

Ook bij het exporteren biedt Windows Movie Maker meer vrijheid dan zijn opvolger in Windows 10: WMV of MP4 zijn de formaten van keuze, waarbij Windows Movie Maker ook profielen kent voor verschillende uitvoerapparaten zoals smartphones of tablets. Zelfs een upload naar YouTube, Facebook en andere portalen is mogelijk.

Exportmöglichkeiten im Windows Movie Maker
Exportopties in Windows Movie Maker

Al met al slaat Windows Movie Maker anno 2018 nog steeds een prima figuur. Het is dan ook jammer dat Microsoft het programma heeft stopgezet, waardoor ook de interface voor verdere plug-ins, zoals een functie voor het branden van video’s op datadragers, niet meer te bedienen is.

Download Windows Movie Maker nu gratis via WinTotal

 • Gemakkelijk te gebruiken
 • lengte van de diashow kan worden aangepast aan de lengte van de muziek
 • aftiteling en voorrondes
 • ontwikkeling ingesteld
 • geen verschillende overgangen automatisch

Gratis Bolide Diavoorstelling Schepper

De Gratis Bolide Slideshow Creator komt met een wat rommelige interface, maar biedt ook een tijdlijn voor foto’s en audiobestanden voor de achtergrondmuziek. De Slideshow Creator kan ook de lengte van de diavoorstelling aanpassen aan de lengte van de achtergrondmuziek door de tijd tussen de foto’s te verlengen of te verkorten.

Bolide Slideshow Creator
Bolide Slideshow Creator

In het menu Fades vindt u een verscheidenheid aan overgangen, met de functie “To all random” kunt u zelfs bereiken dat alle afbeeldingen telkens anders vervagen. U kunt zelfs in de instellingen aangeven welke fades u wilt gebruiken en welke liever niet.

Een eenvoudige tekstfunctie voor afbeeldingen rondt de kleine freeware af, die ondanks het Duitse taalbestand helaas nog veel Engelse termen bevat.

Exporteren is mogelijk in talrijke formaten zoals AVI, MP4, MKV, WMV of FLV in drie kwaliteitsniveaus tot een resolutie van FullHD.

Download Bolide Slideshow Creator nu gratis via WinTotal

 • Willekeurige fades mogelijk voor alle foto’s
 • lengte van diavoorstelling aanpasbaar aan muziek
 • veel exportformaten
 • onduidelijke gebruikersinterface
 • slechte vertaling
 • alleen eenvoudige tekstfuncties

4K diashow maker

De gratis 4K Slideshow Maker is het ideale hulpmiddel als het bijzonder snel moet gaan. U voegt alleen afbeeldingen toe, geeft een track op voor de achtergrondmuziek en laat een videoshow maken. Vooraf kunt u in de instellingen aangeven of het Ken Burns-effect moet worden gebruikt en of de lengte van de diavoorstelling gebaseerd moet zijn op de lengte van de achtergrondmuziek.

4K Slideshow Maker
4K Slideshow Maker

Het uitvoerformaat is MP4 in een resolutie tot 4K. De 4K Slideshow Maker kent ook verschillende uitvoerprofielen met verlaagde resolutie en bitsnelheid voor verschillende afspeelapparaten zoals smartphones of tablets.

Download 4K Slideshow Maker nu gratis via WinTotal

 • zeer eenvoudig en toegankelijk concept
 • diavoorstellinglengte aanpasbaar aan muziek
 • exportmogelijkheden tot 4K
 • alleen Ken-Burns effect voor overgangen
 • geen andere functies zoals tekst of filters

Fotostage

Photostage is een van de twee betaalde vertegenwoordigers in het testveld en kan onbeperkt worden gebruikt in een proefperiode. De software, die helaas alleen in het Engels beschikbaar is, biedt een mediabalk voor afbeeldingen, effecten, animaties, enz. en een tijdlijn daaronder, zoals ook bekend is van video-editors.

PhotoStage
PhotoStage

Bij het importeren via een zeer goede assistent kunnen verschillende overgangen automatisch worden toegewezen.

Assistent in PhotoStage
Assistant in PhotoStage

Photostage beheert ook verschillende tracks, de lengte van de diavoorstelling kan worden aangepast aan de lengte van de muziek. Andere functies van de shareware zijn bijvoorbeeld op te nemen audiocommentaar, volledige foto-optimalisatie (helderheid, contrast etc.) en effectfilters (bijv. comic, sepia, pixelation etc.), teksteffecten en natuurlijk het populaire Ken Burns effect.

