Na 8 komt 10 – Windows 10 wordt door Microsoft gepresenteerd als de opvolger van Windows 8.1.

Zoals reeds vooraf bekend, heeft Microsoft op 30 september 2014 het nieuwe Windows gepresenteerd, dat eerder bekend was onder de codenaam “Treshold”. In tegenstelling tot de gebruikelijke naamgevingsconventie heeft Microsoft de “9” weggelaten en noemt …

Na 8 komt 10 – Windows 10 wordt door Microsoft gepresenteerd als de opvolger van Windows 8.1.

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Na 8 komt 10 – Windows 10 wordt door Microsoft gepresenteerd als de opvolger van Windows 8.1.

Zoals reeds vooraf bekend, heeft Microsoft op 30 september 2014 het nieuwe Windows gepresenteerd, dat eerder bekend was onder de codenaam “Treshold”. In tegenstelling tot de gebruikelijke naamgevingsconventie heeft Microsoft de “9” weggelaten en noemt het zijn nieuwe besturingssysteem Windows 10.

Eén familie, één platform

Microsoft heeft Windows 10 gepresenteerd als een nieuwe productfamilie. In de toekomst zullen desktops en servers, maar ook tablets en smartphones op dit gemeenschappelijke platform draaien. Windows Phone en Windows RT zullen als systemen in de toekomst verdwijnen, maar zullen zeker op onderdelen overleven in de code van Windows 10 voor mobiele apparaten.

Windows 10, eine Plattform
Windows 10 op alle apparaten

Symbiose van Windows 7 en Windows 8

De Store krijgt in de toekomst een meer centrale rol, omdat het wil overtuigen met apps voor alle platforms en zakelijke klanten de mogelijkheid wil bieden om alleen bedrijfsinterne apps te publiceren.

In het algemeen heeft Microsoft zich met Windows 10 weer meer op Windows 7 georiënteerd, en met reden: Niet alleen zakelijke klanten waren sceptisch over Windows 8 en konden niet goed overtuigd worden door het bedieningsconcept van de Windows UI. Met Windows 10 koppelt Microsoft nu de goede deugden van Windows 7 aan de app-wereld van Windows 8.

Startmenü Windows 10
Desktop met Startmenu

De apps zelf kunnen worden gestart in vensters en bieden onderaan de bekende opdrachtfuncties.

Windows 10, Apps

De uit Windows 7 bekende Aero Snap-functie, waarmee vensters vastklikken op 50% van de scherminhoud, werkt nu ook in interactie met apps.

Windows 10, Snap
Snap-functie

Wat bij Linux al langer bestaat, doet nu ook zijn intrede in Windows 10: virtuele desktops. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een nieuwe taakweergaveknop in de taakbalk. Met deze knop kan de gebruiker schakelen tussen de openstaande programma’s en verschillende desktops en naar wens tussen de desktops bewegen.

Tech-Preview_Task-view
Taakweergave
Tech-Preview_Virtual-desktop
Virtuele desktops

Verdere informatie

Zie voor informatie over Windows 10 het blogbericht van Microsoft van 30/09/2014.

Microsoft presenteert de nieuwe Windows ook in een korte video.

Beschikbaarheid

Microsoft wil de Technical Preview van Windows 10 al op 1 oktober 2014 beschikbaar stellen voor download via http://preview.windows.com/ (download via WinTotal van Technical Preview van Windows 10). De servereditie volgt iets later.

Er is geen sprake meer van een gratis update van Windows 10, zoals enkele dagen op diverse sites was gemeld. Microsoft deed ook geen uitspraak over de geplande datum voor de definitieve versie. Maar het wordt zeker 2015.

Binnenkort presenteren we de preview in meer detail.

Beeldbronnen: Microsoft.com

Gerelateerde berichten