Gebroken kabel: hoe te repareren

In de tussentijd kunt u een handsfree carkit gebruiken om te bellen of een Bluetooth computermuis: De meeste elektrische en huishoudelijke apparaten worden nog steeds bediend met kabels. En hoe vaker u een kabel gebruikt …

Gebroken kabel: hoe te repareren

Kabel reparieren: Tipps und Anleitung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Gebroken kabel: hoe te repareren

In de tussentijd kunt u een handsfree carkit gebruiken om te bellen of een Bluetooth computermuis: De meeste elektrische en huishoudelijke apparaten worden nog steeds bediend met kabels. En hoe vaker u een kabel gebruikt voor opladen of gegevensoverdracht, hoe groter het risico van een kabelbreuk. Dit is vooral vervelend bij dure originele voedingen van bijvoorbeeld Apple. Met een beetje handigheid kunt u de kabelbreuk zelf repareren en het euvel volledig verhelpen.

1. geen koffie? Kleine ramp!

Kijk maar eens rond in uw huis. U zult snel merken hoeveel apparaten in het huishouden worden bediend met behulp van kabels. Of het nu gaat om het opladen van uw laptop, het aansluiten van het koffiezetapparaat of de kabel voor uw bureaulamp; of het nu gaat om de verlengkabel voor de stofzuiger of de verbinding tussen het stopcontact en uw boormachine:

Slechts zelden blijven kabels onaangeroerd op hun plaats; ze worden vaak verplaatst, soms zelfs meegenomen op reis. Het gevolg: bepaalde punten kunnen verdraaid of broos worden en zo de stroomtoevoer niet meer garanderen. En u zou niet de eerste zijn die de dag niet wil beginnen zonder een kop sterke koffie in de ochtend.

2. recycling en upcycling voor het milieu

Het goede nieuws: met het juiste gereedschap en een beetje geduld kunt u uw kabel ook zelf repareren. Dit bespaart u niet alleen geld, maar beschermt ook het milieu. De trend gaat van een wegwerpmaatschappij naar recycling en upcycling, en vrijwilligers in reparatiecafés helpen amateurs om defecte spullen te herstellen.

U hebt echter helemaal geen professionele hulp nodig als u een gebroken kabel hebt. Hieronder geven we u enkele tips over hoe u kunt voorkomen dat u een nieuwe kabel of zelfs het hele apparaat moet kopen.

3 Belangrijk: niet alle kabels zijn hetzelfde

Allereerst gelden de volgende reparatie-instructies niet voor alle kabels. Kijk maar eens rond: Uw verschillende kabels hebben verschillende diktes, voeden apparaten met verschillende spanningen, worden deels rechtstreeks aangesloten, maar kunnen ook in apparaten worden gestoken. In principe zijn er drie categorieën kabels te onderscheiden:

  • Kabels voor nieuwprijzen tot 25 euro: Sluit u uw MP3-speler voor de dagelijkse jogging aan met een in-ear hoofdtelefoon van slechts een paar gram of laadt u uw telefoon op met een USB-oplaadkabel? In deze gevallen is het niet de moeite waard – maar neem in plaats daarvan een kijkje op Allekabel.de, waar u dankzij het grote aanbod zeker vindt wat u zoekt.
  • Kabels met een lage stroomsterkte en een spanning van minder dan 50 volt: Deze zijn te vinden op apparaten zoals grote headsets of voedingen. Door hun relatief lage spanning wordt u niet blootgesteld aan gevaarlijke elektrische schokken. In tegenstelling tot
  • 230 volt-stekkers: decoupeerzagen, stofzuigers en dergelijke werken alleen met het volle vermogen van uw stopcontact. Als de apparaten volledig aan de stekkers zijn vastgelast en niet kunnen worden geopend, is reparatie niet mogelijk. In alle andere gevallen geldt het hoogste veiligheidsniveau om het gevaar tot een minimum te beperken!

Opmerking: Als u niet zeker bent van de stroomsterkte van uw defecte kabel, controleer dan de buitenkant van de kabel op een passend label. In veel gevallen ziet u de aanduiding, die ligt tussen 12 en 230 volt.

4. instructies: enkele stappen naar succes

Zodra u hebt besloten tot een reparatie, kunt u beginnen. Volg de onderstaande instructies:

4.1 Let op de eerste tekenen

Ook bij een kabelbreuk is vroegtijdig handelen vereist. De eerste tekenen zijn merkbaar in de vorm van een losse verbinding. Zodra de verbinding niet meer soepel en permanent storingsvrij is, begint u met het onderzoek van de kabel.