De voltooide diavoorstelling kan worden opgeslagen als een video tot FullHD met verschillende instellingen of profielen voor verschillende apparaten, worden geüpload naar portalen zoals YouTube of Facebook en zelfs worden gebrand als een DVD of BD en kan dus worden afgespeeld op elke schijfspeler.

PhotoStage Export
PhotoStage Export

Download Photostage nu gratis via WinTotal

 • geavanceerde functies en veel comfort
 • volledige foto optimalisatie
 • brandfunctie als DVD of BD
 • Shareware
 • alleen in het Engels
 • geen openings- of eindcredits

Ashampoo Slideshow Studio Gratis en HD

Als laatste deelnemer betreedt Ashampoo het veld met twee programma’s, Ashampoo Sildeshow Studio Free en Ashampoo Sildeshow Studio HD, waarvan de gratis editie in principe identiek is aan de betaalde editie, op een paar punten na.

Timeline bei Ashampoo Slideshow Studio
Tijdlijn met Ashampoo Slideshow Studio

Beide programma’s bieden een duidelijke, overzichtelijke interface en vullen de tijdlijn via een wizard of handmatig. Als enige vertegenwoordigers in dit testveld kunnen ze de beelden ook in oplopende of aflopende volgorde sorteren op basis van de datum waarop ze zijn genomen, als de bestandsdatum niet identiek is aan de datum waarop het beeld is genomen, wat vaak kan gebeuren bij het bewerken van beelden en het opslaan ervan onder een nieuwe naam.

Ashampoo Slideshow Studio gebruikt ook automatisch verschillende fades (inclusief het Ken Burns effect), kan de lengte van de diavoorstelling aanpassen aan de lengte van de muziek, en meerdere tracks kunnen worden gebruikt en vervaagd. Audiocommentaar, tekstfuncties, vele sjablonen en een titelgenerator voor openings- of eindcredits bieden alles voor een succesvolle diavoorstelling.

Ken Burns Effekt
Ken Burns effect
Wat is WebM?

WebM is een ander containerformaat zoals AVI of MKV en maakt gebruik van de gratis codec VP8. WebM is geïntroduceerd door Google en wordt gebruikt in zijn browser en in Mozilla en Opera.

De freeware verschilt enigszins van de betaalde HD-versie in de presentatie van het programma, het aantal sjablonen en de uitvoeropties: Terwijl de gratis editie alleen kan uitvoeren als een videobestand in de formaten WMV of WebM (dit tot 4 K), biedt de betaalde versie niet alleen veel meer formaten om uit te kiezen, maar ook eenupload voor verschillende portalen zoals YouTube of Facebook en zelfs een brandfunctie als DVD of BD media.

Exportmöglichkeiten von Ashampoo SlideShow Studio HD
Exportopties van Ashampoo SlideShow Studio HD

Download Ashampoo Slideshow Studio Free nu gratis via WinTotal

 • eenvoudig te gebruiken, maar met een groot aantal functies
 • veel fades en effecten, titelgenerator
 • brandfunctie (alleen HD)
 • geen opname van video’s naar foto’s mogelijk
 • geen kleureffecten of foto-optimalisatie

Conclusie

Voor eenvoudige diavoorstellingen voldoet de Windows 10 foto-app al, die zelfs kan schitteren met geweldige 3D-effecten en het opnemen van foto’s en video’s, maar mist wat flexibiliteit zoals meerdere tracks, openings- en aftiteling of het aanpassen van de lengte van de diavoorstelling aan de muzieklengte.

Het aloude Windows Movie Maker biedt daarentegen nog steeds een aanzienlijk aantal functies en vele mogelijkheden, waarvan sommige veel verder gaan dan de Windows 10 foto-app, maar iets meer trainingstijd vergen.

Wie snel een diavoorstelling wil maken, kan ook 4K SlideShow Maker gebruiken. Geen enkel programma bereikt zijn doel sneller, maar met uitzondering van de functie om de lengte van de diavoorstelling aan te passen aan de achtergrondmuziek, zijn er weinig opties beschikbaar.

Onze duidelijke winnaar is echter Ashampoo Slideshow Studio. Zelfs de gratis versie kan overtuigen met een schat aan functies. Alleen de export in vele formaten en resoluties, brandfunctie voor DVD of BD en ondersteuning voor videoportalen is een reden om de shareware versie te kopen. Verder zijn beide programma’s in wezen identiek.

Gerelateerde berichten