Browservergelijking 2022: De beste webbrowsers voor Windows

In unserem Browser-Vergleich 2019 stellen wir Ihnen die Vor- und nachteile der bekannten und häufig genutzten Web-Browser vor, damit Sie Ihren Liebingsbrowser finden.

Browservergelijking 2022: De beste webbrowsers voor Windows

Web Browser
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Browservergelijking 2022: De beste webbrowsers voor Windows

Ondanks de superioriteit van Google Chrome, dat in maart 2022 door 67 procent van alle internetgebruikers werd gebruikt, heeft een browservergelijking in 2022 nog steeds zin. Hierbij ligt de focus op vragen als gebruikersinterface, gebruikersbegeleiding, comfortfuncties en natuurlijk uitbreidbaarheid. De volgende browservergelijking biedt een kort overzicht van de ontwikkeling van de browsermarkt, presenteert de toppers maar ook minder bekende broertjes en zusjes en geeft u zo een goed overzicht van welke internetbrowser in 2022 voor u de beste zal zijn.

 • De keuze aan internetbrowsers is moeilijk bij te houden, dus we hebben alleen veelgebruikte programma’s meegenomen in de browservergelijking.
 • Gebruik een bekende webbrowser, omdat frequente updates ook de veiligheid van de browser waarborgen.
 • Een goede webbrowser moet ook zuinig omspringen met hulpbronnen.

1. de browsermarkt is altijd in beweging

1.1 Netscape Navigator en Internet Explorer in gevecht

Sinds het midden van de jaren negentig woedt er een hevige strijd om de kroon van de beste of liever gezegd populairste browser. In die tijd was Netscape Navigator nog de keuze van alle surfers, maar Microsoft zorgde er met Internet Explorer en de integratie daarvan in het Windows-besturingssysteem voor dat veel gebruikers hun belangstelling voor een alternatieve webbrowser verloren.

Netscape Navigator 7
Netscape Navigator 7

Met elke versie voegde Internet Explorer meer functies toe en verdrong het in toenemende mate Netscape Navigator, waarvan het algemene bedrijfsmodel wankelde. Op piekmomenten gebruikte meer dan 70 procent van alle Windows-gebruikers op het net Microsofts browser.

Internet Explorer 3 unter Windows 95
Internet Explorer 3 op Windows 95

1.2 Firefox als erfgenaam van Netscape aanvallen

Het bedrijf Netscape plaatste vervolgens de code van de browser onder een open-source licentie en liet zijn verdere lot in handen van de Mozilla Foundation, die de erfenis gebruikte om de eerste gratis browser onder de naam Firefox te ontwikkelen.

Mozilla Firefox 3.5
Mozilla Firefox 3.5

Vanaf dat moment waren het vooral Internet Explorer en het gratis Firefox, dat ook beschikbaar is voor andere platforms zoals Linux, MacOS en zelfs Android of iOS, die vochten om de suprematie op het web, hoewel Firefox nooit echt in staat was om Internet Explorer serieus te bedreigen.

1.3 De nieuwe ster aan de browserhemel: Google Chrome

Op Windows was Internet Explorer tot 2012 nog de populairste browser op internet, maar deze werd vervangen door zijn concurrent Google Chrome, die in 2008 ook door de zoekmachinefabrikant werd ontwikkeld om de prestaties van de eigen onlinediensten zoals Google Docs te verbeteren op basis van JavaScript in de browser.

In 2008 kon Google Chrome qua functionaliteit en gebruiksgemak Mozilla Firefox of Internet Explorer nog niet bijbenen, maar Google bleef het in zeer korte cycli uitbreiden en verbeteren. De korte tussenpozen, soms was er elke zes weken een nieuwe versie, zetten de andere fabrikanten steeds meer onder druk en zorgden ervoor dat gebruikers van zowel Internet Explorer als Firefox overstapten op de moderne Google Chrome-browser.

1.4 Migratie van Internet Explorer en Firefox naar Google Chrome

Ondanks zorgen over gegevensbescherming in verband met Google Chrome en de nauwe banden met Google, heeft Chrome vooral weten te overtuigen door zijn prestaties en hoge veiligheidsnormen. Een andere reden voor de grote verspreiding zijn wellicht de massale reclamemaatregelen van Google. Veel gratis programma’s sleepten bij de installatie zichtbaar of minder zichtbaar Google Chrome op de Windows-systemen van gebruikers. Daarnaast waren er Android en de Google-diensten, die ervoor zorgden dat Google niet alleen op de smartphone maar ook op de desktop werd geaccepteerd.

