Geld verstandig beleggen: 3 manieren om geld goed te beleggen

Of het nu gaat om een oudedagsvoorziening of een nieuw televisietoestel: er zijn vele redenen om een eigen vermogen op te bouwen. Maar sparen alleen is meestal niet meer voldoende. Dat blijkt uit een studie …

Geld verstandig beleggen: 3 manieren om geld goed te beleggen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Geld verstandig beleggen: 3 manieren om geld goed te beleggen

Of het nu gaat om een oudedagsvoorziening of een nieuw televisietoestel: er zijn vele redenen om een eigen vermogen op te bouwen. Maar sparen alleen is meestal niet meer voldoende. Dat blijkt uit een studie van de Deutsche Bundesbank. Vaak zijn het investeringen die het mogelijk maken het eigen vermogen duurzaam te vergroten. Wij laten u zien welke mogelijkheden er zijn om uw geld verstandig te beleggen en welke risico’s en kansen aan de betreffende geldbeleggingen verbonden zijn. Van passieve en eenvoudige ETF’s die u online kunt kopen tot complexe producten zoals vastgoedfondsen.

Welke online mogelijkheden zijn er voor een geldkanaal?

Naast het beheer van een klassieke daggeldrekening kunt u vooral aandelen, fondsen en ETF’s online kopen.

Is het mogelijk om geld te beleggen zonder risico?

Geld beleggen houdt altijd een risico in. Er zijn echter beleggingen die absoluut weinig risico inhouden, zoals obligatiefondsen.

Hoe lang moet geld worden belegd?

Beleggen kan op korte termijn tot 5 jaar, op middellange termijn tot 10 jaar of op lange termijn over een periode van 10 jaar.

1. verduidelijk de 3 belangrijkste vragen over uw eigen financiële investering

Eltern sparen fuer ihr Kind
Om het gezin te voorzien zijn investeringen op middellange tot lange termijn geschikt.

Als u uw geld verstandig wilt beleggen, zijn er drie basisvragen die u zich aan het begin moet stellen. Naast de geplande beleggingsperiode bepalen deze ook de mogelijke risico’s en potentiële winsten en beïnvloeden zo of u in vastgoed, aandelen of ETF’s belegt, of dat u liever vertrouwt op het klassieke vaste deposito.

Van bijzonder belang zijn hier uw persoonlijke spaardoelen en het gewenste rendement dat u uit de belegging wilt halen.

1.1 Waarvoor spaar ik?

Aangezien uw investering ook samenhangt met de investeringsperiode, moet u eerst duidelijk zijn over de motivatie achter uw investeringsbeslissing. Wilt u iets kopen of ligt de nadruk op vermogensopbouw?

Voorbeelden van spaardoelen kunnen zijn:

  • Aankoop van een consumptiegoed
  • sparen voor noodgevallen
  • financiële zekerheid voor een particuliere oudedagsvoorziening
  • Sparen voor de opleiding van eigen kinderen of kleinkinderen

1.2 Hoe lang kan ik zonder mijn geld?

Afhankelijk van uw spaardoel kunt u uw geld beleggen op korte termijn (tot vijf jaar), middellange termijn (tot 10 jaar) of lange termijn (meer dan 10 jaar).

1.3 Hoeveel verlies kan ik aanvaarden?

Mann berechnet Geldanlage
Beleg altijd maar zoveel geld dat u een verlies gemakkelijk zou kunnen opvangen.

Alle financiële beleggingen zitten klem tussen liquiditeit, rendement en zekerheid. Om uw geld verstandig te beleggen, is het daarom belangrijk dat u uitzoekt bij welk spaarplan u zich het prettigst voelt. De volgende vragen moeten beantwoord worden:

  • Wanneer wilt u bij uw geld kunnen?
  • Is het voor u belangrijk om u te richten op een zo hoog mogelijke veiligheid en tegelijkertijd een stabiel rendement te ontvangen,
  • of geeft u de voorkeur aan de mogelijkheid van een grotere winst met een toenemend risico?

2. geld verstandig beleggen: Deze online opties zijn beschikbaar

Voordat u gaat beleggen:

Voordat u uw geld kunt beleggen, moet u een effectenrekening hebben. Deze kunt u openen bij uw bankkantoor of bij een online aanbieder (broker). Om de kosten zo laag mogelijk te houden, moet u vooraf de verschillende aanbiedingen van de dienstverleners vergelijken.

