Ontwerp een CV: Sjablonen voor Word downloaden en bewerken

Niets kan de eerste indruk van een sollicitatie zo snel bepalen als het ontwerp van het CV. Een inspiratieloze opsomming van feiten en cijfers stuurt een CV misschien niet meteen naar de prullenbak, maar maakt …

Ontwerp een CV: Sjablonen voor Word downloaden en bewerken

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Kantoor
 6. »
 7. Ontwerp een CV: Sjablonen voor Word downloaden en bewerken

Niets kan de eerste indruk van een sollicitatie zo snel bepalen als het ontwerp van het CV. Een inspiratieloze opsomming van feiten en cijfers stuurt een CV misschien niet meteen naar de prullenbak, maar maakt ook geen indruk. Een CV met een moderne vormgeving kan daarentegen bewust belangrijke punten benadrukken en de aandacht van de lezer trekken.

Natuurlijk is de inhoud van een CV cruciaal, maar de presentatie heeft een belang dat het verschil kan maken, vooral wanneer de beslissingen krap zijn. Om u te helpen uzelf zo goed mogelijk te verkopen bij het solliciteren, hebben we samengevat hoe u een CV aantrekkelijk kunt maken. We laten je ook zien waar je gratis geschikte sjablonen kunt downloaden en gebruiken.

Waar moet u vooral op letten bij de visuele elementen?

Een consistente ontwerpstijl binnen het document is bijzonder belangrijk. Idealiter stemt u ook het ontwerp van de sollicitatiebrief en andere documenten af op het cv.

Hoeveel werk vereist een professioneel CV?

Met de beschikbare sjablonen is het gemakkelijk om een CV zo te ontwerpen dat het er visueel professioneel en modern uitziet.

Waar moet u op letten bij de vermelde informatie?

Relevantie is de sleutel. Vermeld informatie die ook relevant is voor de potentiële werkgever en houd het zo kort mogelijk.

1. het CV moet professioneel maar creatief zijn

CV

CV staat voor Curriculum Vitae en is Latijn voor “de levensloop”.

Wat uw voornaamste visuele doel moet zijn bij het ontwerpen van uw CV is uniformiteit. Dit hoeft niet te betekenen dat er geen accenten mogen zijn die opvallen. Maar in zijn geheel moet het document er uitzien als één geheel, niet versnipperd met verschillende ontwerpelementen.

Als u zelf geen ontwerpen kunt ontwikkelen, is het raadzaam een sjabloon te gebruiken dat al uniforme elementen bevat. Hier kunt u het ontwerp later altijd aanpassen en veranderen volgens uw voorkeuren.

Waar kan ik Word CV-sjablonen vinden?

U kunt een verscheidenheid aan CV-sjablonen voor Word direct online vinden bij Microsoft of bij Spirofrog:

 • CV sjablonen van Microsoft
 • CV-sjablonen van Spirofrog

U kunt de sjablonen onmiddellijk gebruiken als u beschikt over Word of een gelijkwaardig programma dat Word-documenten kan openen. Basiskennis van het tekstverwerkingsprogramma wordt echter verondersteld. Als u twijfels heeft over uw vaardigheden in Microsoft Office, laat dan gewoon de sjablonen het meeste werk doen. U hoeft uw eigen ontwerp niet aan te passen; behalve het invullen van de informatie hoeft u meestal alleen uw foto in te voegen.

En u hoeft ook niet talloze sjablonen uit te proberen. Bij de gratis voorbeelden staat een visuele preview online, waarmee u kunt bepalen of een ontwerp geschikt is voor uw behoeften.

Online staat vaak een overzicht van de aangeboden sjablonen waarmee je gratis je cv kunt ontwerpen.

Of het nu minimalistisch en modern is of kleurrijk en schreeuwerig, een CV moet er aantrekkelijk uitzien en duidelijk zijn. Uitgewerkte elementen kunnen mooi zijn, maar als dit betekent dat de relevante informatie niet op het eerste gezicht zichtbaar is, heeft het document gefaald in zijn missie. Een potentiële werkgever wil geen tijd en moeite besteden om orde te scheppen in een verwarrend systeem. Als u het daarom zelf visueel wilt vormgeven, doe dan achteraf een stapje terug en controleer of het CV nog steeds duidelijkheid biedt.