1.5 Microsoft’s mislukte poging om de achterstand met Edge weer in te halen

Met Windows 10 gaf Microsoft eindelijk Internet Explorer op en presenteerde met Microsoft Edge een moderne opvolger als standaardbrowser onder Windows. Edge leed echter al in het begin onder een gebrek aan comfortfuncties in vergelijking met andere browsers en vooral te weinig ondersteuning van ontwikkelaars op het gebied van extensies. Er was voor de “switchers” naar Google Chrome of Firefox simpelweg geen reden om in de toekomst weer een Microsoft browser te gebruiken.

Startseite Edge in Windows 10 im Jahr 2015
Edge startpagina in Windows 10 in 2015

Microsoft heeft de tekenen des tijds herkend en heeft begin 2020 de oude Microsoft Edge vervangen door Microsoft Edge Chromium. Dat betekent dat naast Opera en vele andere Chromium-browsers nu ook Microsoft Edge de engine van Chrome gebruikt, met alle voor- en nadelen van dien.

1.6 Google Chrome is als nieuwe internetbrowser de onaantastbare nummer 1 op het web

Volgens cijfers van Statista gebruikte in maart 2022 bijna 66 procent van alle internetgebruikers Google Chrome, terwijl Firefox slechts door iets meer dan 7 procent en Microsoft Edge met Chromium door ongeveer 10 procent van de gebruikers werd gebruikt. Opera komt op een magere 2,5 procent en ook Safari redt zich met een kleine 10 procent dankzij de vele gebruikers met iOS (iPhone, iPad).

Statistik: Marktanteile der führenden Browserfamilien an der Internetnutzung weltweit von Januar 2009 bis März 2022 | Statista
Meer statistieken vindt u bij Statista

In Duitsland ziet het plaatje er volgens de cijfers van Statista iets anders uit. Ook hier is Chrome de koploper, maar leidt slechts met een marktaandeel van 44 procent, gevolgd door Firefox met 22 procent. Edge met Chromium heeft sinds zijn introductie in 2020 al een opmerkelijk marktaandeel van 13,5 procent en zou binnenkort Firefox van de tweede plaats kunnen verdringen.

Statistik: Marktanteile der führenden Browserfamilien an der Internetnutzung in Deutschland von Januar 2009 bis Mai 2019 | Statista
Meer statistieken vindt u bij Statista

De toekomst zal uitwijzen of de suprematie van Chrome van lange duur is. Momenteel kan, althans op Windows-platforms, worden vastgesteld dat veel gebruikers tevreden zijn met de nieuwe Edge en niet meer overstappen op een alternatieve browser. De marktaandelen van meer dan 13 procent vanaf een staande start onderbouwen deze trend.

De marktmacht van Google is echter geen reden om niet naar de andere browsers te kijken, want die verschillen aanzienlijk, vooral wat betreft bedieningsconcept, extensies en workflow.

2 Browservergelijking 2022: De beste browsers in de test

Het aantal gratis internetbrowsers voor pc’s is tot een statige hoogte gestegen dankzij de gratis motor bestaande uit Google Chrome en Mozilla Firefox, zoals een lijst van webbrowsers op Wikipedia laat zien. Veel broertjes en zusjes van Google of Firefox leven echter in de schaduw, omdat ze niet zo snel worden onderhouden als de grote modellen of gespecialiseerd zijn voor zeer specifieke taken – een voorbeeld is de Tor Browser.

Alleen Opera en Vivaldi, die gebaseerd zijn op Chromium, steken er bovenuit. Alternatieven als CLIQZ, SeaMonkey of Midori hebben we voor deze vergelijking dan ook buiten beschouwing gelaten, maar die zijn al gepresenteerd in onze test “6 alternatieve browsers voor Chrome, Firefox & Co: voor- en nadelen”.

Safari, de webbrowser van Apple, speelt in principe geen rol onder Windows en profiteert in de statistieken alleen van de grote verspreiding op mobiele Apple-platforms. Daarom hebben we Safari in deze vergelijking buiten beschouwing gelaten, ook al is de browser overtuigend qua prestaties en komt hij opvallend “slank” over.

Goed om te weten: Alle browsers kunnen zonder problemen tegelijkertijd worden geïnstalleerd en gebruikt. Door het importeren van de favorieten/bookmarks van andere browsers is ook een permanente overstap zonder problemen mogelijk.

