Hoe speel je retro games op de PC

Als je bij de term “retro games” meteen denkt aan 8-bit graphics, point-and-click avonturen en hardware klassiekers zoals C64, NES of Sega, moet je zeker verder lezen. In het volgende artikel leggen we uit hoe …

Hoe speel je retro games op de PC

Retro Games PC Logo
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Gaming
  6. »
  7. Hoe speel je retro games op de PC

Als je bij de term “retro games” meteen denkt aan 8-bit graphics, point-and-click avonturen en hardware klassiekers zoals C64, NES of Sega, moet je zeker verder lezen. In het volgende artikel leggen we uit hoe je retrogames gratis en zelfs in je browser op je pc kunt spelen.

Hoe kun je retro games spelen op de PC?

Er zijn talloze gratis emulators voor retro spellen op de PC voor alle denkbare systemen.

Hoe kom ik aan de ROM’s of diskette-images?

Op internet worden ook kopieën van ROM’s of diskettes als images aangeboden. Het downloaden en gebruiken ervan is echter niet legaal als je het originele spel niet bezit, zelfs als het “abandonware” is.

Kan ik retrospellen ook in de browser spelen?

Ja, talrijke aanbiedingen op het internet geven je de mogelijkheid om oude klassiekers rechtstreeks in de browser te spelen zonder lokale emulators.

1. retro games – was vroeger alles beter?

Zowel qua graphics als qua geluid hebben de huidige PC-spellen niets gemeen met de charme van oude retro-spellen. Toch herinneren oude veteranen die in de jaren 70 of 80 zijn geboren zich het begin van het 8-bit en 16-bit tijdperk met de klassiekers van toen op de home computers Commodore C64, Atari XL of de 16-bit opvolgers Amiga en Atari ST.

Ein Commodore 64 ist für Retro Games auf dem PC nicht mehr notwendig.
Een Commodore 64 is niet meer nodig voor retro games op de PC.

Ook in de consolesector waren er na de Atari 2600 twee sterke consolefabrikanten, Sega en Nintendo. Uit dit pixeltijdperk is alleen Nintendo nog overgebleven, met klassiekers als Mario of Zelda, terwijl Sony en Microsoft twee nieuwe spelers op de markt zijn die strijden om de gunst van vooral oudere gamers.

Retro-Konsole Atari 2600
Retro console Atari 2600 als replica.

Vanuit het oogpunt van vandaag waren de oude retrogames gewoon betere stapels pixels met piepgeluiden, zoals de volgende video van de beste videogames uit de jaren 90 laat zien.

Toch hadden deze spelpareltjes hun charme en zijn ze vandaag de dag nog steeds leuk voor fans. Jongere gamers zonder nostalgiebril kunnen echter maar zelden enthousiast worden van retrogames, zoals blijkt uit een experiment van Gamestar uit 2020. Een redacteur daar had zijn zevenjarige zoon meegenomen naar een C64 Maxi en met hem jeugdherinneringen gespeeld, waaronder veel bekende klassiekers uit het 8-bit tijdperk op de Commodore. De conclusie van zijn zoon was slechts “Pap, dat is triest”.

Defender of the Crown ist einer der Retro-Klassiker
Defender of the Crown op de C64 bood destijds “fotorealistische graphics”, beeldbron: Mobygames

2. nostalgiebril en gaan

De huidige pc-systemen zijn krachtig genoeg om de hardware en dus de graphics en het geluid van oude consoles en thuiscomputers te emuleren. Alleen 3D-inhoud van consoles zoals de Playstation 2 of nieuwer wordt problematisch. Alles wat je nodig hebt voor retro-spellen op de PC is een geschikte emulator en afbeeldingen van de schijven of ROM’s van de spelconsoles.

