Real-time strategiespellen: De beste spellen voor strategen

Epische avonturen en grote gevechten: Real-time strategiespellen vereisen niet alleen goed strategisch denken maar ook snel reageren en bieden steeds weer nieuwe uitdagingen. Naast klassiekers als Starcraft of Age of Empires hebben ook dit jaar …

Real-time strategiespellen: De beste spellen voor strategen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Real-time strategiespellen: De beste spellen voor strategen

Epische avonturen en grote gevechten: Real-time strategiespellen vereisen niet alleen goed strategisch denken maar ook snel reageren en bieden steeds weer nieuwe uitdagingen. Naast klassiekers als Starcraft of Age of Empires hebben ook dit jaar weer tal van nieuwe releases voor opschudding gezorgd bij de fans. In deze lijst presenteren we de beste spellen voor strategen, waarvan je sommige zelfs helemaal gratis kunt spelen.

Wat is een real-time strategiespel?

In een real-time strategiespel voeren alle deelnemers aan het spel tegelijkertijd (in real time) hun analyses, acties en maatregelen uit. Het gaat er dus om het speldoel te bereiken door de juiste actie op de juiste plaats op het juiste moment uit te voeren.

Heb ik per se een permanente internetverbinding nodig om een real-time strategiespel te spelen?

Voor de meeste spellen is een permanente internetverbinding alleen nodig voor de multiplayermodus. Alle andere modi kunnen volledig offline worden gespeeld zonder functionele beperkingen.

Op welke platformen kunnen real-time strategy games gespeeld worden?

Nieuwere real-time strategiespellen worden op alle platforms aangeboden. Dit betekent dat ze niet alleen op de PC gespeeld kunnen worden, maar ook op consoles zoals de Xbox, PS4 of Nintendo Switch en zelfs op mobiele telefoons (iOS, Android).

1. de beste real-time strategiespellen in een oogopslag

1.1 Anno 1800

Na twee uitstapjes naar de toekomst keert de Anno-reeks met het zevende deel terug naar een historisch scenario in het tijdperk van de industriële revolutie. Uiteraard draait het in Anno 1800 weer vooral om het opbouwen van een nederzetting, het drijven van handel en het optimaliseren van productieketens, het bevoorraden van de inwoners en het uitbreiden naar andere eilanden en het stichten van kolonies.

Je begint de nederzetting van een willekeurig gegenereerde eilandwereld met een paar gebouwen. Plaats zaagmolens, visserijen en aardappelboerderijen en laat houthakkers, herders en boeren hun werk doen. Zo werk je je geleidelijk een weg door in totaal vijf beschavingsniveaus, die elk complexere productieketens, intelligentere handelsroutes en een (min of meer) diplomatieke uitwisseling met buren, handelaren en piraten vereisen. Vooral de gedetailleerde graphics en de grote, zeer gevarieerde kaarten zorgen voor blijvend plezier.

Beliebte Echtzeitstrategiespiele: Screenshot aus Anno 1800
In Anno 1800 ligt de nadruk opnieuw op het opbouwen van een nederzetting, het drijven van handel en het optimaliseren van productieketens, het bevoorraden van de inwoners, maar ook het uitbreiden naar andere eilanden en het stichten van kolonies.

Naast de campagne en het klassieke eindeloze spel komt Anno 1800 ook met een uitgebreid configureerbare multiplayermodus voor maximaal vier spelers. Terwijl je voor deze permanent online moet zijn, kun je alle andere modi volledig offline spelen zonder functionele beperkingen.

1.2 Age of Empires III: Definitieve editie

De Age of Empires spelserie is het stereotype van een bouwstrategie en heeft een blijvende stempel gedrukt op het genre. Het laatste deel, Age of Empires III, kwam uit in oktober 2005 en heeft sindsdien met enige regelmaat een algehele revisie gekregen van Microsoft. De Definitive Edition breidt het spel uit met 4K-graphics, diverse breedbeeldaanpassingen en verbeteringen op het gebied van handling en comfort.

Beliebte Echtzeitstrategiespiele: Screenshot aus Age of Empires III: Definitive Edition
De focus in Age of Empires III: Definitive Edition ligt vooral op oorlogsvoering – te land en te water.

Inhoudelijk begint de verhaallijn rond de jaren 1500 en eindigt rond 1860 met de Amerikaanse Burgeroorlog. Je begint met een handvol nomadische dorpelingen die je helpt een goede plek te vinden voor je dorpscentrum. Van daaruit moet je je cultuur door de verschillende tijdperken heen vooruit helpen door grondstoffen te investeren. De focus ligt vooral op oorlogsvoering. Creëer gevechtseenheden en onderzoek nieuwe technologieën om je tegenstanders op de knieën te krijgen. Dankzij de cross-platform multiplayer modus kun je cross-play spelen met gebruikers van andere consoles en systemen.

Age of Empires III: Definitive Edition is sinds 15 oktober 2020 verkrijgbaar als download via Steam en de Microsoft Store en kost momenteel net geen 20 euro. Het is ook onderdeel van het Xbox Game Pass game-abonnement voor pc.

1.3 Stronghold: Warlords

Stronghold: Warlords is het nieuwste deel in de real-time strategy game serie over het bouwen van kastelen en het commanderen van AI krijgsheren. Elk van deze zogenaamde “warlords” heeft unieke eigenschappen en vaardigheden waarmee je je kunt specialiseren in bepaalde speelstijlen in de strijd of het gevecht en in de multiplayermodus. De bijzonderheid: In tegenstelling tot zijn voorgangers speelt Stronghold: Warlords zich niet meer af in Europa of ten tijde van de kruistochten, maar in het middeleeuwse Azië. Het scenario omvat China, Japan, de Mongolen en Vietnam.

