Linux in het Duits: Overzicht van verschillende distributies

De zoekterm “Linux Deutsch” leidt tot een overvloed aan hits op het internet. Centraal in dit artikel staat daarom de vraag of er zuiver “Duitse” distributies bestaan en welke bekende Linux-distributies zich met een Duitse …

Linux in het Duits: Overzicht van verschillende distributies

Welches Linux: Verschiedene Linux Distributionen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Linux in het Duits: Overzicht van verschillende distributies

De zoekterm “Linux Deutsch” leidt tot een overvloed aan hits op het internet. Centraal in dit artikel staat daarom de vraag of er zuiver “Duitse” distributies bestaan en welke bekende Linux-distributies zich met een Duitse interface als besturingssysteem en dus als vervanging van Windows aanbieden.

Zijn er Linux-distributies die rechtstreeks uit Duitsland komen?

Geen enkele Linux komt uitsluitend uit Duitsland, aangezien de gebruikte componenten afkomstig zijn van verschillende open source-projecten waarbij veel gebruikers en bedrijven uit de hele wereld betrokken zijn.

Welke distributie is ook in het Duits beschikbaar?

De grote, bekende distributies kunt u altijd omschakelen naar de Duitse taal en dan een Duitstalig pakket downloaden voor de interface en programma’s als dat niet al bij de installatie is inbegrepen.

Kun je elke Linux in het Duits gebruiken?

Nee, sommige speciale systemen, vaak op het gebied van forensisch onderzoek of analyse, zijn alleen in het Engels beschikbaar. U kunt deze systemen echter in de instellingen aanpassen, zodat bijvoorbeeld een Duits toetsenbord correct kan worden gebruikt.

1. wat is Linux?

Linux, gebaseerd op Unix, is ontwikkeld door Linus Torvalds om een alternatief, vrij besturingssysteem op te zetten. Een vrije broncode moest transparantie creëren en geïnteresseerde ontwikkelaars wereldwijd motiveren om aan Linux te werken. Het plan werkte, ook al geloven veel Windows-gebruikers het niet altijd: volgens schattingen is het marktaandeel van webservers gebaseerd op Linux ruim boven de 50 procent. Daarnaast zijn er vele andere toepassingsgebieden zoals databaseservers, file. Print- en cloudservers, embedded systemen zoals routers, navigatieapparatuur of smartphones en tablets op basis van Android.

Alleen op de desktop heeft Linux zich niet kunnen handhaven tegenover Windows, wat niet te wijten is aan de kwaliteit en het comfort van de moderne distributies, maar eerder aan de gewoonten van de gebruikers, het quasi-monopolie van de standaardapplicaties Word en Excel, het gebrek aan industriële toepassingen zoals Photoshop, Illustrator of InDesign voor de grafische industrie, en de distributie van voorgeïnstalleerde Windows bij nieuwe computers. Toch zijn er genoeg substituten voor Windows 10 in de vorm van distributies zoals Linux Mint.

Linux Mint mit Cinnamon
Linux Mint met Cinnamon als gebruikersinterface.

2. Linux leeft van zijn diversiteit aan distributies.

Er bestaat echter niet zoiets als een “pure Linux”. Als we het over Linux hebben, hebben we het eigenlijk over de substructuur / kernel waarop verschillende bureaubladomgevingen (Cinnamon, Mate, KDE of andere) en talrijke open source software dokken tijdens de installatie in de talrijke distributies zoals Unbuntu, Linux Mint, openSUSE of Linux Deepin.

De Linux-kernel is het hart van elke distributie en omvat niet alleen geheugen en systeembeheer, maar integreert ook hardwaredrivers. Wie drivers voor hardware op een zinvolle manier onder Linux wil integreren, moet ze daarom open source indienen bij de Linux Foundation, waarvan directeur Torvalds elke wijziging aan de kernel bewaakt. Tot de topontwikkelaars van de Linux-kernel behoren dan ook niet alleen particuliere gebruikers en commerciële Linux-aanbieders als Red Hat of SUSE, maar ook bedrijven als Intel, AMD, Samsung, IBM, Texas Instruments, Broadcom en Huawei, zoals blijkt uit het Linux Kernel History Report 2020.

