Verandert het gebruik van software met Windows 10?

Onlangs werden de eerste details van Windows 10 aangekondigd en foto’s van het besturingssysteem getoond. De nieuwe versie heeft de designlijn van Windows 8 overgenomen en gecombineerd met bekende functies uit Windows 7. Hierdoor ontstaat …

Verandert het gebruik van software met Windows 10?

Win10-Logo
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Verandert het gebruik van software met Windows 10?

Onlangs werden de eerste details van Windows 10 aangekondigd en foto’s van het besturingssysteem getoond. De nieuwe versie heeft de designlijn van Windows 8 overgenomen en gecombineerd met bekende functies uit Windows 7. Hierdoor ontstaat het product dat veel gebruikers graag hadden gezien toen Windows 8 werd uitgebracht.

De grootste verandering is echter de geplande uitbesteding van het hele besturingssysteem aan de cloud, volgens de geruchten, en de centrale rol van de eigen winkel. In gewone taal betekent dit dat een computer met Windows 10 zonder verbinding met het internet niet zal kunnen draaien. De winkel moet niet alleen worden gebruikt voor Modern Apps, maar nu ook voor gebruikssoftware, licenties en zelfs mediacontent zoals e-books, video’s en muziek.

Lokale software nog steeds compatibel met Cloud Windows?

Dit roept de vraag op naar de compatibiliteit van software van andere fabrikanten, bijvoorbeeld tools voor het maken van eigen websites. Met de verschuiving van winkels en het sociale leven naar het internet worden eigen blogs en websites steeds belangrijker. Zal het met het nieuwe en steeds meer gesloten ecosysteem van Windows nog mogelijk zijn een eigen aanwezigheid op te bouwen zonder zijn toevlucht te nemen tot apps uit de gegeven winkel die ook in de cloud draaien? Verder rijst de vraag naar de beveiliging van gegevens, aangezien Windows 10 ook diensten zal lanceren waarmee Microsoft bijna in real time het gedrag van gebruikers kan registreren. Volgens Microsoft moet dit gebeuren om de gebruikerservaring van de software te verbeteren. Maar ervan uitgaande dat je een webwinkel runt, wil je niet per se je gevoelige gegevens naar Microsoft sturen.

Webtools als alternatief

Ervaren gebruikers zien waarschijnlijk weinig problemen met deze kwestie, omdat zij hun homepages toch al webgebaseerd bewerken en uitbesteden aan andere servers. Zij die werken via een HTML-editor of de backend van WordPress zijn dus niet afhankelijk van compatibele software. Minder ambitieuze gebruikers die niet vertrouwd zijn met termen als HTML en CSS moeten erop vertrouwen dat software die zij al gebruiken, zoals WebsiteX5, nog steeds kan worden gebruikt. Een goed alternatief voor lokale toepassingen zijn hier homepage bouwpakketten zoals die van de provider 1&1. Hier kan zelfs de onervaren gebruiker web-based werken en met drag & drop en kant-en-klare sjablonen eenvoudig een particuliere of zakelijke homepage maken.

In het steeds meer gesloten ecosysteem, dat steeds meer vergelijkbaar wordt met dat van Apple of Amazon, zien critici in de eerste plaats financiële voordelen voor Microsoft: de gebruiker wordt immers gedwongen het merendeel van de Microsoft-producten te kopen. Het voordeel van een gesloten systeem is niettemin de verhoogde veiligheid door isolatie van de buitenwereld, zoals Apple al jaren succesvol en met hoge gebruikersacceptatie doet. Met Windows 10 is Microsoft eigenlijk pas een laatkomer in deze onstuitbare ontwikkeling.

Beeldrechten: Flickr Jak dopasować menu Start w Windows 10 download.net.pl CC BY-ND 2.0 Voorbehouden rechten, intro graphic: Microsoft

Gerelateerde berichten