Stroomverbruik van hardware: wat laptops, monitoren en co. verbruiken en hoe u veel geld kunt besparen

Het stroomverbruik van elektronische apparaten is immens. In sommige gevallen betekent dit niet alleen een echte geldverspilling, maar is het ook steeds meer een belasting voor het milieu. Er zijn echter een paar trucs waarmee …

Stroomverbruik van hardware: wat laptops, monitoren en co. verbruiken en hoe u veel geld kunt besparen

Stromverbrauch beim Betrieb von Geräte sparen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Stroomverbruik van hardware: wat laptops, monitoren en co. verbruiken en hoe u veel geld kunt besparen

Het stroomverbruik van elektronische apparaten is immens. In sommige gevallen betekent dit niet alleen een echte geldverspilling, maar is het ook steeds meer een belasting voor het milieu. Er zijn echter een paar trucs waarmee het stroomverbruik van laptops, monitoren en printers kan worden verminderd. Per saldo bespaart dit veel geld. Maar stroom besparen begint al bij de aanschaf van de hardware.

Dit is hoeveel elektriciteit uw hardware verbruikt

Voordat u besluit een nieuw stuk hardware te kopen, is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel elektriciteit deze verbruikt. Bovendien moet u de huidige elektriciteitsprijs van uw leverancier kennen om de verbruikskosten te kunnen berekenen. Als u uw tarief niet kent of uw elektriciteitscontract niet bij de hand heeft, kunt u hier de elektriciteitstarieven van de meeste leveranciers vergelijken en uw huidige elektriciteitsleverancier of basisleverancier als referentie instellen. Dan krijg je een overzicht van je stroomtarief en eventueel goedkopere alternatieven.

Is het de moeite waard om te besparen op het elektriciteitsverbruik van hardware?

Ja! Volgens een evaluatie van het Federaal Milieuagentschap is informatie- en communicatietechnologie in particuliere huishoudens goed voor ongeveer 17% van het totale jaarlijkse netto-elektriciteitsverbruik.

Dus hoe kunt u met uw hardware op elektriciteitskosten besparen? Notebooks, bijvoorbeeld, die veel draaien, kunnen een aardige som geld per jaar besparen als ze in de eerste plaats minder elektriciteit verbruiken. De belangrijkste factoren hierbij zijn de apparatuur, zoals het type harde schijf, de processor en het beeldscherm (type en grootte).

Stromkosten sparen
Als u goedkope hardware koopt, moet u bij de berekening van de prijs ook rekening houden met het stroomverbruik.

Een eenvoudig voorbeeld: Wanneer een laptop met de oplaadkabel in het stopcontact wordt gestoken, verbruikt hij, afhankelijk van het model, minstens 60 tot 80 watt. Als de laptop vervolgens de hele dag op het lichtnet aangesloten blijft, kost dat 50 tot 70 cent per dag. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar in de loop der jaren wordt het een enorm bedrag. En daar blijft het meestal niet bij – ook printers en beeldschermen kunnen echte stroomvreters zijn. De hier genoemde waarde is echter slechts een richtlijn en hangt af van verschillende factoren. Het kan natuurlijk ook naar boven of beneden variëren.

TIP! Bijde aanschaf van nieuwehardware moet het stroomverbruik altijd als aankoopcriterium worden meegenomen. Energiebesparende apparaten kunnen heel wat geld besparen. Het kan ook handig zijn als het apparaat een energiebesparende modus heeft, maar dat is nu bij bijna alle hardware het geval. Als u moet kiezen tussen twee apparaten met een prijsverschil van een paar honderd euro, bedenk dan: het goedkopere apparaat kan al na een paar jaar duurder worden als het een hoger verbruik heeft.

Stroomverbruik van monitoren

Hoe zit het met het stroomverbruik van grote monitoren? Een normaal formaat monitor van 24 inch heeft immers gemiddeld 19 watt nodig bij een gemiddelde helderheidsinstelling. Berekend op maandbasis komt dat neer op ongeveer €1,70.