2.1 Waar kan ik de ROM’s of disk images krijgen?

Zonder spelletjes is de beste emulator nutteloos. Retro games werden vroeger verkocht op diskettes of ROM’s als insteekmodules(read only memory). Hoe kom je aan ROM’s? De eerste zoektocht via zoekmachines op het internet leidt je doelgericht naar vele sites die ROM’s en afbeeldingen van Amiga of C64 schijven aanbieden om te downloaden. Maar hoe legaal zijn ROM’s om te downloaden? Op het eerste gezicht kan de vraag heel eenvoudig worden beantwoord: helemaal niet. Het verspreiden van software door derden die er geen rechten op hebben is in bijna alle landen verboden en zelfs strafbaar.

Het probleem hierbij is echter dat veel van de oude rechthebbenden niet meer bestaan, of dat de rechten op spellen zijn doorverkocht aan vele bedrijven. Nintendo is een van de weinige spelers die nog optreedt tegen de verspreiding van oude ROM’s. Onder het motto “where there’s no plaintiff there’s no judge” is bijna alles gratis te downloaden op het net en wordt het vaak abandonware genoemd. De term wordt in de retro-scene gebruikt voor spellen die de fabrikant niet langer distribueert of ondersteunt. “Verweesde werken” zou de toepasselijke term zijn. De websites van de retroscene die de schatten hamsteren, zien zichzelf als archieven van voorbije speldagen en hopen dat de rechthebbenden van toen of zelfs de nieuwe ze zullen zien.

Abadonware zum Download
Abadonware is gemakkelijk te vinden als download op het internet.

Het gebruik van dergelijke downloads is legaal als je het originele spel of ROM bezit.

2.2 Joystick, gamepad of toetsenbord?

Veel van de oude invoerapparaten, waaronder gamepads van Sega, Nintendo of de klassieke Competition Pro-joystick, zijn als replica verkrijgbaar bij online retailers met een USB-aansluiting die ook Windows 10 of Linux ondersteunt.

Retro Games auf dem PC
Controllers voor oudere consoles zijn ook verkrijgbaar als replica’s om via USB aan te sluiten.

De emulators zijn vaak erg flexibel en stellen je in staat om de knoppen van de originele controllers om te leiden naar willekeurige knoppen van de erkende controllers. Zo kun je de controller voor de Xbox of Playstation ook op de PC gebruiken. Echt retroplezier heb je echter alleen met originele of nagemaakte invoerapparaten.

3 Dit zijn de beste emulators

De kracht van de huidige PC-systemen maakt het mogelijk om veel van de oude retro consoles en computersystemen onder Windows te emuleren. We presenteren hier slechts enkele emulators voor geselecteerde systemen. Naast Windows zijn er ook emulators voor Linux, MacOS en zelfs Android.

Daarnaast zijn er nog veel meer emulators voor tal van computersystemen (Apple, Schneider, Spectrum enz.) consoles en spelcomputers. Sites als Emulator-Zone, Aep-Emu of EmulatorGames.net bieden meer emulators, tips en achtergrondinformatie over de verschillende systemen.

3.1 Emulators voor spelconsoles

Stella is de eerste keuze als je spellen wilt emuleren voor Atari 2600 Video Computer System (VCS) uit 1997.

Stella emuliert das Atari 2600 Spielesystem

De emulator is beschikbaar voor zowel Windows, Linux als MacOS en kan in vele instellingen worden aangepast.

Decathlon auf dem Atari 2600 Emulator Stella
Decathlon op de Atari 2600 emulator Stella.

Voor nieuwere consoles zoals de SNES ( Snes9x), N64 (1964), Wii en Wii U (Cemu), Sega Master System (MEKA) of Sega Mega Drive / Genesis (Gens, Kega Fusion) zijn er talloze emulators voor de consoles van die tijd, die zeer volwassen zijn.

Gens emuliert Sega Konsolen
Gens emuleert Sega consoles.

Mobiele consoles zoals Gameboy (VisualBoyAdvance), Atari Lynx (Handy) of Nintendo DS (DeSmuME, No$gba) zijn ook vertegenwoordigd met talrijke emulators.

Nintendo DS
Emulators voor de Nintendo DS tonen ook beide schermen van de mobiele console.

