Hybride DSL – De dataturbo van DSL en LTE speciaal voor landelijke gebieden.

Terwijl de uitbreiding van breedband in stedelijke gebieden al zeer ver gevorderd is, waar klanten gemakkelijk datasnelheden tot 100 Mbit/s kunnen halen via kabel of VDSL, ziet het er op het platteland nogal slecht uit. …

Hybride DSL – De dataturbo van DSL en LTE speciaal voor landelijke gebieden.

Highspeed Internet
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Hybride DSL – De dataturbo van DSL en LTE speciaal voor landelijke gebieden.

Terwijl de uitbreiding van breedband in stedelijke gebieden al zeer ver gevorderd is, waar klanten gemakkelijk datasnelheden tot 100 Mbit/s kunnen halen via kabel of VDSL, ziet het er op het platteland nogal slecht uit. Er zijn nog veel gebieden waar zelfs de gebruikelijke 16 MBit/s bij downloaden en 1 Mbit/s bij uploaden niet worden gehaald. Als u zich echter in het ontvangstgebied van een LTE-cel bevindt, kan Hybrid DSL, een combinatie van DSL en LTE, het prestatieprobleem op elegante wijze oplossen. In de volgende gids over DSL Hybrid stellen we de technologie erachter in detail voor en beantwoorden we vele vragen.

  • Hybride DSL is een combinatie van DSL en LTE en vereist daarom een DSL-lijn en LTE-ontvangst.
  • Met DSL Hybrid zijn datasnelheden tot 100 MBit/s bij downloaden en tot 40 MBit/s bij uploaden mogelijk.
  • In tegenstelling tot zuivere LTE-toegang is het maximale datavolume bij hybride DSL-technologie doorgaans niet beperkt.
  • Momenteel biedt alleen Telekom deze technologie aan onder de naam MagentaZuhause Hybrid voor eindklanten of onder de naam DeutschlandLAN IP Start Premium Hybrid voor zakelijke klanten.

Wat is een DSL Hybrid verbinding?

Hybride DSL combineert de snelheden van DSL en LTE mobiele telefonie. Hierbij gebruikt een router met hybride capaciteit zowel de DSL-verbinding als een LTE-verbinding van de provider. De router is hiervoor uitgerust met 4G-antennes voor LTE-ontvangst en heeft ook een SIM-kaart van de provider.

Speedport Hybrid
Speedport Hybrid, beeldbron: Telekom

Hoe werkt Hybrid DSL?

Voor normaal gebruik gebruikt de router de DSL-verbinding en schakelt via een intelligent mechanisme dynamisch de LTE-component in wanneer meer snelheid nodig is, bijvoorbeeld voor grote downloads, uploads of videostreams. De techniek om beide internetmedia te combineren wordt bonding genoemd.

Darstellung DSL Hybrid
Illustratie DSL Hybride, beeldbron: Telekom

Momenteel biedt alleen Telekom pakketten met DSL

Hybride

Telekom heeft deze technologie in 2015 landelijk geïntroduceerd en biedt deze aan klanten die nog geen snellere internettoegang via VDSL kunnen krijgen. Eind januari 2017 maakten 256.000 Telekom-klanten gebruik van hybride technologie.

Pogingen van bijvoorbeeld 1&1 om deze technologie ook aan wederverkopers aan te bieden zijn tot nu toe niet gelukt. Het zou in principe denkbaar zijn dat O2 of Vodafone de DSL-lijn huren en hun eigen LTE-technologie gebruiken voor bonding. In de praktijk is daar tot nu toe echter geen openlijke toezegging voor gedaan. Daarom is er momenteel geen testoordeel over hoe andere providers met deze technologie zouden presteren.

Voor wie is een hybride DSL-verbinding de moeite waard?

Hybride DSL is vooral interessant als u in een gebied woont waar snelle internetlijnen via VDSL, kabeltechnologie of glasvezel niet beschikbaar zijn, maar u wel LTE-ontvangst heeft op uw locatie.

