PC of laptop: wat is de moeite waard voor welke gebruikers?

Als het tijd is voor een nieuwe computer stellen veel gebruikers zich de vraag: pc of laptop? Eerst en vooral spelen de vereisten van het apparaat een doorslaggevende rol. Wie veel reist of om een …

PC of laptop: wat is de moeite waard voor welke gebruikers?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. PC of laptop: wat is de moeite waard voor welke gebruikers?

Als het tijd is voor een nieuwe computer stellen veel gebruikers zich de vraag: pc of laptop? Eerst en vooral spelen de vereisten van het apparaat een doorslaggevende rol. Wie veel reist of om een andere reden mobiel moet zijn, kiest meestal voor een notebook. Desktop-pc’s daarentegen bieden meestal hogere prestaties en meer uitbreidingsmogelijkheden tegen een lagere prijs. In onze vergelijking leggen we de voor- en nadelen van beide apparaten uit en vertellen we je ook waar je nog meer aan moet denken voordat je tot aanschaf overgaat.

Wat is beter? Laptop of desktop PC?

Deze vraag kan niet algemeen worden beantwoord. Of een pc of een laptop beter aan uw behoeften voldoet, hangt in wezen af van het gebied waarop het apparaat later zal worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen een notebook en een netbook?

Een netbook is veel kleiner en lichter dan een standaard notebook. Bovendien zijn netbooks meestal uitgerust met een zwakkere CPU en hebben ze minder RAM, grafische kracht en meestal slechts één USB-poort.

Wat is een all-in-one computer?

Een all-in-one computer (of kortweg AIO-computer) is een vaste computer waarbij het moederbord en het scherm samen in één behuizing zijn ondergebracht. Het bekendste apparaat van dit type is de Apple iMac.

1. wat zijn de belangrijkste verschillen tussen pc’s en notebooks?

Businessman mit MacBook im Cafe
Voor werken in een café of als ruimtebesparend alternatief voor thuis: laptops zijn perfect afgestemd op de behoeften van de mobiele wereld.

Laptops zijn perfect afgestemd op de behoeften van de mobiele wereld. Dankzij hun lichte gewicht kunnen ze worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet en overal mee naartoe worden genomen. Bovendien neemt een notebook natuurlijk veel minder ruimte in beslag dan een standaard pc, omdat je geen extra monitor of externe randapparatuur (bv. muis en toetsenbord) nodig hebt. Dit heeft natuurlijk doorslaggevende voordelen, vooral in kleine flats of krappe kantoorruimtes.

1.1 Winstpunten Laptop: Lager energieverbruik

Omdat een laptop over het algemeen eenvoudiger is uitgerust en minder componenten heeft dan een pc, heeft hij ook een lager energieverbruik. De componenten zijn echter moeilijker toegankelijk dan in een standaard pc-kast en de upgrademogelijkheden zijn meestal beperkt tot de harde schijf (SSD) en het RAM-geheugen. Daarom moet u bij de aanschaf vrij specifiek zijn over de hardware.

PC vs Laptop: Energieverbrauch
Omdat laptops over het algemeen eenvoudiger zijn uitgerust dan een pc en minder componenten hebben, is hun energieverbruik ook navenant lager.

En hoe praktisch een laptop ook is: als je veel op de computer werkt, heb je op den duur geen plezier van het kleine scherm en het gekrompen toetsenbord. Toegegeven, je hebt altijd de mogelijkheid om een extern beeldscherm en een degelijk toetsenbord aan te sluiten (via kabel of Bluetooth) en zo net zo comfortabel te werken als op een pc. Maar het grootste voordeel van de notebook, namelijk flexibiliteit, gaat verloren.

En ook qua prestaties gaat het punt duidelijk naar de desktop pc’s. Die zijn niet alleen beter uitgerust qua CPU en grafische kaart, ze hebben meestal ook meer harde schijfcapaciteit en meer RAM-geheugen. Bovendien zijn upgrades, reparaties, onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen gemakkelijker uit te voeren, waardoor pc’s vaak de eerste keuze zijn voor gepassioneerde gamers. Hoewel er ook speciale gaming notebooks zijn die zijn uitgerust met de bijbehorende hardware. Deze kunnen echter niet concurreren met een high-end gaming pc.

