De Adobe Flash Player test en gids – Hoe Adobe Flash Player correct installeren en bijwerken

Ratgeber zu dem Adobe Flash Player – richtige Installation, Aktivierung in den verschiedenen Browser, Versionsupdate und Deinstallation

De Adobe Flash Player test en gids – Hoe Adobe Flash Player correct installeren en bijwerken

Flash
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Entertainment
  8. »
  9. De Adobe Flash Player test en gids – Hoe Adobe Flash Player correct installeren en bijwerken

Einde ondersteuning op 31.12.2020: Adobe stopt de ondersteuning voor Adobe Flash op 31.12.2020 en adviseert alle gebruikers om Flash te deactiveren of te verwijderen. Meer informatie vindt u in dit artikel.

Hoewel de hoeveelheid Flash-inhoud op het internet blijft afnemen, is Adobe Flash nog steeds erg populair voor online games of interactieve inhoud zoals Teamviewer-verbindingen rechtstreeks vanuit de webbrowser. Hun gebruikers hebben daarom nog steeds een geïnstalleerde Adobe Flash Player nodig. In de volgende gids vindt u hulp bij de vragen over de juiste installatie, activering, deactivering en ook het bijwerken van de Adobe Flash Player en natuurlijk wat achtergrondkennis.

  • De ondersteuning voor Adobe Flash wordt op 31.12.2020 beëindigd en alle gebruikers wordt aangeraden de speler te de-installeren.
  • De Adobe Flash Player is al geïnstalleerd voor Internet Explorer en Microsoft Edge sinds Windows 8.x en wordt bijgewerkt door Microsoft.
  • Google Chrome bevat ook de Adobe Flash Player en werkt deze automatisch bij.
  • Voor Mozilla Firefox daarentegen moet u de Adobe Flash Player zelf installeren.
  • In alle browsers kunt u Adobe Flash meestal uitschakelen of op verzoek alleen inschakelen voor bepaalde inhoud.

Einde levensduur Adobe Flash Player

Adobe en Microsoft hebben Adobe Flash voor de laatste keer bijgewerkt naar versie 32.0.0.465 en deze heeft nu het “End of Life” bereikt. Adobe raadt alle gebruikers aan om de Flash Player aan het einde van het jaar te verwijderen. Microsoft zal in januari automatisch een update verspreiden die Flash zal verwijderen.

De Adobe Flash Player raakt verouderd door de mogelijkheden van moderne browsers

Het Flash-formaat werd ontwikkeld door Macromedia en in 2005 overgenomen door Adobe. Met Flash konden webontwikkelaars multimediacontent zoals spelletjes of zelfs hele programma’s rechtstreeks in browsers draaien, waarvan de mogelijkheden op het hoogtepunt van Flash nog zeer beperkt waren. Zelfs grote portalen zoals YouTube vertrouwden op Adobe Flash als standaardformaat voor hun videospeler. Het grote voordeel van Flash was vooral dat het schaalbaarheid bood, een lay-out die altijd hetzelfde was, ongeacht de browser, en rechtenbeheer voor te beschermen inhoud.

De Adobe Flash Player is de component die de Flash-inhoud in de browser kan uitvoeren. Het is echter altijd bekritiseerd vanwege zijn hoge systeembelasting en terugkerende, kritieke beveiligingsproblemen, waarbij de plug-in door criminelen werd misbruikt voor aanvallen.

Wat is Adobe Shockwave?

Adobe Shockwave is een ander bestandsformaat voor multimedia-inhoud, dat ook door Macromedia is overgenomen. Shockwave-inhoud wordt gecreëerd met behulp van Adobe Director. De inhoud kan ook Flash bevatten. Daarom kan de aparte Shockwave Player ook Flash-inhoud afspelen, maar de Adobe Flash Player kan geen Shockwave-inhoud afspelen.

Het feit dat Steve Jobszich met iOS in zijn open brief “Thoughts onFlash ” in 2010 altijd had uitgesproken tegen Flash-ondersteuning opde mobiele platforms van Apple en dat moderne webbrowsers met nieuwe technieken als HTML5, WebGL, Webassembly en andere ook in staat zijn om veel van de actieve content op andere manieren af te spelen, leidt er langzaam toe dat Adobe Flash de rug toekeert. Fabrikant Adobe had in 2017 aangekondigd dat het eind 2020 geen updates meer zou aanbieden voor de Adobe Flash Player.

Hoe installeer je de Adobe Flash Player correct

Om Flash-inhoud in de browser te kunnen gebruiken, moet Adobe Flash Player worden geïnstalleerd en geactiveerd. Of u de Adobe Flash Player überhaupt handmatig moet downloaden, hangt af van de browser en het besturingssysteem dat u gebruikt.

