Clubhuis app: Wij werpen licht op de hype software

De nieuwe social media app Clubhouse uit de VS heeft een ware hype ontketend, want in plaats van lange chats zijn er real-time gespreksrondes en live podcasts via luidspreker en microfoon. Clubhouse is daarmee vergelijkbaar …

Clubhuis app: Wij werpen licht op de hype software

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Clubhuis app: Wij werpen licht op de hype software

De nieuwe social media app Clubhouse uit de VS heeft een ware hype ontketend, want in plaats van lange chats zijn er real-time gespreksrondes en live podcasts via luidspreker en microfoon. Clubhouse is daarmee vergelijkbaar met openbare telefoonconferenties waaraan ieder lid kan deelnemen. De chatrooms gaan over gezonde voeding, klimaatbeleid of de app zelf, en steeds meer beroemdheden mengen zich in het netwerk. In tegenstelling tot de gebruikers zijn gegevensbeschermers echter niet zo enthousiast over de software. Lees hier hoe Clubhouse werkt en hoe u kunt deelnemen aan de drop-in audiochat voor iPhone.

Hoe werkt de Clubhouse app?

Bij Clubhouse vindt de communicatie plaats in zogenaamde “rooms”. Als gebruiker sluit je je aan bij een openbare kamer of open je een eigen kamer. Gesloten kamers waarin je met je vrienden kunt verblijven zijn ook mogelijk.

Kan iedereen zich zomaar aanmelden voor de Clubhouse app?

Nee. Je kunt de app downloaden uit de app store en vooraf een gebruikersnaam krijgen, maar voor de uiteindelijke registratie heb je een uitnodigingslink nodig van een bestaand lid.

Is Clubhouse ook beschikbaar voor Android?

Clubhouse voor Android bevindt zich in de VS sinds begin mei 2021 in een gesloten bètafase. Sinds 18 mei 2021 is de app beschikbaar in Brazilië, Rusland en Japan, de rest van de wereld volgt in de loop van de komende week(en), aldus een tweet van de fabrikant.

1. wat is de clubhuis app en hoe kan ik lid worden?

Invite für die Clubhouse-App
Hoewel u de Clubhouse app voor iPhone gratis kunt downloaden en installeren, is voor toegang een exclusieve uitnodiging (een zogenaamde “invite”) nodig van een reeds actief Clubhouse-lid.

Sociale media-apps als Facebook, Twitter, TikTok of Instagram schieten als paddenstoelen uit de grond en de meeste daarvan zijn gericht op het plaatsen, delen en liken van foto’s en video’s. Clubhouse is anders: hier ontmoet je andere leden in virtuele kamers voor realtime discussies. Dankzij uitgekiende marketing sluiten steeds meer beroemdheden zoals Paris Hilton, Ashton Kutcher en Oprah Winfrey zich aan bij het trendy drop-in audionetwerk.

Hoewel je de Clubhouse-app voor iOS gratis kunt downloaden en installeren, is voor toegang een exclusieve uitnodiging (een zogenaamde “invite”) nodig van een reeds actief Clubhouse-lid. Die kun je krijgen van vrienden of kennissen of je op een wachtlijst laten zetten bij de provider.

Als u zelf nieuwe leden voor Clubhouse wilt uitnodigen, hoeven zij niet per se in uw contacten te zijn opgeslagen. Je kunt ook gewoon het telefoonnummer in de app invoeren en de uitnodiging op deze manier versturen.

Goed om te weten: Clubhouse werd in 2020 uitgegeven door het Amerikaanse bedrijf Alpha Exploration Co. gevestigd in Salt Lake City, waarvan de oprichters Paul Davison en Rohan Seth voormalige medewerkers van Google en Pinterest zijn.

1.2 De rolverdeling in de Clubhouse app

In tegenstelling tot podcasts, die slechts in één richting uitzenden, maakt Clubhouse interactie en directe conversatie mogelijk. Binnen een kamer kunnen gebruikers drie verschillende rollen aannemen:

  • Moderators leiden de gespreksronde en kunnen andere gebruikers op een virtueel podium brengen als actieve sprekers. Indien nodig kunt u de sprekers ook dempen of terugsturen naar het “publiek”.
  • Sprekers nemen actief deel aan het gesprek.
  • Luisteraars luisteren passief naar de discussie zonder een mening te uiten. Als u in de loop van het gesprek iets wilt bijdragen, kunt u de moderator met een digitaal handgebaar te kennen geven dat hij of zij u op het podium moet brengen.

De volgende video tutorial laat zien hoe de Clubhouse app in detail werkt:

1.3 Verdere functies

Met behulp van de kalenderweergave kunt u geplande zalen bekijken en zo nooit interessante discussierondes missen. Voor een betere oriëntatie zijn er ook verschillende themazones waar u zich bij kunt aansluiten. Het principe werkt hetzelfde als bij Facebook, met dit verschil dat hier alleen op audio gebaseerde inhoud wordt gedeeld.

Op je profiel heb je ook de mogelijkheid om te linken naar andere social media apps (bijvoorbeeld Facebook of Twitter). Daarnaast kun je ook links naar je profiel of club sturen. Gebruik daarvoor het deelpictogram op je profielpagina of de knop “Deel een link” op de clubpagina.

Goed om te weten: Nieuwe gebruikers die pas een paar weken lid zijn van Clubhouse zijn te herkennen aan de party emoji naast hun profielfoto.

Wat is het privacybeleid van Clubhouse?

Datenschutz im Duden markiert
Gegevensbeschermers vrezen dat in de Clubhouse-app met behulp van de contactgegevens zogenaamde schaduwprofielen kunnen worden aangemaakt.

Ondanks alle euforie wordt het exclusieve plezier van Clubhouse ontsierd door aanzienlijke beveiligingsfouten, die in januari 2021 zelfs leidden tot een waarschuwing van de Federatie van Duitse consumentenorganisaties (VzBv). Ten eerste vereist de app toegang tot je eigen contacten in het telefoonboek, anders kun je geen uitnodigingen versturen. Als je akkoord gaat, slaat Clubhouse de gegevens van anderen zonder hun toestemming op servers in de VS op.

Gegevensbeschermers vrezen dat hackers de contactgegevens kunnen gebruiken om zogenaamde schaduwprofielen aan te maken . Dat zijn profielen van mensen die in andermans telefoonboek staan, maar zelf niet op Clubhouse geregistreerd zijn.

Bovendien zouden volgens de makers alle gespreksopnamen na afloop van een gesprek worden gewist. Als een lid echter een klacht wegens misbruik indient, wordt het hele audiobestand bewaard. Zo kunnen onder meer seksistische of racistische overtredingen worden opgespoord. Het blijft echter onduidelijk wie toegang krijgt tot de opnames.

Een ander punt van kritiek: Duitse gebruikers, die slechts beperkte of geen kennis van het Engels hebben, vinden noch een verklaring inzake gegevensbescherming in het Duits, noch een adres voor informatie over gegevensbescherming binnen de EU, zoals voorzien in de DSGVO (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Gerelateerde berichten