Chromecast-alternatief: wat Fire TV Stick en Co. u kunnen bieden

Met de Chromecast-technologie kunt u inhoud van een mobiel apparaat naar een tv of luidsprekers casten . De overdracht vindt draadloos plaats via een HDMI-streamingadapter ter grootte van een USB-stick, die in een stopcontact op …

Chromecast-alternatief: wat Fire TV Stick en Co. u kunnen bieden

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Entertainment
 8. »
 9. Chromecast-alternatief: wat Fire TV Stick en Co. u kunnen bieden

Met de Chromecast-technologie kunt u inhoud van een mobiel apparaat naar een tv of luidsprekers casten . De overdracht vindt draadloos plaats via een HDMI-streamingadapter ter grootte van een USB-stick, die in een stopcontact op de tv wordt gestoken. Sinds de introductie door Google in 2013 zijn er echter verschillende goede Chromecast-alternatieven op de markt gekomen. In dit artikel vertellen we je welke dat zijn en welke functies ze bieden.

Wat is Google Chromecast?

Met Google Chromecast kun je content van je smartphone, notebook of tablet draadloos overbrengen naar een tv-scherm. Het streamen gebeurt via een zogenaamde dongle, die wordt aangesloten op een HDMI-poort van de tv.

Welke settopboxen zijn verkrijgbaar bij Amazon?

Met de Fire TV Stick en de Fire TV Cube biedt Amazon twee mogelijkheden om streaming apps zoals Netflix, Spotify en andere direct via de tv te bedienen.

Kan ik zelf een streamingbox bouwen?

Ja, u kunt zonder specialistische kennis zelf een streamingbox bouwen op basis van een Raspberry Pi. Hij kost niet meer dan een Google Chromecast, maar kan veel meer. Meer informatie hierover vindt u verderop in dit artikel.

1. de beste Chromecast alternatieven in een oogopslag

1.1 Amazon Fire TV

Amazon’s Fire TV werkt in principe precies zoals Google Chromecast, maar is aanzienlijk goedkoper en heeft veel meer functies. Amazon biedt zijn streaming client momenteel in twee verschillende versies aan, waarbij de basisfuncties telkens identiek zijn:

 • Fire TV Stick
 • Fire TV Cube
Chromecast-Alternative Amazon Fire-TV-Stick am Fernseher
De Amazon Fire TV Sticks kunnen alleen bediend worden als de tv aanstaat. De Fire TV Cube daarentegen is een volledig zelfstandig apparaat waarmee je ook kunt communiceren als de tv uit staat.

Fire TV sticks kunnen alleen bediend worden als de tv aanstaat. De Fire TV Cube daarentegen is een volledig zelfstandig apparaat waarmee je ook kunt communiceren als de tv is uitgeschakeld. Beide varianten zijn te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening of via Alexa spraakbesturing.

Fire TV biedt uitgebreide streamingfuncties en toegang tot de geïntegreerde app store, waar extra apps, toepassingen en games kunnen worden gedownload. Omdat de controllers naar verhouding krachtig zijn, is de Fire TV ook de ongeslagen nummer één als het gaat om gamen.

Goed om te weten: Met de Mi Box stapt ook de mobiele telefoonfabrikant Xiaomi uit China in de race met een (zelfs door Google gecertificeerde) streamingbox die qua functies zeker kan meekomen met de beste apparaten, maar qua prijs aanzienlijk goedkoper is. De Mi Box ondersteunt echter geen Amazon Prime en heeft geen LAN-verbinding.

1.2 WD TV Live

De WD TV Live Player van Western Digital, die al wat verouderd is, is in eerste instantie alleen geschikt voor het streamen van lokaal opgeslagen audio- en videobestanden. De speler ondersteunt bijna alle gangbare bestandsformaten en maakt het mogelijk om media af te spelen vanaf een netwerkschijf, een USB-apparaat of een pc. Daarnaast kunt u ook films en series, tv-programma’s of games streamen met WD TV Live. Bij de levering is ook een afstandsbediening inbegrepen, waarmee u het apparaat zonder smartphone kunt bedienen.

