Wat is een functie voor dubbelzijdig afdrukken? We verduidelijken

De term dubbelzijdig afdrukken wordt in de volksmond gebruikt voor printers die ook automatisch op de achterkant van het papier kunnen afdrukken, hoewel de term oorspronkelijk een andere betekenis heeft. In dit artikel beschrijven we …

Wat is een functie voor dubbelzijdig afdrukken? We verduidelijken

Icon Duplexdruck
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Wat is een functie voor dubbelzijdig afdrukken? We verduidelijken

De term dubbelzijdig afdrukken wordt in de volksmond gebruikt voor printers die ook automatisch op de achterkant van het papier kunnen afdrukken, hoewel de term oorspronkelijk een andere betekenis heeft. In dit artikel beschrijven we wat dubbelzijdig afdrukken precies is en hoe u automatisch of ook handmatig op de achterkant van het papier kunt afdrukken.

Wat is dubbelzijdig afdrukken?

In de volksmond is dubbelzijdig printen het vermogen van een printer om automatisch zowel op de voor- als op de achterkant af te drukken.

Kan elke printer dubbelzijdig afdrukken?

Nee, alleen apparaten van hogere kwaliteit kunnen zelfstandig dubbelzijdig afdrukken.

Is het mogelijk om voor- en achterkant af te drukken als de printer geen dubbelzijdig afdrukken ondersteunt?

Word biedt de mogelijkheid om handmatig dubbelzijdig af te drukken door eerst de even pagina’s af te drukken en vervolgens, na het omdraaien van het papier, de oneven pagina’s. Deze functie is ook beschikbaar in andere programma’s en zelfs in veel printerdrivers.

1. dubbelzijdig afdrukken heeft een andere betekenis

Wanneer in productbeschrijvingen of programma’s van fabrikanten sprake is van dubbelzijdig afdrukken, bedoelen zij het afdrukken op beide zijden van de pagina. Hierbij worden de voor- en achterkant automatisch of handmatig bedrukt, wat papier en dus kosten bespaart. De Engelse term hiervoor is “duplex printing” en daarom spreekt men in het Duits van duplex printing. Deze term heeft oorspronkelijk echter een heel andere betekenis en beschrijft een speciaal afdrukproces waarbij afbeeldingen in grijswaarden visueel worden versterkt met een tweede kleur en vaak een sepia-effect creëren, wat voor bepaalde foto’s een betere sfeer oplevert dan een afbeelding in grijswaarden.

Dubbelzijdig afdrukken Zwart afdrukken
Duplexdruck zwei Farben Duplexdruck eine Farbe
Licentie: Creative Commons 2.5

2. dubbelzijdig afdrukken

Met dubbelzijdig afdrukken kunt u papier besparen door de even pagina’s altijd op de achterzijde af te drukken. Hoe u dubbelzijdig kunt afdrukken, hangt echter af van uw printer en de software die u gebruikt, want niet elke printer kan zelfstandig en automatisch dubbelzijdig afdrukken.

Druckereinstellungen für Duplexdruck
Dubbelzijdig afdrukken (dubbelzijdig printen) in de printerdriver

2.1 Automatisch dubbelzijdig afdrukken alleen voor apparaten van hogere kwaliteit

Een printer kan alleen automatisch dubbelzijdig afdrukken als hij het papier tijdens het afdrukken intern omdraait via een complexe papiergeleider of als hij twee afdrukeenheden heeft om voor en achter af te drukken zonder het papier om te draaien.

Beide zijn vooral een kwestie van geld en zijn daarom alleen te vinden in de betere modellen van de fabrikanten, vaak in printers voor het thuiskantoor of grotere kantoorruimtes. Of uw printer dubbelzijdig printen biedt, kunt u zien aan de instellingen in het printerstuurprogramma. De functie wordt hier ook wel duplexprinter of dubbelzijdig printen genoemd en werkt vanuit elk programma.

Wanneer u een document met meerdere pagina’s dubbelzijdig afdrukt, komen de oneven pagina’s op de voorkant en de even pagina’s op de achterkant.