  • Sinds Windows 8.x maakt de Adobe Flash Player deel uit van Windows en wordt ondersteund door Internet Explorer en Microsoft Edge. Als u een van deze twee browsers gebruikt onder Windows 8.x of Windows 10, beschikt u al over de Adobe Flash Player.
  • Google Chrome heeft de Adobe Flash Player ook geïntegreerd in nieuwere versies ; deze hoeft hier niet apart te worden geïnstalleerd.
  • Gebruikers van Mozilla Firefox (of afgeleiden daarvan) moeten daarentegen naar de website van Adobe gaan om de Flash Player te downloaden en daar de juiste extensie voor de gebruikte browser te downloaden.
    Naar de gratis download van de Adobe Flash Player

    Download Adobe Flash Player
    Download de Adobe Flash Player voor Firefox of Internet Explorer t/m Windows 7
  • Gebruikers van Internet Explorer op Windows 7 of ouder moeten ook de Adobe Flash Player downloaden en installeren van de website van Adobe.

Let op: Tijdens de installatie heeft u de mogelijkheid om “optionele” aanbiedingen te weigeren, zoals momenteel beveiligingsoplossingen van McAfee, die anders ook geïnstalleerd worden. Wij raden ze af als u de software niet absoluut nodig heeft, omdat – in tegenstelling tot de informatie op de Adobe website – het computergedrag heel goed negatief beïnvloed kan worden.

Flash Player installieren
U kunt tijdens de installatie van de Adobe Flash Player optionele aanbiedingen uitschakelen.

Na het klikken op“Nu installeren” wordt een uitvoerbaar bestand gedownload, dat vervolgens lokaal moet worden uitgevoerd.

Flash Player installieren
Het installeren van het Adobe Flash Player uitvoerbare installatiebestand

Tijdens de installatie wordt u gevraagd hoe u de Adobe Flash Player moet bijwerken. Hier raden wij u aan om de aanbevolen variant te selecteren waarbij updates door Adobe mogen worden geïnstalleerd om altijd de laatste versie te gebruiken. Cybercriminelen vallen specifiek systemen aan die een verouderde versie van de Flash Player gebruiken waarin bekende beveiligingslekken nog niet zijn gedicht.

Flash Player installieren
Instellingen voor het zelf updaten van de Adobe Flash Player

Afhankelijk van de browser moet de Adobe Flash Player eerst worden geactiveerd voor actieve inhoud

Afhankelijk van de browser is de Adobe Flash Player nog niet klaar voor gebruik wanneer deze alleen is geïnstalleerd en moet deze apart worden geactiveerd. De procedure verschilt enigszins per browser.

Flash en actieve inhoud activeren en deactiveren in Microsoft Edge

In de instellingen onder Geavanceerde instellingen biedt Microsoft Edge de globale functie om de Adobe Flash Player te gebruiken of niet toe te staan.

Flash Edge aktivieren
De Adobe Flash Player kan worden in- of uitgeschakeld voor Microsoft Edge.

Dit laat Flash echter alleen in principe toe. Als u op een website met actieve inhoud surft, moet de Adobe Flash Player weer worden toegestaan voor de pagina. Klik hiervoor op het “puzzelsymbool” in de adresbalk van Edge. U kunt dan via de zoekopdracht aangeven of u Flash-inhoud eenmalig of altijd wilt toestaan voor deze website.

Flash Edge aktivieren
U kunt het puzzelpictogram gebruiken om Flash-inhoud in Microsoft Edge toe te staan.

Flash en actieve inhoud in- en uitschakelen in Google Chrome

Google Chrome heeft ook speciale instellingen voor de geïntegreerde Adobe Flash Player. In de instellingen onder Inhoudsinstellingen vindt u het onderdeel Flash met het “puzzelpictogram”.

Flash Google Chrome aktivieren
In de inhoudsinstellingen van Google Chrome vindt u de voorkeuren voor de Adobe Flash Player.

Hier kunt u voor Google Chrome aangeven of de browser de gebruiker eerst moet vragen om Flash-inhoud uit te voeren (geactiveerd) of dat Flash in het algemeen moet worden uitgeschakeld (gedeactiveerd).

Adobe Flash in Google Chrome aktivieren
In Google Chrome geeft u bij de inhoudsinstellingen voor Flash aan of Chrome de gebruiker eerst moet vragen om Flash uit te voeren.

Op dit punt kun je ook bepaalde websites in het algemeen blokkeren of toestaan dat Flash daar zonder te vragen wordt uitgevoerd.

Als u met Google Chrome surft op een pagina die Flash vereist, krijgt u in eerste instantie geen melding dat Flash is geblokkeerd. U moet dan de website-instellingen voor dergelijke pagina’s oproepen via het slotje of infosymbool voor het webadres.

Flash Google Chrome aktivieren
Je kunt Flash voor de website activeren in de website-instellingen.

Hier kun je dan eenmalig of permanent Flash toestaan voor de website.

Flash Google Chrome aktivieren
Google Chrome kan per webpagina opslaan of Flash hier is toegestaan, geblokkeerd of altijd gevraagd wordt voor uitvoering.

Flash en actieve inhoud in- en uitschakelen in Mozilla Firefox

De browser Mozilla Firefox behandelt Adobe Flash als een plug-in en beheert daarom ook consequent de instellingen van Adobe Flash Player in het eigen plug-in beheer.

