Wat is een Chromebook? Voordelen en nadelen in één oogopslag

Wie een laptop zoekt, staat meestal voor de keuze tussen Windows en Apple. Sinds enige tijd is er echter een ander alternatief dat steeds populairder wordt: de Chromebook. Wij leggen uit wat een Chromebook is …

Wat is een Chromebook? Voordelen en nadelen in één oogopslag

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. Wat is een Chromebook? Voordelen en nadelen in één oogopslag

Wie een laptop zoekt, staat meestal voor de keuze tussen Windows en Apple. Sinds enige tijd is er echter een ander alternatief dat steeds populairder wordt: de Chromebook. Wij leggen uit wat een Chromebook is en welke voor- en nadelen het biedt.

Wat is een Chromebook?

Chromebooks zijn in principe notebooks waarop het Chrome OS-besturingssysteem van Google draait.

Waarin verschilt het van Windows of macOS?

Chrome OS is gebaseerd op het idee om voornamelijk online en met de cloud te werken. Dit bespaart opslagruimte en rekencapaciteit.

Is een Chromebook een soort tablet?

Net als een laptop heeft een Chromebook een behuizing met een beeldscherm en toetsenbord. Maar het besturingssysteem doet eigenlijk denken aan de mobiele software van een smartphone of tablet.

1. wat is een chromebook?

was ist ein chromebook test google
Tablets en laptops zijn alom verkrijgbaar, maar ook Chromebooks worden steeds populairder.

Tot nu toe hebben Chromebooks relatief weinig aandacht gekregen in Duitsland. Maar dat kan snel veranderen. Want de apparaten worden voortdurend verder ontwikkeld en bieden nu een goed alternatief voor laptops en tablets. Sinds hun marktintroductie in 2011 is er veel gebeurd, vooral op softwaregebied. Chromebooks van fabrikanten als Lenovo, Acer en HP zijn nu slank, efficiënt en chic en daarmee van buiten gelijk aan hun Windows-tegenhangers: een stabiele behuizing met scherm, toetsenbord en muismat. Het verschil zit binnenin de apparaten.

1.1 Chrome OS zorgt voor snelle prestaties

Van buiten zien Chromebooks eruit als een normale notebook met Windows of MacOS. Op de Chromebook is echter het door Google ontworpen besturingssysteem Chrome OS geïnstalleerd. Het heeft een veel eenvoudiger ontwerp, met als doel de meeste taken via de browser en de cloud uit te voeren.

Talrijke programma’s uit de Google Suite, zoals Gmail, Calendar, Docs en YouTube, zijn vooraf geïnstalleerd op de Chromebook. Extra apps kunnen worden toegevoegd via de Chrome Web Store, net als op een smartphone. Zo kunt u het apparaat snel en eenvoudig aanpassen aan uw behoeften. Op nieuwere Chromebooks kun je zelfs het hele Android-aanbod van de Google Play Store gebruiken.

Tip: In dit overzicht staat welke Chromebooks Android-apps ondersteunen. Er staan ook instructies bij hoe u de apps op Chromebooks installeert.

1.2 Bediening en prestaties

Een Chromebook is perfect om op het web te surfen, documenten te maken of e-mails te versturen – met andere woorden, voor alle dagelijkse toepassingen in het privé- en zakelijke leven. Een Chromebook is als een laptop, alleen slanker en efficiënter. Dat komt omdat de meeste software niet op de harde schijf wordt opgeslagen, omdat de meeste programma’s online in de browser of in de cloud worden gebruikt.

Chromebooks hebben daarom relatief weinig opslagcapaciteit nodig en kunnen al omgaan met weinig rekenkracht. Toch draait de software snel en soepel – maar alleen met een actieve internetverbinding. Google heeft Chrome OS steeds verder ontwikkeld, zodat het nu mogelijk is om veel programma’s in offline modus te gebruiken, maar een Chromebook is nog steeds geoptimaliseerd voor gebruik op internet en levert hier de beste prestaties.

1.3 Prijs van een Chromebook

was ist ein chromebook screenshot bestenliste
De Chromebook is praktisch: Het heeft vaak een touchscreen en kan gebruikt worden als een tablet.

Chromebooks bestaan meestal uit eenvoudige hardware die zeer spaarzame software herbergt. Aangezien de meeste toepassingen worden uitbesteed aan de cloud, is het apparaat zeer weinig veeleisend en heeft het meestal niet eens een ventilator of andere accessoires nodig.

En dat zie je natuurlijk ook terug in de prijs: Voor ongeveer 300 euro krijg je al een behoorlijk apparaat met 4 GB RAM en een SSD harde schijf. Dat is al voldoende voor zorgeloos werken thuis of onderweg. Bovendien zijn veel Chromebooks uitgerust met een touchscreen.

Omdat de vraag groeit, vooral in de VS, zijn er nu ook premium modellen vanaf 1000 euro. De Asus Chromebook Flip C436 is het nieuwste vlaggenschip dat wordt geïntroduceerd. De convertible weegt slechts 1,1 kilogram en maakt indruk met zijn krachtige functies. Of de aankoop echt de moeite waard is, hangt af van de voorkeuren van de gebruiker. Want in dit prijssegment zijn er natuurlijk ook uitstekende laptops, convertibles en tablets.

