Windows Vista is te koop in 4 verschillende edities en wel in 3 verschillende versies. In het volgende artikel belichten we de licentievoorschriften en versieverschillen. Ook gaan we in op de installatie van Windows Vista. Tenslotte introduceren we de Windows Easy Transfer voor het overzetten van gegevens van het oude systeem.
Inhoudsopgave
Verschillende versies – Verschillende leveringsomvang
Zoals reeds beschreven in deel 1 van onze serie over Windows Vista, zijn er verschillende edities van Windows Vista, die vooral verschillen in hun functiebereik. Welke versie u uiteindelijk moet kopen, hangt af van uw toepassingsgebied.
In principe adviseren wij thuisgebruikers de Home Premium editie te kopen. Helaas ontbreekt hier de in Windows Vista geïntegreerde beeldfunctie. Als u het zonder de ontbrekende multimediafuncties zoals DVD Maker, Movie Maker HD en Media Center kunt stellen, moet u misschien voor de Business Edition gaan. Naast de imagefunctie krijgt u ook volledige ondersteuning voor groepsbeleid en domeintoegang.
Met “Windows Anytime Upgrade” kunt u echter altijd later online tegen betaling upgraden naar een hogere editie.
Volledige versie, upgrade en systeembouwer
Elke Windows Vista-editie is verkrijgbaar als volledige versie en als upgrade. Beide verkoopversies zijn te herkennen aan hun kleurrijke verpakking. In beide versies heeft u de mogelijkheid om met 2 ondersteuningsverzoeken rechtstreeks contact op te nemen met Microsoft.
De 3e versie heet Systembuilder en wordt meestal in een witte verpakking verkocht. Een Systembuilder-versie is aanzienlijk goedkoper dan een upgrade of de volledige versie (Vista Ultimate: Systembuilder ca. 200 euro, upgrade ca. 300 euro, volledige versie ca. 500 euro). Het verschil met de volledige versies en upgrades is het ontbreken van supportclaims tegen Microsoft, maar gezien de prijs moet dit te vergeven zijn.
32- of 64-bit?
Windows Vista is in alle edities apart verkrijgbaar als 32-bits en 64-bits versie. Aangezien de 64-bit versies echter nog steeds lijden onder een gebrek aan drivers en niet alle programma’s vlekkeloos werken in een 64-bit omgeving, zouden de meeste gebruikers toch tevreden moeten zijn met de 32-bit versie, die als enige echte beperking heeft dat er niet meer dan 4 GBytes RAM in kan.
In tegenstelling tot de eerste geruchten en aankondigingen bevatten alleen de volledige versie en upgrade van Vista Ultimate edition zowel een 32-bit als een 64-bit versie. In alle andere edities kunt u Windows Vista echter tegen betaling als 64-bits versie bestellen. De verzendkosten bedragen ongeveer 10 euro. U mag echter maar één versie van het besturingssysteem tegelijk gebruiken.
Licentie voor virtuele machines
Als u van plan bent Windows Vista in een virtuele machine te gebruiken, moet u kiezen voor de Vista UItimate-editie (volledige versie, upgrade of system builder). Volgens de licentievoorschriften is dit de enige versie die ook in een virtuele machine en dus op meer dan één systeem tegelijk mag worden geïnstalleerd.
Probleem met de upgrade versie
Kopers van een upgrade versie moeten op verschillende zaken letten om niet op hun gezicht te vallen en zonder Vista te komen zitten.
Allereerst moet u opmerken dat de upgrade-versies eigenlijk niet geïnstalleerd kunnen worden op een computer zonder besturingssysteem. U kunt de installatieroutine alleen starten binnen een geïnstalleerde Windows 2000 of XP (zie ook KB 930985). Als u probeert de Vista DVD op te starten en te installeren met het serienummer van een upgrade versie, krijgt u de volgende melding: “Start de installatie vanuit de bestaande Windows versie om de sleutel te gebruiken”. U hebt dus in principe geen andere keuze dan eerst een Windows 2000 of Windows XP op de computer te installeren om Vista van daaruit op te starten. U hoeft echter geen upgrade-installatie uit te voeren, d.w.z. Windows Vista over de bestaande Windows XP heen. Zelfs in het geval van een upgrade versie heeft u nog de keuze om een bestaande Windows bij te werken of een nieuwe Windows Vista te installeren (zie hieronder).
Onze tip beschrijft één manier om een Windows Vista upgrade te installeren, zelfs zonder een vorig besturingssysteem.
Nieuwe installatie of upgrade
Voor veel gebruikers rijst de vraag of ze hun bestaande Windows XP liever upgraden met Vista (in-place installatie) of Windows Vista installeren als extra besturingssysteem. Aan de hand van de volgende tabel kunt u zien of een upgrade-installatie überhaupt mogelijk is of dat u het systeem opnieuw moet instellen.