2.1 Beleggen in fondsen

Fondsen zijn een solide belegging voor beginners omdat ze werken volgens het principe van risicospreiding. Veel kleinere beleggers storten hun bijdrage in een gemeenschappelijk fonds dat door een beheerder wordt beheerd. Deze fondsen omvatten:

  • Open-ended vastgoedfondsen beleggen in woningen en commercieel vastgoed. Hun winst hangt af van de huurprijzen en de waardestijging van de gebouwen.
  • Obligatiefondsen richten zich voornamelijk op vastrentende effecten.
  • Gemengde fondsen bevatten verschillende beleggingen en kunnen meer gericht zijn op zekerheid of procentueel risico.

Tip: In het algemeen kan een onderscheid worden gemaakt tussen open-end en closed-end fondsen. Bij open-end fondsen kunt u op elk moment nieuwe fondsdeelbewijzen kopen of bestaande deelbewijzen verkopen, terwijl bij closed-end fondsen uw geld jarenlang tegen een vaste koers wordt belegd.

2.2 ETF’s online kopen

Geld mit Taschenrechner und Kugelschreiber
ETF betekent Exchange Traded Fund en verwijst naar een op de beurs verhandeld indexfonds
.

Een ETF is een speciale vorm van beleggingsfonds, omdat het computergestuurd een index zoals de DAX nabootst, waarbij verschillende beleggingen worden geselecteerd zonder tussenkomst van een fondsbeheerder.

De voordelen liggen in de besparing van kosten voor de fondsbeheerder en in de mogelijkheid om kleinere bedragen te beleggen. Aangezien ETF’s echter ontworpen zijn voor langere beleggingen, kan een te snelle verkoop een negatief effect hebben op het rendement. Bij veel online brokers kunt u met een ETF-spaarplan elke maand geld investeren in de ETF van uw voorkeur. Maar spontane eenmalige aankopen zijn ook altijd mogelijk.

2.3 Gericht aandelen kopen

Aandelen bevatten eigendomsbelangen in een onderneming. Volgens het Deutsches Aktieninstitut belegt jaarlijks ongeveer 14 procent van de Duitsers in aandelen. In tegenstelling tot fondsen, koopt u bij het kopen van aandelen geen bundels van verschillende beleggingen, maar alleen de specifieke aandelen van een onderneming die u hebt gekozen.

Belegging geen extra kosten medezeggenschapsrecht laag risico
Open fonds [nee] [nee] [ja]
Gesloten fonds [nee] [ja] [nee]
ETF [ja] [nee] [ja]
Aandelen [ja] [ja] [nee]

Opmerking: Er zijn geen beleggingen zonder risico. Door hun brede spreiding van beleggingen hebben open-end fondsen en ETF’s echter een lager risico dan aandelen die zich richten op specifieke bedrijfsaandelen. Dit betekent echter niet dat u noodzakelijkerwijs winst zult maken. Elke belegging houdt risico’s in.

3. vragen en antwoorden over geschikte beleggingen

Person hält Bitcoin auf Laptop
Bitcoins kunnen zeker veelbelovend zijn, maar hebben ook een verhoogd risico op prijsschommelingen.

Naast de hierboven gepresenteerde beleggingsvormen zijn er nog andere manieren om uw geld verstandig te beleggen. Vooral onroerend goed en bitcoins worden steeds populairder onder beleggers.

3.1 Heeft het zin om in Bitcoins te beleggen?

Voor beleggers die over de nodige kennis van de cryptocurrency beschikken, kan een online belegging in Bitcoins echt winstgevend zijn. Vanwege het bovengemiddelde risico is dit type belegging echter niet geschikt voor middellange- tot langetermijnbeleggingen zoals pensioenvoorzieningen.

3.2 Is een daggeldrekening de moeite waard?

Door de lage rente is sparen met een daggeldrekening zelden meer de moeite waard. Een voordeel is wel dat uw geld altijd toegankelijk is en dus ook in noodsituaties gebruikt kan worden.

3.3 Hoeveel geld kunt u beleggen in aandelen en fondsen?

Afhankelijk van de investering kunnen zelfs bedragen met dubbele cijfers per maand lonend zijn met ETF’s of andere fondsen. Bij aandelen daarentegen wordt beleggers aangeraden te beginnen met ongeveer 1000 euro.

Gerelateerde berichten