Denk eraan! Hoe eerder u het defect verhelpt, hoe groter de kans op een succesvolle reparatie. Bij een hoofdtelefoon bijvoorbeeld kunt u een los contact vrij snel herkennen als het geluid plotseling korte tijd onderbroken wordt. Begin dan meteen met de reparatie van de koptelefoon.

4.2 Waar zit de crux?

Voel de hele lengte van de kabel met uw handen, bekijk hem heel goed. Zelfs als leek zult u onmiddellijk een knik, een kronkel, een hobbel of iets anders ongewoons opmerken. Als de breuk al verder gevorderd is, kan de isolatie al beschadigd zijn. Als er op het eerste gezicht niets zichtbaar is, trek dan een beetje aan de draden – dit helpt vaak om het defect te vinden.

Let op! Voordat u met de reparatie begint, staat uw veiligheid voorop! Dit geldt vooral bij werkzaamheden aan stroomkabels, waarvoor u altijd eerst alle zekeringen moet uitschakelen of stekkers moet loskoppelen.

4.3 Reparatie van het defect

Het is net als met veel andere dingen die u niet nodig hebt: u doet er afstand van. In het geval van een gebroken kabel betekent dit: U moet het defecte deel eruit knippen en de respectievelijke nieuwe kabeluiteinden opnieuw aansluiten. Daarbij moet u er absoluut op letten dat u alle draden van elkaar scheidt met een schone stap, de uiteinden van de kabel duidelijk blootlegt en ze gelijkmatig isoleert met behulp van een speciaal staafje. De verdere procedure hangt af van het type kabel:

Afhankelijk van het type kabel en het type kabelbreuk worden verschillende methoden gebruikt.

4.4 Laagstroomkabel: solderen of krimpen

Voor een zwakstroomkabel hebt u de keuze tussen solderen en krimpen. Bij beide methoden moet u de blootliggende aders verbinden volgens hun gekleurde mantel.

  • Solderen van stroomkabels

Voor deze reparatie hebt u soldeer en een soldeerbout nodig. Eenmaal verwarmd met de soldeerbout, brengt u het soldeer aan op de uiteinden van de aangetaste koperdraden en legt u ze op elkaar. Na enige tijd is het soldeer afgekoeld en zijn de kabeleinden stevig aan elkaar gelijmd.

Voor extra goede isolatie kunt u eventueel een krimpkous over het aangetaste soldeerpunt verwarmen en zo de kous weer bij elkaar trekken.

  • Krimpen van de voedingskabel

Vergeleken met het soldeerproces heeft krimpen het voordeel dat het bijzonder robuust is en dus duurzamer na de reparatie.

Ook hier kunt u niet zonder speciaal gereedschap: Bereid ronde stekkerhulzen, ronde stekkers en krimptangen voor. Plaats nu de krimpstekkers op de blootliggende uiteinden van de kabeladers, krimp ze zo strak mogelijk met de krimptang en steek tenslotte stekker en huls in elkaar.

4.5 Stroomkabels: uiterste voorzichtigheid geboden

In tegenstelling tot laagspanningskabels mag u op 230 volt kabels nooit een soldeerbout of krimptang gebruiken. Ook het gebruik van glansklemmen is om veiligheidsredenen taboe. Het enige wat u kunt doen is de doorgesneden kabel opnieuw aansluiten op de stekker of het getroffen apparaat. Gebruik hiervoor aansluitdozen of zogenaamde verbindingsmoffen, maar vraag de fabrikant naar het mogelijke gebruik, ook bij kabels die niet vast geïnstalleerd zijn. Ga bij het opnieuw aansluiten uiterst nauwkeurig te werk om de duurzaamheid van het gerepareerde gedeelte van uw defecte kabel op lange termijn te waarborgen.

5. Voer oude apparaten en elektrisch afval correct af.

Als de reparatie niet werkt, moet u het apparaat weggooien. Zorg er echter voor dat elektrisch afval niet bij het huishoudelijk afval terechtkomt. Kabels, elektrische onderdelen en lampen zijn vaak gemaakt van zeldzame en waardevolle grondstoffen zoals koper of aluminium. Bovendien zitten er vaak giftige stoffen in elektrische apparaten. Daarom moeten niet gerepareerde, defecte apparaten correct en veilig worden verwijderd en indien nodig gerecycled. In de regel kunt u e-waste inleveren bij de winkelier. Als een webwinkel echter weigert apparaten voor verwijdering aan te nemen, zal hij meestal een inzamelpunt voor u aanwijzen. Het consumentenadviescentrum legt uit hoe dit werkt en waar u in het algemeen op moet letten bij het weggooien van apparatuur.

Gerelateerde berichten