Functie Edge Chrome Firefox Opera Vivaldi
Aanbieder Microsoft Google Mozilla Opera Vivaldi
Prijs Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis
Geteste versie 100 100 99 86 5.1
Besturingssystemen Windows, Mac, Linux, Android, iOS Windows, Mac, Linux, Android, iOS Windows, Mac, Linux, Android, iOS Windows, Mac, Linux, Android, iOS Windows, Mac, Linux,
Prestaties (tests door PC-Welt) ++
+ + +
+ + + +
Aanpasbaar oppervlak + + + + + + + +
Skins [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Aantal uitbreidingen + + + + + + + + + +
Bladwijzers van andere browsers importeren [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Bladwijzer export [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Geïntegreerde advertentieblokker [nee] [nee] [nee] [ja] [nee]
Download manager [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Privé-modus [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Gebruikersprofielen [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Donker thema [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Groep Tabs [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Meerdere tabbladen als bladwijzers [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Synchronisatie [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
PDF-viewer [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Automatisch invullen van formulieren [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Reset functie [ja] [ja] [ja] [ja] [nee]
VPN [nee] [nee] [nee] [ja] [nee]
Screenshot tool [ja] [nee] [ja] [ja] [ja]

3. webbrowsers en Windows: Internet Explorer, Edge en Co.

Met Windows 10 duwde Microsoft ook de oude Internet Explorer in de hoek en verving deze in eerste instantie prominent door Microsoft Edge Legacy. Internet Explorer was echter nog steeds beschikbaar, omdat het nog steeds nodig is voor speciaal ontwikkelde intranettoepassingen, vooral in de commerciële en officiële omgeving, die destijds speciaal op Internet Explorer waren afgestemd, die doorspekt was met talloze eigenaardigheden. Microsoft stopt op 15 juni 2022 met de ondersteuning van Internet Explorer en deactiveert het in Windows. Sinds januari 2020 is ook het oude Edge vervangen door het huidige Edge met Chromium, dat sindsdien in Windows 10 en Windows 11 als standaardbrowser fungeert met dezelfde technologie als Google Chrome.

Internet Explorer is gevaarlijk: Om veiligheidsredenen mag je Internet Explorer echter niet meer gebruiken op het internet. De browser is technisch totaal verouderd. Bijna elke maand moeten er weer beveiligingslekken worden gepatcht in het kader van Microsofts patchdag.

3.1 Hoe wijzigt u de standaardbrowser in Windows 10 en Windows 11?

In Windows 10 volstaat het niet langer om een alternatieve browser te installeren voor de vraag welke browser als standaardbrowser fungeert. Na de installatie moet u in de instellingen onder Apps -> Standaard apps actief vastleggen welke browser voortaan als standaardbrowser fungeert.

Standard-Apps Webbrowser in Windows 10
Browser Apps: selectie van de webbrowser in Windows 10

Als er meerdere browsers zijn geïnstalleerd, heb je een grotere keuze in de lijst.

Auswahl vom Standard-Webbrowser
Browser Apps: Selectie van de standaard webbrowser in Windows 10

In Windows 11 daarentegen heeft Microsoft het gebruikers niet zo gemakkelijk gemaakt, zoals blijkt uit onze tip “Hoe verander je de standaardbrowser in Windows 11”. Pas sinds eind maart 2022 heeft Microsoft de verandering enigszins vereenvoudigd en een knop geïntegreerd in de apps voor de standaardbrowser.

Google Chrome als Standardbrowser in Windows 11 ändern
Google Chrome als standaardbrowser in Windows 11.

Dit geldt echter alleen voor de standaardkoppelingen zoals HTML, HTM en de webprotocollen. Verschillende afbeeldingsformaten of PDF-bestanden, blijven niettemin gekoppeld aan Edge. U kunt deze links echter handmatig koppelen aan de nieuwe browser, zoals beschreven in de tip.

4 Microsoft Edge Chromium is sinds 2020 de standaardbrowser in Windows 10.

Microsoft Edge LogoDe door Microsoft met Windows 10 nieuw geïntroduceerde EdgeHTML rendering engine werd in Windows 10 geïntegreerd in de Edge browser (verder aangeduid als Edge Legacy), maar leek in de eerste versies nog erg feature-poor en weinig volwassen. Daarnaast maakte Microsoft met Edge de fout om de browser als onderdeel van het besturingssysteem aan te bieden in plaats van te vertrouwen op een stand-alone installatie. In vergelijking met Firefox of Chrome, die met veel kortere tussenpozen worden bijgewerkt, doet Microsoft dit slechts marginaal als onderdeel van de maandelijkse patchdag of duidelijker als onderdeel van functie-upgrades, zoals de Windows 10 October 2018 Update.

