De beste turn-based strategiespellen voor de PC

Eigenlijk wilde je nog maar één ronde spelen en – poef – de avond is alweer voorbij. Turn-based strategy of 4X-spellen zijn spannend, meeslepend, opwindend, frustrerend, vol actie en plezier tegelijk. In een mix van …

De beste turn-based strategiespellen voor de PC

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. De beste turn-based strategiespellen voor de PC

Eigenlijk wilde je nog maar één ronde spelen en – poef – de avond is alweer voorbij. Turn-based strategy of 4X-spellen zijn spannend, meeslepend, opwindend, frustrerend, vol actie en plezier tegelijk. In een mix van bouwen en vechten voer je het bevel over grote legers, neem je het op tegen vervelende aliens of vijandelijke troepen en bepaal je zo het lot van hele naties. In deze lijst presenteren we de beste turn-based strategy games voor de PC in detail.

Wat is een 4X-strategiegame?

4X staat voor “verkennen”, “uitbreiden”, “uitbuiten” en “uitroeien” en verwijst naar een genre van globale strategie- of tactiekspellen. Deze zijn meestal turn-based en de speler neemt de controle over een hele natie of staat.

Hoe lang duurt een beurt in een turn-based strategiespel?

Turn-based strategiespellen zijn in principe een eindeloze opgave. Het bereiken van het einddoel vereist veel werk. Een normaal spel duurt gemiddeld tussen de 8 en 10 uur.

Waar kan ik turn-based strategy spellen kopen?

Tegenwoordig hoef je niet meer naar de winkel om een exemplaar van de nieuwste spellen te bemachtigen. Op relevante online marktplaatsen zoals Steam kun je PC- en consolegames (bijvoorbeeld voor XBox of PS4) in overvloed vinden, die je direct en zonder omwegen kunt kopen en downloaden.

1. Age of Wonders: Planetfall

Age of Wonders: Planetfall is een turn-based strategiespel van Triumph Studios dat de vertrouwde mix van bouwen en vechten uit de serie neemt en deze plaatst in een futuristisch sciencefictionscenario. Na de val van een grote beschaving stuur je als speler de acties van een zelf gecreëerd volk aan en onderzoek je de oorzaak van de galactische ineenstorting. Hiervoor verzamel je grondstoffen, voer je gevechten met andere overlevende facties en onderzoek je nieuwe technologieën om de groei van je kolonie te waarborgen.

Screenshot aus Ageo of Wonders: Planetfall
Na de val van een grote beschaving stuur je in AOW: Planetfall de acties van een zelf gecreëerd volk aan en onderzoek je de oorzaak van de galactische ineenstorting.

Beslis of je je doel wilt bereiken via een diplomatieke, een economische of een oorlogszuchtige weg . De turn-based gevechten richten zich vooral op tactische beslissingen en vernietigbare omgevingen. Met behulp van mods kun je je eenheden individueel uitrusten en versterken. Voor elk spel kies je ook een doemswapen, dat na uitgebreid onderzoek spelveranderend kan zijn. Naast verovering kan ook slimme diplomatie tot succes leiden.

Age of Wonders: Planetfall kan worden gespeeld in aangepaste scenario’s, multiplayer of de verhaalgebaseerde campagne. Deze laatste omvat in totaal 13 missies (plus tutorial). In de multiplayermodus kun je het met maximaal twaalf vrienden tegen of met elkaar opnemen. Bovendien ondersteunt AOW: Planetfall asynchroon spelen op de PC.

2. Civilization 6

Het wereldwijde strategie-epos Civilization 6 begint heel eenvoudig met een ploeg kolonisten en een eenheid knotszwaaiende krijgers. Hiermee begin je je reis door de tijd en de millennia. Je taak is voornamelijk het stichten van steden en het onderzoeken van twee uitgebreide technologiebomen naarmate de tijdperken vorderen. Het spel begint in de oudheid, doorloopt de Middeleeuwen, Renaissance en industrialisatie en gaat zelfs verder dan onze huidige tijd.

Screenshot aus dem rundenbasierten Strategiespiel Civilisation 6
Civilisation 6 begint in de oudheid, gaat door de Middeleeuwen, Renaissance en Industrialisatie, en strekt zich zelfs uit tot voorbij onze huidige tijd.

Verbeter je leger door moderne wapens te maken, ervaring op te doen en nieuwe tactieken te leren. Speel bonussen vrij die de voortgang van je beschaving door de geschiedenis versnellen en laat je eenheden actief de omgeving verkennen en ontwikkelen om nog sneller vooruit te komen. Zo ontdek je tegelijkertijd ook nieuwe culturen.

Goed om te weten: Parallel aan het hoofdspel zijn ook de twee uitbreidingen Rise and Fall en Gathering Storm (voor PS4, Xbox One en Nintendo Switch) uitgebracht. Hiermee introduceer je onder andere nog 16 beschavingen en 18 heersers. Daarnaast zijn er natuurrampen zoals overstromingen en vulkaanuitbarstingen die voor veel chaos kunnen zorgen.

Door interactie met andere beschavingen of heersers kun je bondgenoten creëren of bittere vijanden worden – soms zelfs binnen dezelfde beurt. Dit is echter minder te wijten aan een gebrek aan onderhandelingsvaardigheden dan aan de grillige AI van Civilization 6. Dankzij de verbeterde multiplayer kun je nu, naast de reguliere modi, in verschillende situaties samenwerken of concurreren met andere spelers. Deze kunnen elk gemakkelijk in één sessie worden voltooid. Online nemen maximaal vier spelers het tegen elkaar op, in de hotseat-modus zijn er zelfs maximaal zes spelers op dezelfde console (behalve op de Nintendo Switch).