Aangezien momenteel alleen Telekom deze technologie aanbiedt, heeft u een Telekom DSL-aansluiting nodig (“DSL-Light” met 384 Kbit/s is al voldoende) en LTE-ontvangst in het mobiele netwerk van Telekom. Of LTE-ontvangst in uw regio mogelijk is, kunt u ook vinden op het uitbreidingsoverzicht van het Telekom-netwerk. Daarnaast is een Telekom IP verbinding nodig, dus zonder splitter werking.

Als u niet over een IP-verbinding beschikt, is het enige alternatief Bellen en Surfen Comfort via de radio, maar er is een limiet aan het maximale datavolume.

Zelfs bij IP DSL- en LTE-ontvangst biedt Telekom echter niet elke klant de hybride technologie aan als de LTE-cel in het ontvangstgebied al bezet is of niet via glasvezel is aangesloten. Zij controleert deze parameters vooraf en kan dus ook om deze redenen een contractaanvraag voorlopig afwijzen.

Voordelen van Hybrid DSL ten opzichte van klassieke technologieën zoals DSL, pure LTE of kabelinternet

  • Aanzienlijk hogere datasnelheden in vergelijking met normale DSL
  • Uploaden tot 40 MBit/s
  • Eenvoudige omschakeling door verandering van router
  • Echt volledig vast tarief zonder volumebeperking
  • Hogere kosten in vergelijking met een normaal DSL-contract
  • Geen vrije keuze van router
  • Gegarandeerde bandbreedte kan lager zijn

Het belangrijkste voordeel van hybride DSL-technologie is dat u uw huidige datasnelheid bij up- en downloaden zonder veel extra moeite aanzienlijk kunt verhogen door simpelweg uw router te veranderen. Diensten als screen sharing, remote desktop, video streaming of intensief gebruik van cloud diensten zijn nu zonder problemen mogelijk.

Omdat in ieder geval Telekom zijn hybride DSL-tarieven zonder beperkt datavolume als volledig vast tarief aanbiedt, is deze toegang veel beter geschikt voor internettoegang dan normale LTE-tarieven met LTE-routers, omdat deze over het algemeen slechts een beperkt datavolume bieden en met name voor de “gezinsaansluiting” uitgesloten zijn.

Nadelen van de combinatie van DSL & LTE

Vergeleken met de klassieke DSL-verbinding, waarbij een provider een gegevensbandbreedte garandeert, is de LTE-verbinding, net als de kabel, een gedeeld medium. Hoe meer gebruikers een LTE-radiocel gebruiken, hoe lager de snelheid die voor de individuele gebruiker beschikbaar is. Afhankelijk van de regionale belasting en het tijdstip kan het dus gebeuren dat de beschikbare bandbreedte aan min of meer sterke schommelingen onderhevig is. Met MagentaZuhause Hybrid biedt Telekom echter de zekerheid van een minimaal beschikbare datasnelheid, die bij MagentaZuhause M Hybrid bijvoorbeeld minimaal 27,9 Mbps en 2,7 Mbps bedraagt.

Bandbreite MagentaZuhause M Hybrid
Bandbreedte MagentaZuhause M Hybrid

Een ander nadeel is de mogelijk langere looptijd van gegevens. De toegangstijd kan toenemen door de koppeling van LTE en DSL, wat vooral bij tijdkritische diensten zoals online games een probleem kan zijn. Ook kunnen niet alle internetdiensten met bonding overweg. Voor beide problemen biedt de hybride DSL-router van Telekom echter filterregels om bepaalde apparaten of diensten alleen via de DSL-lijn te laten werken.

Ausnahmeregel nur DSL
Exception rule DSL only

Veelgestelde vragen over DSL Hybride

Waar kan ik de beschikbaarheid van Magenta Home Hybrid controleren?

Telekom biedt op haar website een beschikbaarheidsvraag aan. Hiermee kunt u zelf snel nagaan of toegang via Magenta Zuhause Hybrid in uw regio mogelijk is.

Verfügbarkeitsprüfung
beschikbaarheidscheck

Na het invoeren van alle gegevens zal Telekom voorstellen welke verbindingsmogelijkheden in jouw gebied beschikbaar zijn. Via het tabblad bovenaan schakel je over naar (V)DSL+LTE en krijg je de juiste tarieven te zien, in dit geval maximaal Magenta Home Hybrid M met een datasnelheid tot 50 Mbit/s in download en tot 10 Mbit/s in upload.

