Gratis schrijfprogramma’s: De beste alternatieven voor Microsoft Word

Office-toepassingen zijn al lang onmisbaar voor kantoorwerk en veel gebruikers gebruiken het beproefde Word voor tekstverwerking. Het schrijfprogramma van Microsoft is ongetwijfeld een van de beste in zijn klasse, maar heeft helaas het nadeel dat …

Gratis schrijfprogramma’s: De beste alternatieven voor Microsoft Word

Schreibprogramm kostenlos
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Gratis schrijfprogramma’s: De beste alternatieven voor Microsoft Word

Office-toepassingen zijn al lang onmisbaar voor kantoorwerk en veel gebruikers gebruiken het beproefde Word voor tekstverwerking. Het schrijfprogramma van Microsoft is ongetwijfeld een van de beste in zijn klasse, maar heeft helaas het nadeel dat het relatief duur is in aanschaf. Mensen die geld willen besparen, maken dus graag gebruik van gratis alternatieven, want een goed schrijfprogramma hoeft niet per se veel geld te kosten. Hier presenteren we de beste freeware alternatieven voor Windows 10 en macOS.

 • Veel relevante websites bieden een goed schrijfprogramma aan om gratis te downloaden.
 • Tekstverwerkingsprogramma’s maken vaak deel uit van een complete office suite.
 • Online schrijfprogramma’s hebben meestal een wat beperkter scala aan functies.

1. de beste gratis schrijfprogramma’s op een rij

Naast klassieke office suites en open-source aanbiedingen winnen ook gratis online schrijfprogramma’s aan populariteit. In deze lijst vind je een selectie van gratis tekstverwerkingsprogramma’s en tools die zich niet hoeven te verschuilen achter Microsoft Word.

1.1 Apache Open Office Writer – De Open Source Reus

Apache OpenOffice Logo

Apache OpenOffice (voorheen: OpenOffice.org) is het populairste gratis kantoorpakket voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties en lijkt qua werking en functieaanbod het meest op Microsoft Office.

Het is gebaseerd op de broncode van StarOffice en werd verder ontwikkeld door zowel Sun als Oracle totdat het werd overgenomen door Apache. Writer is het schrijfprogramma onder OpenOffice.

Hiermee kunt u bijvoorbeeld korte teksten of seriële brieven schrijven, visitekaartjes en etiketten ontwerpen of ook uitgebreidere documenten maken met tabelelementen, diagrammen en inhoudelijke details.

Net als Word heeft Apache OpenOffice Writer ook veelgebruikte functies zoals

 • Stijlbladen
 • Spellingcontrole
 • Autocorrectie
 • Tekstmodules
 • Versiebeheer

De software bevat ook een geïntegreerde HTML-editor met real-time weergave (WYSIWYG) voor het maken van webpagina’s.

Tip: Apache OpenOffice Writer kan worden gekoppeld aan MS Word-bestanden, wat betekent dat het automatisch start wanneer een DOC-bestand wordt opgeroepen.

 • Zeer intuïtieve bediening
 • Breed scala aan functies
 • Compatibel met alle gangbare bestandsformaten
 • Vereist veel ruimte op de harde schijf

1.2 LibreOffice Writer – Het kleine broertje met groot potentieelLibreOffice Logo

Het open source pakket LibreOffice is het kleine broertje van OpenOffice, dat sinds de spin-off van Oracle in 2010 onafhankelijk is ontwikkeld. Door zijn hogere updatefrequentie wordt LibreOffice nu beschouwd als het moderne alternatief. De functionaliteiten van LibreOffice Writer zijn echter grotendeels identiek aan die van OpenOffice Writer vanwege de geschiedenis.

LibreOffice is ook beschikbaar in een online versie in de vorm van een web app. Deze kan via elke webbrowser worden gebruikt en biedt basisfuncties voor het bewerken van documenten.

Goed om te weten: NeoOffice is een open source software die gebruikt kan worden om LibreOffice te integreren in de Mac desktop.

 • Web app maakt gebruik via browser mogelijk
 • Altijd up-to-date dankzij regelmatige updates
 • Vereist veel ruimte op de harde schijf

1.3 Google Docs – Schrijven zonder installatie

Google Docs Logo

Wie niet per se op zoek is naar een tekstbewerkingsprogramma, maar gewoon documenten wil openen en schrijven, kan ook een online schrijfprogramma gebruiken. Google Docs is een bekende vertegenwoordiger van de zogenaamde SaaS-programma’s (“Software as a Service”), die niet op de PC geïnstalleerd hoeven te worden. Naast een Google-account hebt u alleen een internetverbinding en een browser nodig om het te gebruiken.

Google Docs kan tekstdocumenten van alle formaten openen en werkt op alle gangbare besturingssystemen dankzij de browserwerking.

Tip: Google Docs is ook beschikbaar als add-on voor Chrome, waarmee het offline gebruikt kan worden.