Aufbau vom Linux Kernel
Structuur van de Linux kernel, afbeelding gemaakt door Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiThomei08 – Tux.svg eigen werk (zelf gemaakt), publiek domeinhttps://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7905750

3. Linux uit Duitsland

Als je geïnteresseerd bent in Linux, zou je op het idee kunnen komen om een distributie uit Duitsland te zoeken. De redenen zijn niet alleen gelegen in een betere lokalisatie, maar ook in de hoop dat een besturingssysteem uit Duitsland volledig voldoet aan de eisen van de DSGVO op het gebied van gegevensbescherming.

Linux heeft ook al meer dan 25 jaar een grote ontwikkelaarsgemeenschap in Duitsland. De bekende desktopomgeving Kool Desktop Environment (KDE) bijvoorbeeld werd in Tübingen ontwikkeld als concurrent van Windows 95 en de ontwikkelaar Matthias Ettrich kreeg in 2009 het Bundesverdienstkreuz voor KDE.

Linux Deutsch: KDE 1.0
De interface KDE 1.0, die gebaseerd is op Windows 95, is ontstaan in Duitsland. Door het KDE-ontwikkelingsteam – [1], GPL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27104370

De website Distrowatch vermeldt verschillende hits voor Duitse Linux-distributies.

Distrowatch filtert nach deutschen Linux-Distributionen.
Distrowatch filters voor Duitse Linux distributies.

Uit de lijst zijn vooral openSUSE en KNOPPIX bekend en interessant voor de massa, terwijl OpenMediaVault als besturingssysteem, vergelijkbaar met FreeNAS, vooral geschikt is voor bestands- en mediaservers. Kanotix daarentegen wordt als Debian live Linux gebruikt voor gegevensherstel, analyse en ander forensisch werk.

Kanotix ist auch Linux deutsch
Kanotix is ook een Duitse Linux.

3.1. openSUSE als Duitse distributie?

openSUSE is voortgekomen uit de SUSE distributie van SUSE Linux GmbH en kon begin jaren 90 overtuigen met YaST (Yet another Setup Tool) als configuratieprogramma. Hiermee konden zelfs minder ervaren gebruikers YaST gebruiken om Linux te installeren en in te stellen via een wizard en het controlecentrum.

Linux Deutsch ist auch Yast in SUSE
YaST in SUSE is ook een “Duitse” Linux versie, De oorspronkelijke uploadende gebruiker was Maddin42 in Wikipedia – Overgezet van de.wikipedia naar Commons met behulp van CommonsHelper., GPL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12704113

OpenSUSE is echter – net als Linux in het algemeen – niet langer een nationaal product en leeft van een levendige, internationale gemeenschap die zorgt voor het onderhoud en de uitbreiding van de betreffende distributie, terwijl het bedrijf waaraan het zijn naam ontleent zich vooral bezighoudt met advies, het opzetten en onderhouden van Linux-oplossingen voor bedrijven en overheden.

openSUSE
openSUSE biedt een zeer toegankelijke interface.

3.2 Knoppix als live systeem

Knoppix is een vrije Linux-variant gebaseerd op Debian, die meer dan 20 jaar geleden voor het eerst werd gepubliceerd door Klaus Knopper. In tegenstelling tot grote distributies als Linux Mint of Ubuntu is KNOPPIX primair ontworpen voor live gebruik en claimt dus niet het primaire besturingssysteem te zijn.

Knoppix ist ein weiteres Linux aus Deutschland
Knoppix is een andere Linux uit Duitsland.

Wat is een live systeem: Met een live systeem kun je de Linux direct vanaf een externe gegevensdrager opstarten in een 32-bit of 64-bit variant zonder het systeem eerst te installeren. Veel reddings- en noodsystemen gebruiken deze techniek en bieden gebruikers de mogelijkheid om Linux on demand te gebruiken, zelfs zonder installatie.

