Ontwerp individuele uitnodigingskaarten

Ook al worden WhatsApp en sociale media zoals Facebook steeds meer het eerste keuze communicatiemiddel – iedereen ontvangt graag een uitnodigingskaart in de brievenbus. Je kunt kaarten kopen met talloze motieven voor verschillende gelegenheden – …

Ontwerp individuele uitnodigingskaarten

Grußkarten, Einladungen, orangeberry @ fotolia.com
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Ontwerp individuele uitnodigingskaarten

Ook al worden WhatsApp en sociale media zoals Facebook steeds meer het eerste keuze communicatiemiddel – iedereen ontvangt graag een uitnodigingskaart in de brievenbus. Je kunt kaarten kopen met talloze motieven voor verschillende gelegenheden – verjaardagsfeestjes, bruiloften of doopfeesten. Zelf ontworpen uitnodigingskaarten zijn echter veel persoonlijker en met een beetje handigheid en creativiteit gemakkelijk te maken. Ze onderscheiden zich duidelijk van de massaproducten en bieden de mogelijkheid om individuele ontwerpideeën te realiseren en belangrijke informatie zoals een routebeschrijving op te nemen.

Plan uw ontwerp goed

Als u besluit uw eigen uitnodigingskaarten te ontwerpen, moet u vooraf enkele overwegingen maken. Het soort ontwerp hangt natuurlijk grotendeels af van de gelegenheid van het feest. Een kaart voor een kinderfeestje ziet er anders uit dan een kaart voor een bruiloft – kleurrijk en kinderlijk versus stijlvol en elegant. Ook de papierkeuze hangt hiervan af. Voor verjaardagen is een papierdikte van 160 g/m² voldoende, voor gelegenheden als het vormsel of een huwelijk wordt 220 g/m² aanbevolen.
De kleurkeuze voor een huwelijksuitnodiging weerspiegelt meestal het kleurenschema op de viering zelf. Monochrome kaarten daarentegen zien er altijd goed uit. Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke smaak. Vaak staat er een foto van het bruidspaar op de omslag. De foto moet van goede kwaliteit zijn, zodat hij er na het drukken aantrekkelijk uitziet. Afbeeldingen zoals ringen of duiven zijn ook populair.

De juiste spreuk voor elke gelegenheid

Vooral creatieve kaartenmakers schrijven zelf de teksten voor de uitnodigingskaarten. Maar niet iedereen voelt zich daar prettig bij. Op internet zijn vele collecties gezegden te vinden die als bron van inspiratie en ideeën kunnen dienen. Het enige belangrijke is dat de spreuk past bij het feest en de persoon van wie de uitnodiging afkomstig is.

Software voor opmaak

Als je de stijl van de uitnodigingskaart, de tekst en de foto’s/grafiek hebt bepaald, heb je een programma nodig voor de opmaak. Het makkelijkst zou zijn om Microsoft Word uit het Office-pakket te gebruiken, want deze software is dankzij de lage abonnementsprijzen voor Office 365 op veel pc’s te vinden en biedt, zeker in de nieuwere versie Office 2016, een ruime keuze via de online sjablonen. In plaats van Microsoft Word kan echter ook de tekstverwerker uit het gratis SoftMaker FreeOffice of OpenOffice worden gebruikt.

Einladungen mit Word

Uitnodigingen met Word

Veel minder bekend, maar nog beter geschikt voor dit doel is Microsoft Publisher, dat op veel computers met een Office-installatie een schimmig bestaan leidt. Het opmaakprogramma van Microsoft is juist voor dergelijke taken ontworpen. Het kan worden bediend zoals Word, maar biedt veel hulpmiddelen zoals magneetlijnen en tekstvakken en dus meer flexibiliteit.

Einladungen in Publisher
Uitnodigingen in Publisher

Andere opmaakprogramma’s voor dergelijke taken zijn het gratis Scribus, het gratis tango solo, shareware zoals Serif PagePlus maar ook bijvoorbeeld het professionele CorelDraw.

Scribus
Scribus

Je zou ook kunnen slagen met pure grafische programma’s zoals GIMP, maar dan moet je het in de regel stellen zonder geavanceerde tekstfuncties.

Er bestaan ook speciale programma’s voor het ontwerpen van kaarten. Vaak bevatten die al sjablonen voor de verschillende gelegenheden. Als u foto’s op uw uitnodigingskaart wilt gebruiken, moet u de gratis volledige versie van Ashampoo Photo Card testen, die u bijvoorbeeld gratis kunt downloaden bij ComputerBild.

Ashampoo Photo Card
Ashampoo Photo Card

Hier kunt u eenvoudig de beeldgrootte, helderheid, verzadiging, uitlijning en transparantie aanpassen en persoonlijke groet- en uitnodigingsteksten toevoegen. Het is belangrijk om te controleren op fouten voordat u de individueel ontworpen kaarten naar de drukker stuurt.

Nog meer praktische tips over dit onderwerp vindt u in de handleiding “Creatief afdrukken”.

Afdrukken van hoge kwaliteit

Over printers gesproken: als je veel moeite steekt in het ontwerpen van de kaart, mag je niet beknibbelen op de printer. Er zijn modellen waarmee je kaarten kunt afdrukken. Het is ook raadzaam om tijdig de inktvoorraad te controleren en uit te proberen of de printer dik papier aankan. Voor veel modellen zijn vervangende inktpatronen van hoge kwaliteit te vinden die toch goedkoper zijn dan originele inkt van de fabrikant, bijvoorbeeld bij Tintencenter.com.

Afbeelding: © orangeberry – Fotolia.com

Gerelateerde berichten