Ondanks de setting in het Verre Oosten is het basisprincipe van het spel niet veranderd. Je bouwt verder aan je kasteel en verzamelt voorraden voor je kamp, zodat de arbeiders genoeg te eten hebben. In ruil daarvoor maken zij materiaal waarvan jij wapens smeedt en je legers uitrust. Een van de belangrijkste vernieuwingen in Stronghold: Warlords zijn echter de reeds genoemde krijgsheren, die je via diplomatie of strijd aan jouw kant kunt winnen om van bepaalde voordelen te profiteren. Als een krijgsheer aan jouw kant staat, brengt hij bijvoorbeeld wapens mee of stuurt hij grondstoffen of zijn leger om je te steunen.

Goed om te weten: De release van Stronghold: Warlords stond oorspronkelijk gepland voor 29 september 2020, maar werd uitgesteld vanwege Corona. De nieuwe releasedatum is 26 januari 2021.

1.4 Total War: Warhammer

In Total War: Warhammer II speel je zoals gewoonlijk op een uitgebreide campagnekaart waarop je steden en nederzettingen bouwt en machtige troepen traint. Met deze laatsten voer je vervolgens oorlog tegen andere steden en facties. De setting is de “Nieuwe Wereld”, bestaande uit de continenten “Naggaroth” in het noorden en “Lustria” in het zuiden. Daarnaast is er het ringvormige eilandcontinent Ulthuan (gelegen tussen de “Oude” en de “Nieuwe Wereld”) en het continent van de Zuidlanden, bedekt met woestijnen en tropen, dat ten zuiden van de “Oude Wereld” ligt.

Screenshot aus Total War: Warhammer II
Commandeer melee strijders, rangvechters en helden op zo’n manier dat je je tegenstanders tot overgave dwingt of volledig vernietigt
.

Kies uit een van de vier speelbare rassen (hoge elfen, donkere elfen, lizardmen of vileine slaven) waarmee je een reeks van vijf rituelen moet uitvoeren. Hiervoor vul je een balk bovenaan het scherm door factiespecifieke voorwerpen te verzamelen. Als allianties, handelsovereenkomsten of pacten geen succes meer opleveren met de tegenstrevers of chaoten, moet je zelf je legers commanderen. Commandeer je melee fighters, ranged fighters en helden (in pauzeerbare real time) op zo’n manier dat je je tegenstanders tot overgave dwingt of volledig vernietigt. Hiervoor kun je kiezen uit conventionele troepen en factiespecifieke eenheden zoals draken, doodswielen of stegadons.

In de coöperatieve multiplayer modus van Total War: Warhammer II kunnen twee spelers elk een commandant van een natie besturen. Dit betekent dat twee mensen één natie besturen in de multiplayermodus. Het spel en de aanvullende Mortal Empires-campagne zijn ook te downloaden op Steam.

2. gratis real-time strategiespellen

2.1 Command & Conquer

In de Command & Conquer-serie voer je het bevel over een eenheid soldaten in de strijd om de waardevolle en zeldzame grondstof Tiberium. Naast de eigenlijke gevechten moet je ook zorgen voor de bevoorrading van je eenheden. Hiervoor bouw je wapen- en munitiefabrieken, bouw je kazernes en boerderijen.

Screenshot aus Command & Conquer Tiberian Sun
Basis bouwen en schieten: in Command & Conquer voer je het bevel over een eenheid soldaten in de strijd om de waardevolle en zeldzame grondstof Tiberium.

Naast de klassieker “Command & Conquer – The Tiberian Conflict” zijn nu ook de opvolgers “Command & Conquer – Red Alert” en “Command & Conquer – Tiberian Sun” beschikbaar als gratis downloads. De fan modificatie “Command & Conquer – The Dawn of the Tiberian Age”, die de eerste twee delen van de serie combineert, kan hier worden gedownload.

2.2 Starcraft

In de real-time strategy saga Starcraft voer je oorlog in de ruimte: je bent de Terran held Jim Raynor, leider van de rebellen, en gaat samen met je maatje Tychus Findley op pad om een einde te maken aan de heerschappij van de schurk Arcturs Mengsk. Daarbij neem je het niet alleen op tegen de mensen, maar ook tegen dierlijke Zerge en mystieke Protoss. Elk ras heeft verschillende eenheden met specifieke voor- en nadelen.

Screenshot aus StarCraft 2
In Starcraft neem je het niet alleen op tegen de mensen, maar ook tegen dierlijke Zerge en mystieke Protoss.

Sinds 2018 biedt fabrikant Blizzard zijn titel, die al in 1998 uitkwam, gratis aan, waarbij naast het spel zelf ook de Brood War-uitbreiding is inbegrepen. De opvolger Starcraft 2 is nu ook gratis verkrijgbaar. Hoewel het het verhaal voortzet, biedt het ook een aantal nieuwe eenheden naast enkele gameplay-innovaties.

Goed om te weten: In Zuid-Korea is StarCraft uitgegroeid tot een soort volkssport. Er zijn toernooien van nationaal belang, openbare bezichtigingen met meer dan 20.000 toeschouwers, trainingsgroepen, professionele spelers die hun brood verdienen met spelen, en dagelijkse live-uitzendingen van de wedstrijden op tv.

Gerelateerde berichten