Pay to Win: de monetarisering van videogames

Computerspelletjes als mogelijke kostenval zijn een veelbesproken onderwerp. Vooral apps voor mobiele telefoons kunnen, zonder toezicht in de handen van kinderen, gemakkelijk een rekening plunderen. De markt voor mobiele games is enorm gegroeid en is …

Pay to Win: de monetarisering van videogames

pay-to-win mit echtgeld
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Gaming
 6. »
 7. Pay to Win: de monetarisering van videogames

Computerspelletjes als mogelijke kostenval zijn een veelbesproken onderwerp. Vooral apps voor mobiele telefoons kunnen, zonder toezicht in de handen van kinderen, gemakkelijk een rekening plunderen. De markt voor mobiele games is enorm gegroeid en is nu verantwoordelijk voor ongeveer twee keer zoveel inkomsten als pc-games.

Maar waar komen die inkomsten vandaan? Zeer weinig komen van games waarbij je vooraf de volledige prijs betaalt en vervolgens eigenaar bent van het spel. Sommige hebben doorlopende kosten of bieden prikkels zoals Pay to Win om geld te blijven uitgeven. Vooral voor mensen die niet vertrouwd zijn met games is het vaak moeilijk te begrijpen welke methoden fabrikanten gebruiken om hun games te financieren en hun klanten aan te moedigen om te betalen. In onze gids bieden wij u een overzicht van de financieringsmethoden en psychologische aankoopprikkels in de videogame-industrie.

Wat is de definitie van Pay to Win?

Pay to Win is van toepassing wanneer een spel de mogelijkheid biedt om met echt geld voordelen te kopen ten opzichte van andere spelers.

Waarom wordt Pay to Win bekritiseerd?

Het systeem maakt de spelervaring voor veel spelers oneerlijk, omdat het de eigen vaardigheden minder belangrijk maakt voor succes. Bovendien lokken fabrikanten spelers vaak tot betalen met dubieuze psychologische prikkels.

Welke psychologische prikkels zijn er om tot aankoop aan te zetten?

Sommige fabrikanten gebruiken gokprikkels, een drang naar prestige of de angst om iets te missen.

1. wat zijn de betalingsmogelijkheden?

Er zijn drie grote categorieën financieringsmogelijkheden, hoewel ze vaak niet strikt zijn afgebakend en vloeiende overgangen mogelijk maken:

Betaalmethode Speciale kenmerken
Volledige prijs / Pay to Play
 • de inhoud van het spel wordt vooraf gekocht
 • je betaalt om te spelen
Abonnement
 • maandelijkse kosten, gebruikelijk bij MMORPGS zoals World of Warcraft
 • vaak in combinatie met een andere betaalmethode
gratis
 • gratis toegang tot het spel
 • financiering via reclame of microtransacties
kostenloses mobile-game
Gratis games bieden gemakkelijke toegang.

Bij sommige spellen is de inhoud niet volledig gebonden aan één methode, maar in plakjes verdeeld. De rudimentaire inhoud is gratis beschikbaar, aanvullende inhoud is gebonden aan abonnementen of eenmalige betalingen.

Een populaire methode die fabrikanten hier gebruiken is de Season Pass, waarmee potentiële inhoud wordt gekocht, maar die moet worden vrijgespeeld, meestal binnen een beperkt tijdsvenster.

Door de gemakkelijke toegang neemt vooral het aanbod van gratis games gestaag toe. Een overvloed aan spellen kan gratis worden gespeeld, zoals op Spiele-Umsonst.de, zowel voor smartphones als voor browsers en pc’s in het algemeen.

Tip: Gratis betekent niet automatisch minderwaardig. Er zijn veel goede en veilige gratis spelletjes, maar u moet uw kind niet zonder toezicht laten kiezen. Controleer de spellen die uw kind wil downloaden en voorkom vooral dat er betalingen worden gedaan vanaf de smartphone van uw kind.

Terwijl sommige spellen bekendmaken hoe ze geld verdienen ondanks dat ze gratis te spelen zijn, zijn andere ontwikkelaars meedogenlozer. Met name Pay to Win als systeem wordt door vrijwel geen enkele ontwikkelaar toegegeven en is erop gericht psychologische aspecten uit te buiten. Games als Diablo Immortal van Blizzard komen daarom herhaaldelijk onder vuur te liggen van jeugdbeschermingsinstanties.