Belangrijk om te weten: Een computermonitor verbruikt, net als een tv-scherm, meer elektriciteit naarmate hij feller is ingesteld. Als het helderheidsniveau wordt verhoogd, neemt het energieverbruik met de helft toe.

U moet goed nadenken of uw monitor of televisie echt op het helderste niveau moet worden ingesteld. Er zijn nu echter ook tal van apparaten met intelligente automatische systemen die het scherm dimmen wanneer het niet wordt gebruikt. In sommige gevallen werkt dit met een geïntegreerd automatisch systeem dat met behulp van sensoren bepaalt of er iemand voor de monitor zit of niet.

Stroomverbruik van laptop versus PC

In een directe vergelijking tussen laptop en pc komt de laptop er veel beter af qua stroomverbruik. Een pc kan tot 8 keer zoveel energie per dag verbruiken als een laptop. Het is duidelijk dat dit binnen een jaar enorm oploopt. Ook bij laptops is het mogelijk individuele instellingen te maken en zo nog meer stroom te besparen – de reeds genoemde stand-by modus bijvoorbeeld.

En ook hier kan de helderheid worden verlaagd. Externe apparaten die momenteel niet worden gebruikt, zoals de muis, geheugenkaarten of USB-sticks , moeten worden verwijderd. Ook functies als WLAN of Bluetooth moeten worden uitgeschakeld, omdat deze ook aanzienlijk meer energie kunnen verbruiken. Programma’s die momenteel niet worden gebruikt, kunnen worden afgesloten. Alles wat actief op de achtergrond draait, vreet ook energie.

Als de laptop is uitgeschakeld, moet u hem loskoppelen – zelfs als u hem op de accu gebruikt. Zelfs als hij niet wordt gebruikt, verbruikt hij een kleine hoeveelheid stroom als hij is aangesloten.

Stroomverbruik van printers

Gelukkig behoren printers niet tot de grootste stroomvreters, maar ze kunnen toch veel stroom besparen. Als u een printer koopt, kunt u erop letten dat deze weinig elektriciteit verbruikt. Laserprinters verbruiken iets meer elektriciteit dan andere modellen. Inkjetprinters verbruiken bijvoorbeeld veel minder elektriciteit.

Veel printers bieden ook de mogelijkheid om het apparaat in de slaapstand te zetten als het niet in gebruik is. In deze modus is het apparaat aangesloten op het lichtnet, maar verbruikt het bijna geen elektriciteit. Sommige modellen hebben naast de slaap- of stand-bymodus nog andere energiebesparende modi. Hierbij is het echter ook van belang welke eisen u aan de printer stelt. Als u vaak spontaan moet printen, moet de machine in de stand-by modus staan. In alle andere gevallen is de slaapstand de meer energiebesparende keuze.

Belangrijk: Zelfs in de stand-by modus kunnen verschillende apparaten binnen een jaar relatief hoge elektriciteitskosten hebben. Een goed overzicht van de mogelijke kosten door stand-by vindt u in dit informatieblad van het consumentenadviescentrum Rijnland-Palts.

Energiebesparingsmodus activeren

In ieder geval moet u ook de energiebesparende modus activeren. Bij Windows 10 bijvoorbeeld kunt u deze eenvoudig instellen en zelf de duur kiezen. Als er na de gekozen periode geen invoer op de pc plaatsvindt, schakelt het scherm automatisch uit en kan het vervolgens op elk moment weer worden geactiveerd door de muisknop te bewegen. In de energiebesparende modus verbruiken veel PC’s slechts 0,5 watt.

Het voordeel: er hoeft geen toepassing of venster te worden gesloten. Alles blijft zoals het is en het werk kan op elk moment worden voortgezet precies waar het was gebleven. En de computer hoeft daarvoor niet eens uitgeschakeld te worden. U moet de computer ’s nachts of in het weekend uitschakelen als u hem zeker langere tijd niet gaat gebruiken.

Gerelateerde berichten