Systeem | Vista Home Basic | Vista Home Premium | Vista Business | Vista Ultimate |
Windows 2000 | ||||
Windows XP Thuis | ||||
Windows XP Professional | ||||
Windows XP Professional 64 Bit | ||||
Windows XP Media Center | ||||
Windows XP Tablet PC |
Installatie
Startscherm van de installatie |
Ongeacht of u een nieuw systeem installeert of een upgrade uitvoert, moet u een ouder systeem altijd vooraf testen op zijn geschiktheid met Windows Vista. Hiervoor kunt u het systeem testen met de Microsoft Vista Upgrade Advisor. De tool test bestaande hardware en software op compatibiliteit met Windows Vista. Als u een upgrade-installatie plant (dus over een bestaande Windows XP), roept het installatieprogramma automatisch de Vista Upgrade Advisor aan en somt alle probleemgevallen op. Pas als deze zijn opgelost, kunt u overgaan tot een upgrade-installatie.
Vista Upgrade Adviseur |
Een ander testhulpmiddel is de Microsoft Standard User Analyzer, waarmee u vooraf kunt controleren of de programma’s die u gebruikt de gewijzigde systeemvoorwaarden (beperkte beheerder, omleiding van bepaalde registertoegang en schrijftoegang) aankunnen.
Windows Vista als enig besturingssysteem
Als u Windows Vista op een kaal systeem wilt installeren, plaatst u gewoon de DVD-datadrager en start u de computer vanaf de DVD op. In de regel moet de DVD doorstarten en de installatieroutine starten.
Als u speciale Vista-stuurprogramma’s voor de apparaten voor massaopslag nodig hebt, kunnen deze worden geladen wanneer u de partitie selecteert waarop Vista moet worden geïnstalleerd.
Drivers voor apparaten voor massaopslag kunnen opnieuw worden geladen |
USB-sticks en andere opslagapparaten zoals CD/DVD, externe harde schijven en geheugenkaarten worden ook herkend als bronnen voor het stuurprogramma.
Als er nog geen partitie is aangemaakt, kan dit met Windows Vista.
Nieuwe partities aanmaken |
De rest van de setup wijst zichzelf.
Upgrade installatie
Als u een upgrade-versie van Vista hebt gekocht of uw bestaande besturingssysteem wilt upgraden met Vista met behulp van een volledige versie of een System Builder-versie, moet u de installatieroutine starten vanaf het bestaande Windows-systeem.
Installatie gestart onder Windows XP |
Om een upgrade installatie mogelijk te maken moet er voldoende ruimte zijn op de doel harde schijf. Het installatieprogramma meldt dit in bovenstaande schermafbeelding en vermeldt ook de minimale hoeveelheid ruimte die beschikbaar moet zijn. In tegenstelling tot een nieuwe installatie biedt Windows Vista nu niet de mogelijkheid om bestaande partities te verkleinen of te vergroten. Hier bent u aangewezen op de hulp van tools van derden, zoals Acronis Disk Director Suite, die ook op onze WinTotal CD beschikbaar is.
De eigenlijke upgrade-installatie met Windows Vista verloopt veel beter dan bij een upgrade van Windows 2000 naar XP. In onze tests waren alle programma’s zonder uitzondering nog steeds bruikbaar na een upgrade. Bedenk echter wel dat alleen een volledige herinstallatie u de zekerheid en zekerheid geeft dat u geen vervelende oude problemen meeneemt naar het nieuwe besturingssysteem.
Vista als 2e besturingssysteem
Ook bij een upgrade-versie heeft u nog de mogelijkheid om Windows Vista als extra besturingssysteem in te stellen. In het geval van een upgrade editie moet u echter de setup starten onder het bestaande besturingssysteem en “user-defined (extended)” selecteren om Windows Vista als extra systeem in te stellen (zie screenshot hierboven).
Kopers van de System Builder en de volledige versie kunnen daarentegen Windows Vista opstarten vanaf de gegevensdrager en Vista hier als extra systeem instellen.
Windows Vista heeft alleen een vrije partitie nodig. Het hoeft geen primaire partitie te zijn. Het installatieprogramma van Windows Vista kan echter alleen primaire partities aanmaken. Als u Windows Vista in een logische partitie wilt installeren, moet u deze dus vooraf aanmaken met Windows XP of een partitioner (zie hierboven).
Het maakt Windows Vista niet uit waar deze partitie zich op de harde schijf bevindt. Na installatie wordt de thuispartitie van Vista altijd aangesproken als C.