2 Voordelen van een Chromebook

De sterke punten van de Chromebook zijn snel samen te vatten: Hij is gemakkelijk en compact te hanteren, werkt snel en betrouwbaar en biedt een zeer goede bescherming.

 • Cloud-gebaseerde software: alle Google-diensten zijn altijd en overal toegankelijk.
 • Cross-device gebruik: automatische synchronisatie met andere apparaten, bijvoorbeeld de agenda op de smartphone. U kunt ook altijd inloggen met uw Google-account op een ander apparaat en hebt direct toegang tot al uw bestanden.
 • Snelle rekenkracht: Geen lange opstarttijden meer, want de Chromebook is binnen enkele seconden klaar voor gebruik.
 • Updates draaien op de achtergrond: Wie kent niet de vervelende prompts om nieuwe updates uit te voeren, die vervolgens lange wachttijden met zich meebrengen door het downloaden, installeren en opnieuw opstarten? Met Chrome OS draait dit allemaal ongemerkt op de achtergrond terwijl u werkt.
 • Softwarebeveiliging: Het systeem is uitstekend beschermd tegen malware. Dankzij talrijke beveiligingsmaatregelen maken virussen en Trojaanse paarden geen schijn van kans. U heeft zelfs geen extra virusprogramma nodig.
 • Intuïtieve bediening en lage prijs.

3. nadelen ten opzichte van andere apparaten

Elk apparaat voldoet aan specifieke eisen, wat natuurlijk ook bepaalde nadelen met zich meebrengt. De Chromebook is speciaal ontwikkeld voor ongecompliceerd mobiel gebruik als alternatief voor een laptop. Voor veel gebruikers is dit absoluut voldoende, maar voor anderen zijn er obstakels:

 • De Chromebook is afhankelijk van een lopende internetverbinding. Ook al is offline gebruik nu mogelijk, het is altijd tijdelijk. Het belangrijkste gebruik van het apparaat is op het internet.
 • Je bent afhankelijk van wat de Chrome Web Store en de Google Play Store te bieden hebben (mits Android-apps worden ondersteund). Toepassingen uit alleen het Microsoft Office-pakket, zoals Word, zijn dus alleen in de afgeslankte mobiele versie te gebruiken.
 • Naast de voorgeïnstalleerde Google-programma’s zijn er slechts enkele professionele programma’s zoals Adobe Photoshop of het Office-pakket die op Chrome OS draaien. Daarvoor is meestal een Windows of Apple apparaat nodig.
 • Ze maken zich volledig afhankelijk van Google, wat door sommige gebruikers zeer kritisch wordt bekeken, vooral met de suprematie van Google en de kwestie van gegevensbescherming.

Ook de voor- en nadelen van de Chromebook komen in deze praktijktest aan bod:

4 Laptop of Chromebook?

Beide apparaten bieden talrijke voordelen en zijn ideaal voor hun toepassingsgebied. Zoals zo vaak het geval is, hangt de beslissing uiteindelijk af van uw behoeften en wensen.

De Chromebook is een goedkope, robuuste en zeer eenvoudige oplossing. Het komt echter ook met bepaalde beperkingen. Als u de meeste tijd online bent, veel onderweg bent en een licht, betrouwbaar en niet te duur apparaat wilt gebruiken, is een Chromebook een zeer goede keuze.

Wie echter afhankelijk is van krachtige professionele programma’s die alleen op Microsoft of Apple draaien, zal niet veel kunnen met een Chromebook. Een laptop biedt meer flexibiliteit en veel uitgebreidere software.

4.1 Is het de moeite waard om een Chromebook te kopen?

netbook convertible chromebook
Op het eerste gezicht lijkt de ASUS Chromebook Flip C436FA een heel gewone laptop.

Dat is moeilijk te zeggen, want de sterke punten van een Chromebook liggen in zijn snelheid, prijs en mobiliteit. Natuurlijk levert een tablet dat ook. Wie echter niet zonder een groter scherm en een toetsenbord wil, krijgt dat met de Chromebook. Een lichtgewicht laptop combineert deze eigenschappen echter ook.

Het grote voordeel van de Chromebook is de lange batterijduur en de zeer duurzame hardware. Hij heeft namelijk minder stroom nodig om te werken dan een laptop, wat een positief effect heeft op zijn levensduur. Hij is echter niet volledig beschermd tegen het verouderingsproces. Na twee jaar heeft de batterij niet meer de oorspronkelijke prestaties.

5 Conclusie

Er is geen technisch apparaat dat alle behoeften in gelijke mate dekt. Of een Chromebook voor u geschikt is, of dat een laptop of tablet meer voordelen biedt, moet u zelf ontdekken door een directe vergelijking. Feit is: Chromebooks worden steeds beter en populairder. En dat zie je ook terug in de prijs. Of het de moeite waard is om een Google Pixelbook of zelfs een Asus Chromebook Flip C436 voor ongeveer 1.000 euro te kopen, is niet over de hele linie te beantwoorden. Voor dezelfde prijs heb je een uitstekende laptop met Windows of de nieuwste Apple iPad. Er zijn echter nog steeds goedkopere modellen. En hier combineert de Chromebook beide werelden en is dus een goed alternatief voor Google-fans.

Gerelateerde berichten