Welke informatie moet er in staan?

lebenslauf professionell und modern gestalten
In sommige landen wordt een sollicitatiefoto standaard weggelaten om mogelijke discriminatie tegen te gaan.

Afhankelijk van de baan waarop je solliciteert, zijn niet alle elementen in een cv even relevant. Je moet echter op de hoogte zijn van alle informatievelden, zodat je, als je de sjablonen moet herzien, ervoor kunt zorgen dat de inhoud van je cv correct is.

 1. Titel van het CV / Naam
 2. Foto
 3. Persoonlijke gegevens
 4. Contactgegevens
 5. Werkervaring
 6. Opleiding
 7. Kennis
 8. Interesses
 9. Plaats, datum, handtekening

De sollicitatiefoto wordt over het algemeen als optioneel beschouwd, maar is een centraal element in het ontwerp van veel CV-voorbeelden. Bovendien kunt u hier creatief zijn en de kleuren van het sjabloon mooi aanpassen aan de kleuren van uw foto.

2.1 Werkervaring moet onmiddellijk duidelijk zijn

Inveel gevallen is beroepservaring het belangrijkste element. Pas bij het begin van het beroepsleven is de opleidingsachtergrond natuurlijk de relevante informatie. Daarom moet dit element ook direct centraal zichtbaar zijn.

Goed om te weten: Vermeld uw werkervaring antichronologisch, d.w.z. uw meest recente ervaring bovenaan. Zo is de informatie die voor de werkgever van bijzonder belang is in één oogopslag te lezen.

2.2 Vaardigheden en interesses zijn soms moeilijk te definiëren

Hobbys fuer den Lebenslauf
Niet alle hobby’s en vaardigheden zijn relevant voor het cv. Plaats jezelf in de schoenen van de werkgever en vermeld alleen wat zinvol is.

Items 7 en 8 zijn meestal het meest onduidelijk bepaald onder de opgesomde items en moeten extra worden opgesplitst in verschillende items, afhankelijk van het carrièregebied.

Kennis omvat gewoonlijk de volgende gebieden:

 • EDP-vaardigheden: Vaardigheden in elektronische gegevensverwerking of eenvoudiger in het gebruik van computerprogramma’s. Tekstverwerking, beeldbewerking, programmering, sociale media en andere gebieden kunnen hier worden vermeld.
 • Rijbewijs: Vermeld inclusief klasse als dit relevant is voor de sollicitatie.
 • Taalvaardigheden: Afhankelijk van het vakgebied kan dit gebied ook een apart sub-item in het cv zijn. Soms is het zinvol om het kennisniveau visueel weer te geven als er meerdere talen worden vermeld.
 • Zachte vaardigheden: Persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden die relevant zijn voor de baan. Het vermogen om in een team te werken is waarschijnlijk het meest genoemde voorbeeld.

Hobby’s moeten worden vermeld als ze interessant zijn en kunnen ook op subtiele wijze uw zachte vaardigheden benadrukken. Beperk je hier tot een paar vermeldingen, want werkgevers besteden hier niet veel aandacht aan.

Tip: De algemene regel is: houd het kort. Gebruik trefwoorden in plaats van geformuleerde zinnen, duidelijkheid in plaats van een stortvloed aan tekst. De verantwoordelijken die tientallen CV’s na elkaar lezen, zullen je er dankbaar voor zijn.

3. Stem uw sollicitatiebrief af op het CV

Een CV staat zelden op zichzelf. Het gaat meestal hand in hand met een goed geschreven begeleidende brief en aanvullende documenten. Denk daarom bij het ontwerpen van uw cv tegelijkertijd aan de andere documenten. Met een uniforme uitstraling in je sollicitatie laat je meteen je competenties zien.

CV’s en sollicitatiebrieven kunnen op elkaar worden afgestemd, zoals hier het geval is met de sjablonen van Microsoft. Hierdoor kun je niet alleen creatief zijn, maar worden de documenten ook visueel aan elkaar geknoopt.

Niet alleen zal blijken dat je kennis hebt getoond bij het maken ervan. Het feit dat je goed hebt nagedacht over de presentatie valt ook goed bij de potentiële werkgever.

Gerelateerde berichten