3 Endless Legend

Endless Legend is ook een klassiek 4X strategiespel van het Franse Amplitude Studios, waarin je steden beheert, legers bouwt en gevechten en queesten voltooit op een willekeurig gegenereerde wereldkaart. Helaas wordt je planeet met de naam Auriga periodiek getroffen door een steeds langduriger wordende koudegolf a lá Game of Thrones. Dit leidt tot een enorm tekort aan grondstoffen, wat weer leidt tot onenigheid tussen de acht rassen zoals de Vaulters, Drakken, Wild Walkers of Necrophages. Deze verschillen zo sterk van elkaar dat je in elk spel op een nieuwe strategie moet vertrouwen.

Goed om te weten: Wie zijn beschaving liever in een sciencefictionscenario vestigt, kan overstappen naar de ruimtevaarttegenhanger Endless Space 2. Deze laatste biedt ook een aantal speciale facties (zoals die van de ijdele miljardair).

Zoals de meeste turn-based strategiespellen begint Endless Legend op de klassieke manier met een nederzetting. Jij beslist waar je je eerste stad bouwt, en ook de samenstelling van je eenheden bepaal je helemaal zelf. Rust je soldaten uit met specifieke wapens en harnassen of laat een held je leger leiden. In de koude periode, die zonder waarschuwing begint, bewegen je troepen langzamer en heb je aanzienlijk minder grondstoffen tot je beschikking. Er is ook geen gebrek aan verschillende technologieën in Endless Legend: in totaal zijn er meer dan 100 verschillende onderzoeksmogelijkheden. Als je niet alleen wilt spelen, kun je het opnemen tegen andere spelers in multiplayer of online.

4. XCOM 2

XCOM 2 is het vervolg op de game XCOM: Enemy Unknown uit 2012 en is geschreven door ontwikkelaar Firaxis Games. De actie speelt zich af in het jaar 2035, 20 jaar na de gebeurtenissen van XCOM: Enemy Unknown. Zelfs de multinationale militaire en wetenschappelijke organisatie XCOM kon de dreiging niet afwenden en dus heersen de aliens over de aarde, nadat de Terraanse verdediging is verpletterd. XCOM heeft zich gehergroepeerd als een ondergrondse verzetsgroep.

Screenshot aus dem rundenbasierten Strategiespiel XCOM2
In XCOM2 kruip je in de huid van een commandant, en neem je het met de gelijknamige verzetsgroep op tegen de aliens.

Goed om te weten: XCOM2 wordt geleverd met de Unreal Development Kit (UDK), waarmee je wijzigingen in het spel kunt programmeren.

Als speler kruip je in de huid van een commandant, stel je troepen samen en richt je een basis in op een ruimteschip. Regel de bevoorrading van je eenheden, train je soldaten en plan missies of infiltreer in het doelgebied om de sinistere plannen van de aliens bloot te leggen en te voorkomen. De doelstellingen moeten altijd worden bereikt binnen een vooraf bepaald tijdsbestek. Dit betekent dat veel afhangt van je beslissingen buiten de eigenlijke missies om. Met behulp van onderzoek verbeter je je wapens en uitrusting en ontwikkel je nieuwe gevechtstechnieken waarmee je de confrontatie met de aliens kunt aangaan.

Met de Tactical Co-Op Mod kun je zelfs samen met maximaal twaalf spelers de tactische turn-based gevechten beleven. XCOM 2 is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en voor PlayStation en Xbox One.

5 Mannen van de oorlog – Veroordeelde helden

Centraal in Men of War – Condemned Heroes staat een Sovjet strafbataljon, waarvan je als speler de leiding overneemt. De Russische makers van 1C Company blazen opnieuw de loftrompet voor een tactische real-time strijd aan het Oostfront, waarin je met je zelfmoordpeloton tegen de Duitsers vecht. Leid je troepen in totaal 13 hoofdmissies en 6 bonusmissies over verschillende slagvelden. Je kunt de controle nemen over verschillende eenheden of individuele soldaten. De vierdelige campagne begint in de Oekraïne en leidt via het Russische zomeroffensief in 1944 en Warschau naar de Duitse grens.

Screenshot aus dem rundenbasierten Strategiespiel Men of War: Condemned Heroes
De vierdelige Tweede Wereldoorlog-campagne in MOW: Condemned Heroes begint in de Oekraïne en leidt via het Russische zomeroffensief in 1944 en Warschau naar de Duitse grens.

MOW is een tactisch zeer veeleisend spel waarin je zelf de koers bepaalt. Die doelen zijn echter altijd duidelijk gedefinieerd: soms moet je een tank repareren om de Duitsers af te weren, op andere momenten moet je vijandelijke posities uitgraven. Een slim gebruik van de historische wapens is daarbij elementair. Je moet bijvoorbeeld eerst in de juiste positie komen voordat je een handgranaat naar de vijandelijke troepen gooit. Men of War – Condemned Heroes biedt echter geen multiplayermodus.

Goed om te weten: Front Wars is ook een turn-based oorlogsstrategie spel voor iPhone en Android mobiele telefoons. Hierin neem je de controle over de geallieerde troepen en beleef je de grote veldslagen van de Tweede Wereldoorlog in een totaal van 26 missies. Hier vind je ook een compilatie van de beste gratis PC- en browsergames die je zelfs met kleinere hardware en weinig geheugen kunt spelen.

Gerelateerde berichten