Aansluitingen op het moederbord: Uitleg van de belangrijkste interfaces

Het mainboard of moederbord is het centrale bord van een computer waarop alle componenten zijn aangesloten. Naast sleuven voor elementaire hardware zoals de processor (CPU), de BIOS-chip en het hoofdgeheugen (RAM) heeft het ook een …

Aansluitingen op het moederbord: Uitleg van de belangrijkste interfaces

Motherboard Mainboard
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. Aansluitingen op het moederbord: Uitleg van de belangrijkste interfaces

Het mainboard of moederbord is het centrale bord van een computer waarop alle componenten zijn aangesloten. Naast sleuven voor elementaire hardware zoals de processor (CPU), de BIOS-chip en het hoofdgeheugen (RAM) heeft het ook een hele reeks andere aansluitingen waarmee u vervolgens randapparatuur of uitbreidingskaarten kunt aansluiten. In dit overzicht presenteren we de belangrijkste moederbordaansluitingen en hun taken in detail.

Kan ik mijn moederbord uitrusten met een willekeurige processor?

Nee. Niet elke CPU is compatibel met elk moederbord. De sleuven (sockets) van de fabrikanten verschillen fundamenteel van elkaar. Let er daarom bij aanschaf altijd op dat u een processor koopt die ook op uw bord past.

Wat is een SATA-poort?

De Serial ATA-interface is verantwoordelijk voor het uitwisselen van gegevens met apparaten voor massaopslag, zoals harde schijven, SSD’s, DVD-stations of andere opslagapparaten.

Waarom heb ik de chipset op het moederbord nodig?

De chipset is op het moederbord gesoldeerd en zorgt voor de aansturing van de afzonderlijke componenten en randapparatuur. Hij regelt ook de gegevensoverdracht tussen de processor, het RAM en de grafische kaart.

Mainboard Anschlüsse mit Beschriftung

1. CPU socket

CPU mit mehreren Kernen auf Mainbaord
Om de CPU op zijn plaats te houden in de socket, wordt deze vastgezet met behulp van een aluminium beugel.

De processor is het hart van elke computer en krijgt daarom een speciale gleuf, de zogenaamde “socket”. Deze bevindt zich in de bovenste helft van het moederbord, ongeveer in het midden van het bord. Om de CPU op zijn plaats te houden, wordt hij vastgezet met behulp van een aluminium beugel.

De socket bepaalt ook de keuze van CPU of moederbord, want niet elke processor is compatibel met elk moederbord. Zo zijn de sockets van Intel en AMD fundamenteel verschillend en passen de processoren in geen geval in de andere socket. Let er daarom bij de aanschaf altijd op dat de CPU precies op het moederbord past.

Goed om te weten: Een actuele socket van Intel is de 2066 voor Core i7, Pentium G en XEON CPU’s. Concurrent AMD biedt bijvoorbeeld Socket AM3+, waarop processoren uit de FX-serie kunnen worden geplaatst.

Overzicht van moederbordaansluitingen: RAM-slots

Het RAM (random access memory) heeft zijn plaats in de slots rechts van de CPU. De huidige moederborden hebben meestal vier slots, waarvan, afhankelijk van de computer, één, twee of zelfs alle vier voorzien zijn van geheugenstaven. De RAM-componenten zijn er ook in verschillende varianten. Terwijl nieuwere moederborden bijvoorbeeld al de snellere DDR4- of DDR5-standaard ondersteunen, gebruiken oudere moederborden nog DDR2 of DDR1.

Goed om te weten: In de informatietechnologie verwijst “Double Data Rate” of kortweg “DDR” naar een procedure waarmee gegevens met dubbele datasnelheid of snelheid op een databus kunnen worden geschreven en gelezen.

Met nieuwe modules kan het in principe niet misgaan. Ze zijn namelijk zo gebouwd dat alleen de versie die compatibel is met het moederbord in de daarvoor bestemde sleuven past. Als er meerdere slots beschikbaar zijn, zijn deze ook voorzien van een kleurcode (fabrikant-specifiek) om toegang te krijgen tot het juiste kanaal.

Erklärung RAM Größe herausfinden und Module einbauen
In principe kun je bij het plaatsen van nieuwe modules niet in de fout gaan, omdat alleen de versies die compatibel zijn met het moederbord in de daarvoor bestemde sleuven passen.

Hoe meer RAM er in uw computer is geïnstalleerd, hoe sneller het systeem zal zijn. Dit komt omdat elk programma dat je opent terwijl je op je pc werkt, er gegevens in opslaat. Het RAM-geheugen van de meeste laptops en pc’s kan gemakkelijk worden uitgebreid. Let er bij het installeren van RAM echter altijd op dat u alleen modules met dezelfde capaciteit en kloksnelheid gebruikt, anders kunnen er systeemcrashes en compatibiliteitsproblemen optreden.