Het installatieprogramma van Windows Vista, opgestart via de DVD, biedt veel meer functies dan zijn voorganger Windows XP. Als u bijvoorbeeld vindt dat u geen partitie hebt met voldoende ruimte voor Vista (15 GByte voor Vista en andere programma’s zou voldoende moeten zijn, ca. 10 GByte is de minimale aanbeveling), kunt u de grootte van bestaande partities verkleinen en zo ruimte vrijmaken voor een nieuwe partitie:
Zodra het installatieprogramma de partitionering van de harde schijven weergeeft (waar wilt u Windows installeren?), brengt[Shift]+[F10] u naar de opdrachtprompt en hier kunt u nieuwe commando’s gebruiken om een bestaande partitie te verkleinen. Start hiervoor eerst diskpart. U kunt dan de andere commando’s voor diskpart met help weergeven. Met select volume (ID) kunt u overschakelen naar het te verkleinen volume (voorheen alles weergeven met list volume ) en met het commando shrink querymax kunt u weergeven hoeveel opslagruimte uit het geselecteerde volume kan worden verwijderd. Met het commando shrink desired=(waarde in MByte) kunt u vervolgens het geselecteerde volume met de opgegeven grootte laten krimpen.
Partities krimpen |
Als u de partitie met 10 GByte wilt verkleinen, is het commando shrink desired=10000.
Met Exit verlaat u Diskpart na het krimpen en kunt u vervolgens een nieuwe partitie aanmaken met de andere tools van Vista.
Nieuwe bootloader
Vista maakt later een nieuwe bootloader aan op de eerste partitie en biedt een multi-boot omgeving voor het starten van Windows Vista of het vorige besturingssysteem.
Het nieuwe bootmenu gebruikt echter niet langer de boot.ini en kan daarom later niet gemakkelijk worden aangepast. Vista installeert zijn eigen boot loader, genaamd “Boot Configuration Data Store” of “BCD Store”, die alleen kan worden bewerkt met het speciale gereedschap “bcdedit”. Meer informatie hierover vindt u in het WinTotal tip-archief. De instellingen voor welk besturingssysteem wanneer moet worden gestart, kunnen nog steeds worden gedaan via Configuratiescherm -> Systeem, zoals reeds het geval was bij Windows XP.
De bootloader kan echter ook worden bewerkt en aangepast met grafische tools zoals EasyBCD of VistaBootPro (ook onder Windows XP of Windows 2003).
EasyBCD |
Als u later van de bootloader af wilt omdat u Windows Vista niet meer gebruikt, kunt u de twee hierboven beschreven programma’s gebruiken of de Vista CD/DVD als hulpmiddel gebruiken:
Start de computer op met de Vista-cd en ga in het welkomstscherm naar de computerreparatieopties en vervolgens naar de opdrachtprompt.
Selecteer computer reparatie opties |
Opdrachtprompt |
Ga dan naar het pad naar het installatiemedium en hier naar de map Boot. Vervolgens kunt u de oude Windows XP bootloader herstellen met het commando bootsect.exe /nt52 sys .
Bootsector herstellen |
Gegevensoverdracht naar Windows Vista
Als u geen upgrade-installatie wilt of kunt uitvoeren, hoeft u het toch niet zonder uw gegevens, instellingen en eventueel programma-instellingen te stellen. Microsoft stelt op de gegevensdrager van Windows Vista een tool ter beschikking met de naam Windows-EasyTransfer, die werkt onder Windows 2000 en Windows XP. U vindt het op de DVD onder support/migwiz/migsetup.exe of start het direct via de link “Bestanden en instellingen van een andere computer overzetten” in het autostart-venster.
Windows Eenvoudige overdracht |
Naast een speciale kabel, die apart moet worden aangeschaft, kunt u ook een bestaand netwerk of een ander gegevensmedium (lokale harde schijf, geheugenstick, enz.) gebruiken om de gegevens over te dragen.
Windows Easy Transfer – Selecteer medium |
De eenvoudigste manier is om de 3e optie te gebruiken, omdat deze ook de lokale harde schijf omvat.
Windows-EasyTransfer – Externe harde schijf voor alle harde schijven |
Nadat u de doelgegevensdrager hebt geselecteerd (in ons geval externe harde schijf of netwerkpad, komt ook overeen met de lokale harde schijf), kunt u nog het exacte pad en de bestandsnaam opgeven.
Windows Easy Transfer – Opslaglocatie |
In de volgende dialoog kunt u kiezen of u alleen uw eigen gebruikersaccount met de bestanden en instellingen wilt opslaan, alle gebruikersaccounts en instellingen of zelf wilt selecteren wat moet worden opgeslagen onder “Geavanceerde opties”.
Windows Easy Transfer – Welke items naar de doelcomputer moeten worden overgebracht |
Alleen in de geavanceerde modus kunt u specifiek selecteren wat moet worden opgenomen in de overdracht.
Windows Easy Transfer – Objecten selecteren |
De wizard slaat de informatie op in een bestand.
Onder Windows Vista kunt u het bestand vervolgens weer in Vista importeren met EasyTransfer, te vinden onder Accessoires -> Systeemtools. Let op: programma-instellingen mogen pas weer worden geïmporteerd nadat de programma’s zijn geïnstalleerd, anders overschrijven veel programma’s de instellingen tijdens de installatie.