 • Documenten kunnen gezamenlijk worden bewerkt en gedeeld
 • Kan worden uitgebreid met tal van add-ons
 • Documenten zijn overal beschikbaar via de cloud
 • Neemt geen ruimte in op de harde schijf
 • Minder functioneel dan offline schrijfprogramma’s
 • Internetverbinding vereist

1.4 SoftMaker TextMaker – De Microsoft Word kloon

Softmaker FreeOffice Logo

TextMaker maakt deel uit van het FreeOffice-pakket van het in Neurenberg gevestigde softwarebedrijf SoftMaker en is het enige tekstverwerkingsprogramma dat compatibel is met Windows 10, macOS, maar ook met Linux en Android. TextMaker’s scala aan functies is grotendeels identiek aan Microsoft Word en heeft enkele praktische functies, zoals masterpagina’s, waarmee u herhalende objecten binnen uw documenten kunt plaatsen.

De speciale objectmodus in FreeOffice TextMaker stelt u in staat om tekstkaders, afbeeldingen of tekeningen in te voegen en biedt maximale vrijheid in termen van ontwerpopties dankzij uitgebreide opties voor positionering.

Spellingcontrole in TextMaker is gebaseerd op geïntegreerde Duden en Langenscheidt woordenboeken voor Duits en verschillende vreemde talen, die kunnen worden gebruikt om typefouten eenvoudig te ontkrachten.

Tip: Met TextMaker kunt u rechtstreeks vanuit het programma PDF-bestanden en e-books (EPUB) maken.

 • Grote overeenkomst met Word maakt de overstap gemakkelijker
 • Compatibel met Windows 10, Linux, MacOS en Android
 • Geïntegreerd Langenscheidt woordenboek
 • Geen

1.5 WPS Office Free Writer – De tekstverwerker van Kingsoft in een nieuw jasje

Kingsoft WPS Office Logo

WPS Office Free is de opvolger van de Kingsoft Office Suite van het gelijknamige Chinese softwarebedrijf. De software en heeft veel visuele gelijkenis met de huidige versies van Microsoft Office. Het is ook compatibel met alle oude en nieuwe formaten, wat de overstap voor voormalige Microsoft-gebruikers gemakkelijker maakt. Het schrijfprogramma van de suite heet Free Writer en is net als de rest gratis. Naast tal van opmaakfuncties voor tekst en paragrafen biedt het programma ook een spellingscontrole en kunnen meerdere gebruikers een document bewerken.

De hele WPS Office Suite ondersteunt ook de MDI (Multiple Document Interface) op basis van tabbladen, waarmee meerdere documenten in één venster kunnen worden bewerkt.

 • Compatibel met alle oude en nieuwe Office-formaten
 • Ondersteunt MDI
 • Uitgebreide functies alleen in de betaalde versie

1.6 WriteMonkey – Het gratis schrijfprogramma voor puristen

Write Monkey Logo

WriteMonkey is het tekstverwerkingsprogramma voor iedereen die ongestoord op zijn PC wil werken: De tool verbergt namelijk alle bedieningselementen die u van uw werk zouden kunnen afleiden. De minimalistische interface biedt een vrij tekstveld en bevordert de concentratie. De invoer vindt plaats in volledig scherm op een volledig zwarte achtergrond.

Verder bevat WriteMonkey geen opvallende functies , behalve een paar woordenboeken in verschillende talen. Basisfuncties zoals het opslaan en afdrukken van TXT-documenten, kopiëren vanaf het klembord of het instellen van de paginagrootte zijn uiteraard beschikbaar.

 • Geen afleiding bij het schrijven
 • Aantal functies teruggebracht tot het strikt noodzakelijke

1.7 Apple iWork – Het kantoorpakket voor macOS en iOS

Apple iWork Logo

Apple iWork is een gratis kantoorpakket voor Apple-bezitters dat bij elk nieuw apparaat gratis wordt meegeleverd. Het daarin opgenomen schrijfprogramma iWork Pages heeft een duidelijke, zeer intuïtieve interface die is gebaseerd op een uniform canvasprincipe, zoals dat bijvoorbeeld ook in moderne desktop publishingprogramma’s te vinden is.

De elementen binnen het document kunnen vrij worden geplaatst. Met de Multimedia Browser kunnen ook rechtstreeks afbeeldingen en video’s uit andere Apple apps zoals iPhoto of iTunes worden ingevoegd. EBook-bestanden en PDF’s kunnen rechtstreeks vanuit de software worden aangemaakt. Omdat de functies van het programma over het algemeen zeer beperkt zijn, kunnen Microsoft-documenten alleen foutloos worden geladen als ze zo eenvoudig mogelijk worden gehouden.

Tip: Op de iPad kunnen in Pages ook opmerkingen en tekeningen worden toegevoegd met behulp van de Apple Pencil .

 • Duidelijke, intuïtieve gebruikersinterface
 • Praktische multimediabrowser geïntegreerd
 • Slechts gedeeltelijk compatibel met Office-documenten
 • Alleen gratis bij aankoop van een nieuw Apple-apparaat

Gerelateerde berichten