De beste AV-receiver is nutteloos als hij niet goed is aangesloten op de andere apparaten. We hebben daarom een aantal veel voorkomende extra apparaten bekeken en laten zien hoe je ze foutloos op je AV-receiver kunt aansluiten.
Inhoudsopgave
De verbinding met de TV
In deze tijd kun je niet om de HDMI-interface heen: die volstaat voor 1080p-video (en bij nieuwere apparaten voor 4K-inhoud) en kan naast videosignalen ook audiogegevens doorsturen. Zoek een geschikte HDMI-poort aan de achterkant (moderne AV-receivers hebben in de regel vijf of meer van deze slots) en sluit de TV en de AV-receiver aan – dat is alles. U hoeft overigens geen grote bedragen te investeren in zogenaamd bijzonder hoogwaardige kabels: HDMI werkt volledig digitaal, dus een beeld wordt storingsvrij doorgegeven of niet. Vergulde kabels en soortgelijke producten veranderen niets aan de overdrachtskwaliteit.
Aansluiten van de luidsprekers
AV-receivers worden vaak gekocht om met 5.1- of 7.1-systemen een zo indrukwekkend mogelijk surround-geluid te creëren. Kijk in dat geval naar de achterkant van het apparaat, want daar moeten rode en zwarte paren aansluitingen voor luidsprekers te vinden zijn. Let bij het aansluiten op deze kleurencombinatie, anders werken de luidsprekers helemaal niet of kan er geluidsvervorming optreden. Let ook op de beschrijvingen: Bij 5.1 AV-receivers (of beter) zijn alle interfaces gemarkeerd, zodat u bijvoorbeeld de kabels van de voorste luidsprekers in de overeenkomstige bussen moet steken. Daarna kunt u de luidsprekers het beste instellen zoals aanbevolen in deze gids op teufel.de of hier op avreceiver-test.net onder Guide. Oudere luidsprekers met bindpalen als aansluitformaat kunnen ook op AV-receivers worden aangesloten, mits deze dit type aansluiting ondersteunen.
De aansluiting van weergaveapparaten

De eenvoudigste manier om een dvd- of Blu-ray-speler op je AV-receiver aan te sluiten is via de HDMI-poort. Naast foutloze videokwaliteit heeft dit als voordeel dat het audiosignaal ook via de HDMI-interface wordt doorgegeven. Als je de AV-receiver zelf ook via HDMI op de TV aansluit, hoef je geen extra audiokabels naar externe luidsprekers te leggen, want de interne luidsprekers van de TV kunnen deze taak overnemen. Deze kunnen qua kwaliteit niet concurreren met externe oplossingen, maar als “snelle oplossing” is een HDMI-verbinding altijd een goede keuze, omdat deze uiterst eenvoudig is in te stellen en er in de praktijk vrijwel nooit fouten optreden.
Bekabeling zonder HDMI
Wil je oudere apparatuur aansluiten op een AV-receiver zonder HDMI-poort (lees hier meer over de geschiedenis van HDMI), dan kan dat ook. Kabel- of satellietontvangers kunnen bijvoorbeeld op de AV-ontvanger worden aangesloten via de YUV-poorten, die op de achterkant van het apparaat meestal als component video worden aangeduid. Let ook hier op de kleurcodering. U kunt ook oudere DVD-spelers van rond de millenniumwisseling aansluiten die nog geen HDMI-uitgang hebben. Voor nog oudere spelers is de S-video-ingang beschikbaar, die wordt aangeduid met een klein S-symbool en altijd zwart is.
Aansluiting op de PC
U kunt de AV-ontvanger ook aansluiten op een computer – ook hier wordt de HDMI-interface aanbevolen. Een voldoende lange kabel is dan natuurlijk verplicht, en je hebt ook een grafische kaart nodig die ook een HDMI-poort heeft. Als dat niet het geval is, is er echter ten minste één DVI- of DisplayPort-ingang beschikbaar. In dat geval kunt u het beste een adapter aanschaffen, zodat u de HDMI-signalen kunt doorgeven aan de DVI- of DisplayPort-poort. Deze adapters kosten slechts een paar euro en werken meestal perfect. Voor nog oudere grafische kaarten moet u een soortgelijke oplossing zoeken voor VGA-aansluitingen.