1.2 Voordeel-pc: meer prestaties voor een lagere prijs

Performance Tachometer
Notebooks zijn tegenwoordig relatief goedkoop te krijgen, maar pc’s met vergelijkbare prestaties zijn nog altijd aanzienlijk goedkoper.

Een van de meest overtuigende argumenten voor de pc is echter zeker de prijs. Want ook al zijn notebooks tegenwoordig relatief goedkoop te krijgen, pc’s met vergelijkbare prestaties zijn nog altijd een stuk goedkoper.

Door de technische vooruitgang vervagen de grenzen tussen desktop en laptop sowieso steeds meer. Er zijn nu ook “mini-pc’s” op de markt (bijvoorbeeld de Raspberry Pi of de MSI Cubi N), waarvan sommige nog kleiner en lichter zijn dan een netbook of tablet. Daarnaast zijn ook de zogenaamde “all-in-one computers” ingeburgerd. Deze apparaten met ingebouwde aanraakschermen en batterijen zijn niet minder mobiel dan een notebook en kunnen gemakkelijk worden opgezet, neergelegd, aan de muur bevestigd of meegenomen naar een ander kantoor.

Goed om te weten: In 2018 werden voor het eerst meer notebooks verkocht dan desktop pc’s. En de trend is nog steeds stijgend. Maar het toenemende succes van mobiele apparaten betekent niet dat standalone computers in de toekomst achterhaald zijn. Want zoals op alle gebieden van IT en technologie is het altijd hoe en waarvoor je het apparaat wilt gebruiken dat uiteindelijk de doorslag geeft.

2 Waarvoor zijn desktop pc’s of laptops geschikt?

Desktop PC

Laptop

(behalve gaming laptops)

 • Mensen die een vast werkstation nodig hebben
 • Taken die hoge eisen stellen aan de rekenkracht (bv. videobewerking of CAD-toepassingen)
 • (Semi-)professioneel gamen
 • Mensen die veel onderweg werken of geen vaste werkplek hebben (bijv. consultants)
 • Taken die geen hoge rekenkracht vereisen, zoals kantoorprogramma’s of surfen op het web en e-mails schrijven
 • Voor het gamen van oudere of minder veeleisende spellen

3. tips voor het kopen van een rekenmachine

Als je eenmaal hebt besloten of je een pc of een laptop wilt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je tot aanschaf overgaat.

Zoek eerst en vooral naar efficiënte componenten in notebooks. Deze verlengen niet alleen de levensduur van de batterij, maar houden ook het geluidsniveau (trefwoord: ventilator) binnen de perken. Omdat de componenten moeilijk of niet te upgraden of te vervangen zijn, moet u ook een paar euro meer uitgeven aan een krachtigere CPU, een betere grafische kaart en wat meer RAM.

Als je onderweg niet zonder internettoegang wilt en niet per se openbare WLAN’s wilt gebruiken, raden we je ook aan een notebook met LTE-ondersteuning te kopen. Hiermee kun je altijd en overal verbinding maken met het mobiele netwerk.

Goed om te weten: Zakelijke notebooks (bijvoorbeeld modellen van HP of DELL) hebben doorgaans een langere fabrieksgarantie en zijn robuuster en meestal duurzamer dan consumentennotebooks. Bovendien hebben de meeste modellen extra aansluitingen voor randapparatuur en zijn ze uitgerust met geavanceerde beveiligingsfuncties.

Modulares Netzteil für PC
Het is altijd de moeite waard om te investeren in een krachtigere voedingseenheid, omdat deze bepaalt hoeveel componenten u tegelijkertijd kunt bedienen
.

Desktop-pc’s zijn gemakkelijker te upgraden, maar het kan nog steeds geen kwaad om ervoor te zorgen dat je de juiste hardware hebt als je ze koopt. Vooral goedkope complete pc-systemen zijn vaak uitgerust met een on-board grafische kaart in plaats van een volwaardige, wat niet voldoende is voor prestatie-intensieve games of toepassingen. En ook de prestaties van de voeding mag je in dit verband niet verwaarlozen (zeker niet bij een krachtige grafische kaart). Want hoe hoger deze is, hoe meer componenten u tegelijkertijd kunt laten draaien.

Gerelateerde berichten