2 Psychologische trucs beïnvloeden koopgedrag

Om microtransacties of andere content tegen vaak buitenproportionele prijzen te verkopen, vertrouwen sommige ontwikkelaars op psychologische trucs. Ze gebruiken bijvoorbeeld spelmechanismen die gameverslaving bij vatbare mensen kunnen bevorderen.

2.1 Gokelementen in willekeurige beloningen

pay-to-win durch items in lootbox
Sommige pay-to-win games voor mobiel en pc vertrouwen op lootboxes in plaats van directe aankoop.

Een lootbox is bijvoorbeeld een digitale container die bij opening willekeurige content aan het account van de gebruiker bindt. Dit kunnen bijvoorbeeld cosmetische items zijn zoals skins die het spelerspersonage, wapens of metgezellen een alternatief uiterlijk geven.

Omdat de inhoud willekeurig is, krijg je meestal niet wat je eigenlijk wilt, wat voor sommige spelers betekent dat ze meer Lootboxes moeten openen. Het openen ervan wordt een kansspel, met alle verslavende eigenschappen van gewoon gokken.

2.2 Vermeend prestige door voordelen

Terwijl sommige Lootboxes alleen cosmetische items bevatten, bieden andere Lootboxes game-achtige voordelen. Sommige daarvan kunnen rechtstreeks in een winkel in het spel worden gekocht. Ze maken de speler sterker of sneller of verkorten de wachttijden tijdens het spelen.

Door deze pay-2-win methodes is een speler per definitie succesvoller dan spelers die niet betalen. Dit kan leiden tot een gevoel van prestige voor beïnvloedbare mensen, een hogere rang in de hiërarchie van het spel.

2.3 Fear of missing out als drijfveer om voortdurend in te loggen

Fear of missing out beschrijft de angst om items of gebeurtenissen te missen. Spelers zijn gebonden aan een spel doordat bepaalde content voor een beperkte tijd kan worden vrijgespeeld. Dat maakt het noodzakelijk om voortdurend in te loggen als je alle content wilt bezitten.

Dit soort kunstmatig gecreëerde exclusiviteit maakt het moeilijk, vooral voor spelers die al veel tijd en geld in een spel hebben geïnvesteerd, om zich ervan los te maken.

3 Kritiek op Pay to Win en soortgelijke systemen

Walvissen

In de definitie van “walvissen” worden ze op gamegebied omschreven als spelers die duizenden euro’s in games investeren om cosmetische of gameplayvoordelen te behalen.

Pay to Win verschuift niet alleen het spelevenwicht door de vaardigheden van spelers te devalueren, maar lokt spelersook vaak met oneerlijke middelen.

Zo wordt het bestaan van Pay to Win als systeem soms verhuld door niet direct te betalen. In plaats van met echt geld betaal je voor de voordeelgevende items met een in-game valuta – die je echter voor echt geld kunt kopen.

Zelfs de naam microtransacties is misleidend, want er is al lang niets kleins of micro aan veel itemaankopen. Blizzards gratis Diablo Immortal wordt vaak bekritiseerd als een van de meest prominente pay to win-games voor mobiel. Alle transacties binnen Diablo Immortal zouden op meer dan 100.000 dollar uitkomen.

pay-to-win-games-mobile
Opbouwspellen zonder pay-to-win worden vaak gezocht, omdat het genre veel negatieve voorbeelden biedt.

Daarnaast is er kritiek op hoe praktijken als gokken en pay-to-win op YouTube of andere platforms worden aangeprezen door content creators die contracten hebben met gamebedrijven – vaak aan een publiek dat in meerderheid uit kinderen bestaat.

Als gevolg daarvan zijn er voor spellen als Fifa, Lost Ark, New World, Pokémon Unite of nieuwe releases op de markt voortdurend veel zoekopdrachten over Pay to Win. Pc-spellen of mobiele spellen zonder pay-to-win worden door vergelijking aantrekkelijker voor een geïnformeerd publiek, zodat zelfs ontwikkelaars adverteren dat ze geen pay-to-win-systeem gebruiken.

Gerelateerde berichten