MagentaZuhause Hybrid
MagentaZuhause Hybrid

Hybrid DSL is ook beschikbaar voor zakelijke klanten

Telekom biedt ook een vergelijkbare oplossing als MagentaZuhause Hybrid voor bedrijven onder de naam DeutschlandLAN IP Start Premium Hybrid voor prijzen vanaf 45 euro per maand.

IP Start Premium Hybrid
IP Start Premium Hybrid

Welke hardware heb ik nodig voor Hybrid DSL?

Om Hybrid DSL te kunnen gebruiken, heeft u een speciale router nodig die beide media tegelijkertijd kan verwerken en die zorgt voor de onafhankelijke afhandeling van de LTE-technologie. Helaas bestaat er geen echte routervrijheid zoals bij kabel of DSL. Alleen de Speedport Hybrid van Telekom, gebouwd door Huawei, kan worden gebruikt voor de technologie en is met 400 euro niet bepaald goedkoop. Telekom biedt de Speedport Hybrid daarom ook te huur aan voor een kleine 10 euro per maand met een looptijd van minimaal 12 maanden.

Speedport Hybrid
Speedport Hybrid, beeldbron: Telekom

De Telekom Speedport Hybrid van 288 x 158 x 78 mm heeft de volgende functies en mogelijkheden:

  • DSL-aansluiting voor ADSL, ADSL2, ADSL2+, VDSL, VDSL2.
  • WLAN-standaard IEEE 802.11 ac met gegevenssnelheden tot 1,3 GBit/s (1.300 MBit/s) in de 2,4- en 5 GHz-banden.
  • WLAN-codering WEP, WPA, WPA2
  • Geïntegreerde firewall
  • 4x Gigabit Ethernet LAN-interfaces
  • SIM-kaartsleuf voor hybride SIM-kaart
  • Geïntegreerde LTE-antenne en ontvangermodule voor categorie 4 TE (CAT4) met datasnelheden tot 150 Mbps voor de LTE-banden 800, 1800 en 2600 MHz
  • 2 SMA-aansluitingen voor externe LTE-antennes
  • USB 2.0-poort voor mediaserver in het thuisnetwerk
  • Telefoonsysteem met comfortfuncties met DECT (gecodeerd) voor maximaal 5 terminals en 2x TAE-aansluitingen voor analoge terminals zoals telefoon of FAX, alsmede IP-telefonie in HD-kwaliteit

Naast de router en de voedingseenheid behoren tot de leveringsomvang een DSL-kabel voor de IP-gebaseerde verbinding met een lengte van ca. 10 m, een netwerkkabel voor de aansluiting van bijv. een computer met een lengte van ca. 1,5 m, een wandhouder en de gebruiksaanwijzing.

Verdere details en functies vindt u in de gebruiksaanwijzing van de Speedport Hybrid.

Hoe stel ik de MagentaZuhause Hybrid verbinding optimaal in?

Wanneer u het contract ondertekent, ontvangt u de Speedport Hybrid router samen met een snelgids en een SIM-kaart, die in het daarvoor bestemde vakje op de router wordt gestoken. De SIM-kaart kan alleen in deze router worden gebruikt.

SIM-Karte einlegen
SIM-kaart plaatsen

De bijgevoegde snelgids voor MagentaZuhause Hybrid “Online in eenvoudige stappen” beschrijft hoe je de router optimaal instelt. U kunt voor de setup handig de DSL Help app voor iOS of Android gebruiken en alle benodigde instellingen voor het configureren van de router via deze app doen of alle instellingen doen via de setup wizard van de webinterface van de router.

DSL Hilfe App
DSL Help App

De setup duurt ongeveer 10 minuten. Zolang het DSL-lampje en ook de LTE-ontvangst worden weergegeven, zou de router klaar moeten zijn voor gebruik.

LTE-Empfang
LTE-ontvangst, beeldbron: Telekom

Onder “Uw MagentaZuhause Hybrid verbinding – hoe stelt u hem in en zorgt u voor een optimale verbinding” biedt Telekom talrijke video’s over de juiste bekabeling, de configuratie van de Speedport Hybrid en tips om de optimale snelheid met de Telekom Hybrid verbinding te bereiken.

