Tablet of laptop: de voor- en nadelen van beide concepten vergeleken

Wie op zoek is naar een nieuwe mobiele computer komt vroeg of laat onvermijdelijk voor de vraag te staan: tablet of laptop? Waren tablets enkele jaren geleden nog ondenkbaar, tegenwoordig hebben we al zeer krachtige, …

Tablet of laptop: de voor- en nadelen van beide concepten vergeleken

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. Tablet of laptop: de voor- en nadelen van beide concepten vergeleken

Wie op zoek is naar een nieuwe mobiele computer komt vroeg of laat onvermijdelijk voor de vraag te staan: tablet of laptop? Waren tablets enkele jaren geleden nog ondenkbaar, tegenwoordig hebben we al zeer krachtige, veelzijdige apparaten bij ons die echte laptopalternatieven zijn geworden. In de professionele omgeving kunnen tablets notebooks echter (nog) niet volledig vervangen. In dit artikel presenteren we een vergelijking van de twee concepten en hun voor- en nadelen.

Wat is het verschil tussen een notebook en een netbook?

Netbooks lijken op notebooks, maar hun afmetingen zijn in vergelijking veel kleiner. Ze hebben meestal ook minder rekenkracht en een kleinere harde schijf.

Kan een tablet ook worden aangesloten op een externe monitor?

Als de tablet een HDMI-poort heeft, kunt u hem rechtstreeks op een monitor of TV aansluiten. Voor Android en Windows Mobile tablets zonder HDMI zijn er bijbehorende adapters waarmee het signaal naar een extern scherm kan worden overgebracht.

Zijn er ook apparaten die de voordelen van notebooks en tablets combineren?

Ja, de zogenaamde “convertibles” of “2-in-1 computers” zijn een mix van notebook en tablet. Ze lijken qua rekenkracht en functionaliteit op een gewone notebook, maar bieden tegelijkertijd de mobiliteit en het gevoel van een tablet.

1. tablet of laptop: dit zijn de belangrijkste criteria voor de besluitvorming

Streaming auf einem 10-Zoll-Tablet
Muziek en films streamen is veel handiger op een tablet.

De beslissing voor het juiste apparaat is niet eenvoudig, want naast het gewicht zijn er nog verschillende andere belangrijke criteria. In principe moet je je echter altijd van tevoren afvragen waar je de tablet of notebook precies voor wilt gebruiken.

 1. Hoewel tablets erg snel zijn, kunnen ze qua prestaties niet op tegen een notebook. De grotere behuizing biedt meer ruimte voor hardware zoals een snellere CPU, meer RAM, een grotere harde schijf of een krachtigere grafische kaart. Tablets daarentegen hebben geen ventilator, waardoor alleen (zwakkere) hardware kan worden geïnstalleerd die niet zoveel afvalwarmte produceert. Voor gamers en gebruikers van prestatie-intensieve toepassingen is een notebook daarom de betere keuze.
 2. Tablets zijn niet zo krachtig als laptops, maar hebben wel een streepje voor als het gaat om mobiliteit. Niet alleen zijn ze veel kleiner en lichter dan conventionele notebooks, ze zijn ook gemakkelijker te vervoeren. Het besturingssysteem, dat speciaal is ontworpen voor mobiel gebruik, maakt ook een zeer lange batterijduur mogelijk. Als u veel onderweg bent en tussendoor aan documenten wilt werken of e-mails wilt controleren, is een tablet een goede keuze.
 3. Laptops hebben meestal meer poorten en aansluitmogelijkheden dan tablets. USB, Ethernet en HDMI zijn hier al lang standaard, terwijl een tablet alleen een USB-poort of een SD-kaartsleuf heeft, als die er al zijn. Als u een apparaat nodig hebt met veel externe aansluitmogelijkheden, kunt u dus beter voor een laptop kiezen.
 4. Last but not least is de keuze voor een apparaat in veel gevallen natuurlijk ook een kwestie van prijs. Tablets zijn meestal goedkoper in aanschaf dan laptops, hoewel de Apple iPad een dure uitzondering is.