Goed om te weten: In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten kan de WD TV Live ook media afspelen in het populaire MKV-formaat (Matroska) of MKA voor audiobestanden.

1.3 Apple TV

Chromecast Alternative Apple-TV vor einem Fernseher
Het Apple TV kastje is via WLAN verbonden met het netwerk en biedt naast het streamen van media content ook toegang tot de uitgebreide iTunes bibliotheek.

Hoewel Apple TV aanzienlijk duurder is in aanschaf dan Chromecast, biedt het ook een veel breder scala aan functies. Het kastje wordt via WLAN met het netwerk verbonden en biedt naast het streamen van mediacontent ook toegang tot de uitgebreide iTunes-bibliotheek. Games kunnen worden bediend via de meegeleverde afstandsbediening of apart verkrijgbare controllers.

De spraakbesturing Siri helpt bij het zoeken naar films, series of apps. Wie al andere Apple apparaten bezit, kan deze via AirPlay met de Apple TV verbinden.

1.4 Roku Ultra

De streamingbox van het Amerikaanse bedrijf Roku toont content in 4k met een verversingssnelheid van 60 fps en doet daarmee zijn naam eer aan. Bovendien kan het apparaat media met een lage resolutie dienovereenkomstig opwaarderen. De speler bevat apps voor de belangrijkste aanbieders van streamingdiensten en ondersteunt het besturingssysteem Roku OS 8, dat nieuwe functies biedt zoals de elektronische programmagids Smart Guide, die je informatie en details geeft over het huidige live-programma.

De Roku Ultra kanspraakgestuurd worden via Google Assistant of Alexa en kan ook Dolby Atmos decoderen. Bij de levering is ook een afstandsbediening inbegrepen die een eigen audio-aansluiting heeft (bijvoorbeeld voor de hoofdtelefoon die ook wordt meegeleverd).

1.5 Nvidia Shield TV

De op Android TV gebaseerde Nvidia Shield TV is een high-end streaming client van grafische kaartfabrikant Nvidia die een van de duurdere apparaten op de markt is. Met Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, YouTube en DAZN zijn alle belangrijke streamingdiensten aan boord, maar helaas moet je het doen zonder Apple TV en Sky Ticket. Ook Apple Music is niet beschikbaar voor het streamen van muziek.

Apps zijn op de Nvidia Shield TV te downloaden via de Google Play Store, die vergelijkbaar is opgebouwd met een Android-smartphone. Als VoD-dienst gebruikt de aanbieder Google Play Movies & Series, maar je moet betalingsinformatie in je Google-account storten om het te gebruiken. Net als de meeste andere streamingclients heeft Shield TV een eigen afstandsbediening. Koptelefoons of andere accessoires kunnen net zo gemakkelijk met Bluetooth worden verbonden als met een smartphone.

1.6 Chromecast alternatief “zelfgemaakt” merk

Heb je thuis nog een ongebruikte Raspberry Pi liggen? Dan kun je van deze mini-computer je eigen streamingbox maken, die niet meer kost dan een Google Chromecast, maar wel veel meer kan. Naast de Raspi heb je alleen een SD-kaart nodig, de open-source tool Kodi Media Center (voorheen XBMC) en wat tijd om het op te zetten.

Goed om te weten: De grote streamingproviders zoals Netflix of Amazon Prime bieden nu allemaal een zogenaamde “downloadfunctie” waarmee je geselecteerde inhoud kunt downloaden en streamen zonder internet.

De mediaspeler maakt het mogelijk om films, foto’s en muziek te streamen en kan comfortabel via smartphone of pc worden bediend. Daarnaast ondersteunt de app ook Apple AirPlay. Instructies voor het bouwen van het Chromecast-alternatief op basis van een Raspberry Pi vindt u hier.

Gerelateerde berichten