3.2 C64, Amiga, Atari en Atari ST

Voor de nog steeds zeer populaire C64, liefkozend de brooddoos genoemd, is de Versatile Commodore Emulator VICE de beste C64-emulator. Niet alleen ondersteunt hij nog steeds nieuwere titels voor de C64, hij kan ook zeer flexibel worden aangepast op het gebied van video, audio en randapparatuur.

VICE ist der beste Emulator für den C64.
VICE is de beste emulator voor de C64.

Voor de Commodore Amiga is WinUAE een van de populairste emulators van de 16-bit computer. Ook deze emulator kan op veel gebieden worden aangepast en zelfs worden uitgebreid met packs.

winuae-einstellungen
WinUAE emuleert de Commodore Amiga.

Met Amiga Forever is er ook een andere Amiga emulator, die legaal ook het benodigde besturingssysteem Workbench en Kickstart en spellen en demo’s bevat, maar een kleine licentievergoeding kost.

amiga forever
Amiga Forever wordt geleverd met het besturingssysteem en een selectie programma’s en games.

Voor de Atari ST, die dankzij zijn MIDI-interface nog steeds veel fans heeft in de muzieksector, zijn er twee zeer goede emulators voor de 16-bit PC van Atari: Steem en Hatari. Steem wordt al jaren niet meer onderhouden, maar wordt als vrije software verder ontwikkeld onder de projectnaam Steem SSE.

Steem Engine
Steem Engine emuleert de Atari ST.

Net als bij de Amiga emulators, hebben de ST emus het besturingssysteem TOS nodig, dat in verschillende edities beschikbaar is. Dit vinden om te downloaden met behulp van Google moet echter geen groot probleem zijn. Een alternatief is het gratis EmuTOS, dat compatibel is met de meeste toepassingen en spellen in de emulators en dat wordt meegeleverd met Hatari.

Emutos in Hatari
Hatari gebruikt het gratis EmuTOS als besturingssysteem voor de Atari ST-emulator.

3.3 DOS spellen onder Windows

DOSBox is de eerste keuze als je toch DOS-spellen of zelfs normale DOS-programma’s wilt gebruiken onder Windows. De emulator draait ook onder Windows 10 en biedt klassiekers de ideale basis.

DosBox
Klassiekers als System Shock draaien vandaag de dag nog steeds in DOSBox.

De setup van DOSBox en de configuratie voor games hebben we uitvoerig beschreven in ons artikel Reviving Old DOS Treasures with DOSBox.

4. Raspberry Pi als retro gameconsole

Gamen is vooral leuk met vrienden en familie op de bank via de TV. Als je de PC niet op de TV wilt of kunt aansluiten, hebben wij het ideale en betaalbare alternatief voor je: een Raspberry Pi als retro console!

In ons artikel “Grote software projecten met de Raspberry Pi” hebben we in detail beschreven hoe je met de gratis Linux distributie RetroPie en een chique behuizing in de stijl van de oude NES eenvoudig een universele spelcomputer voor in de huiskamer kunt maken.

Nespi Case für den Raspberry Pi 3, Abmessungen 9,35 x 11,95 x 4,15 Zentimeter
De Nespi Case voor de Raspberry Pi is de ideale behuizing voor een retro console.

Het voordeel van deze oplossing is dat RetroPie perfect aanpasbaar is en niet alleen elk denkbaar invoerapparaat ondersteunt, maar ook in principe elk ouder computer- en consolesysteem emuleert.

RetroPie
RetroPie emuleert klassieke spelcomputers op aanvraag, maar ook home computers zoals de Amiga of Atari ST.

Voor een betere weergave kun je ook “Emulate scanlines of old tube monitors” activeren, waarmee de spellen van toen er niet zo pixelig uitzagen.

Scanlines
Geëmuleerde scanlijnen (links) verbeteren de weergave van oude pixelafbeeldingen.

Zelfs een buiskromming kan worden geëmuleerd.

crt-pi-curvature.glslp
Het filter crt-pi-curvature.glslp simuleert de kromming van oude TV-toestellen.