2 De voor- en nadelen van een notebook op een rij

 • krachtigere hardware
 • meer geheugen
 • geschikt voor gaming
 • talrijke aansluitmogelijkheden (bijv. HDMI, USB, Ethernet) en verbindingen (bijv. WLAN, Bluetooth)
 • comfortabeler typen (hardwaretoetsenbord)
 • aansluiting van meerdere externe monitoren mogelijk
 • Volledige reeks softwarefuncties (bijv. Microsoft Office)
 • upgradebaar
 • kortere levensduur van de batterij
 • hoger gewicht
 • duurt langer om in en uit te schakelen
 • duurder in aanschaf (behalve Apple iPad)

3 De voor- en nadelen van een tablet op een rij

 • zeer lange levensduur van de batterij
 • snel aan en uit te zetten
 • kleiner en lichter dan notebooks en dus gemakkelijker te vervoeren
 • goedkoop in aanschaf (behalve Apple iPad)
 • gemakkelijk te bedienen door swipen en tikken
 • comfortabeler surfen en streamen
 • niet zo krachtig als laptops
 • weinig opslagruimte
 • alleen geschikt voor game-apps
 • Slechts enkele verbindings- en aansluitingsmogelijkheden
 • schrijven op het virtuele toetsenbord wordt na een tijdje vermoeiend
 • meestal alleen afgeslankte Office-programma’s met een beperkt aantal functies
 • niet te upgraden

4. speciale vorm van convertible: laptop en tablet in één apparaat

Convertible als Desktop-Ersatz im Home-Office oder in der Uni
Een convertible combineert de voordelen van een laptop en een tablet in één apparaat.

Een convertible is een draagbare computer die een mix is van een notebook en een tablet. Het scherm kan desgewenst worden ingeklapt, geschoven, gedraaid of geklikt tot een volwaardige tablet. Convertibles zijn lange tijd een soort nicheproduct geweest, maar sinds enige tijd verschijnen ze steeds vaker op de markt. In principe wordt onderscheid gemaakt tussen drie varianten:

 • Tablets die met behulp van een extern toetsenbord in een convertible kunnen worden omgezet.
 • Apparaten met notebook-hardware die met een “normaal” OS kunnen worden bediend.
 • Convertibles die vanwege hun ARM-architectuur niet met gangbare besturingssystemen werken en daarom zijn uitgerust met een mobiel OS (bijv. iOS of Android).

Convertibles hebben vergelijkbare rekenkracht en functionaliteit als een conventionele notebook, maar bieden tegelijkertijd de mobiliteit en het gevoel van een tablet. Eenvoudige taken, zoals surfen op het internet of uitstapjes naar sociale media, kunnen gemakkelijk en comfortabel worden uitgevoerd via het touchscreen. Voor complexere taken gebruikt u het geïntegreerde toetsenbord.

Goed om te weten: Vanwege hun ontwerp en functionaliteit worden convertibles vaak ook 2-in-1 computers, detachables of hybride pc’s genoemd.

Conclusie: Wat is beter – tablet of laptop?

Of een tablet of een laptop voor u de betere keuze is, hangt uiteindelijk af van het beoogde gebruik en uw persoonlijke voorkeuren. Als u het apparaat uitsluitend gebruikt om te surfen en films of muziek te streamen en er alleen af en toe e-mails mee controleert of documenten mee bewerkt, dan is een tablet met zijn lange batterijduur en eenvoudige en intuïtieve bediening precies de juiste keuze voor u.

Gebruikt u het apparaat echter vooral zakelijk of voor studie aan de universiteit en wilt u maximale productiviteit bereiken, dan kunt u beter voor een klassieke notebook gaan. U profiteert dan niet alleen van meer opslagruimte en een volledige reeks functies voor de gebruikelijke kantoorprogramma’s, maar ook van onbeperkte compatibiliteit met de rest van de computerwereld.

Gerelateerde berichten