Duur dubbelzijdig afdrukken met inkjetprinters: Terwijl een laserprinter voor beide zijden dezelfde toner gebruikt, gebruiken sommige fabrikanten voor individuele inkjetprinters geen zuivere zwarte inkt voor dubbelzijdig afdrukken, maar mengen er ook kleureninkt in. Als reden geven de fabrikanten dat dit de droogtijd zou verkorten, of ze geven andere redenen. Bovendien heb je voor dubbelzijdig printen beter papier nodig. De inkt trekt in het papier, dat bij dubbelzijdig printen golvend of vlekkerig kan worden. Dubbelzijdig afdrukken kan daarom snel duurder worden op een inkjetprinter dan het klassiek enkelzijdig afdrukken van de pagina.

2.2 Achterkant ondersteboven? Zo kunt u de fout herstellen

Om te voorkomen dat bij dubbelzijdig afdrukken de achterkant ondersteboven ligt, moet u “over de lange zijde” instellen. U vindt deze functie in het printerstuurprogramma van de fabrikant, hoewel de aanduiding hier kan verschillen.

Duplexdruck von einem anderen Drucker
Om ervoor te zorgen dat de achterzijde niet ondersteboven komt te liggen, moet u over de “lange rand” of “lange zijde” printen.

Ook de tekstverwerker Microsoft Word biedt een functie om de achterkant over de “lange zijde” af te drukken. Afdrukken over de korte rand of korte zijde is nodig voor flyers die gevouwen zijn.

Duplexdruck in Word
Bij dubbelzijdig printen vanuit Word moet je de tekst over de lange zijde omdraaien, zodat deze niet op zijn kop staat.

2.3 Handmatig dubbelzijdig afdrukken is mogelijk met elke printer

Ook met een eenvoudige printer zonder duplexfunctie kun je dubbelzijdig afdrukken, al is het maar handmatig. In programma’s zoals Microsoft Word is er de overeenkomstige functie “dubbelzijdig handmatig afdrukken” in de afdrukdialoog.

beidseitiger manueller Druck in Word
Met dubbelzijdig handmatig afdrukken in Word kunt u ook op printers zonder duplex dubbelzijdig afdrukken.

Als u in deze modus afdrukt op een normale printer zonder duplexfunctie, drukt Word eerst de oneven pagina’s af en vraagt u vervolgens met een dialoog om de afdruk terug in de papierlade te leggen om de even pagina’s in de tweede doorgang op de achterkant af te drukken.

Hinweis in Word zum drehen des Papiers
Opmerking in Word over het omdraaien van het papier.

Als uw toepassing deze mogelijkheid van handmatig dubbelzijdig afdrukken niet biedt, kunt u uzelf ook helpen door eerst alleen de oneven pagina’s af te drukken en vervolgens in de tweede doorgang de even pagina’s aan de achterkant. Veel PDF-lezers, zoals Adobe Reader, maar ook andere software en zelfs sommige printerdrivers bieden deze mogelijkheid om in de eerste doorgang alleen de oneven pagina’s af te drukken en in de tweede doorgang de even pagina’s.

PDF im Duplexdruck
Met Adobe Reader kun je een PDF-bestand ook dubbelzijdig afdrukken
.

Let op: Zoek naar informatie in de handleiding van de printer, een online help voor de handmatige papierinvoer voor handmatig dubbelzijdig printen, of op een plaatje op de papierlade, met welke kant je het papier in de printer moet doen, zodat de nu lege kant ook wordt afgedrukt. Afhankelijk van de fabrikant en het model verschilt de papiergeleider en dus ook of de lege pagina naar u toe of op de achterkant moet liggen.

Symbol auf dem Papierschacht
symbool op de papierlade, welke kant bedrukt wordt.

3. Druk elke pagina afzonderlijk af als verdere variant

Als zowel uw toepassing als het printerstuurprogramma niet de mogelijkheid biedt om bij een van de beschreven methoden dubbelzijdig af te drukken, moet u elke pagina afzonderlijk afdrukken. Concreet betekent dit dat u eerst pagina 1 afdrukt, vervolgens het vel omdraait en pagina 2 bovenop afdrukt. Ga op dezelfde manier te werk voor de volgende pagina’s totdat alle pagina’s zijn afgedrukt. Deze noodoplossing is bruikbaar voor kortere documenten van enkele pagina’s, maar niet voor documenten van meerdere honderden pagina’s.

Gerelateerde berichten