5. koop legaal retro games voor de PC

Aan het einde van de 16-bit consoles en home computers nam de PC de dominantie op de spellenmarkt over en bracht ook veel spelpareltjes voort, die echter alleen onder Windows draaien. Een van de bekendste aanbieders is GOG.com, wat staat voor Good old Games. De aanbieder biedt legaal veel oudere, maar ook jongere PC-spellen aan voor online aankoop en heeft bijvoorbeeld ook spellen van Disney zoals X-Wing vs. TIE-Fighter, dat vroeger door Lucasfilm werd gedistribueerd.

gog xwing vs tie-fighter
Klassiekers als Star Wars: X-Wing vs. TIE-Fighter zijn bij GOG.com voor een zacht prijsje verkrijgbaar en draaien ook onder Windows 10.

Oudere klassiekers worden door een 30-koppig team zo aangepast dat ze ook onder Windows 10 op moderne pc’s gespeeld kunnen worden en eventuele kopieerbeveiliging van toen is verwijderd. In sommige gevallen moet de aanbieder de broncode bewerken om de retrogames op de pc nieuw leven in te blazen. Naast het spel zijn er meestal ook de uitbreidingen, patches en de handleiding van toen in digitale vorm gratis.

Lieferumfang gog mit handbüchern
Games bij GOG komen compleet met alle uitbreidingen, patches en zelfs de handleidingen als PDF.

6. retro games op de PC in de browser

Om retrogames op je pc te spelen hoef je echter niet per se een van de emulators te gebruiken of veel moeite te doen om de oude games onder Windows te laten draaien. Er zijn nu ook websites die legaal retro games in de browser aanbieden.

Playretrogames.com emuleert de hardware van die tijd in de browser, te beginnen met het Atari 2600 systeem, consoles van Nintendo en Sega, arcadeklassiekers en zelfs de Playstation 1 en biedt zo gemakkelijk toegang tot de tijdloze hits. De spellen worden gespeeld met gamepads, die nog steeds beschikbaar zijn voor moderne PC’s via de USB-interface, of met het toetsenbord.

retro Games online
Op websites als playretrogames.com kun je klassiekers direct in je browser spelen.

Playclassic.games beperkt zich niet tot consoles, maar biedt ook jongere spelhits uit het DOS- en Windows-tijdperk, zoals Sid Meier’s Civilization, Sim City 2000 of Doom.

Play Classic Games
Play Classic Games biedt ook DOS en Windows klassiekers aan om in de browser te spelen.

Aangezien sommige van de spellen nog steeds actuele merken zijn, is de legaliteit van het aanbod van Playclassic.games twijfelachtig. Voor sommige titels, zoals Diablo, zijn minstens bestanden van de originele versie nodig, die via de browser moeten worden geüpload voor legitimatie.

6.1 Games zijn ook cultuurgoed – Internet Archive

Het Internet Archive, dat gespecialiseerd is in het archiveren van boeken, muziek, software, films en websites, heeft meer dan 7000 spelletjes in de sectie Software Library: MS-DOS Games, die via een DOSBox-emulator rechtstreeks in de browser kunnen worden gespeeld, waaronder veel klassiekers als Settlers of Duke Nukem 3D.

Internet Archive
Internet Archive verzamelt oude DOS-klassiekers om in de browser te spelen.

6.2 Nadelen van browseroplossingen – verloren spelopslagen

Hoe geweldig de browseroplossingen ook zijn, ze hebben ook een doorslaggevend nadeel: game saves gaan verloren omdat ze virtueel op de server van de aanbieder staan.

Retro Games wie Siedler auf dem PC im Browser
Retro games zoals Kolonisten op de PC in de browser bieden niet de mogelijkheid om eigen game saves permanent op te slaan.

Voor complexe titels die vele uren spel vergen, zoals turn-based strategy games voor de PC of real-time strategy games, zijn lokale emulators of speciaal geprepareerde versies van GOG de betere keuze dan spelen op een website, omdat hier de game saves lokaal kunnen worden opgeslagen en later opnieuw geladen.

Gerelateerde berichten