Hoe meet ik optimaal de snelheid waarmee ik momenteel verbonden ben?

Er zijn veel sites op het internet die een snelheidstest aanbieden, waaronder een van het Bundesnetzagentur zelf op https://breitbandmessung.de/. Wij bevelen deze dienst aan, waarmee u de werkelijke gegevensoverdrachtsnelheid van uw breedbandverbinding kunt vergelijken met de contractueel overeengekomen gegevensoverdrachtsnelheid. De dienst is ook beschikbaar als app voor mobiele apparaten.

Beitbandmessung

De testresultaten kunnen worden afgedrukt of geëxporteerd als CSV-bestand.

Beitbandmessung
Beitbandmessung

Hoe kan ik in de Speedport Hybrid router zien of de bonding tussen DSL en LTE werkt?

De Speedport Hybrid router heeft een geheim onderhoudsmenu. Om hier toegang toe te krijgen logt u eerst normaal in onder Speedport.ip op uw router. Ga vervolgens in hetzelfde browsertabblad naar de pagina http://speedport.ip/engineer/html/lteinfo.html?lang=de. Daar ziet u veel gedetailleerde informatie over DSL, LTE, DS, DHCP, WLAN en ook over bonding. Als de Telekom-dienst correct werkt, moeten de LTE-tunnel, DSL-tunnel en bonding op Up staan.

Bonding
Bonding-Tunnel

Een andere belangrijke pagina van de Speedport Hybrid router is de lijst met alle statusinformatie op http://speedport.ip/html/login/status.html?lang=de. Hier zie je in één oogopslag alle informatie over het apparaat, de internetverbinding, de telefoon en het thuisnetwerk.

Statusinformationen
Statusinformatie

Hoe kan ik de snelheid van Hybrid DSL verbeteren?

Aangezien de Hybrid DSL-technologie ook afhankelijk is van LTE-ontvangst, moet de router worden geplaatst op een locatie met goede ontvangstomstandigheden. De Speedport Hybrid router van Telekom biedt bijvoorbeeld een weergave van de LTE-ontvangststerkte op de voorkant van de behuizing.

LTE-Empfang

Onze ervaring is echter dat het display zeer onnauwkeurig is. De informatie over de LTE-parameters in het onderhoudsmenu op http://speedport.ip/engineer/html/lteinfo.html?lang=de is veel beter.

LTE-Parameter
LTE parameters

RSRP (Reference Signal Received Power) beschrijft de ontvangststerkte en ligt in een bereik tussen -140 dBm en -50 dBm. Hoe lager de waarde, hoe beter de ontvangststerkte. De hier weergegeven waarde van -97 ligt in het voldoende middengebied.

RSRQ (Reference Signal Received Quality) daarentegen is de berekende signaalkwaliteit en kan waarden aannemen van -3 dB (zeer goede kwaliteit) tot -20 db (zeer slechte ontvangst). De in het voorbeeld getoonde RSPQ-waarde van -6 staat voor een bevredigende verbindingskwaliteit.

Hoewel beide waarden met elkaar correleren, moet u zich voor de evaluatie van de ontvangst concentreren op de RSRQ, omdat een goede gegevensoverdracht ook mogelijk is met een lage LTE-ontvangststerkte en een maximale ontvangststerkte zelfs vertragingen in de gegevensoverdracht kan veroorzaken.

Gebruik deze weergave om een geschikte locatie te vinden, meestal iets hoger en verder weg van ramen.

Als dit technisch niet mogelijk is, biedt de Telekom-router ook de mogelijkheid om externe antennes aan te sluiten, die de signaalsterkte aanzienlijk verbeteren door ze op betere ontvangstlocaties te plaatsen.

Anschlüsse Speedport Hybrid
Aansluitingen externe antenne

Geschikte LTE-antennes met SMA-connectoren voor gebruik binnenshuis zijn te vinden op Amazon voor ongeveer 20 euro.

Externe LTE-Antenne

De hier getoonde CSL – 4G High Power LTE Antenne 15dBi kan op een schroefstandaard (niet meegeleverd) worden geplaatst of met een zuignap op een glad oppervlak worden bevestigd.