Ubuntu als Live System
Besturingssystemen zoals Ubuntu kunnen ook zonder installatie worden gebruikt.

4. Linux-distributies zijn wereldwijde projecten

De andere componenten rond de kernel zijn allemaal open source-oplossingen, die vaak ook in andere distributies worden gebruikt. Lokalisatie hangt dus af van de gebruikte programma’s en minder van de vraag waar het hoofdkantoor van een bedrijf is gevestigd.

Het maakt dus niet uit of u openSUSE, Knoppix, Linux Mint of een van de Ubuntu-uitlopers zoals Kubuntu of Lubuntu gebruikt: De gebruikte open source programma’s, zoals LibreOffice, Firefox, Gnome MPlayer, GIMP of diverse window managers, zijn altijd dezelfde pakketten.

5. Linux in het Duits

Doorslaggevend is dus eerder of de betreffende distributie bijvoorbeeld regionale instellingen zoals datum- en tijdnotaties ondersteunt, evenals ondersteuning van het Duitse toetsenbord samen met Duitse schermteksten op de interface en in de programma’s zonder grote ingrepen.

Van de beste Linux-distributies voor thuisgebruikers voldoen Ubuntu en zijn uitlopers met de alternatieve desktopsystemen zoals Kubuntu (KDE), Lubuntu ( LXDE) of Ubuntu MATE aan het probleemloze gebruik in het Duitse taalgebied. Zowel het systeem als de apps en dialogen kunnen tijdens de installatie in het Duits worden geselecteerd.

Ubuntu Linux Deutsch
Ubuntu Linux deutsch eingestellt.

Linux Mint, dat ook erg populair is bij thuisgebruikers en werkt met Cinnamon, de moderne uitloper van Gnome, maar ook met MATE of Xfce, is gemakkelijk te gebruiken als Duitse gebruiker.

Linux Mint mit XFCE
Linux Mint is beschikbaar met verschillende gebruikersinterfaces, hier met XFCE.

Linux Deepin, een op Debian gebaseerde Linux-distributie uit China, is daarentegen nog niet perfect gelokaliseerd, waardoor het voor gebruikers zonder Engelse vaardigheden struikelblokken zou kunnen opleveren.

Linux Deepin Desktop mit dock
Linux Deepin Desktop met dock is niet volledig gelokaliseerd.

Linux-systemen, die in de eerste plaats zijn ontwikkeld voor speciale taken, zijn vaak niet of slechts beperkt gelokaliseerd. Voorbeelden hiervan zijn GParted, Parted Magic, Kali Linux, de SystemRescueCD of Rescatux, waarmee vergeten Windows-wachtwoorden opnieuw kunnen worden ingesteld.

Rescatux mit Rescapp
Rescatux is slechts gedeeltelijk in het Duits vertaald.

Puppy Linux, speciale Linux Lite distributies, die vooral gericht zijn op oudere PC systemen omdat er gekozen is voor een mager resource verbruik, zijn ook vaak helemaal niet of slechts beperkt beschikbaar of bruikbaar in het Duits.

Linux Puppy kann nicht automatisch auf Deutsch umgestellt werden.

6. conclusie

De grote, bekende distributies kunnen als Linux in het Duits op dezelfde manier worden gebruikt als Windows 10 en bieden al tijdens de installatie opties voor het aanpassen van de systeemtaal en toetsenbordinstellingen enz.

Linux-systemen in vergelijking: Een presentatie van de beste Linux-distributies voor thuisgebruikers vindt u in ons artikel “Welke Linux”.

Anderzijds is er geen zuivere “Duitse Linux”, die volledig in Duitsland is ontwikkeld. Maar omdat de componenten open source zijn met open source code die voor iedereen zichtbaar is, zou er hier geen reden moeten zijn voor wantrouwen of angst voor voldoende veiligheid.

Gerelateerde berichten