Wat is USB-C? Wij leggen het uit

Als u momenteel een nieuwe smartphone of een nieuwe laptop koopt, komt u waarschijnlijk steeds weer de term “USB Type C” tegen. En waarschijnlijk vraagt u zich af: Wat is USB-C eigenlijk? 1. meer snelheid …

Wat is USB-C? Wij leggen het uit

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Wat is USB-C? Wij leggen het uit

Als u momenteel een nieuwe smartphone of een nieuwe laptop koopt, komt u waarschijnlijk steeds weer de term “USB Type C” tegen. En waarschijnlijk vraagt u zich af: Wat is USB-C eigenlijk?

Is er een verschil tussen USB-C en de oude USB-stekkers?

USB-C is de nieuwe technologie met een kleinere en platte stekker die niet in de oude USB-poorten past.

Wat zijn de voordelen van USB Type C?

Gegevens kunnen veel sneller worden overgedragen. Ook het opladen van apparaten gaat aanzienlijk sneller.

Gebruiken alle apparaten nu USB-C?

Nog niet. Er zijn nog veel fabrikanten die het oude USB-type gebruiken. USB-C wordt echter steeds populairder.

1. meer snelheid voor opladen en datastreaming

port macbook gaming
De USB-C connector is aanzienlijk kleiner dan de oude connectors.

Veel apparaten zijn nu uitgerust met een nieuwe USB-connector. Dit is USB Type C of ook wel gewoon USB-C. Zowel de stekker als de aansluiting zijn veel kleiner dan het oude USB-type. Maar dat is niet de enige verandering ten opzichte van de vorige aansluitingen, want USB-C belooft veel voordelen bij gegevensoverdracht, zowel bij het opladen van een apparaat als bij het aansluiten van de kabel.

De innovatie zit vooral in de snelheid van de overdrachtssnelheid. Hierdoor kunnen zowel stroom, data als audio en video tegelijkertijd tussen apparaten worden getransporteerd. Of een USB-C aansluiting werkelijk al deze voordelen met zich meebrengt, hangt echter altijd af van de vraag of het apparaat de snellere technologie ook daadwerkelijk ondersteunt. Niet elke mobiele telefoon die zo’n aansluiting heeft, hoeft automatisch op volle snelheid te werken. Maar daarover later meer.

Tip: Een handige uitleg over de verschillende USB-types en generaties vind je in ons overzicht.

Wat is het voordeel van USB-C?

Het meest voor de hand liggende voordeel is allereerst dat de nieuwe aansluiting zeer klein en compact is. Het nieuwe ontwerp maakt hem ook verdraaibaar. Hij kan dus in elke richting in het stopcontact worden gestoken. Dit betekent dat je nooit meer lang hoeft te prutsen tot je de USB-stekker eindelijk in de juiste positie hebt om hem erin te steken.

Deze functie is natuurlijk uiterst praktisch en voor veel gebruikers waarschijnlijk ook de functie die hen het vaakst verlichting brengt in het dagelijks leven. Maar dat alleen is natuurlijk niet waarvoor de USB Type C-connector is ontwikkeld. Zijn belangrijkste functie is de introductie van een snelle, universele interface.

2.1 Gegevensoverdracht

Usb c adapter hdmi thunderbolt
Een universele aansluiting is handig, maar soms zijn er wat meer poorten nodig.

Met de nieuwe USB-standaard is het mogelijk om naast de laad- en datastroom ook audio- en videobestanden over te dragen. Ook de overdrachtsprotocollen PCI Express en Thunderbolt worden ondersteund. Bovendien vervangen de USB-C-poorten tal van andere poorten zoals HDMI, DisplayPort en 3,5 mm audiopluggen. Je hebt nu dus nog maar één USB-poort nodig waarmee je alle signalen kunt doorgeven.

Sommige nieuwere laptops zoals de Apple MacBook of de Acer Chromebook hebben zelfs maar één of twee USB-C poorten. Het nadeel: als je meerdere apparaten tegelijk wilt aansluiten, moet je een dockingstation of een hub kopen.

2.2 Overdrachtssnelheid

Met USB 3.1 is een overdrachtssnelheid van 10 GBit/s mogelijk, met USB 2.0 slechts zo’n 480 MBit/s. De nieuwste USB-standaard 3.2 haalt zelfs overdrachtssnelheden tot 20 GBit/s. De kabels bevatten twee paar draden die parallel kunnen worden gebruikt met elk 10 Gbit/s.

In werkelijkheid zijn deze snelheden echter vaak niet haalbaar. Uit kostenoverwegingen installeren fabrikanten meestal nog USB 3.0- of 2.0-controllers in veel apparaten. Bovendien moet aan beide zijden van de kabel een USB-C connector aanwezig zijn om hogesnelheidstransmissie mogelijk te maken. Als er aan de andere kant een type A of type B stekker zit, leidt dit uiteraard ook tot transmissieverliezen.

Opmerking: als u een USB-C kabel wilt gebruiken op een ouder USB stopcontact, heeft u een adapter nodig. Ook hier zijn door de oudere technologie van het stopcontact geen hoge overdrachtssnelheden mogelijk.

2.3 Oplaadfunctie

USB-poorten worden al jaren gebruikt om met name smartphones op te laden. Afhankelijk van het type kan dit soms vrij lang duren. USB 2.0 is slechts ontworpen voor 5 volt en 0,5 ampère. Bij Type-C apparaten wordt de oplaadtijd aanzienlijk verkort omdat de technologie een hoger stroomverbruik mogelijk maakt. Hier kunnen apparaten worden opgeladen met maximaal 5 volt en 3 ampère. Dit heeft als voordeel dat ook aan de stroomvereisten van krachtige laptops kan worden voldaan.

3. logo’s veroorzaken verwarring

gbits usb 3.1 kabel
“SS” voor Super Speed, een bliksemschicht voor Thunderbolt – er zijn talloze andere logo’s die de verschillende soorten USB identificeren.
.

Door de verschillende USB-generaties en -types zijn er nu veel verschillende interfaces die achter de standaard kunnen zitten. Deze worden vaak aangeduid met overeenkomstige symbolen, die echter meer verwarring veroorzaken dan ophelderen. Bovendien is een verplicht gebruik van deze logo’s niet voorgeschreven, zodat je soms helemaal niet weet wat voor soort USB-poort je voor je hebt.

Een USB met Super Speed is bijvoorbeeld te herkennen aan de markering “SS”. Een nog snellere USB 3.2 met Super Speed Plus draagt het logo “SS10”. Als er ook een Power Delivery-modus is, staat er een batterijsymbool op. Thunderbolt daarentegen is gemarkeerd met een bliksemschicht.

Om te weten welke functies uw USB-poort uiteindelijk heeft, moet u dus eerst de afzonderlijke symbolen te weten komen.

4. conclusie

De USB Type-C is een praktische helper die niet alleen wachttijden verkort, maar als universele interface ook tal van andere aansluitingen overbodig maakt. Vooral in de video- en audiosector, waar steeds grotere hoeveelheden gegevens moeten worden overgedragen, is USB-C een geslaagde verbetering.

Maar omdat de invoering slechts aarzelend kan verlopen omdat de oude USB-standaard nog steeds overheerst, zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat deze voordelen de samenleving echt bereiken. Tot die tijd kunnen we alleen maar hopen dat de specificaties niet nog verwarrender worden en dat er in plaats daarvan een standaardisatie komt.

Meer uitleg over de USB-C connector vindt u in de volgende YouTube-video:

Gerelateerde berichten