Anpassbare Startseite von Microsoft Edge
Edge Legacy, de eerste browser van Windows 10

Maar de grootste zwakte van Edge was het gebrek aan extensies.

Microsoft Chromium Edge zurücksetzenMicrosoft heeft kennis genomen van het gebrek aan adoptie van Edge en heeft sinds januari 2020 een nieuwe browser voor Windows geïntegreerd, Microsoft Edge, gebaseerd op Chromium. De overstap naar de Chromium-basis heeft veel voordelen: Microsoft kan snel reageren op beveiligingslekken met patches en gebruik maken van de zeer goede en snelle rendering engine van Google Chrome. Daarnaast kan Edge Chromium ook alle andere extensies voor Chromium gebruiken, inclusief alle extensies uit de Chrome Web Store

Edge mit Chromium
Edge met Chromium

Met de nieuwe Edge heeft Microsoft echter niet zomaar weer een Chromium-kloon op de markt gegooid, maar de browser op veel plaatsen geïndividualiseerd, bijvoorbeeld de leesmodus, de automatische vertaling van webpagina’s en een verbeterde structuur van de instellingen ten opzichte van Chrome.

Einstellungen in Edge Chromium
Instellingen in Edge Chromium

Voor een aparte kennismaking met Microsoft Edge met Chromium, zie ons recente artikel De nieuwe browser: Microsoft Edge met Chromium.

 • Zeer snelle en veilige browser met Chromium-engine
 • Ondersteunt alle Chrome-extensies
 • Onafhankelijke functies in vergelijking met Chrome
 • Diepe integratie in het besturingssysteem en dus potentiële kwetsbaarheid in Windows
 • Onnodig moeilijke verandering van browser

5 Google Chrome in de browservergelijking

ChromeGoogle Chrome is momenteel de meest gebruikte webbrowser op het internet. Google’s eigen ontwikkeling is gebaseerd op het gratis open source project Chromium, dat onder een BSD-licentie beschikbaar wordt gesteld. Naast Microsoft met het aankomende Edge gebruiken ook Opera, Vivaldi en andere aanbieders Chromium als basis voor hun eigen webbrowsers.

Bij zijn verschijnen in 2008 was de browser van Google vooral één ding: erg snel. Het gebrek aan snelheid voor JavaScript was destijds een van Google’s redenen om überhaupt een eigen browser te ontwikkelen. Inmiddels hebben concurrenten hun achterstand ingehaald en kunnen ze Chrome bijbenen, en zijn ze soms zelfs sneller op sommige gebieden van verschillende benchmarks. Toch heeft Chrome nog steeds de reputatie de snelste browser te zijn, wat waarschijnlijk ook komt door de beperking tot de essentie.

Google Chrome
Google Chrome als beste browser?

Google Chrome oogt slank, modern en vooral niet overladen met functies die de meeste gebruikers toch niet nodig hebben. Wat de browser niet biedt, kan worden geïnstalleerd via een van de vele gratis extensies uit een enorme gemeenschap van ontwikkelaars. Toch zijn er grenzen aan wat de gebruiker kan doen. Browsers als Firefox, maar ook Opera of Vivaldi bieden de gebruiker meer flexibiliteit om de browser aan zijn of haar eigen wensen aan te passen.

Einstellungen für Google Chrome
Instellingen voor Google Chrome

Door de zeer korte releasecycli van vaak slechts enkele weken en de enorme dataschat van de zoekmachine is Google in een vroeg stadium op de hoogte van alle bekende of nieuwe bedreigingen en kan daar met de eigen browser zeer snel op reageren. Dit is nog een reden waarom de Chrome-browser nog steeds als zeer veilig wordt beschouwd. Ontwikkelaars waarderen de geïntegreerde ontwikkelaarstools voor het analyseren van websites en hun elementen.

 • Zeer snelle browser
 • Overzichtelijk, want teruggebracht tot de essentie
 • Zeer veel extensies
 • Weinig flexibiliteit om de browser aan de eigen voorkeuren aan te passen
 • Geen geïntegreerde leesmodus

6 Mozilla Firefox in de browservergelijking

Mozilla Firefox LogoFirefox kan terugkijken op een lange geschiedenis, zoals blijkt uit het begin van onze review, en was lange tijd de browser die het opnam tegen Internet Explorer. Met Chrome heeft niet alleen Internet Explorer veel terrein verloren. Veel Firefox-gebruikers zijn ook overgestapt naar Google Chrome en zijn daar tot nu toe gebleven, omdat Firefox tot voor kort als log en weinig modern werd beschouwd.

