Gratis dvd-spelers voor Windows 10

Windows 10 spielt keine Film-DVDs mehr ab. Kostenlose Programme springen hier aber in die Presche und rüsten die fehlende Funktion nach.

Gratis dvd-spelers voor Windows 10

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Gratis dvd-spelers voor Windows 10

Een van de meest voorkomende zoekopdrachten op WinTotal is “dvd-speler windows 10 gratis”. De reden hiervoor is de beslissing van Microsoft om ook in Windows 10 geen directe ondersteuning voor DVD (en Blu-Ray) te bieden. Wij presenteren enkele gratis oplossingen om DVD’s of Blu-Rays te blijven afspelen onder Windows 10.

  • Windows 10 speelt geen film-dvd’s meer af zonder hulp van buitenaf, omdat de benodigde codec niet meer wordt meegeleverd.
  • Er zijn geen gratis dvd-spelers voor Windows in de Windows Store.
  • Met gratis aanbiedingen zoals VLC of de Leawo Blu-ray Player kunt u gratis een dvd-speler aan Windows toevoegen.

DVD-speler van Microsoft?

Om licentieredenen (kosten voor de MPEG2-decoder) bevat Windows 10 geen functie om film-dvd’s of Blu-rays af te spelen. In het begin bood Microsoft de Windows DVD-speler gratis aan bij een upgrade naar Windows 10 vanuit Windows 8.0/8.1 Pro met Media Center of Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional en Windows 7 Ultimate.

DVD Player App von Microsoft
DVD Player app van Microsoft

Dit werkte echter niet in alle gevallen en na een herinstallatie moet de app dan ook nog geld kosten. Microsoft rekent 15 euro voor een matige DVD-speler die ook geen Blu-rays kan afspelen.

Zoals een kijkje in de winkel leert, is het aanbod van gratis dvd-spelers verder ook nihil.

App Store
App Store

Wat hier als gratis wordt aangeprezen heeft niets met een dvd-speler te maken. Ook de eveneens als app aangeboden klasseleider VLC kan hier niet in de bres springen, omdat de app – in tegenstelling tot de desktopvariant – geen media als dvd’s kan afspelen en alleen geschikt is voor videomateriaal in een bestand als MKV of MP4.

VLC App
VLC App

Gratis oplossingen

VLC

VLC als desktopprogramma is volgens ons de beste keuze. De multimediaspeler, die als open source gratis wordt aangeboden, ondersteunt een enorm scala aan bestandsformaten en kan dus vrijwel elk video- en audioformaat afspelen, inclusief DVD-Video en Blu-Ray.

Om af te spelen selecteert u gewoon “Open medium”.

VLC Player
VLC Player

De DVD start dan zoals gewoonlijk.

VLC Player
VLC Player

In de menubalk kunt u onder Audio de audiotracks wijzigen, onder Afspelen naar de hoofdstukken springen of onder Ondertitels eventueel aanwezige ondertitels inschakelen.

Leawo Blu-ray speler

De Leawo Blu-ray Player kan ook onder Windows gratis DVD en Blu-Ray afspelen. Het uiterlijk doet meer denken aan een normale “DVD speler app” en is, vergeleken met VLC, wat eenvoudiger te gebruiken voor niet-professionals.

Leawo Blu-ray Player
Leawo Blu-ray Player
Leawo Blu-ray Player
Leawo Blu-ray Player

In het bovenste gedeelte verschijnt een balk als je er met de muis overheen beweegt, die toegang biedt tot functies als video- en audio-instellingen, hoofdstukselectie of ondertiteling.

Macgo gratis mediaspeler

Macgo Free Media Player is onze derde aanbeveling voor het gratis afspelen van dvd’s onder Windows 10 – het is ook zeer eenvoudig te gebruiken. In tegenstelling tot VLC of Leawo Blu-ray Player kan Macgo Free Media Player echter geen Blu-rays afspelen. Wie het zonder kan, moet de gratis freeware eens nader bekijken.

Macgo Free Media Player
Macgo Free Media Player

Verander het standaardgedrag van Windows bij het plaatsen van DVD’s en Blu-Rays

Bij het plaatsen van een film-dvd onder Windows 10 verschijnt normaal gesproken een prompt met de vraag welke actie Windows 10 moet uitvoeren.

Aktion DVD Windows 10
Actie DVD Windows 10

Als je een van de dvd-spelers hebt geïnstalleerd, zoals de gratis VLC, Leawo Blu-ray Player of Macgo Free Media Player, kun je dit programma tot standaard maken.

Schakel hiervoor over naar de “normale” systeembesturing. Onder “Programma’s” vindt u de vermelding “Standaardprogramma’s”. Klik hier op de vermelding “Standaardinstellingen voor media en apparaten wijzigen”.

Aktion ändern
Actie wijzigen

U kunt dan in het volgende venster onder DVD’s (en Blu-Rays) aangeven welk geïnstalleerd programma direct moet starten wanneer u de film DVD/Movie Blu-Ray plaatst.

Aktion ändern

Onze aanbeveling: VLC of Leawo Blu-ray Player voor ongestoord filmgenot onder Windows 10

Microsoft heeft zichzelf geen plezier gedaan met de promotie van de dvd-speler. Gelukkig zijn er gratis alternatieven voor elke smaak, die ook nog eens feilloos werken. Een mooie, gratis dvd-speler-app voor Windows 10 zou nog wat zijn, maar is momenteel niet in zicht. Laten we het tot die tijd dus doen met de drie gratis versies. VLC is de alleskunner, terwijl de Leawo Blu-ray Player wat makkelijker in gebruik is als het alleen om het genieten van films gaat.

Intrografiek: jarmoluk – Pixabay, Publiek domein

Gerelateerde berichten