3 PCI/PCIe-sleuven

Erklärung PCIe Slots
De lange PCIe-slots worden bij voorkeur gebruikt voor grafische kaarten, terwijl de korte meer geschikt zijn voor geluids- of netwerkkaarten.

In de onderste helft van het moederbord bevinden zich de drie lange PCI en vier korte PCIe slots. PCIe of PCI Express (“Peripheral Component Interconnect Express”) is de opvolger van PCI, PCI-X en AGP en biedt hogere gegevensoverdrachtsnelheden per pin in vergelijking met zijn voorgangers. De lange PCIe-slots worden bij voorkeur gebruikt voor grafische kaarten, terwijl de korte meer geschikt zijn voor geluids- of netwerkkaarten.

PCIe 3.0 haalt bijvoorbeeld overdrachtssnelheden tot 32 GB per seconde. De zogenaamde lanes spelen hierbijeen centrale rol: Hoe meer ervan in de slots kunnen worden gebruikt (van x1 tot x32), hoe hoger de overdrachtssnelheid. Momenteel zijn x4, x8 en x16 gebruikelijk voor PCIe-slots.

Goed om te weten: Kleine moederborden in de compacte Micro-ATX en Mini-ITX formaten hebben meestal niet meer dan twee PCI Express slots.

4 Moederbordaansluitingen in één oogopslag: SATA-aansluitingen

Serial ATA of SATA (Serial Advanced Technology Attachment) wordt gebruikt om apparaten voor massaopslag zoals harde schijven, SSD’s of DVD-stations aan te sluiten. De gegevensoverdracht is serieel, d.w.z. bit voor bit. Terwijl de eerste versie van de standaard slechts een overdrachtssnelheid van 150 MB per seconde haalde, haalt de recentere SATA III al 600 MB per seconde.

Goed om te weten: SATA is neerwaarts compatibel. Dit betekent dat u ook apparaten met een oudere standaard op nieuwere aansluitingen kunt aansluiten. In dat geval moet u echter rekening houden met prestatieverlies door de lagere datasnelheid.

SATA Anschlüsse auf einem Mainboard herausfinden
U herkent de snelle SATA-aansluitingen aan hun blauwe kleur.

De SATA-aansluitingen bevinden zich direct op het moederbord, terwijl je de eSATA (voor externe schijven) vindt in het paneel aan de achterkant van de kast. De meeste moederborden hebben meerdere SATA-controllers met verschillende snelheden, die te onderscheiden zijn aan hun kleur:

 • De snelle SATA III-connectoren zijn blauw.
 • Voor de rode en zwarte connectoren verschilt de betekenis per fabrikant. Details vindt u in de handleiding van uw moederbord.
 • Twee connectoren van dezelfde kleur geven aan dat de harde schijven ook in RAID kunnen worden gebruikt.

Als algemene regel geldt: sluit nieuwe harde schijven altijd aan op de blauwe poort en oudere op een andere kleur (die met het laagste nummer).

5. voeding (ATX voeding)

De 24-pins connector rechts van de RAM-slots voorziet het moederbord en de overige componenten van stroom via de voeding. Oudere borden hebben vaak slechts een 20-pins connector. Linksboven is nog een (8-pins) ATX-connector. Deze voorziet de CPU van stroom.

Lüfter Anschluss auf einem Mainboard
Met de ventilatoraansluitingen kun je onder andere de snelheid van de ventilatoren regelen.

6. ventilatoraansluitingen

Voor de bediening en regeling van de CPU- en kastventilatoren zijn er één 4-PIN en verscheidene 3-PIN aansluitingen op het moederbord. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de snelheid van de ventilatoren via het besturingssysteem te regelen en zo aan te passen aan de actuele belasting. Hun positie verschilt echter van moederbord tot moederbord.

7. USB-aansluitingen

Gebruik de USB-aansluitingen (twee USB 3.0 en twee USB 2.0) op het moederbord om de behuizingsaansluitingen aan te sluiten, zodat u de interfaces ook daar kunt gebruiken. De blauwe connector markeert de snelle USB 3.0 op het frontpaneel.

8 Overzicht van de aansluitingen op het moederbord: Externe interfaces voor de achterzijde van de behuizing

Afhankelijk van uw moederbordmodel heeft het ook verschillende externe aansluitingen die aan de achterkant van de pc uitsteken. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • een optische uitgang voor de luidspreker
 • een HDMI- en een DisplayPort-uitgang
 • Eigen aansluitingen voor een WIFi Bluetooth-oplossing die bij het moederbord wordt geleverd.
 • USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1 (Type A) en USB Type C-poorten
 • Een of meer LAN-poorten
 • eSATA-poorten
 • Analoge 3,5 millimeter stekkeraansluitingen

Gerelateerde berichten