De ontwikkelaars hebben de browser echter opnieuw grondig herzien. Firefox ziet er nu niet alleen moderner uit, maar werkt in tegenstelling tot eerdere versies ook veel sneller en komt in veel benchmarks zelfs in de buurt van Google Chrome. Van Firefox werd altijd gezegd dat het veel geheugen verbruikte. Ook dit probleem is door de ontwikkelaars opgelost. Het geheugengebruik met meerdere geopende tabbladen verschilt slechts marginaal van dat van Google Chrome of Opera.

Firefox 67
Firefox

De nieuwe interface ziet er modern en netjes uit. Firefox is momenteel de meest flexibele browser als het gaat om het aanpassen van de interface. Er kunnen gemakkelijk meer knoppen en functies aan de knoppenbalk worden toegevoegd, skins veranderen het uiterlijk en extensies verbouwen statusbalken of voegen ze elders in.

Anpassen der Symbolleiste in Firefox
De werkbalk in Firefox aanpassen

Maar ook onder de oppervlakte biedt Firefox vele instelmogelijkheden, die via about:config gewijzigd kunnen worden, maar daar niet gedocumenteerd zijn en in elk geval is de uitleg alleen te vinden via de website van de fabrikant. Online bieden veel websites tal van tips over verborgen instellingen in Firefox.

In de praktijk is Firefox niet alleen de gemakkelijkste van alle webbrowsers om te gebruiken, maar biedt het ook veel praktische functies, zoals de leesweergave of een screenshot-tool, die de marktleider Chrome zelfs ontbeert. Wij vonden het echter wat moeilijk om het cookiebeheer in Mozilla Firefox correct te configureren.

Gebruikers en ontwikkelaars ergerden zich aan het feit dat Firefox vanaf de nieuwe release alleen nog extensies ondersteunt volgens de WebExtension-standaard, die ook door Google Chrome wordt gebruikt, waardoor de oude extensies onbruikbaar worden. In de praktijk leidde dit echter alleen tot problemen met zeer oude extensies die niet meer werden onderhouden. De meeste Firefox-add-ons hebben de overgang naar de nieuwe standaard overleefd.

 • Moderne, snelle browser
 • Zeer flexibele aanpassingsmogelijkheden
 • Veel extensies
 • Alleen qua prestaties bijna gelijk aan Chrome
 • Veel gedetailleerde instellingen niet direct instelbaar in de interface, maar alleen via about:config

6.1 Tor Browser voor het darknet

De Tor Browser is gebaseerd op Mozilla Firefox en zou als standaard browser niet apart vermeld mogen worden. Maar omdat het toegang biedt tot het Onion-netwerk en dus bijna volledige anonimiteit bij het surfen op zowel het “normale” internet als het Darknet, is het op zijn minst een veilige aanvulling op de standaardbrowser, vooral omdat de Tor Browser ook als draagbare versie zonder installatie kan worden gebruikt.

Tor Browser im Tor-Netzwerk
Tor Browser in het Tor-netwerk

7. opera in de browser vergelijking

Opera LogoOpera, van het Noorse bedrijf Opera Software, kan ook terugkijken op een lange geschiedenis van bijna 20 jaar en is altijd een alternatief geweest voor Firefox en Internet Explorer en werd soms beschouwd als een insider tip. De browser overtuigde toen al met veel slimme functies en bedieningsconcepten en onderscheidde zich daarmee duidelijk van de andere browsers.

Tot versie 12.x gebruikte Opera een eigen rendering engine. Met versie 15 stapte de fabrikant over op Chromium, de basis van Google Chrome. Om echter niet als een Chrome-kloon weg te kwijnen, blijven de Noren trouw aan hun traditie en bieden ze niet alleen een uitgebreide of verbeterde gebruikersinterface en gebruikersbegeleiding, maar ook veel geweldige functies en mogelijkheden in de kern.

Startseite von Opera
Opera homepage

Opera biedt bijvoorbeeld een zijbalk met toegang tot de bladwijzers, de downloadmanager of de geschiedenis. Notities kunnen worden aangemaakt in de browser en zelfs WhatsApp of Facebook Messenger kunnen er worden geïntegreerd.