Externe LTE-Antenne

Aangezien de antennes meestal maar een paar meter kabel hebben, kun je de afstand tussen de router en de antenne nog verder vergroten met een geschikte verlengkabel (SMA-plug naar SMA-koppeling).

Als u de Speedport Hybrid met een externe antenne gebruikt, moet u dit in de instellingen van de router aanpassen.

Antenne extern
Externe antenne

Er zijn ook geschikte antennes voor buitengebruik, maar de prijs daarvan begint rond de 60 euro vanwege de hogere eisen (regen, zonlicht).

Kan ik analoge telefoons en ISDN op de Telekom Speedport Hybrid aansluiten?

De Speedport Hybrid router biedt zowel een DECT-station als twee TAE-aansluitingen aan de achterkant. Via deze aansluitmogelijkheden kunnen alleen analoge telefoons en faxapparaten worden bediend. Wie ook een ISDN-telefoon of een ISDN-telefoonsysteem nodig heeft, moet iets meer moeite doen en een router met ISDN-functionaliteit achter de Speedport Hybrid gebruiken.

Bediening van Fritz!Box achter Speedport Hybrid

Het is mogelijk om achter de Speedport Hybrid een andere router, zoals een Fritz!Box 7490, te gebruiken en de telefonie via dit apparaat te laten lopen. AVM geeft onder de link “Gebruik van de FRITZ!Box op de Telekom Hybrid-verbinding” basisinformatie over de installatie van de Fritz!Box achter een router als IP-client of cascaderouter. Bovendien moet u de aanwijzingen onder “FRITZ!Box gebruiken om via een andere router te bellen” doornemen. Aangezien zich bij het gebruik van routers achter de Speedport Hybrid verschillende problemen kunnen voordoen, zijn er voor deze configuratie talrijke hulppagina’s op het net te vinden. Een zeer goede gids voor beginners is te vinden onder Fritzbox bij Speedport Hybrid.

Sinds ik de Speedport Hybrid router gebruik, kan ik geen mails meer versturen.

De routers van de Telekom houden een lijst bij van veilige mailservers, die alle gangbare providers omvat en moet voorkomen dat spam via geïnfecteerde computers wordt verzonden. Als u een eigen mailserver gebruikt waarlangs u mails verstuurt met programma’s als Outlook, moet u deze server toevoegen aan de lijst van veilige mailservers of het gebruik van de lijst helemaal uitschakelen, maar wij raden dit af.

Sicherer Mailserver
Beveiligde mailserver

Telekom DSL Hybrid Experience 2017

We gebruikten DSL Hybrid op het MagentaHybrid M tarief van Telekom gedurende twee maanden tot het moment van schrijven van deze gids en hebben sinds het gebruik, vanaf medio 2017, geen problemen ondervonden. De geadverteerde snelheid werd bereikt in bijna alle snelheidstests, de verbinding van LTE werkte zonder problemen en leverde de gehoopte toename van de prestaties, vooral in de upload. We hebben geen van de problemen ervaren waarover we online lazen in de begindagen van 2015 en 2016, zoals geen LTE-verbinding, problemen met de router en diensten zoals het Sony PSN-netwerk.

Onze aanbeveling – Hybrid DSL is momenteel het enige alternatief voor gebieden met trage DSL.

Als in uw gebied alleen trage DSL beschikbaar is, moet u zeker de beschikbaarheid van Hybrid DSL controleren. Met deze technologie, die afhankelijk van het contract vijf tot tien euro duurder is dan een normale DSL-verbinding, zult u veel meer plezier beleven aan surfen, films en muziek streamen of bestanden downloaden of uploaden. De snelheidsverhoging is enorm. Alleen de dure router met een huurprijs van 10 euro per maand bederft de pret enigszins en verhoogt de meerkosten per jaar tot 180 tot 240 euro. Als je de mogelijkheid hebt om op een later tijdstip door een kabelprovider een aansluiting te laten aanleggen, moet je dat op middellange termijn overwegen. De kosten voor een bijbetaling bij Vodafone bedragen bijvoorbeeld 1000 euro. In ruil daarvoor heb je echter de toekomstbestendige en zeer stabiele internettoegang en ook iets meer keuze in welke router je gebruikt, want de populaire Fritz!Box is ook beschikbaar voor kabelklanten.

Gerelateerde berichten