Wat maakt een professionele video?

U hebt mooie opnames gemaakt en wilt daar nu een goede video van maken? Zelfs met weinig voorkennis kan met de juiste software een professioneel resultaat worden bereikt. Maar vaak blijven videoprojecten onvoltooid en verdwijnt …

Wat maakt een professionele video?

Professionelle Videos mit dem richtigen Programm kinderleicht erstellen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Wat maakt een professionele video?

U hebt mooie opnames gemaakt en wilt daar nu een goede video van maken? Zelfs met weinig voorkennis kan met de juiste software een professioneel resultaat worden bereikt. Maar vaak blijven videoprojecten onvoltooid en verdwijnt het ruwe materiaal in de diepte van de harde schijf. De meest effectieve methode is om eenvoudig te beginnen en een paar tips te volgen. De belangrijkste daarvan presenteren we nu in het volgende.

1. goede en constante geluidskwaliteit

Aan geluidskwaliteit wordt bij videobewerking vaak helemaal niet gedacht. De beginner concentreert zich aanvankelijk alleen op de beelden, op wat hij direct ziet, en is uiteindelijk volkomen verrast als het geluid niet klopt. Maar een visueel goed resultaat zal nooit een goede indruk maken als de geluidskwaliteit niet goed is. Met een professionele editor zoals Movavi Video Editor kunt u video en audio scheiden met een paar eenvoudige klikken en vervolgens het geluidsspoor naar wens aanpassen. U kunt ook muziek toevoegen aan het project.

U moet er eerst voor zorgen dat het geluid zo hoog mogelijk is ingesteld zonder het te overdrijven. U kunt het later op het eindapparaat altijd nog zachter zetten, maar er is een grens aan hoe hoog u het kunt zetten. De muziek, aan de andere kant, moet op een laag niveau staan en goed bij het verhaal passen en stiller zijn dan de spraak.

Een goed videobewerkingsprogramma moet audio- en videosporen kunnen scheiden en gemakkelijk kunnen aanpassen.

2. passende muziek

Muziek wordt vaak gekozen op basis van persoonlijke voorkeuren en past later niet bij de beelden. Een snelle clip kan niet gepaard gaan met langzame muziek. Ook snelle camerabewegingen en veel cuts moeten worden gecombineerd met dynamische muziek. Zorg ervoor dat de stemming van de video wordt aangevuld en onderstreept door het geluid.

Tip: Experimenteer met verschillende nummers. Met de juiste muziek kunt u gericht de sfeer van een scène bepalen en deze bijvoorbeeld dramatischer, dynamischer of spannender maken.

Bovendien is het belangrijk dat de muziek licentievrij is, vooral als de voltooide video wordt geüpload naar een platform als YouTube. In dat geval moet je ofwel een passende licentie en toestemming van de auteur hebben, ofwel uitdrukkelijk vrije en GEMA-vrije muziek gebruiken. De beste manier om uit te vinden wanneer muziek gratis mag worden gebruikt en wanneer je daarvoor GEMA kosten moet betalen, is rechtstreeks naar de GEMA website te gaan.

3 Jump Cuts

Vooral beginners gebruiken uitsluitend jump cuts. Deze techniek moet echter voorzichtig worden toegepast, omdat de video er anders snel amateuristisch uitziet en de kijker in verwarring raakt als een figuur zich na de cut plotseling in een heel andere omgeving bevindt. Professionals gebruiken meestal meerdere camera’s onder verschillende hoeken en gebruiken het tweede beeld om een nette cut te garanderen. Maar B-roll-beelden werken ook goed voor een mooie overgang.

3. volledige overgangen

Als je een overgang maakt, moet je er ook voor zorgen dat die niet langer is dan de clip ervoor. Anders wordt het scherm even helemaal zwart en dat ziet er niet professioneel uit. Dan moet ofwel de clip ervoor ofwel de duur van de overgang worden aangepast. In de bovengenoemde Movavi Video Editor zijn er al veel sjablonen voor overgangen waaruit de juiste kan worden geselecteerd. De meeste moderne tools kunnen de overgangen vrij goed automatisch aanpassen. Toch moet u de video nog eens specifiek controleren op zwarte overgangen aan het einde.

4 Uniform grafisch ontwerp

Titels, lettertypes of andere graphics moeten altijd consistent zijn binnen een video. Verschillende lettertypes en groottes zijn een veelgemaakte fout en leiden de kijker af van de inhoud. Je moet vanaf het begin één lettertype kiezen en dat gedurende de hele video aanhouden. Ook de kleuren mogen niet te veel variëren. Fade-ins of buikbanden moeten één keer worden gemaakt en dan steeds opnieuw worden gekopieerd als ze nodig zijn. Er zijn ook enkele sjablonen voor graphics in de video-editor, zodat zelfs beginners hun video grafisch kunnen vormgeven en een professionele indruk kunnen maken.

Opmerking: De meest voorkomende fout die beginners maken is het gebruik van te veel verschillende effecten en grafische elementen in een te grote verscheidenheid. De beginner heeft de neiging om alle mogelijkheden te gebruiken en de kijker te laten zien wat de producent, in werkelijkheid de software, kan. Het resultaat komt dan onharmonisch en overladen over. Professionals houden zich terug met effecten en houden het bij een bescheiden stijlmiddel.

5. kleurcorrectie

Binnen een kleurcorrectie kunnen enerzijds slecht gefilmde shots worden gecorrigeerd, maar anderzijds kunt u de video ook een uniforme kleurstijl geven of bepaalde sequenties benadrukken. Movavi heeft hiervoor kant-en-klare filters, zodat de video automatisch overal harmonieus overkomt en een bijzondere blikvanger wordt. Maar u kunt ook nog professioneler te werk gaan en de kleurcurves gebruiken om de helderheid en zwartniveaus aan te passen.

Als u geen speciaal effect wilt creëren, moet u de kleuren zo aanpassen dat ze de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen. Maar stemmingen kunnen ook goed worden gecreëerd, bijvoorbeeld door in een terugblik wat kleur uit het materiaal te halen. Hier kun je je eigen creativiteit de vrije loop laten. Maar als je ook de kleuren van normale scènes aanpast, dan moet deze stijl zeker in de hele video worden gebruikt.

Gerelateerde berichten