Seitenleiste in Opera
Sidebar in Opera

Veel functies kunnen ook worden uitgevoerd via geïntegreerde muisbewegingen door de muis in een bepaalde richting te bewegen terwijl u de rechtermuisknop ingedrukt houdt.

Mausgesten in Opera
Muisbewegingen in Opera

Opera is ook de eerste webbrowser die een ingebouwde advertentieblokker en een cryptowallet biedt. Een absolute noviteit is echter de geïntegreerde VPN-functie. Hiermee maakt je computer gratis, onbeperkt en zonder abonnement verbinding met een VPN-netwerk van Opera. Zodra VPN in principe is geactiveerd in de instellingen, kunt u de VPN-dienst eenvoudig in- en uitschakelen via een pictogram in de adresbalk.

VPN in Opera
VPN in Opera

Je kunt de overgedragen gegevens in een statistiek bekijken en zelfs de virtuele locatie wijzigen en zo geo-locks omzeilen voor content op bijvoorbeeld videoplatforms. Helaas is de VPN in onze tests erg traag en daarom momenteel minder geschikt voor streams.

 • Snelle en veilige browser via Chromium
 • Individuele zijbalk met WhatsApp, Facebook of Telegram en vele andere functies
 • Geïntegreerde advertentieblokker en VPN
 • VPN vrij traag en niet geschikt voor streamen

8 Vivaldi in de browser vergelijken

Vivaldi BrowserVivaldi is een andere browser op basis van Chromium in ons vergelijkend testveld. De browser beleeft momenteel een ware hausse en is de tip van de insider als het gaat om een snelle, veilige maar ook aanpasbare browser.

Eigenlijk is Vivaldi een opgewaardeerde Chrome: de interface is heel duidelijk, maar biedt enkele functies die zijn grote broer mist, zoals een leesmodus, een zijbalk met toegang tot bladwijzers, downloadmanager, notities en geschiedenis, en andere aanpasbare elementen. Muisbewegingen, zoals bekend van Opera, zijn ook direct in Vivaldi ingebouwd.

Vivaldi Browser
Vivaldi Browser

Goed om te weten: De nabijheid van Opera is niet toevallig. De ontwikkelaar van Vivaldi was een van de oprichters van Opera, maar op een gegeven moment was hij niet meer tevreden over de ontwikkeling van de browser.

Vivaldi biedt een verscheidenheid aan aanpassingsmogelijkheden zoals achtergrondkleur, achtergrondafbeelding in de browser, weergave en verdeling van bedieningselementen, die in verschillende categorieën zijn onderverdeeld.

Anpassungen in Vivaldi
Aanpassing in Vivaldi

Extensies zijn ook hier gebaseerd op Chrome, en zijn dus op verschillende manieren beschikbaar.

De beveiliging is vergelijkbaar met die van Opera. De prestaties van Vivaldi blijven wat achter bij Chrome, zoals blijkt uit de benchmarks en geheugenverbruikstests.

 • Snelle en veilige browser op basis van Chromium
 • Zeer aanpasbaar
 • Mist enkele “spannende” functies in vergelijking met Opera

9 Onze conclusie na de browservergelijking

Alle webbrowsers zijn gratis, hebben vrijwel identieke basisfuncties en qua prestaties zijn er in de praktijk nauwelijks merkbare verschillen. Welke browser u gebruikt is dus vooral een kwestie van uw voorkeuren en gewoonten. Als u tot nu toe tevreden was met uw webbrowser, is er nauwelijks reden om te veranderen.

Als u echter een of andere functie van uw huidige browser mist, moet u op zijn minst een tijdelijke gedeeltelijke overstap aandurven. Vooral Firefox of Opera bieden veel functies die ofwel een unique selling point zijn (bv. VPN in Opera) ofwel zo goed zijn opgelost (wijzigingen aan de interface in Firefox) dat u snel niet meer zonder wilt.

Opera en Vivaldi maken gebruik van de sterke punten van Chrome, maar breiden de browser praktisch uit. Firefox daarentegen blijft trouw aan zijn concept van maximale flexibiliteit zonder aan prestaties in te boeten.

Detoekomst zou wel eens spannend kunnen zijn voor Microsoft Edge. De nieuwe browser heeft al de derde plaats ingenomen als webbrowser onder Windows en zou Firefox op middellange termijn van de tweede plaats kunnen verdringen.

Gerelateerde berichten