Flash Firefox aktivieren
Adobe Flash Player wordt in Mozilla Firefox als plug-in beheerd.

U kunt hier aangeven of de Adobe Flash Player is geactiveerd of gedeactiveerd.

Als u naar een pagina met Flash surft , vraagt Firefox u standaard of Adobe Flash op deze website moet worden geactiveerd en kan de beslissing ook permanent worden onthouden.

Freigabe von Adobe Flash im Firefox
Mozilla Firefox toont een tekst en pictogram op de plaatsen waar Flash moet worden uitgevoerd en vraagt of Flash moet worden toegestaan of niet wanneer u op de inhoud klikt.

Adobe biedt een controlepagina om te zien of de Flash Player correct is geïnstalleerd op uw computer

Met de Adobe Flash Player hulppagina biedt de fabrikant een eenvoudige manier om te controleren of Adobe Flash is geïnstalleerd voor de browser en voert ook een “versiecontrole” uit voor de plugin.

Flash testen
U kunt de Adobe Flash Player direct via de website van Adobe testen en de versie laten weergeven.

Er zijn ook veel websites op het net die de functionaliteit van Adobe Flash in je browser testen, bijvoorbeeld chemgapedia.de. Daar vindt u een animatie met sferische lagen en een Adobe Flash video om de speler te testen.

Flash testen
Animaties en video’s voor Flash om te testen.

Hoe de Adobe Flash Player bij te werken en de versie te bepalen

Bijna elke maand moet Adobe zijn Flash Player bijwerken nadat kritieke beveiligingslekken bekend zijn geworden. Adobe documenteert dit in zijn Security Bulletins en Advisories. Het is daarom belangrijk dat u altijd de laatste versie van de Adobe Flash Player gebruikt.

Zowel Microsoft van Windows 8.x als Google Chrome werken de Adobe Flash Player automatisch bij. Voor gebruikers van Internet Explorer of Mozilla Firefox zou Adobe ook automatisch moeten updaten als u dit bij de installatie van de plug-in heeft geselecteerd. U kunt de standaardinstelling in het configuratiescherm voor Adobe Flash bekijken en later ook wijzigen.

Flash updaten
De Adobe Flash Player Settings Manager

Waar vind ik het configuratiescherm? :

Het Windows Configuratiescherm kan verschillend gevonden en gestart worden – afhankelijk van de versie van Windows. In onze tip “Waar kan ik het configuratiescherm vinden?” tonen we verschillende manieren om het configuratiescherm te starten, ook onder Windows 10.

In het hierboven getoonde Flash Player Settings Manager kunt u ook de momenteel geïnstalleerde versie van Adobe Flash Player zien voor Mozilla Firefox en Internet Explorer tot en met Windows 7.

Gebruikers van Microsoft Edge of Google Chrome kunnen daarentegen de downloadpagina van Adobe Flash Player bezoeken en zien de geïnstalleerde versie als Flash is geactiveerd en draait.

Flash Player Version
Informatie over de versie van de geïnstalleerde Adobe Flash Player is ook te vinden op de downloadpagina van Adobe

De “About” pagina van de Adobe Flash Player daarentegen laat je bij Adobe zien welke versie actueel is voor welke browser. Het is daarom belangrijk, vooral onder Windows 8.x en Windows 10, om snel alle beveiligingsupdates te installeren die op Patchday op de tweede dinsdag van elke maand verschijnen, omdat Microsoft de Flash Player voor Microsoft Edge en Internet Explorer onafhankelijk van elkaar bijwerkt. U moet ook onmiddellijk de nieuwste versies van Google Chrome installeren, aangezien Google Chrome ook onafhankelijk de Flash Player voor zijn browser onderhoudt.

De Adobe Flash Player volledig verwijderen

Als u van de Adobe Flash Player af wilt, kunt u deze volledig verwijderen met de Adobe Flash Player Uninstaller. Dit geldt echter alleen voor de handmatig geïnstalleerde versie. U kunt de versie die in Windows 8.x of Windows 10 of in Google Chrome zit niet verwijderen, maar u kunt hem wel deactiveren zoals hierboven beschreven.

Onze aanbeveling: doe het zonder Adobe Flash Player.

Doe indien mogelijk zonder actieve inhoud via de Adobe Flash Player, omdat deze bijna maandelijks wordt gepatcht tegen kritieke beveiligingslekken. Een dubieuze advertentie op een bekende website kan genoeg zijn om uw eigen computer met malware te besmetten.

Maar het zal zeker nog een paar jaar duren voordat Adobe Flash volledig van het web verdwijnt. Kleinere online spelletjes via Flash zijn nog steeds erg populair.

Als u helemaal niet zonder Adobe Flash kunt, bieden moderne browsers zoals Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox ten minste de mogelijkheid om actieve inhoud via Adobe Flash alleen op bepaalde pagina’s weer te geven.

Gerelateerde berichten