Hoe smartphones ons consumentengedrag veranderen

De Duitse autohandel heeft zojuist bekendgemaakt dat momenteel ongeveer 53 procent van de pagina-impressies van grote vastgoedportalen via mobiele apparaten plaatsvindt. Tijdens het WK voetbal schoot het gebruik van smartphones en dergelijke echt door het …

Hoe smartphones ons consumentengedrag veranderen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Hoe smartphones ons consumentengedrag veranderen

De Duitse autohandel heeft zojuist bekendgemaakt dat momenteel ongeveer 53 procent van de pagina-impressies van grote vastgoedportalen via mobiele apparaten plaatsvindt. Tijdens het WK voetbal schoot het gebruik van smartphones en dergelijke echt door het dak en “mobiel winkelen” ligt al geruime tijd op ieders lippen. Het lijkt erop dat de consument zich opnieuw heeft georiënteerd.

Mobiel winkelen in opmars

Mobiele internetaanbiedingen zijn overal op het web te vinden – bijvoorbeeld op het vergelijkingsportaal Verivox. Dat daardoor ook ons consumentengedrag verandert, is niet alleen begrijpelijk, maar ook onvermijdelijk. Vroeger vereenvoudigden postordercatalogi het winkelen, daarna kwam het internet en daarmee de online verzending. En nu, anno 2014, kunnen we met één druk op het touchscreen zo ongeveer elk product of dienst overal ter wereld kopen via een smartphone.

Toch kwam mobiel winkelen aanvankelijk traag op gang. In voorgaande jaren viel het aandeel mobiele aankopen tijdens het kerstwinkelseizoen nog wat tegen. Nu bewijst de TNS Connected Life studie dat winkelen nu een van de belangrijkste activiteiten is van smartphonebezitters. Voor de studie werden wereldwijd in totaal 55.000 mensen ondervraagd; in Duitsland werden 4.000 internetgebruikers tussen 16 en 65 jaar ondervraagd. Ook bleek dat we in een internationale vergelijking nog steeds onder het gemiddelde zitten op het gebied van digitaal entertainment en sociale media.

De bereidheid om te winkelen via smartphone of tablet hangt vooral af van factoren als leeftijd of opleidingsniveau van de respectieve gebruikers. Een blik op de statistieken brengt ook een paar verrassingen aan het licht. Er lijkt ook een zekere discrepantie te bestaan tussen de toesteltypes/fabrikanten. Terwijl begin 2014 ongeveer 39 procent van de Apple/iPhone-gebruikers herhaaldelijk aankopen deed op het World Wide Web met hun mobiele apparaat, was dat percentage voor Android-gebruikers slechts 18 procent. Dit werd bekendgemaakt op Internet World 2014.

Smartphones beïnvloeden de aankoopbeslissing

Smartphones, tablets en notebooks beïnvloeden nu de hele dagelijkse routine van de gemiddelde Duitse burger. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor het mediagebruik en het koopgedrag. Gemiddeld bezit ieder van ons 4,9 van deze digitale apparaten. Hiertoe behoren nu ook televisies en andere apparaten met internetverbinding. En onze aankoopbeslissingen worden ook beïnvloed door aanbiedingen van het mobiele web. Op het net worden goederen door klanten besproken en beoordeeld.

Technologieën voor gemakkelijker winkelen

Een blik in onze technologische toekomst is altijd spannend. Wat de smartphone betreft, lijkt het erop dat zelfs in 2014 de uitdagingen van de driedimensionaliteit nog lang niet zijn opgelost. Als winkelpartner met 3D-functie en intuïtief winkelportaal zal de smartphone in de toekomst een van de belangrijkste kanalen voor wereldwijde consumptie worden. Daarvoor zijn nog grotere schermen, een groter reactievermogen en een verder vereenvoudigde bediening nodig. Winkelen via spraakinvoer, wat nu al mogelijk is met intelligente spraakherkenningssoftware, moet binnenkort ook gemakkelijker worden.

Intrografisch: © Chad Baker/Thomas/Northcut/Photodisc/Thinkstock

Gerelateerde berichten